Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.09.2012, 01:20:05
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Otilia12 Vezi mesajul
Sigur ca asemenea scoli trebuie sa existe,este imperios necesar ! Nedumerirea mea,si tocmai de aceea am adus in discutie ,este de ce au trebuit sa treaca peste 20 de ani ca Biserica sa demareze ici-colo cate un astfel de proiect ? Se tot afirma in mass-media cum ca averea Bisericii (conturi,etc) ar fi in prezent (informatia este de cateva zile chiar) de cca. 3 miliarde (!!) euro... Sa nu fie 3 miliarde,cum se afirma...sa zicem ca este doar 1 miliard,si tot ar avea suficiente fonduri sa deschida multe scoli.

Niciodata nu am inteles de ce constructia de biserici (oricum avem 15.000 lacasuri ortodoxe de cult in tara) trebuie sa inghita toti banii,si aspectul social si educational (scoli,orfelinate,azile de batrani ,etc) ramane mereu la coada,pe lista prioritatilor ??
Inca doua mentiuni:

1. 3 miliarde nu cred ca este o estimare cu acte, este o evaluare jurnalistica.
Dar nu suma in sine conteaza, multi oameni naivi cred ca BOR are banii astia in conturi - nu, e vorba de mijloace fixe, majoritatea cladiri si terenurile aferente.
Doar nu crezi ca o sa inceapa sa vanda biserici si manastiri ca sa deschida scoli.

2. Cele 15.000 sunt insuficiente. Inmulteste cu 200 capacitatea medie (exagerata zic eu, dar sa zicem) si presupunand o incarcare uniforma (nerealistic) - inseamna biserici pentru doar 3.000.000 romani.

Cati s-au declarat ortodocsi la recensamant?
Ca sa nu mai vorbim ca majoritatea s-au construit cu banii comunitatilor locale, nu ca o investitie directa facuta de BOR, investitii care ulterior au trecut in patrimoniul BOR (BOR nu accepta lacasuri de cult private, indiferent cine e proprietarul).

Last edited by AlinB; 09.09.2012 at 01:22:42.
Reply With Quote
Vechi 09.09.2012, 01:29:23
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Smile

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul

Cati s-au declarat ortodocsi la recensamant?
.
Alta mica bazaconie , dar in fine. . . , noapte buna !
Vechi 09.09.2012, 01:36:46
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Daca nu te poti abtine si te obosesti sa comentezi, comenteaza macar pana la capat.
Reply With Quote
Vechi 09.09.2012, 06:00:58
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
spre o super-mega-costisitoare catedrala, bani care altfel ar fi putut finanta zeci de mii de astfel de unitati de invatamant.
Nu vreau să iau pâinea de la gura lui cristiboss, dar cum ați ajuns să faceți socoteala asta aberantă, cu 1 Catedrală = ZECI DE MII de unități de învățământ ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 09.09.2012, 13:39:37
bluester's Avatar
bluester bluester is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2012
Locație: Constanta
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nu vreau să iau pâinea de la gura lui cristiboss, dar cum ați ajuns să faceți socoteala asta aberantă, cu 1 Catedrală = ZECI DE MII de unități de învățământ ?
cu adevarat , aberanta !
Sa presupunem ca o unitate de invatamant (dotata 100%) costa aprox 500.000 euro. Iar printr-un calcul : 10.000 (unitati de invatamnt) * 500.000 euro = 5.000.000.000 euro (atentie , nu milioane - ci miliarde)
Deci Catedrala Mantuirii Neamului (care costa aprox 200 milioane euro) nu se compara cu 5 miliarde de euro.

