Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.10.2009, 03:57:08
mirelat
Guest

Implicit

teoria ca teoria, dar practica ne mananca !!
DECI, pana la urma sora Maria e ingrijorata ca manastirea nu primeste bani de la buget?? sau de faptul ca nimeni nu se ocupa de ea in acest sens, adica manastirea nu-i da insotitor? sau are insotitor, dar se simte prost ca nu-i platit ? unde-i buba, pana la urma ?
Reply With Quote
Vechi 04.10.2009, 23:23:57
Cristian_S Cristian_S is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.08.2009
Smile

Problema e legata de faptul ca foarte probabil sora Maria nu primeste toate drepturile prevazute de lege pt o persoana in situatia dansei.........mai departe rezolvarea tine de centrul eparhial si de manastirea de care apartine, restul e teorie despre cum ar trebui sa fie viata monahala - asa cum sunt multe din discutiile de aici.
Reply With Quote
Vechi 23.07.2012, 16:46:20
vasilica02 vasilica02 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 19.06.2012
Implicit

ce intrebare?ce determina sa se calugareasca,DRAGOSTEA PT HRISTOS II DETERMINA..da si eu am trecut si inca trec prin momentele acestea.imi doresc nespus d mult sa merg la manastire si mi.e foarte usor sa renunt la filme etc.. :).deoarece am mult timp d cand nu ma mai uit la filme,nu asc muzica.doar netu mai folosesc din cand in cand
Reply With Quote
Vechi 27.08.2012, 07:44:09
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Am si eu o nelamurire si nu am gasit unde s-o postez. Am fost la o cununie si slujeau pe langa preotul parohn si cativa parinti de la o manastire. cand a fost la inconjuratul mesei, a mers doar parintele paroh si la sfarsit a zis ceva de genul dar n-am auzit bine ca doar el a putut sa danseze cu mirii ca "parintii" nu mai pot dansa pentru ca viata lor pe pamant s-a sfarsit si auinceput o alta viata (????) . Aveti idee ce-ar fi vrut sa zica cu asta?
Reply With Quote
Vechi 27.08.2012, 10:56:30
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
"parintii" nu mai pot dansa pentru ca viata lor pe pamant s-a sfarsit si auinceput o alta viata (????) . Aveti idee ce-ar fi vrut sa zica cu asta?
Cred că e o referire la faptul că, alegând călugăria, monahul renunță cu totul la viața în lume (cu preocupările și plăcerile ei mai mult sau mai puțin vinovate), tăindu-și voia proprie pentru a face voia lui Dumnezeu și a trăi o altă viață - viața lui Hristos.
Probabil dansul, fie și ritual, în jurul mesei, împreună cu mirii, ar fi fost nepotrivit pentru călugări, care s-au dedicat unei cununii mai înalte
Reply With Quote
Vechi 28.08.2012, 01:53:23
Albinutza303's Avatar
Albinutza303 Albinutza303 is offline
Member

Data înregistrării: 29.01.2011
Locație: Londra, Iasi
Citat:
Am si eu o nelamurire si nu am gasit unde s-o postez. Am fost la o cununie si slujeau pe langa preotul parohn si cativa parinti de la o manastire. cand a fost la inconjuratul mesei, a mers doar parintele paroh si la sfarsit a zis ceva de genul dar n-am auzit bine ca doar el a putut sa danseze cu mirii ca "parintii" nu mai pot dansa pentru ca viata lor pe pamant s-a sfarsit si auinceput o alta viata (????) . Aveti idee ce-ar fi vrut sa zica cu asta?
Viata lor pe pamant s-a sfarsit in momentul cand, in fata Sfantului Altar, au depus voturile monahale si prin aceasta au renuntat de buna voie la placerile lumesti, incepand o alta viata care are la baza ascultarea, nevointa si taierea voii. De altfel, ei poarta doar haine negre in semn ca au murit pentru lumea aceasta.
Vechi 02.09.2012, 13:01:53
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit alta nelamurire

Cand un mirean vrea sa devina monah, mai intai intra in manastire ca frate sau sora, apoi este tuns in monahism si mai departe daca vrea si daca este inzestrat cu calitatile necesare si face studii de specialitate poate ajunge ieromonah sau ierodiacon. Acest lucru pare sa fie mai la indemana celor care sunt mai tineri cand intra in cinul monahal.
Daca insa cel care se tunde in monahism este deja preot sau diacon de mir el poate de la inceput sa slujeasca ca ieromonah/ierodiacon?
Reply With Quote
Vechi 03.10.2012, 04:26:15
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Cred că e o referire la faptul că, alegând călugăria, monahul renunță cu totul la viața în lume (cu preocupările și plăcerile ei mai mult sau mai puțin vinovate), tăindu-și voia proprie pentru a face voia lui Dumnezeu și a trăi o altă viață - viața lui Hristos.
Probabil dansul, fie și ritual, în jurul mesei, împreună cu mirii, ar fi fost nepotrivit pentru călugări, care s-au dedicat unei cununii mai înalte
Fratii mei! De ceva vreme ma munceste aceasta intrebare: Este gresit daca nu privesc spre viata din manastire a fi o cale mai inalta decat mirenia crestina, ci doar egala cu aceasta, dar cu obligatii diferite?
In mintea mea, ideea de cale inalta imi naste ganduri de mandrie, adica asa : eu voi fi mai slavit, mai apreciat, mai pupat pe mana si mai vorbit de bine decat restul lumii...
Reply With Quote
Vechi 03.10.2012, 23:59:25
VladCat
Guest

Implicit

Leonte nu prea mă pricep care ar fi strategia potrivită, dar, între noi fie vorba, indiferent de vrednicia unora sau a altora dintre cei care merg pe cele două căi, viața monahală rămâne superioară în sensul că e cea mai directă către Dumnezeu...de aia îi și spune chip îngeresc. Problema cu gândurile de slavă cred că se rezolvă în alt fel....și anume când Duhul ne dă să ne vedem păcatele, când ne dă să le vedem cu adevărat, în esența lor metafizică, putem noi să fim și pustnici, stâlpnici sau zăvorâți că tot ca ultimele gunoaie o să ne simțim...așa să ne ajute Dumnezeu! :)
Reply With Quote
Vechi 04.10.2012, 00:04:31
VladCat
Guest

Implicit

Citat:
Tocmai ce am asistat la o cateheză unde se explica că acel dans ritualic care constă în înconjurarea mesei (de fapt nici nu e dans, oamenii au început să dea din mâini în vremurile recente ) simbolizează drumul mirilor spre Împărăția Cerurilor...poate că ieromonahii nu înconjoară pt faptul că drumul lor, deși esențial același, are alt chip (unul îngeresc)...ori pt faptul că nu ar cadra cu recentele mișcări dănțuite ale pravoslavnicilor.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea - numai la ortodocsi?! Florin-Ionut Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 1350 16.08.2013 12:05:58
Numai 6000 de ani ? Templier Knight Din Vechiul Testament 11 23.10.2011 21:06:39
Liturghie numai dimineata? sophia Sfanta Liturghie 12 11.08.2009 15:39:59
Am numai ghinioane cotorceanucarmen Generalitati 15 21.07.2009 09:29:38