Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.04.2012, 23:38:35
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Bună completarea dumneavoastră! Icoana nu este un tablou religios, ci o reprezentare în scop de închinare. Adică exact ce interzice porunca a II-a din Decalog.
Inteleg ca profetesa adventista Ellen G White nu a avut capacitatea de a intelege ca "icoana" nu e un substitut a lui Dumnezeu, nu-l inlocuieste pe Acesta, cei prezentati (nu reprezentati, icoane prezinta, te pune in relatie cu o persoana) nu sunt "zei" carora sa le solicitam ajutorul in absenta lui Dumnezeu (pana si in rugaciune se spune: Sfinte ... roaga-te pentru noi lui Dumnezeu) , dar ma asteptam ca d-voastra sa depasiti preconceptiile ei si sa ganditi, sa incercati sa intelegeti, nu doar sa-i reproduceti opiniile. Porunca a II-a nu este incalcata si vi s-a explicat de multe ori asta, n-am sa mai revin asupra subiectului, caci e evident ca indoctrinarea antiortodoxa cultivata in cadrul cultului adventist este recenta si inca nu vi s-au sedimentat ideile, nu vreti sa faceti diferenta intre inchinare si cinstire. Mai am rabdare, sunt deja cativa ani de cand raspanditi invataturi advente pe acest site, insa poate in cativa ani, veti realiza ca inchinarea in fata "profetesei" White e nociva.

Last edited by ioanna; 29.04.2012 at 00:21:29.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2012, 00:28:05
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Inteleg ca profetesa adventista Ellen G White nu a avut capacitatea de a intelege ca "icoana" nu e un substitut a lui Dumnezeu, nu-l inlocuieste pe Acesta, cei prezentati (nu reprezentati, icoane prezinta, te pune in relatie cu o persoana) nu sunt "zei" carora sa le solicitam "minuni" in absenta lui Dumnezeu (pana si in rugaciune se spune: Sfinte ... roaga-te pentru noi lui Dumnezeu) , dar ma asteptam ca d-voastra sa depasiti preconceptiile ei si sa ganditi, sa incercati sa intelegeti, nu doar sa-i reproduceti opiniile. Porunca a II-a nu este incalcata si vi s-a explicat de multe ori asta, n-am sa mai revin asupra subiectului, caci e evident ca indoctrinarea antiortodoxa cultivata in cadrul cultului adventist este recenta si inca nu vi s-au sedimentat ideile, nu vreti sa faceti diferenta intre inchinare si cinstire. Mai am rabdare, sunt deja cativa ani de cand raspanditi invataturi advente pe acest site, insa poate in cativa ani, veti realiza ca inchinarea in fata "profetesei" White e nociva.

Au avut loc pe forum nenumarate discutii despre toate nuantele filologice si duhovnicesti si toate distinctiile dintre
1. proskinesis (inchinare pe care ortodocsii o aduc doar lui Dumnezeu)
2. latreia (adorare, la fel, dedicata doar lui Dumnezeu)
3. douleia (cinstire dedicata sfintilor, Sfintei Cruci, moastelor, icoanelor, relicvelor, lacasurilor sfinte, cartilor sfinte )
4. hyperdouleia (preacinstirea Maicii Domnului)

Insa, se pare ca maladia facerii ca ploua si a izbitului cu piciorul in tepusa sunt boli grele.

La fel, s-a argumentat teologic si principiul neconsubstantialitatii Fiintei cu reprezentarea iconografica, insa necinstitorii chipului lui Hristos, reiau spasmodic ca o flasneta stricata, aceleasi asumptii tendentioase cum ca noi am confunda imaginea lui Hristos de pe un suport material cu Hristos Insusi.

Nici un bebelus de cresa nu confunda imaginea mamei din fotografie cu mama din realitate. Ei, se pare, ne considera oligofreni, incapabili sa operam asemenea distinctii.

