Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 09.08.2008, 17:22:44
alynnna alynnna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2007
Implicit

NU am mancat dar nici nu m-am rugat. Nu m-am certat dar nici nu am iubit. NU am primit dar nici nu am miluit vreun suflet sarman. Dar peste toate acestea, am incercat sa imi tin inima spre Hristos. Asa cum am putut. Sontac, sontac inaintand cu fiecare clipa spre Iad sau Rai. As vrea sa invat macar acum la batranete, cum se tine cu adevarat post.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2008, 19:49:46
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alynnna
NU am mancat dar nici nu m-am rugat. Nu m-am certat dar nici nu am iubit. NU am primit dar nici nu am miluit vreun suflet sarman. Dar peste toate acestea, am incercat sa imi tin inima spre Hristos. Asa cum am putut. Sontac, sontac inaintand cu fiecare clipa spre Iad sau Rai. As vrea sa invat macar acum la batranete, cum se tine cu adevarat post.
Nu-i tarziu niciodata si sontac, sontac, dar ferm, sa iubim, sontac, sontac, dar cu inima deschisa sa iertam, sontac, sontac , dar din toata inima sa fim milostivi, sontac, sontac, dar veseli sa revenim in turma Lui Hristos.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2008, 20:59:28
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Alina, si eu tot sontac, sontac. Poate ma voi impiedica de un sarman si se va ridica un alt om din mine. Poate din jocul cu un copil voi intelege ce inseamna sa te bucuri de viata. Poate prin predica unui preot voi deveni ruda cu plansul... Daca vreodata vei vedea un om ca merge sontac, sontac, sa stii ca acela sunt eu. Sa nu incerci sa iei mersul meu.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2008, 21:11:45
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Foarte frumos Costele ce ai spus, dar m-ai facut sa zambesc, pentru ca si mersul meu e sontac, sontac si atunci Alinnna, va fi in deruta! Oare cine o fi , Costel sau Cristi sau . . . . ?
Reply With Quote
Vechi 09.08.2008, 21:42:29
C-tin C-tin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat
Kitty, bine ai venit!

Din cate am aflat si eu de la un teolog de pe forum, postul fara ulei este pentru calugari, care tin un post mai aspru. Uleiul este de post si mirenii nu au "interdictie" la el.

Spovedania se poate face oricand, chiar daca nu am tinut post.

Daca insa ai in vedere si impartasania dupa spovedanie, atunci trebuie sa tii post macar 3 zile.

Dumnezeu sa-ti ajute!
Bine ar fi sa nu amanam spovedania pana in ultima clipa, adica in preajma Praznicului Adormirii Maicii Domnului, ca atunci se vor ingramadi cu totii si preotii nu mai fac fatza! Si cand e aglomerat nu prea e timp sa te spovedesti cum trebuie...
Reply With Quote
Vechi 10.08.2008, 04:32:17
MarinaAlca's Avatar
MarinaAlca MarinaAlca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.07.2008
Locație: The Land from Down Under
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alynnna
Multumesc Alynnna ptr aceste minunate cunvinte.... si eu ma regasec intru totul in ele..
Reply With Quote
Vechi 10.08.2008, 06:22:57
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de C-tin
Bine ar fi sa nu amanam spovedania pana in ultima clipa,
se vede ca am inceput sa ne cunoastem gandurile unii altora, de cand ne scriem pe aici, pe forum. si uite cum primim ajutorul potrivit, la momentul potrivit. multumesc, constantin.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2008, 13:11:02
veilur veilur is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.01.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga

