Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.04.2007, 12:18:45
Va_iubesc Va_iubesc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Daca am postit cu adevarat se vede mai ales dupa ce se termina perioada de post. Ca astfel, avand masa plina sa ne infranam, avand tentatii multe sa stim sa spunem NU, nemaiavand acele slujbe lungi si dese, sa stim sa traim continuu in prezenta lui Hristos. Deci, dragilor, cum stam cu postul de dupa post?

Elena
Reply With Quote
Vechi 13.04.2007, 14:01:32
jeny
Guest

Implicit

da elena frumos si adevarat...cum stam cu postul dupa post...ei bine eu..deja m aplang de burta iertati-ma:(
Reply With Quote
Vechi 15.04.2007, 15:09:14
Senior Member

Implicit

:( Da, Jeny, deci cam asa stam cu postul de dupa post. Spunea Pr. Arsenie ca "viata e o moarte continua", pentru a arata continuitatea postirii si a trezviei. Iar un copilas de vreo 6 anisori, a zis la un moment dat cand se discuta despre post, ceva ce ne-a lasat pe toti perplecsi: "sa postesti inseamna sa ai un porc si sa nu-l mananci pe tot o data". Asa ca sa incercam si noi sa aratam roadele postirii acum, dupa post, si sa continuam sa tinem un post al gandurilor, al faptelor, al risipirii, si nu in ultimul rand, al stomacului.

Elena
Reply With Quote
Vechi 04.06.2007, 19:40:18
Senior Member

Implicit

Iata-ne la inceputul postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Va urez tuturor un post mai adevarat. Hai sa ne fixam niste obiective duhovnicesti in acest post. Unul sa citeasca mai mult din Sf. Scriptura, altul sa taca mai mult, altul sa se roage mai mult, altul sa mai se abtina de la atatea mancaruri, altul sa se abtina de la cumparaturi fara sens, etc. si toti sa invatam sa fim mai deschisi catre
Dumnezeu si catre aproapele nostru. Valoarea postului se vede din cat ne-am apropiat de Dumnezeu si de cel de langa noi.

Cum tineti voi postul acesta?

Elena
Reply With Quote
Vechi 04.06.2007, 21:00:59
maria55 maria55 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2006
Implicit

Elena ,
eu m-am "imbuibat" bine saptamana asta si mai ales aseara ca sa pot sa rezist .:D !

Spun aici ca un fel de martirisire , nu spre sminteala .
Poate ma iarta Dumnezeu mai repede .

Azi dimineata iar mi-a fost foame :).
Sa vedem maine !

maria
PS.cred ca lui Dumnezeu nu-i plac sufletele triste , sa mai glumim si noi !
Reply With Quote
Vechi 04.06.2007, 21:14:07
nicoletajuravle's Avatar
nicoletajuravle nicoletajuravle is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Locație: prin vest
Religia: Ortodox
Implicit

femeile care alapteaza pot sa tina post e bine oare?
eu ii mai dau piept la puiu meu cel mic de 8 luni si nu stiu daca sa tin sau nu ?
cand am fost gravida am tinut acum nu stiu
in postul Sf Invieri am avut dezlegare la lactate mai bine zis fara carne
Reply With Quote
Vechi 04.06.2007, 22:48:11
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria55
Elena ,
eu m-am "imbuibat" bine saptamana asta si mai ales aseara ca sa pot sa rezist .:D !

Spun aici ca un fel de martirisire , nu spre sminteala .
Draga Maria,

Si eu m-am imbuibat aseara. Au venit niste prietene la mine sambata si au ramas peste noapte la mine. Eu luasem ca desert inghetata, ele au adus o tarta cu fragi. N-am mancat decat jumatate din fiecare sambata seara. Duminica ne-am dus la hram la o manastire de langa mine. Asa ca am ajuns acasa seara si m-am apucat sa mananc...jumatatea de tarta ramasa!!! Si putin din inghetata. Restul l-am lasat in congelator, dar cred ca o sa-l arunc ca tare ma ispiteste. :( Deci cunosc sentimentul de imbuibare, Maria. Asa ca sa incercam sa punem inceput de pocainta.

