![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Pana sa vina nu stiu ce ""cataclism mondial"", cred ca astazi in Romania avem probleme mult mai serioase si urgente, de care ar trebui sa ne preocupam, atat la nivel de autoritati de stat (situatia din agricultura, ""privatizarea"" CFR-Marfa, Oltchim-ul, situatia din energie, situatia dezastroasa a infrastructurii feroviare, finantele, etc), cat si la nivel individual (viata de familie, sanatatea, gasirea sau pastrarea unui loc de munca, facturile in sezonul rece, etc)!
|
|
|||
|
|||
![]()
Poate ai uitat dar o buna parte din problemele economice care le avem acum sunt de la criza din 2010.
Tot d'acolo venita, stii tu. Si nu ca nu ar avea UE problemele ei, si nu doar Grecia e o problema.. Asadar putem incheia pariuri, ce pica mai intai, $ sau Euro? Ca de picat au sa pice sigur.
|
||||
|
||||
![]()
Eu zic "leul".
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Iar cu ideea asta- a unei migrari masive inspre sat- din mai multe motive nu este foarte realista:
-astazi, intr-o agricultura practicata cu mijloace moderne, este nevoie de mult mai putina forta de munca decat cum era pe timpuri. Ori a practica o agricultura pe suprafete mici, faramitate, cu mijloace arhaice, nu poate fi competitiv. Cel putin la cultura mare (cereale, floarea-soarelui, sfecla, plante tehnice), activitatea este rentabila cand se face pe suprafete mari, compacte, cu mijloace mecanizate. -apoi ar mai fi problema locurilor de munca in mediul rural. Daca inainte de 1989 existau mult mai multe posibilitati (industria locala, cooperatia mestesugareasca, sectoarele de prestari-servici din CAP-uri, sectoarele zootehnice, plus multitudinea de statii CFR situate in mediul rural, unde lucrau foarte multi ceferisti din sectorul miscare-comercial), astazi a gasi un post stabil si relativ bine platit in mediul rural, pentru cei care au o meserie (impegat de miscare, acar, electrician, tamplar, constructor, strungar, soferi, tehnician agricol, etc) este foarte dificil. Ori chiar daca sa zicem ca avand 5-6 hectare la o asociatie agricola serioasa, plus vie si gradina si animale in gospoadarie, tot trebuie si bani, si mai ales un salar fix, stabil. -daca in unele sate s-au mai facut lucrari de aductiuni de apa, canalizare, drumuri, etc, marea majoritate a satelor romanesti sunt lipsite de utilitati moderne. Apoi cand ai si copii mai apare problema scolilor din satele romanesti. -apoi modalitatile de petrecere a timpului liber si de socializare in sate sunt destul de reduse: crasme fara numar, o asa-zisa ""discoteca"" cu manele si "traditionalele"" batai, si in cel mai fericit caz un camin cultural sau duminica un meci de fotbal ""Internationale Gura Padinii""- ""Juventus Coarnele Caprii""! In schimb nu gasesti un cinematograf, un teatru, un local cu muzica si atmosfera mai de calitate (in care sa-ti poti invita sa zicem partenera la un blues ori o cina la lumina lumanarilor), etc. |
|
|||
|
|||
![]()
Paradoxal, dar leul s-ar pute sa pice abia dupa.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In orice caz, eu nu am propus o "migrare masiva" la sat. Poti sa lucrezi la oras si sa ai o casa si niste pamant la tara, de "backup". Sau poate ca "migrarea masiva" ar fi cea mai buna solutie: cateva zeci de familii de oameni cu principii asemanatoare, care sa intemeieze un sat. Amish style.
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 17.10.2013 at 15:56:14. |
|
|||
|
|||
![]()
|
|||
|
|||
![]()
Cand pui capul in pamant, de un lucru poti fi sigur: ai sa iei un sut in fund :)
Uite un desen, ca sa intelegi mai bine de ce ![]()
|
||||
|
||||
![]() Citat:
A, ca trebuie sa-ti pacalesti cumva constiinta care vrea sa te acuze de prostie si inertie, asta e altceva. Citat:
Un om destept e alert, si fara niste stiri anume, un om ne-destept face ca in poza de mai sus. Citat:
Ca a fi o victima a istoriei, din inertie si lipsa de intiativa, e o mare virtute? Citat:
Sa inteleg ca nu maninci paine sau ca esti prea comod si preferi sa o cumperi de la magazin, alba, dopata cu E-uri si scumpa?
Suprema intelepciune este a distinge binele de rau. Last edited by AlinB; 18.10.2013 at 11:50:55. |
|
||||
|
||||
![]()
AlinB, pentru prima data cred, sunt 100% de acord cu ce spui.
Unii din noi mai avem noroc ca mai aem parinti/bunici pe la tara si mai aducem de acolo una-alta, bucate care s-au facut cu multa munca. Sincer, eu cu sotul asta incercam sa facem acum: sa ne luam o casuta cu eva terem intr-un sat la vreo 15-20 km de oras. |
|