Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.04.2014, 11:26:13
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
1. Unde scrie acolo ca ar trebui sa te impartasesti saptamanal?

2. Eviti raspunsul, dar nu-i nimic, este si asta un raspuns in sine.
Și unde am spus că trebuie să te împărtășești săptămânal? Deși normal așa ar fi. Citește totuși cu atenție: În Biserica Il avem prezent pe Hristos, Care Se Jertfeste pentru noi la fiecare Sfanta Liturghie si ne asteapta sa redevenim icoana a Sa, prin primirea Sfintei Impartasanii

În acest sens există și canoane care nu sunt perimate.

Last edited by ovidiu b.; 24.04.2014 at 11:44:15.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 11:26:43
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Sfinții Părinți, fără excepții, au văzut drept prim scop al Liturghiei împărtășirea clerului și a credincioșilor mireni cu Trupul și Sângele Domnului. Tu poți emite alte idei ”demne” de urmat. Vrednic nu este nici unul, strădania noastră să fie a ne pregăti fiecare după puteri. Nu este de vină duhovnicul că noi nu vrem mai mult...deși unii au cam înțeles greșit sau nu știu care este scopul Sfintei Liturghii.
Sunt curios cum comentezi îndemnul ”Luați mâncați...” repetând ca papagalii acest îndemn, iar mirenii refuză politicos pentru că nu sunt vrednici. Și uite așa schimbăm noi sensul Sf. Liturghii, transformând-o într-un spectacol de teatru în care preotul vorbește singur, iar mirenii sunt spectatori și nu actori.
Sfanta Liturghie nu poate fi un spectacol de teatru pt ca noi suntem datori ,dupa putinta fiecaruia , sa traim rugaciunile aceste slujbe ,sa incercam sa ne rugam impreuna cu preotul si cantaretii.
Daca ar fi dupa acest criteriu ,Sfanta Liturghie este oricum un spectacol de teatru la sfarsitul caruia se impartaseste fiecare .
Eu cred ca sfanta Impartasanie e un eveniment ,deci prea deasa impartasanie poate crea obisnuinta.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 11:30:07
ovidiu b.
Guest

Implicit

Deasa împărtășire ar trebui să fie o normalitate pentru un creștin ortodox practicant.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 11:31:31
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Adica vrei sa spui ca aia nu stiu ca nu sunt vrednici, duhovnicul nu stie ca nu sunt vrednici..pur si simplu sunt supervrednici dar nu stie nimeni. nici ei nici duhovnicul, ca ar fi.
Nu trecem peste duhovnic și binecuvântarea lui, dar vrednic cine este? Sunt eu mai vrednic decât celălalt să mă împărtășesc? Nu. Domnul ne cheamă la Cină de fiecare dată în cadrul Sf. Litughii, însă eu nu mă străduiesc să-mi îndrept viața pentru a fi ”vrednic” și mereu refuz. În majoritatea rugăciunilor înainte de împărtășanie se repetă nevrednicia celui care se înpărtășește, dar noi apelăm la mila Domnului.
Majoritatea Sfinților Părinți însă, în baza tradiției apostolice și a părinților din primele veacuri (Ignatie Teoforul, Irineu de Lyon ș.a.), a practicat și a recomandat „oamenilor obișnuiți” (fără o harismă specială) împărtășirea deasă și chiar foarte deasă – sau mai corect: sistematică, considerând Împărtășania ca fiind „singurul remediu” împotriva patimilor, dar nu fără o nevoință ascetică.

Citat:
Si incearca sa raspunzi la intrebarea cu cati se impartasesc in bisericile preotilor care avocatesc deasa impartasanie sub motivul ca "asa e Liturghia", omul nu conteaza cum e, sa-si rupa (duhovniceste) gatul ca sa iasa numarul.
Eu nu cunosc asemenea preoti care sunt pentru deasa impartasanie indifernt cum e omul. Poate ne spui tu un caz și cum e pe acolo.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 13:26:32
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Majoritatea Sfinților Părinți însă, în baza tradiției apostolice și a părinților din primele veacuri (Ignatie Teoforul, Irineu de Lyon ș.a.), a practicat și a recomandat „oamenilor obișnuiți” (fără o harismă specială) împărtășirea deasă și chiar foarte deasă – sau mai corect: sistematică, considerând Împărtășania ca fiind „singurul remediu” împotriva patimilor, dar nu fără o nevoință ascetică.

Eu nu cunosc asemenea preoti care sunt pentru deasa impartasanie indifernt cum e omul. Poate ne spui tu un caz și cum e pe acolo.
Deci patimile nu trec de la sine ,chiar cu deasa impartasanie.
Eu cunosc duhovnic care recomanda impartasirea la 40 zile ,dar e des ,e rar la 40 zile ?
In rest pe la manastiri ,de ex.par.Ioan de la man.Rarau , se recomanda impartasania la 2 saptamani.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 13:50:12
ovidiu b.
Guest

Implicit

Fiecare om are particularitățile lui, deci și fiecare duhovnic. La 40 zile nu poate fi considerată împărtășire rară, dar nu putem spune că e deasă. Cum spunea pr. Rafail Noica, fiecare cu școala lui.
Era vorba de împărtășitul de 2-3 ori pe an la sărbătorile mari, în restul anului doar preotul și copiii.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 13:57:02
ovidiu b.
Guest

Implicit

Anita, poate te ajută cuvântul pr. Rafail Noica: http://acvila30.ro/pr-rafail-noica-n...artasania-des/
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 14:03:07
Annyta
Guest

Implicit

Scurt calcul matematic:

4 posturi pe an => minim 4 împărtășiri
2 dintre posturi fiind mai lungi => alte minim 2 împărtășiri
+ alte împărășiri cu ocazia unor sărbători mai mari, sau în timpul posturilor, sau pentru o nevoie/ ocazie personală
=> cam 8 împărtășiri pe an, în medie - ca exemplu din biserica unde merg eu - pentru adulți.

Dacă încercăm să comparăm cu recomandarea de împărtășire la 40 de zile, ar rezulta 365/40 = cam 9 împărtășiri pe an.

Nu e chiar o mare diferență.

Dar, desigur, e prea puțin, față de 52 de ocazii, sau chiar mai multe, poate chiar 104, că unii merg și sâmbăta la biseircă ... + alte ocazii...
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 14:03:31
ovidiu b.
Guest

Implicit

Sau în format audio: http://www.youtube.com/watch?v=84k4GR75q54
http://www.youtube.com/watch?v=ACeqUf5S4KI
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 14:11:07
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Dar, desigur, e prea puțin, față de 52 de ocazii, sau chiar mai multe, poate chiar 104, că unii merg și sâmbăta la biseircă ... + alte ocazii...
Nu numărul dă intensitatea și folosul, căci ne putem împărăși de 52 de ori pe an, dar să acumulăm osândă, dacă ne împărășim fără pregătire și binecuvântarea duhovnicului. De aceea mai bună e o împărtășire mai rară, dar bine pregătită, în cazul celor care au o stare laxă.
Reply With Quote
Răspunde