Elena
Reply With Quote
Vechi 04.06.2007, 23:01:51
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nicoletajuravle
femeile care alapteaza pot sa tina post e bine oare?
eu ii mai dau piept la puiu meu cel mic de 8 luni si nu stiu daca sa tin sau nu ?
cand am fost gravida am tinut acum nu stiu
in postul Sf Invieri am avut dezlegare la lactate mai bine zis fara carne
Draga Nicoleta,

In primul rand ii trimit un pupic pentru puiul tau mic. Orice problema de genul asta trebuie discutata cu duhovnicul. Eu cred ca e mult mai imporanta infranarea intre soti, pastrarea pacii, rugaciunea in comun, pregatirea voastra prin spovedanie si impartasanie, mersul cu copilasul la fiecare Liturghie sa-l impartasiti, binele pe care il faceti, curatenia gandurilor, a inimii. Iar legat de cele alimentare, ce-ti spune duhovnicul asta sa faci.

Eu as posti daca as fi in locul tau, fiindca sunt alimente de post care au si proteine si calciu si glucide (ciupercile, migdalele, fructele de toate tipurile, etc), deci nu ar fi o problema de nutritie care sa se repercuteze asupra copilasului. As posti fiindca stiu ca orice laxism conduce la un alt laxism, pana cand omul incepe sa traiasca fara nicio regula si ajunge sa se instraineze total de Dumnezeu. Dar discuta cu duhovnicul. El e cel mai in masura sa-ti spuna ce sa faci.

Sa pretuiesti fiecare clipa petrecuta cu puisorul tau si sa nu uiti sa-i dai un pupic dulce de la mine.

Elena
Reply With Quote
Vechi 05.06.2007, 03:46:58
icamilin's Avatar
icamilin icamilin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.05.2007
Locație: Timisoara Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Va_iubesc
Iata-ne la inceputul postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Va urez tuturor un post mai adevarat. Hai sa ne fixam niste obiective duhovnicesti in acest post. Unul sa citeasca mai mult din Sf. Scriptura, altul sa taca mai mult, altul sa se roage mai mult, altul sa mai se abtina de la atatea mancaruri, altul sa se abtina de la cumparaturi fara sens, etc. si toti sa invatam sa fim mai deschisi catre
Dumnezeu si catre aproapele nostru. Valoarea postului se vede din cat ne-am apropiat de Dumnezeu si de cel de langa noi.

Cum tineti voi postul acesta?

Elena
Imi doresc din tot sufletul sa realizez pe cat imi sta in putinta, obiectivele duhovnicesti enumerate in mesaj. Ma bucur ca am intrat din nou in post, stiu ca voi avea ocazia sa trec prin multe ispite dar prin rugaciune, post, iubire de aproapele, iertarea semenilor si smerenie, am nadejea ca le voi depasi. Sa ne ajute bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa reusim sa implinim aceste ganduri ! DOAMNE AJUTA-NE ! icamilin
Reply With Quote
Vechi 05.06.2007, 03:57:21
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Va_iubesc
Unul sa citeasca mai mult din Sf. Scriptura, altul sa taca mai mult, altul sa se roage mai mult, altul sa mai se abtina de la atatea mancaruri, altul sa se abtina de la cumparaturi fara sens, etc.
oare de ce nu da nici un barbat sfaturi pe-aici? de clerici, nu mai vorbesc...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul de pacate vs postul de bucate tigerAvalo9 Generalitati 21 28.02.2012 23:29:05
Postul larisa maria Generalitati 7 11.11.2011 23:04:44
Postul la crestini si postul la maestri yoghini - oare sunt acelasi lucru? mihailt Generalitati 21 10.09.2010 10:24:12
Cand s-a infiintat/reglementat postul in forma actuala? sophia Postul 17 05.12.2009 23:49:56