Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.09.2011, 15:26:50
Azzuurra Azzuurra is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.07.2011
Religia: Ortodox
Lightbulb

Citat:
În prealabil postat de Azzuurra Vezi mesajul
Pr. Savatie - Despre judecarea preotilor si gandul cel bun (smerit)

http://www.youtube.com/watch?v=aI9_8...eature=related
" Parinte cum putem face ca niste oameni care au fost smintiti de fete bisericesti sa mai mearga la Biserica?

Ei, Dumnezeu sa faca cu ei. OAMENII CARE SE SMINTESC AU MANDRIE IN EI. Sa se roage la Dumnezeu sa-i izbaveasca, sa le dea gand smerit.

Sa va spun un caz cu gandul smerit.

(Am găsit un asemenea exemplu în cartea părintelui Savatie Baștovoi, “Puterea Duhovnicească a deznădejdii”. Părintele povestește aici despre vremea în care era diacon și se credea “foarte deștept”. Aflat în vizită la sora sa, la Iași, fusese invitat să slujească la Biserica Trei Ierarhi.)

Eu eram diacon, si nu eram mai bun decat acuma, ma gandeam ca sunt foarte destept eu. Eu eram la Iasi, si alturi era o Bisericuta,eu ma dusesem ca sa slujesc la Biserica Trei Ierarhi. In întâmpinare vine preotul de la biserică (…) cu o femeie cam la treizeci de ani, care râdea ea așa și era cam vopsită. Eu, om foarte smerit, monah silitor, mă gândesc: O, preotul umblă cu femeile astea hlizite, face sminteală. Ajung în dreptul lui, mă gândesc: Da nici să nu-l mai salut, așa fel de preot care, uite, în văzul tuturor se chicotește cu frumoasa asta. Ajung în dreptul lui, la care părintele zice: Ce faci, frate? Unde slujești diseară? Și mă ia, mă ia în brațe așa, dar eu mă gândesc: O, și omul ăsta, și când mă uit mai și miroase a vin. Zic (în gând): iaca-i bună, frate. Nu-i destul că umblă cu cine umblă, încă mai și bea. Foarte bine, părinte. Așa o să atragem noi oamenii în Biserică, cu astfel de preoți și de fapte. Dar el cu mare dragoste mă ia în brațe și zice: Vino să slujim împreună. Dar eu: Iaca, cu cine n-am mai slujit împreună. Nu, părinte. Eu mă duc la Trei Ierarhi. Eu nu-s orice fel de om. Și vedeți lucru, gândul meu de om nebun. Să vedeți părintele ăsta, cu o desăvârșită dragoste și putere, mă ia așa, mă strânge și-mi spune: Gândul cel bun, părinte. Și așa ne despărțim. Și atunci m-am trezit eu ce-am făcut. Omul ăsta era preot al Dumnezeului celui viu, și pentru că el era așa, Dumnezeul lui i-a dat și el a văzut toată starea mea, toată nebunia mea. Și Dumnezeu s-a milostivit de mine și mi-a zis: Gândul cel bun, părinte.

DACA NOI VOM AVEA GANDUL SMERIT, OOO, CUM VOM VEDEA PE TOTI SFINTI CU ADEVARAT,pentru rugaciunile Parintelui celuia.

Oooooooooo, daca m-as mantui. Cu adevarat va spun, cine se sminteste? Cel care are in sine stricaciune, cel care saracu'...Dumnezeu sa ne dea la toti sa cunoastem. Asa Doamne Imparate, daruieste-mi sa vad gresalele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca Binecuvantat esti, in vecii vecilor, amin. Daramite, cei care vor judeca pe Preoti, pe toate celelate. Oooo, fericiti cei care s-o izbavit de asta. Stiti cum vad ei lumea? Ooo, se bucura tot timpu', stiti cum tresalta cum vad un Preot? O, nu stiti ce bucurie au, ca pe Dumnezeu, ca Dumnezeu le-o dat gandu' bun. Si stiti cata binecuvantare au ei pentru asta? O, ei de pe-acuma traiesc in Imparatia care va sa vina. Cu adevarat va spun, sa ne dea Dumnezeu vederea asta, sa ne dea Dumnezeu, dar asta se incepe de la a nu vorbi de rau. Niciodata sa nu credem nimic de rau, nici despre Preoti, nici de vom vedea, niciodata sa nu spunem, si Dumnezeu ne va da gandu' bun si vom fi fericiti si pe altii vom ferici, asta zic, pentru cei ce se smintesc de fetele bisericesti.

(În viața de zi cu zi noi ne luăm uneori îngăduința de a gândi rău despre preoți, cum și preoții mai pică în capcana judecății oamenilor. Iată, preotul acesta ne spune că păcătoasă nu-i atât fapta, căci fapta vine din gând. Fapta vine din minte. În minte are loc păcatul, în judecata noastră, care ne arată prin ea însăși că nu suntem atât de deștepți pe cât pretindem, nici atât de smeriți pe cât am putea. “Fericiți cei ce s-au izbăvit de a-i judeca pe preoți și pe toate celelalte”, mai spune părintele Baștovoi. Gândul cel bun, asta-i taina. El te îndepărtează de păcat și, adesea, îți arată că ceea ce pare nu-i chiar ceea ce este. Păcătosul care umbla cu “femeia hlizită” și “mirosea a vin” era iubitor și prin el lucra Dumnezeu pentru îndreptarea minții, în care clocoteau gânduri rele.) (…)"

Last edited by Azzuurra; 13.09.2011 at 15:30:01.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Care este credinta adevarata? gpalama Biserici Protestante 51 27.01.2013 18:10:24
O lume mai buna alexdu Generalitati 17 19.01.2011 16:25:31
Ortodoxia,adevarata credinta strajeru Despre Biserica Ortodoxa in general 0 26.11.2007 02:34:21
Adevarata credinta Agatha Generalitati 69 28.02.2007 23:08:35