![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Desi e cantata deun preot de la oastea Domnului, e despre Maica Domnului si atunci e autentica. Zic eu. Scuze intarzierea.
|
|||
|
|||
![]()
Poi preotul e tot preot chiar daca e in Oastea Domnului are acelasi har dat lui prin punerea mainilor la fel ca toti ceelalti
"Cine seamana in firea pamanteasca va secera din firea pamanteasca putrezirea dar cine seamana in Duhul va secera din Duhul Viata Vesnica"Galateni 6;8 Pacea lui Hristos, la care ați fost chemați, ca să alcătuiți un singur trup, să stăpânească în inimile voastre, și fiți recunoscători.(Coloseni 3:15) |
|
||||
|
||||
![]()
Cred ca e bine ca Biserica sa se implice mai mult in a pastra ceea ce o defineste si nu in a dezvolta imprumuturile. Ma uit ca unii preoti accepta fara nici o rezerva diversele obiceiuri care nu au nimic in comun cu Traditia ei. Se arunca bani in cristelnita, iar el spune - acesta e obiceiul, se impodobesc candelabrele cu prosoape de tot felul, iconostasul la fel - incat abia mai zaresti icoanele... si uite asa biserica devine o sorcova. Sincer, nu-mi plac pricesnele, imi inspira un duh protestant in biserica. Mai avem putin si aducem si un instrument. Sunt de acord ca sunt unele persoane care canta minunat piesele populare, dar atunci cand incep sa cante si piese religioase mi se par penibile. Iar mai penibil e cand la strana intalnesc o persoana care lalaie si nu canta aceste piese. Nu cred ca as fi la fel de deranjat daca nu ar respecta intru totul glasurile 1, 2, ....8. Pacat ca nu se mai pune accent pe scoala de cantareti bisericesti.
|
|
|||
|
|||
![]()
In MMB IPS TEOFAN a hotarat reinfiintarea scolilor de cantareti tocmai din acest motiv...ptr ca sunt parohi care nu savarsesc slujba utreniei ptr ca nu au cantaret iar raspunsurile la Sf Liturghie le dau enoriasii...
|
|
|||
|
|||
![]()
poate sa mearga oricine la scolile astea?
m-am uitat pe www.mmb.ro si am vazut ca e numai una, la Botosani: Școala de cântăreți bisericești „Sfântul Gheorghe” apropo, ce diferenta este intre Seminarul Teologic si Liceul Teologic? Invata si acolo sa cante? |
|
|||
|
|||
![]()
Citeste aici despre liceele si seminarele teologice Mirela.
![]() http://www.episcopiahusilor.ro/seminar.html |
|
|||
|
|||
![]()
merci, Jenica, nu duc lipsa de link-uri ca slava Domnului stiu si eu sa caut pe net.
deci, ma gandeam ca poate este pe-aici vreun (ex-)seminarist sau teolog care sa ne spuna cateva cuvinte. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Avantajul unei scoli de cantareti este durata cursurilor (mult mai mica) si a faptului ca poti fi prezent in ea si la o varsta mai mare decat cea pe care o cere seminarul. Din ce am vazut, e posibil sa ma insel, la aceste scoli in ziua de astazi nu mai ajung decat cei care nu au luat la seminar. Ca acum se incearca sa se faca din unele licee - licee teologice, adica sa tina de o episcopie, arhiepiscopie nu stiu cat de avantajos este. Se pare ca ne-am obisnuit cu jumatati de masura: acest liceu nu e nici seminar, dar nu mai e nici un simplu liceu. |
|
||||
|
||||
![]()
Scoala de cantareti -- echivalentul unei scoli profesionale, sau cum se spune acum scoala de arte si meserii
Seminar -- echivalent al liceului. |
|
|||
|
|||
![]()
multumesc de raspunsuri. da, si eu ma gandeam ca aceste licee teologice sunt un fel de hibrid (nedorit cum zice si Costel) dat fiind ca se cam suprapun cu seminariile.
iar Scolile de Cantareti -- cum la multe biserica sunt si fete/ femei care canta la strana, poate ar trebui sa fie si fetele primite la aceste scoli, sa nu mai invete pe cont propriu. ![]() |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
biserica catolica versus biserica ortodoxa | sovidiu | Biserica Romano-Catolica | 36 | 08.06.2013 23:58:51 |
Cum se cântă cântările din Minei ? | STEPHAN | Muzica Bisericeasca | 5 | 21.05.2012 18:24:11 |
O cantare ciudata, exsultet de ce se canta in BC si in alte "culte crestine" la Pasti | mihailt | Generalitati | 8 | 17.04.2010 02:20:05 |
despre cartile din care se canta slujba | NiCcoleta | Despre Utrenie | 6 | 21.03.2010 17:54:22 |
|