![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asa ca daca te apuci de reforma , sa nu te bazezi pe mine :D |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In clopotnita de la Biserica Sf Nicolae, parintele paroh, Lucian Razvan, a gasit calcurile dupa care Parintele Arsenie Boca, a pictat bolta din altarul Bisericii Sf Elefterie, deja celebra Maica Domnului cu Iisus in zeghe. Acolo, parintele a pictat conform cu canoanele picturii bizantine, dar si acolo a strecurat acel amanunt care ii va da Bisericii Sf Elefterie un plus de notorietate: zeghea. De ce spun asta? Pentru ca Parintele Arsenie Boca ar fi putut sa picteze si la Draganescu ca la Sf Elefterie. Dar, a vrut altceva. Si, asa cum atata amar de vreme Dumnezeu a facut ca la biserica Sf Elefterie nimeni sa nu sesizeze ca Isus are hainele vargate, tot asa l-a ajutat ca sa poata picta la Draganescu in afara tuturor canoanelor iconografice bizantine. Nu se putea ca 15 ani nimeni sa nu remarce "dezertarea" iconografica a Parintelui. De aceea eu cred ca aceasta pictura a fost ocrotita de Dumnezeu. Pictura de la Draganescu nu putea fi cum sunt toate celelalte pentru ca este un testamentul unic, in culori si cuvinte, al unuia dintre cei mai mari duhovnici pe care i-a avut ortodoxia. Este un testament si nu un acoperamant pictural. In ceea ce priveste valoarea ei artistica, frate draga, trebuie sa recunosc ca si eu, cand am intrat prima data in aceasta smerita bisericuta, am avut o cadere. Ochiul, obisnuit cu alt gen de pictura, a percutat inaintea inimii si a mintii si am avut cam aceeasi senzatie ca si fratia ta. In momentul in care am realizat ca ma aflu in fata unei picturi testamentare executata de cineva care vedea dincolo de lumea aceasta, cand am inceput sa privesc cu luare aminte si cu rabdare cele de acolo am realizat ca, de fapt este pentru noi, dar din alta lume. In acest sens ca a spus Nichifor Crainic ca atarna de marinile vesniciei. Recunosc ca inca nu m-am impacat cu cromatica de la Draganescu, dar realizez si ma cutremur ca cele de acolo sunt de fapt de aici si de dincolo. Intr-o noapte am visat un copil cu fata batrana. Acea uraciune m-a urmarit ziua urmatoare ore in sir. Nu stiam de ce, dar simteam ca trebuie sa ma duc la Draganescu. Cand am ajuns acolo l-am cautat pe acest copil ciudat printre cei de pe pereti. Nu l-am gasit si, cand ma pregateam sa plec, am intrebat un copil care imi descisese biserica daca nu stie ceva despre uraciunea mea. mi-a spus sa ma uit pe absida din dreapta. Era acolo. Exact asa cum l-am visat, dar din profil. L-am intrebat daca stie cum ii zice si mi-a spus ca acela e "duhul rau al copilariei". Brusc am inteles ca primisem raspunsul la niste framantari pe care le aveam in legatura cu copilaria. Intelegi, draga frate, de ce pentru mine, pictura de la Draganescu este intradevar DEOSEBITA. Este un alt gen de frumos. Un dulce-amar, un frumos transfigurat si racit cu durere. Un alt fel de iubire. Iubirea proorocului rastignit in propria lui cetate. Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..." |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Draga frate, am subliniat din tot ce ai scris numai un pasaj pentru ca sa vezi cum ai denaturat cele ce ti-a scris Andrei, cu voie sau fara voie, cu stiinta sau fara stiinta si ti-ai construit restul discursului pe baza unui fals pe care l-am marcat cu rosu. Nu e corect. Sigur ca se gandeste la sfantul reprezentat in icoana, sigur ca ingenuncheaza, se inchina si se roaga in fata acelui sfant, dar nu ca in fata unui zeu (zeul nu are nici cea mai mica legatura cu Dumnezeu) ci ca in fata unui mijlocitor inaintea Domnului. Asa cum ne inchinam si Maicii Domnului, cel mai puternic mijlocitor al nostru, dupa Iisus Hristos, inaintea lui Dumnezeu. Este perfect crestinesc gestul. De reforme in biserica se ocupa Sinoadele. Si o fac bine pana acum, din moment ce Biserica a dainuit peste vremurile potrivnice prin care a trecut, Parerea mea e ca gresesti incercand sa faci sindicalism acolo unde regula de fier este ASCULTAREA. Ascultare fireasca, asa cum si fiul isi asculta tatal si asa cu Fiul si-a ascultat si isi asculta Tatal. Cu tot dragul si respectul pentru tineretea ta Doamne-ajuta!