Ahh... si unde sa mai punem ca zidirea acestei Catedrale costa cat 8 km de autostrada ?
Asadar , aberatiile astea isi au ca origine mintea domnului remus cernea (si tovarasilor lui) care se autoproclama liberi cugetatori (dar care se mint unul pe altul).
Reply With Quote
Vechi 09.09.2012, 14:07:36
Laura19
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bluester Vezi mesajul
cu adevarat , aberanta !
Sa presupunem ca o unitate de invatamant (dotata 100%) costa aprox 500.000 euro. Iar printr-un calcul : 10.000 (unitati de invatamnt) * 500.000 euro = 5.000.000.000 euro (atentie , nu milioane - ci miliarde)
Deci Catedrala Mantuirii Neamului (care costa aprox 200 milioane euro) nu se compara cu 5 miliarde de euro.
Prima școală privată ortodoxă din Timișoara, inaugurată în urma unei investiții de 400.000 de lei, nu 500.000 de euro

1 euro= 4.4741
400.000 lei= 89,403.4554 euro
200 mil euro/89,403.4554 euro= 2237.0500
Reply With Quote
Vechi 09.09.2012, 21:13:52
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Costul total este estimat la 400 milioane euro (200 la rosu).
Si in buna traditie a afacerilor romanesti, cu siguranta se va scumpi cu mult inainte de finalizare.

Ca sa nu mai vorbim ca aceasta constructie a inceput cu bani imprumutati si dupa cum merge colectarea de fonduri va fi in continuare facuta pe bani imprumutati - deci adaugati si dobanzile.

Eu ma gandesc la o unitate de invatamant ca si la o clasa.
O scoala primara de exemplu, poate avea mai multe clase, poate acoperi tot spectrul I-VIII cu cate o clasa sau cu mai multe.

Costul pentru acea scoala din timisoara este exagerat de mare pentru doar doua clase, asta pentru ca s-au investit banii in reabilitarea unei cladiri vechi care probabil are si alte destinatii.
Pentru ca suma suspect de mare pentru reabilitarea unei cladiri care adaposteste doar 2 clase, cu banii astia se putea practic construi una chiar mai incapatoare.

Nu e musai sa aiba cladire in proprietate, se poate merge si pe inchiriat si cum ziceam, cu putin lobby, activitatea ar putea fi sponsorizata mai bine de 1/2 de catre Stat si fara nici un leu in plus de alocat la buget.

Investitia BOR ar fi cvasi-minimala ba chiar ar putea scoate ceva profit - ceea ce nu acopera Statul, acopera parintii.

Dar hai sa zicem ca s-ar fi alocat 400.000euro la o scoala (suficient cat sa construiesti una pt cel putin 10 clase) - de 400 milioane de euro am fi putut avea 1000 scoli ortodoxe in toata tara, in care copii ar fi crescut sub o educatie crestina - iata viitorul Romaniei, iata adevarata "mantuire a neamului".

Last edited by AlinB; 09.09.2012 at 21:27:26.
Reply With Quote
Vechi 09.09.2012, 22:14:02
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Question

Citat:
- iata viitorul Romaniei, iata adevarata "mantuire a neamului".
Ai devenit prooroc . . . ?
Vechi 09.09.2012, 23:02:34
Laura19
Guest

Implicit

Citat:
Costul total este estimat la 400 milioane euro (200 la rosu).
Si in buna traditie a afacerilor romanesti, cu siguranta se va scumpi cu mult inainte de finalizare.

Ca sa nu mai vorbim ca aceasta constructie a inceput cu bani imprumutati si dupa cum merge colectarea de fonduri va fi in continuare facuta pe bani imprumutati - deci adaugati si dobanzile.

Eu ma gandesc la o unitate de invatamant ca si la o clasa.
O scoala primara de exemplu, poate avea mai multe clase, poate acoperi tot spectrul I-VIII cu cate o clasa sau cu mai multe.

Costul pentru acea scoala din timisoara este exagerat de mare pentru doar doua clase, asta pentru ca s-au investit banii in reabilitarea unei cladiri vechi care probabil are si alte destinatii.
Pentru ca suma suspect de mare pentru reabilitarea unei cladiri care adaposteste doar 2 clase, cu banii astia se putea practic construi una chiar mai incapatoare.