Last edited by delia31; 29.04.2012 at 00:38:05.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2012, 00:44:15
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de delia31 Vezi mesajul
Insa, se pare ca maladia facerii ca ploua si a izbitului cu piciorul in tepusa sunt boli grele.
Asa e, dar e surprinzator obstinatia cu care se revine, folosind aceeasi logica de gradinita. Inchinarea la Dumnezeu este un mod de viata, insa se pare ca pentru unii np "a te inchina" Lui Dumnezeu este sinonim cu o pozitie de rugaciune (a sta in genunchi) si de aceea spun ca noi ne inchinam icoanei. Mergand dupa logica lor, eu cred ca ei se "inchina" fie la o perdea, fie la un geam, fie la un perete ...fie la "ceva" prezent in fata lor in momentul rugaciunii.

Last edited by ioanna; 29.04.2012 at 00:50:49.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2012, 01:24:28
delia31's Avatar
delia31 delia31 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.01.2010
Implicit

Citat:
Asa e, dar e surprinzator obstinatia cu care se revine, folosind aceeasi logica de gradinita. Inchinarea la Dumnezeu este un mod de viata, insa se pare ca pentru unii np "a te inchina" Lui Dumnezeu este sinonim cu o pozitie de rugaciune (a sta in genunchi) si de aceea spun ca noi ne inchinam icoanei. Mergand dupa logica lor, eu cred ca ei se "inchina" fie la o perdea, fie la un geam, fie la un perete ...fie la "ceva" prezent in fata lor in momentul rugaciunii.

Exact asta nu inteleg nici eu. De ce simt np ca s-ar inchina la idoli daca in incaperea in care se roaga si se inchina, ar fi de exemplu, si o copie fidela dupa sfantul mandylion, chipul pe care si l-a imprimat Hristos singur pe acea panza trimisa regelui Avgar? Insa nu-i deranjeaza la inchinare vreo fotografie de familie sau vreun peisaj de toamna, aflat intamplator in incapere sau vreo carte pe a carei coperta e Hellen White.
Nu-i incomodeaza la inchinare nici mobilierul, peretii, vreun acvariu cu pesti, ori alte fapturi din cer sau de pe pamant, care ar putea fi in camera, in schimb, o icoana cu Rastignirea ii perturba.
Sau ei nu se inchina decat intr-un spatiu vid de lucruri, obiecte, imagini?

Last edited by delia31; 29.04.2012 at 01:39:13.
Reply With Quote
Vechi 29.04.2012, 07:36:01
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Inteleg ca profetesa adventista Ellen G White nu a avut capacitatea de a intelege
Nu o amestecăm pe White [și] în problema aceasta, ea a fost doar o "nebună", o "lovită la cap", nu avea "capacitatea de a înțelege"...

Citat:
ca "icoana" nu e un substitut a lui Dumnezeu, nu-l inlocuieste pe Acesta
Nici statuia lui Jupiter nu era un "substitut" al lui Jupiter, acesta se afla (conform credinței lor) pe Muntele Olimp. Era doar o reprezentare a "nevăzutului" zeu. Nici măcar vițelul de aur (ca să venim mai aproape de chestiunea în discuție) nu era un substitut al lui Yahveh, era doar o reprezentare - conform culturii în care au trăit 400 de ani- a nevăzutului Dumnezeu care i-a scos din țara Egiptului. Nu intru în amănunte, citiți capitolul 32 din Ieșirea (e foarte instructiv) și vă convingeți chiar din cuvintele "iconarului" Aaron.

Citat:
cei prezentati (nu reprezentati, icoane prezinta, te pune in relatie cu o persoana)
Îmbârligătura aceasta teologică (prezentați, nu reprezentați) în loc să vă scoată de sub incidența Poruncii a II-a, vă plasează în altă prăpastie: aceea a chemării, a invocării morților. Desigur îmi veți replica că sfinții morți... nu sunt morți și uite așa iar se va rupe filmul...

