![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Ceea ce nu intelegeti dumneavoastra este ca papa nu OBLIGA pe nimeni sa creada. Noi, catolicii, facem asta de bunavoie si nesiliti de nimeni. Iar asta se numeste iubire.
|
|
||||
|
||||
![]()
am inteles ideea.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In cazul ortodocsilor nu conteaza ce spun unii sau altii, ci doar ce spune BO. Iar ce spune BO e acelasi lucru ca pe timpul sfantului Ciprian, putem citi clar in catehism (in unele catehisme e scris si mai clar, de exemplu in catehismul sf. Nicolae Velimirovici spune ca in crez scrie ca Biserica e una, pentru ca in afara Bisericii nu exista mantuire). In catehismul BOR scrie ca fara har nu poate exista mantuire, iar harul e dat prin Sfintele Taine. Acest lucru se aplica si in practica, BO, nu recunoaste tainele in afara ortodoxiei, inclusiv Botezul. In schimb BC o face dupa conciliul Vatican II, chiar si botezul neoprotestantilor stiu ca e recunoscut. In BC chiar exista o grupare considerata schismatica numita sedevacantism, care considera ca scaunul papal e vacant dupa Conciliul Vatican II pentru ca acolo s-au adoptat invataturi eronate, iar BC nu poate avea invataturi eronate. Rezulta in conceptia lor ca papa de atunci si papii care au urmat nu au fost papi, ci un fel de antipapi, cazand chiar in erezie. Asadar ce au observat ortodocsii e ceea ce au observat si unii catolici. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
"[COLOR=black]Întrebi dacă vor fi neortodocșii mântuiți... De ce te îngrijorezi pentru ei? Ei au un Mântuitor Care dorește mântuirea fiecărei ființe umane. El va avea grijă de ei. Tu și cu mine nu ar trebui să ne împovărăm cu o asemenea preocupare. Uită-te la tine și la păcatele tale… O să-ți spun un lucru, totuși: dacă tu, fiind ortodox și având Adevărul în toată plinătatea lui, trădezi Ortodoxia și treci la o altă credință, atunci îți vei pierde sufletul pentru totdeauna!"[/COLOR]
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||
|
|||
![]()
Credința noastră ortodoxă este, potrivit denumirii ei din limba greacă, dreapta credință, dreapta slăvire a lui Dumnezeu. De aceea, pentru noi, cei care cunoaștem această credință și facem parte din Biserica lui Hristos, dictonul patristic "Extra Ecclesia Nulla salus" trebuie asumat drept normativ și interpretat în sensul cel mai strict cu putință: părăsirea Bisericii Ortodoxe constituie, pentru noi, un act de trădare a lui Hristos.
În schimb, cei de alte religii și MAI ALES CREȘTINII DE ALTE CONFESIUNI, care au fost educați într-o altă tradiție și, în mod sincer, au convingerea că religia/confesiunea lor este cea adevărată, vor fi judecați de Hristos... nu știm cum... și cred că nici nu putem ridica la rangul de dogmă presupuneri nedemonstrabile. Știm sigur din Revelație că dogma "EENS" este autentică pentru noi, membrii Bisericii celei adevărate. Cât despre ceilalți... nu putem dogmatiza ceea ce nu ni s-a revelat. Unde ni s-a descoperit în mod clar, în Sf. Scriptură și/sau în Sf. Tradiție, care va fi soarta necreștinilor după moarte? A, îmi veți cita cuvintele Mântuitorului Hristos, prin care ne încredințează că El este "Calea, Adevărul și Viața" (Ioan14, 6). Pe El Îl mărturisesc și eu cu toată convingerea!!!!! Ceea ce vă întreb eu pe dvs, dragi frați întru Hristos, este unde ni s-a descoperit ce se va întâmpla cu cei care niciodată nu L-au cunoscut pe Domnul nostru, neauzind măcar de existența religiei creștine. Aș mai întreba și ce se va întâmpla cu acei credincioși creștini care păstrând, mărturisind și trăind credința în adevăratul Dumnezeu (Sfânta Treime), resping anumite adevăruri revelate (dogme) ale Ortodoxiei, din simplul motiv că, după înțelegerea lor și potrivit educației religioase pe care au primit-o, cred în mod sincer că acele dogme ortodoxe ar fi incorecte. Din cuvintele Mântuitorului nostru Hristos, știm clar că cei care nu-L cunosc (nu mă refer la cei ce-I neagă dumnezeirea, săvârșind blasfemii), nu au păcat, pentru că suferă de orbire spirituală. Astfel, după vindecarea orbului din naștere (Ioan9), întrebat de către farisei dacă ei sunt orbi, Hristos Domnul le răspunde: "Dacă ați fi orbi, păcat nu ați avea". Cu alt prilej, referindu-Se tot la cei care L-au renegat în mod liber și conștient, Mântuitorul le spune ucenicilor Săi: "De nu aș fi venit și nu le-aș fi vorbit, păcat nu ar avea (...) De n-aș fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut, păcat n-ar avea".
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Ca sa explic concret:unu se naste intr-o familie baptista.Va fi influentat de acest lucru.Altul se naste intr-o familie ortodoxa.Va fi influentat.Fiecaruia argumentele celuilalt i se vor parea stranii,in raport de ceea ce era el obisnuit.In legatura cu migratia confesionala,exceptand argumentele teologice este explicabila din perspectiva mai multor factori.Teologic,marea majoritate,daca nu cumva toti, se simt tradati cand unul de-al lor isi schimba confesiunea.Practic insa,pe cei care isi schimba confesiunea nu ii intereseaza acest aspect.Vorbesc strict pe procentul cunoscut de mine,in toate directiile,fara a generaliza. Last edited by Scotland The Brave; 13.10.2011 at 22:51:10. |
|