Parintele Arsenie Boca: Am vrut sa pun mana pe radacina durerii, care nu este alta decat pacatul... Rugandu-ma - pentru Pacea a toata lumea si pentru bunastarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici - aud deodata in urechea dinauntru infruntarea amarnica: "Nu te ruga de Mine sa le dau Pace, roaga-te de oameni sa-si schimbe purtarile, daca vor sa mai vada Pace pe pamant"..." |
|
|||
|
|||
![]()
1.Ce este "duhul rau al copilariei"?
2.Si mie mi s-a parut ciudata inchinarea la sfinti, care chiar daca au fost aproape de Dumnezeu, au fost totusi oameni.Argumentul celor care ne numes pseudopoliteisti nu pare absurd, daca ne gandim ca ne inchinam unor oameni carora le cerem ajutorul. Dar nu Dumnezeu a facut minuni prin ei, au facut ei singuri prin proprie putere?Eu cred ca pentru a respecta liberul arbitru, Dumnezeu are nevoie de oameni pentru a realiza minuni in aceasta lume, iar acestea sunt savarsite prin colaborare, intentia omului care s-a apropiat si a realizat legatura intima dintre el si divinitate, cu puterea divina. Asa ca, inteleg sa comemoram sfintii, dar inchinarea la ei sau la cadavrele lor nu o prea inteleg. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
"Căci unul este Dumnezeu, unul este și Mijlocitorul între Dumnezeu și oameni: omul Hristos Iisus" -- 1 Timotei 2:5 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Draga frate, o sa incep cu sfarsitul. Noi nu comemoram sfintii in acceptiunea pacatoasa, funerara. Pentru Sfinti, ca si pentru cei vrednici, moartea este doar un prag de o clipa care il duce pe viitorul Sfant dincolo. De aceea, este mai mult decat o nastere pe pamant din parinti pacatosi, este o renastere in Cer. Acesta este motivul pentru care este mai importanta ca si sarbatoare "Adormirea Maicii Domnului" (Sfanta Marie Mare) decat Nasterea Maicii Domnului (Sfanta Marie Mica). De aceea sunt sfintii sarbatoriti in ziua in care s-au mutat la Domnul si nu ii sarbatorim conform zilei lor de nastere pe pamant. de aceea ii sarbatorim si nu ii comemoram. Nu mai revin cu comentarii referitoare la diferenta intre moaste si cadavre. Este scris inclusiv pe acest topic destul. De asemenea s-a scris anterior postarii mele destul de clar de ce ne inchinam la moaste. Sfintii sunt aproape de Dumnezeu si fac parte din ierarhia din Cer. Ei, si mai ales Maica Domnului mijlocesc rugaciunile noastre catre Dumnezeu. Deci, cei care spun ca suntem politeisti nu realizeaza Sfanta Treime in fiinta si o vad numai ca Trinitate de persoane. Nu inteleg ca ne rugam la Dumnezeu prin Sfinti in sensul ca ne rugam Sfantului dar acesta este in ascultare si in comuniune deplina cu Dumnezeu conform ierarhiei. In ceea ce priveste "Duhul rau al copilariei", asa i-a spus acel copil acelui diavol pentru ca asa scrisese langa pictura Parintele Arsenie Boca. Cu ce se ocupa este clar din denumire. Doamne-ajuta!
|
|||
|
|||
![]()
Eu ti-am dovedit din Scripturi ca nu se poate sa fie sfintii mijlocitori la Dumnezeu pentru noi, ci numai Hristosul lui Dumnezeu.