Citat:
nu sunt "zei" carora sa le solicitam ajutorul in absenta lui Dumnezeu (pana si in rugaciune se spune: Sfinte ... roaga-te pentru noi lui Dumnezeu)
Nu le solicitați ajutorul, dar totuși îi rugați să vă ajute intermediind la Dumnezeu... e logic ce spuneți?
Aaaa... nu le solicitați ajutorul în absența lui Dumnezeu! Păi o faceți în prezența Lui, ceea ce e și mai grav! Încă un element condamnabil de încălcare a Poruncii:

"Să nu te închini lor, și nici să le slujești; că Eu, Domnul, Dumnezeul tău, Eu sunt un Dumnezeu gelos [...]" (Ieșirea 20,5 - versiunea Anania)

Iar dacă citiți cu atenție Porunca, mai găsiți un element, vă las pe dumneavoastră să-l descoperiți... Măcar atâta câștig să aveți din scârbavnica mea postare: cercetarea Scripturii!

Citat:
e evident ca indoctrinarea antiortodoxa cultivata in cadrul cultului adventist este recenta
Nu e recentă doamnă, are deja peste 3.400 de ani! Întrebați-i pe evrei și chiar pe musulmani, vă vor da aceeași explicație.

Citat:
poate in cativa ani, veti realiza ca inchinarea in fata "profetesei" White e nociva.
Doar că vedeți dumneavoastră... pe profetesa White nici n-am sanctificat-o, nici nu i-am aprins candelă la fotografia ei...
Iar dacă vreți să spuneți că "închinarea/înclinarea" în fața teologiei ei e idolatrie, înseamnă că ați înțeles perfect și spiritul și litera Poruncii a II-a! Adicătelea nocivă e închinarea și la idoli, și la icoane, și la o teologie falsă. Dixit!
Reply With Quote
Vechi 29.04.2012, 07:48:35
Banned

Implicit

Citat:
Au avut loc pe forum nenumarate discutii despre toate nuantele filologice si duhovnicesti si toate distinctiile dintre
1. proskinesis (inchinare pe care ortodocsii o aduc doar lui Dumnezeu)
2. latreia (adorare, la fel, dedicata doar lui Dumnezeu)
3. douleia (cinstire dedicata sfintilor, Sfintei Cruci, moastelor, icoanelor, relicvelor, lacasurilor sfinte, cartilor sfinte )
4. hyperdouleia (preacinstirea Maicii Domnului)
Dacă faceți un sondaj printre milioanele de români, credeți că măcar 0,01% dintre ei fac distincția respectivă?

Am văzut recent o troiță de lemn pe care era gravat cu litere de-o șchioapă: "Crucii Tale ne închinăm Hristoase..." (nu rețin ce mai scria, dar știți dvs. cu siguranță continuarea - părea un citat)

Citat:
La fel, s-a argumentat teologic si principiul neconsubstantialitatii Fiintei cu reprezentarea iconografica, insa necinstitorii chipului lui Hristos, reiau spasmodic ca o flasneta stricata, aceleasi asumptii tendentioase cum ca noi am confunda imaginea lui Hristos de pe un suport material cu Hristos Insusi.
Asumpția tendențioasă vă aparține în totalitate! Toți neoprotestanții care au crezut așa ceva să ridice mâna sus!
Reply With Quote
Vechi 29.04.2012, 08:02:29
Banned

Implicit

Citat:
Faceți recurs la aceeași logică "de grădiniță" și vedeți dacă np din poveste se ploconesc, ori sărută perdelele și geamurile respective (că de tămâiat și aprins candele, e clar că nu fac)...
Adevărata problemă e că ortodocșii din aceeași poveste [tristă] nu din întâmplare îngenunchează și-și fac cruce înaintea icoanei, ci pentru că așa cere regula! Regula închinării în ne-duh și în ne-adevăr...
Reply With Quote
Vechi 29.04.2012, 08:08:22
Banned