Nu e musai sa aiba cladire in proprietate, se poate merge si pe inchiriat si cum ziceam, cu putin lobby, activitatea ar putea fi sponsorizata mai bine de 1/2 de catre Stat si fara nici un leu in plus de alocat la buget.

Investitia BOR ar fi cvasi-minimala ba chiar ar putea scoate ceva profit - ceea ce nu acopera Statul, acopera parintii.

Dar hai sa zicem ca s-ar fi alocat 400.000euro la o scoala (suficient cat sa construiesti una pt cel putin 10 clase) - de 400 milioane de euro am fi putut avea 1000 scoli ortodoxe in toata tara, in care copii ar fi crescut sub o educatie crestina - iata viitorul Romaniei, iata adevarata "mantuire a neamului".
Eu am inteles ca doar anul acesta vor fi doar 2 clase, anul viitor scolar se vor introduce si celelalte, sa fie 1-4. Poate inca nu sunt copii asa multi ptr. fiecare clasa. Si ei au zis ca fac reducere ptr. al doilea copil; ptr. un copil este 500 de lei, ptr 2 copii din aceiasi familie, 750--acum nu stiu daca la o fam. de 5-6 copii vor accepta si pe gratis. Apoi au zis ca ofera si burse ptr. familiile nevoiase. Eu zic ca asa e la inceput, mai scartie, pana isi intra in ritm.

Iar de Catedrala nu stiu ce sa zic. Initiativa nu este rea, pe mine ma deranjeaza mai mult felul in care cer banii---de la guvern & din banii publici+fiecare manastire trebuie sa dea o suma lunara[in jur de 600 ron]--de manastiri stiu sigur, banuiesc ca si unele sau toate parohiile dau bani lunari ptr. aceasta Catedrala. Puteau sa faca si ei o Catedrala mai mica avand in vedere ca situtia financiara din tara este critica.

Stati asa, ca guvernul a acordat fonduri si ptr. cea mai mare moschee din Romania, Moscheea Manturii Neamului , care va fi si mai mare decat Catedrala. E concurs :)) .

Stiu o gramada de ortodocsi, chiar si duhovnici, care nu prea sunt de acord cu aceasta Catedrala. In sfarsit, fiecare are dreptul la o opinie.

Revenind la subiect. Sunt de acord cu Otilia12. In 22 de ani, BOR putea sa infiinteze mai multe scoli ortodoxe. Si nu se pune pb. ca nu au fost fonduri, daca se dorea, se putea face ceva. Catolicii, cel putin aici unde stau eu, au si scoli private si scoli publice, finantate de stat--spre deosebire de scolile publice normale, scolile catolice primesc mai putine fonduri de la stat, dar macar sunt;au si o mica capela in scoala.

E bine macar ca au inceput sa se faca si acum. Numai ca mai e de munca.
Reply With Quote
Vechi 09.09.2012, 23:58:10
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Din modul in care a fost justificat (oficial) proiectul nu transpare decat megalomanie si o proasta constientizare a problemelor spirituale, reale, ale romanilor.

O fi poate si un alt motiv binecuvantat, ascuns ..cine stie.

Anul trecut, fiecare parohie a fost somata sa doneze o anumita suma.

Au primit cate un chitantier care trebuia sa-l umple, binenteles netaindu-se chitanta pentru mai putin de x ron (nu am retinut suma).

Si presiuni sunt sigur ca sunt si vor mai fi pentru ca de buna voie, nu va dona mai nimeni.

Sunt curios in schimb cati care fac apologia proiectului au donat si cat.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Scoli ortodoxe iana Despre Biserica Ortodoxa in general 5 27.10.2013 23:04:36
Poezii Ortodoxe pentru Android Carmen FUNIERU Resurse ortodoxe on-line 9 01.06.2012 11:52:30
-3 scoli | + 1 biserica suntneutru Generalitati 57 21.01.2010 16:35:43
concur clasele I-IV adichi79 Stiri, actualitati, anunturi 0 18.02.2007 14:36:35