Tu nu mi-ai adus nici macar un argument din Scriptura, nici din traditia apostolica. Nu ai nimic istoric, doar filosofie ? Sau poate ai, dar... atunci spune-le, te rog, sa le aud si eu. Iar daca nu aduci argumente, atunci afirmatiile tale despre sfinti cad una cate una, si ramane dumnezeiasca Scriptura de Dumnezeu insuflata, care spune in 1 Timotei 2:5 ca singur Hristos este mijlocitor intre Dumnezeu si noi oamenii. Amin ! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
la 3 intrebari. 1. Cine e Maica Domnului. 2. Cine sunt Sfintii 3. Ce sunt moastele Ca sa stiu si eu cu cine stau de vorba. Cand ma intorc iti raspund cu placere. Doamne-ajuta!
|
|||
|
|||
![]()
1) Maica Domnului a fost o fecioara din Israel, pe care Dumnezeu a ales-o ca sa se nasca din ea, dupa trup, Mantuitorul (Unsul lui Dumnezeu, Cuvantul, Hristosul), prin Duhul Sfant, care L-a zamislit pe Acesta in pantecele ei. Ea a fost deci un vas de cinste pe care Dumnezeu l-a ales ca sa-L aduca pe Hristos pe lume, tot asa cum Sfantul Apostol Pavel a fost un vas de cinste pe care l-a ales Dumnezeu ca sa vesteasca Evanghelia neamurilor. Ea nu are nici un rol in mantuirea omului, ci Hristos, prin patimile si jetfa Sa, Singur a adus in lume mantuirea, izbavirea din robia pacatului, pentru toti cei ce cred in El. Inchinarea in fata Mariei se numeste idolatrie, pentru ca e inchinare inaintea facaturii, in locul Facatorului, care e binecuvantat in veci !
2) Sfintii sunt toti aceia care, cat timp au trait pe pamant, si-au spalat hainele in sangele Mielului, prin credinta traind o viata in ascultare de poruncile lui Hristos, si astfel au primit mantuirea din mana lui Dumnezeu, dupa moarte. Ei sunt adevarate exemple pentru noi, cei pacatosi, si noi ar trebui sa calcam pe urmele lor, intrucat si ei au calcat pe urmele lui Hristos. Ei nu pot mijloci la Dumnezeu pentru noi pamantenii, ci Hristos e singurul Om non-pamantean care poate face asta, El fiind jertfa de ispasire pentru pacatele intregii lumi. Sfintii de pe pamant pot mijloci pentru alti sfinti de pe pamant, prin rugaciune catre Dumnezeu, prin Hristos, Mijlocitorul, insa cei ce au murit, nu pot, pentru ca Sf. Apostol Pavel spune ca nu exista decat un singur Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni, adica noi, pamantenii, Omul Iisus Hristos. Inchinarea in fata sfintilor se numeste idolatrie, pentru ca e inchinare inaintea facaturii, in locul Facatorului, care e binecuvantat in veci ! 3) Moastele sunt, din cate stiu (desi n-am vazut in viata mea, decat in imagini), oseminte ale sfintilor decedati, care n-au putrezit, ci s-au pastrat, avand miros placut. Ele sunt, dupa parerea mea, dovada ca sfantul caruia ii apartin a trait o viata curata inaintea lui Dumnezeu, si astfel, Dumnezeu i-a dat acest har, de a avea osemintele neputrezite chiar dupa mai mult timp de la moartea sa. Nu neg ca Dumnezeu ar putea permite sa se intample anumite minuni, tamaduiri prin aceste moastre. Inchinarea in fata moastelor, totusi, se numeste idolatrie, pentru ca e inchinare in fata facaturii, in locul Facatorului, care e binecuvantat in veci ! |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
EREZIILE romano-catolice | Daniel_Ortodox | Biserica Romano-Catolica | 823 | 26.10.2016 23:18:17 |
Un nou fericit al Bisericii Catolice | Erethorn | Biserica Romano-Catolica | 15 | 18.04.2015 00:04:18 |
Rozariile catolice-intrebare | crestinOrtodoxa | Intrebari utilizatori | 9 | 13.11.2011 22:06:12 |
Un nou venerabil al Bisericii Catolice | Erethorn | Biserica Romano-Catolica | 7 | 07.07.2011 07:27:56 |
Învataturi si practici catolice | Traditie | Biserica Romano-Catolica | 99 | 11.02.2010 09:12:41 |
|