Implicit

Citat:
Exact asta nu inteleg nici eu. De ce simt np ca s-ar inchina la idoli daca in incaperea in care se roaga si se inchina, ar fi de exemplu, si o copie fidela dupa sfantul mandylion, chipul pe care si l-a imprimat Hristos singur pe acea panza trimisa regelui Avgar? Insa nu-i deranjeaza la inchinare vreo fotografie de familie sau vreun peisaj de toamna, aflat intamplator in incapere sau vreo carte pe a carei coperta e Hellen White.
Nu-i incomodeaza la inchinare nici mobilierul, peretii, vreun acvariu cu pesti, ori alte fapturi din cer sau de pe pamant, care ar putea fi in camera, in schimb, o icoana cu Rastignirea ii perturba.
Sau ei nu se inchina decat intr-un spatiu vid de lucruri, obiecte, imagini?
Haideți doamnă să terminăm cu joaca asta infantilă... icoanele nu se află întâmplător în biserică! Eu ce să vă fac dacă icoanele sunt așezate peste tot și pe pereți și pe tavan precum tablourile din casa lui Adrian Năstase?
Reply With Quote
Vechi 29.04.2012, 08:41:03
JoyDivision JoyDivision is offline
Banned

Data înregistrării: 10.04.2012
Locație: Chicago, IL
Implicit

in plus de asta, se poarta cruciulite si iconite pe lantisor, la gat, sau in buzunar, oare asta nu denota ca acestor iconite sau cruciulite li se acorda o importanta ce merge dincolo de actul inchinarii, considerandu-se ca aceste obiecte ii vor ajuta sau feri de nenorociri?
Reply With Quote
Vechi 29.04.2012, 09:19:50
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit osutafaraunu

Inchinati-va in continuare in fata doamnei Ellen G. White si a eresurilor ei !
"Vitelul de aur" nu era o reprezentare a lui Dumnezeu, ci o reprezentare a unui substitut al acestuia, al unei "zeitati" investite cu puteri divine. Evreii au cazut in idolatrie in momentul in care au pus pe altcineva pe picior de egalitate cu Dumnezeu. Desigur, doamna White, nu a fost in stare sa inteleaga si d-voastra, care ii repetati orbeste vorbele, nici pe atat. Icoanele nu se afla intamplator in biserica, insa nu au fost puse in scopul pe care l-a indicat doamna White.

Citat:
Adevărata problemă e că ortodocșii din aceeași poveste [tristă] nu din întâmplare îngenunchează și-și fac cruce înaintea icoanei, ci pentru că așa cere regula! Regula închinării în ne-duh și în ne-adevăr...
"Regula" pe care doamna profet White a respins-o, instituind alte reguli, nu? Cum sa se puna profetesa in genunchi? Doar avea rochie cu crinolina, prea mare efortul; ea nu se inclina in fata Domnului, doar ea a "vorbit" de la egal la egal cu el, mergea adesea in Rai. Dumnezeu primeste tot ce vine din inima sincera si dornica de rugaciune. Gestul de a te pune in genunchi si a aprinde o lumanare da glas cuvintelor tale nerostite, e rugaciunea traita inlauntrul tau.

Citat:
În prealabil postat de JoyDivision Vezi mesajul
in plus de asta, se poarta cruciulite si iconite pe lantisor, la gat, sau in buzunar, oare asta nu denota ca acestor iconite sau cruciulite li se acorda o importanta ce merge dincolo de actul inchinarii, considerandu-se ca aceste obiecte ii vor ajuta sau feri de nenorociri?
Cand penticostalii isi trimit unui altuia batiste, cum tu insusti ai spus ca se practica in cadrul cultului din care faci parte, ce zici, ceea ce fac se incadreaza la "superstitie" din moment ce ei cred ca "batista" aceea peste care se roaga ii ajuta? Obiectul "batista" ii fereste de boala?

Last edited by ioanna; 29.04.2012 at 09:59:26.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Tragedie in Germania Hector Stiri, actualitati, anunturi 27 09.08.2013 10:09:09
Camasa-imbracaminte barbateasca? elena20 Reguli in Biserica 7 26.01.2013 21:38:26
Pelerinaj la Trier, Germania, la camasa lui Iisus ANUNT Ion Pop Generalitati 1 30.04.2012 10:26:13
Buletine electronice in Germania bmd Stiri, actualitati, anunturi 73 27.07.2011 18:22:23
Xcellcenter, Germania LapetiteMoc Stiri, actualitati, anunturi 13 24.04.2011 21:39:34