![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Eu vorbesc aici de sintagma frecvent folosită în liturgica ortodoxă de "Neprihănita Maică a Domnului". Ce înseamnă, după dv, că cineva este "neprihănit" ?
|
|||
|
|||
![]()
Neprihănită înseamnă că este castă și fără păcate, înafară de păcatul strămoșesc, care oricum a fost șters, NU la zămislirea ei, ci când s-a pogorât Duhul Sfânt asupra ei ca să-L ia pe Iisus în pântece. Nu-ți convine a doua explicație, atunci măcar ia-o pe prima, că e castă.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu suciti sensul. Neprihanita in cazul asta: "CARE FARA STRICACIUNE PE DUMNEZEU CUVANTUL AI NASCUT", se refera la nastere fara parte barbateasca a Mantuitorului si nu a Maicii Domnului. Cea din urma a fost nascuta ca urmare a unei impreunari intre un barbat si o femeie, respectiv Sfintii parinti Ioachim si Ana. Deci clar: NEPRIHANITA = CARE NU A CUNOSCUT BARBAT
|
||||
|
||||
![]()
Dar uiti un lucru: casatoria si dragostea trupeasca in cadrul ei NU sunt stricaciuni sau pacate. O femeie casatorita care este credincioasa sotului ei NU este "stricata", nici nu isi naste copiii in stricaciune.
Neprihannita se refera la fara pacat in general.
|
||||
|
||||
![]()
Așa mă gândeam și eu. Chiar și despre fecioarele sfinte, alta decât Maica Domnului, nu am auzit ca Biserica Ortodoxă să folosească termenul de "neprihănită". Îmi pare un termen rezervat pentru Doamna noastră. Am întâlnit frecvent formulări de tipul "sfânta Filofteia, fecioară" dar nu "sfânta Filofteia, neprihănită".
Ipoteza mea este că undeva în memoria ortodocșilor, cel puțin în memoria practicilor liturgice care s-au păstrat mai bine, a dăiunuit ideea moștenită din vremea nedespărțirii, aceea că Sf Fecioară este lipsită de orice păcat, dobândit sau moștenit.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Da. Sunt sinonime perfecte.
|
||||
|
||||
![]()
Multumesc!
Sper ca ati inteles ca BO nu sustine acest lucru, contrar ideilor pe care le sustin unii. Si cred ca explicatiile care le-am dat sunt suficiente.
|
||||
|
||||
![]()
Sustineti "imaculata conceptie"?
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]()
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Slujba de Adormirea Maicii Domnului intrerupta de DNA | Laura19 | Stiri, actualitati, anunturi | 51 | 21.08.2012 16:03:50 |
Adormirea Maicii Domnului | dan73 | Generalitati | 3 | 05.07.2012 16:22:32 |
Adormirea Maicii Domnului | partenie | Diverse Sarbatori | 20 | 15.08.2009 21:19:08 |
Adormirea Maicii Domnului | Laurentiu | Diverse Sarbatori | 1 | 15.08.2008 20:25:15 |
adormirea maicii domnului | Pupi | Generalitati | 1 | 12.08.2008 13:13:16 |
|