postul e doar o cale spre cele spirituale ,caci trupul slabit putin de nemincare sau mincare mai usoara si mai putina ,precum si de somn mai putin ,isi mai pierde din naravurile rele ale poftelor trupesti si ne putem ruga mai usor decit cu un stomac plin cu mincaruri grele ..carne..etec
De acord, dar postul dureaza doar o perioada de timp, dupa care iarasi avem dezlegare la desfatare culinara. Atunci ce vom face dupa post cand vom avea pantecele indestulat?
Si inca ceva: cum sa isi piarda trupul naravurile lui tinand post doar doua saptamani sau doua luni, cand in post ne cuprind cele mai tari si aprinse ispite, cand acum se intetesc asupra noastra tentatii de nesuportat si ne lupta cel mai mult caderea spre pacat?
Si cum oare sa dormi mai putin si sa slabesti trupul de nemancare, cand omul trebuie sa mearga la servici si trebuie sa aibe putere sa se concentreze la ce are de facut? Ai putea tu sofia sa te concentrezi la servici cu vreo 3 ore in minus la somn si sa fii slabita de mancare? Eu cred ca majoritatea au itneles gresit postul...
Reply With Quote
Vechi 10.08.2008, 13:40:10
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Este o parere a ta pur personala Stefane, cand afirmi ca majoritatea au dat cu bata in lac in aceasta perioada. Nu judeca pe altii dupa proprile tale neputinte si frustrari. Daca citeai mai atent si nu erai asa superficial, ca deobicei, chiar aici pe acest topic s-a pus accentul pe latura cealalta a beneficilor ce le aduce postul, postul in general. Imposibil ca dupa un post mai lung sa nu ai o jumatate de talant in plus, cu toate caderile,pacatele comise. Ne autoeducam Stefane, ne intarim in multe privinte, dar daca vedem tot timpul numai partea goala a paharului, nu facem absolut nimic. Cu cat mintea se gandeste cu teama, obsedant la patima, fi sigur ca inevitabilul se va produce. De inlocuim gandul rau cu altceva, util, benefic noua, patima se stinge incet, dar nu rabufneste , adica o tinem sub control. Vezi tu mai Stefane, nici nu s-a terminat postul si tu te gandesti la ce vom face dupa aia, daca ne imbuibam, desfranam si altele. Gandul tau sta cramponat numai la cele rele, nu-i dai ragaz la cele bune. Si atunci ? . . . . .
Reply With Quote
Vechi 10.08.2008, 14:37:30
ancah
Guest

Implicit

Postul, adica retinerea printre altele de la mancare ajuta corpul sa se refaca. Mancarea, mai ales in cantitati mari, uzeaza organele interne, pentru ca le supune la efort mare; nemancand scapam de acest efort si organele intineresc. Nu numai ca omul functioneaza mai bine in post, dar capata si forte noi.
S-a facut experiment cu doua grupuri de sportive: un grup a mancat de toate, iar celalat grup numai legume si fructe. Spre surprindera tuturor, grupul care a mancat legume a avut o mai mare rezistenta la efort.
Deci, draga Stefane, chiar daca la prima vedere pare ca suferim din cauza postului, de fapt e un mare bine pe care ni-l facem si rezultatele pe masura: mai multa energie, ne simtim mai usori si ne eliberam de multe toxine, pe care le avem depozitate in corp. Din cauza eliminarii acestora, se simte la un moment dat o ameteala; este semn ca toxinele nu stau linistite, depuse prin tot corpul, ci sunt antrenate intr-o miscare de eliminare. O baie de abur inlatura acest inconvenient, caci ele isi vor face mai usor loc spre iesire, prin porii dilatati.
Dealtfel intr-o predica am auzit, ca hrana isi are aportul ei in sfintirea noastra. Sfintirea se produce prineliminarea carnii. Sa nu credem cumva ca prin sfintire ne numim si noi sfinti; nu. Cei care au ajuns sfinti s-au hranit numai cu radacini. Deci mai avem pana acolo...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
vine vine ioanhodean Postul 22 08.05.2013 11:50:17
Vine Sfarsitul lumii? mihailt Generalitati 23 29.11.2012 22:56:32
Dupa BAC vine facultatea richard_d Generalitati 8 16.07.2011 09:30:11
cum vine asta? victortiti89 Generalitati 4 08.06.2011 23:16:34
Vine vara ... ClaudiuT Tinuta in Biserica 18 08.05.2009 18:01:00