Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Preotul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.02.2013, 11:54:42
rainrainbow rainrainbow is offline
Banned

Data înregistrării: 07.02.2013
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Poți să-ți notezi ce ai de spus, ca să nu mai uiți.
Când mergi la duhovnic, mergi cu gândul că într-adevăr știe ce spune, iar tu vrei să-l asculți. Crezi că vei primi cuvântul de ajutor, pe care trebuie doar să-l urmezi.
Poate nu ai găsit încă pe părintele duhovnic potrivit, am înțeles că ești foarte tânără. Însă nici nu poți să îl schimbi prea des.
stiam ca nu poti "sa negociezi" cu Duhul Sfant pe la diferiti preoti pt ca vom fi trasi la raspundere la judecata si pacatele nu ne vor fi iertate.asta am aflat de curand.normal e sa ma spovedesc la parohia de care apartin,dar frecventez alta biserica.
iar daca mi am lasat doctorul de suflet pt altul,indiferent de problemele aparute e mai greu sa inteleaga ce vreau sa spun,cred eu.mai intai trebuie sa se formeze o baza de incredere.
am avut un duhovnic rabdator,dar au aparut probleme pe parcurs si acum nu stiu daca l deranjez.problema e ca nu vreau sa l supar nici pe cel la care merg acum.cred ca s a bucurat ca ma spovedesc la el,parerea mea.am auzit ca se simt ofensati daca i schimbi.asa e cand isi baga aghiuta coada :|

Last edited by rainrainbow; 19.02.2013 at 11:59:23. Motiv: adaugare
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 11:58:47
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de rainrainbow Vezi mesajul
stiam ca nu poti "sa negociezi" cu Duhul Sfant pe la diferiti preoti pt ca vom fi trasi la raspundere la judecata si pacatele nu ne vor fi iertate.normal e sa ma spovedesc la parohia de care apartin,dar frecventez alta biserica.
iar daca mi am lasat doctorul de suflet pt altul,indiferent de probleme e mai greu sa inteleaga ce vreau sa spun,cred eu.mai intai trebuie sa se formeze o baza de incredere.
am avut un duhovnic rabdator,dar au aparut probleme pe parcurs si acum nu stiu daca l deranjez.asa e cand isi baga aghiuta coada :|
Nu sunt de acord să mergem din duhovnic în duhovnic, dar până l-am găsit pe părintele meu, am mai trecut și pe la alții. Până acum vreo 10 ani.

Am auzit și eu ideea că trebuie să ne spovedim (și să frecventăm) la biserica din parohia de care aparținem. Sper să nu aibă temei acestă idee, pentru că eu nu pot să o respect.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 12:10:42
Banned

Implicit

Citat:
Nu sunt de acord să mergem din duhovnic în duhovnic, dar până l-am găsit pe părintele meu, am mai trecut și pe la alții. Până acum vreo 10 ani.

Am auzit și eu ideea că trebuie să ne spovedim (și să frecventăm) la biserica din parohia de care aparținem. Sper să nu aibă temei acestă idee, pentru că eu nu pot să o respect.
daca am dileme ma gandesc ca pot sa vb pur si simplu cu amandoi si sa ma spovedesc doar la unul.pt ca putin ajutor pt zidirea sufleteasca nu strica.ma gandesc ca problemele trecute se vor rezolva si nu vor aparea alte impedimente.
si nu stiu ce ar putea fi rau sa merg la alta biserica de care nu apartin.iisus nu poate fi numai intr un singur loc,sau mai mult intr un loc si mai putin in altul.oricum cand de sarbatoarea hramului merg la cea de care apartin.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 12:24:37
Banned

Implicit

am observat ca unii iti pun pe cap la spovedit patrafiru sau epitrahilu si altii nu.pana la urma cum e bn?si de ce nu toti fac la fel?
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 12:30:41
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
eu nu inteleg de ce nu vrea sa asculte duhovnicul tot ce am de spus si crede ca numai el are dreptate.cum sa mi usurez astfel sufletul si sa i urmez sfaturile...pe care ar trebui sa mi le dea?imi taie vorba din prima...si uit tot ce vreau sa spun.of...unde e rabdarea?
Aceasta intrebare sa i-o adresezi lui, duhovnicului. Iar daca te va repezi, sau daca nu te va lamuri, spune-i deschis: <<Parinte, n-am inteles nimic. Imi pierd timpul aici. Va rog sa imi dati binecuvantare sa-mi caut alt duhovnic!>> Este bine sa nu fugi pe furis, ca si cum ai fi furat ceva. Tu nu ai facut ceva rau, ca sa te feresti de el. Deci, indrazneste!... Intreaba-l!
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 12:49:01
leonte leonte is offline
Banned

Data înregistrării: 03.10.2012
Locație: Bacau
Implicit

Citat:
am observat ca unii iti pun pe cap la spovedit patrafiru sau epitrahilu si altii nu.pana la urma cum e bn?si de ce nu toti fac la fel?
Epitrahilul nu e pentru spovedanie, este pentru dezlegare. Cand se citesc molifte sau cand se face dezlegarea de pacate de la finalul spovedaniei. Atunci ar trebui sa fie musai, daca este de unde si daca nu sunt cazuri de forta majora. Oricum ar fi, acesta nu este un criteriu in alegerea duhovnicului. De regula, la un duhovnic trebuie sa te spovedesti macar de 3 ori, pentru a-ti face o parere.

In primul rand trebuie sa vezi cum te simti dupa spovedanie.
Apoi conteaza daca ti-a dat niste sfaturi utile, folositoare, despre cum sa te porti in momentele de ispita despre care ai vorbit.
In al treilea rand trebuie sa vezi daca te schimbi cu ceva, daca ti se indreapta comportamentul duhovnicesc.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 21:47:56
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Din experienta mea putina, dar, totusi, existenta, stiu ca sunt si preoti care nu iti spun nimic sau mai nimic la spovedanie, doar asculta, dar apoi vezi ca problemele pe care le-ai spovedit se potolesc, se rezolva cumva de la sine...
Vechi 19.02.2013, 21:54:19
Crestin_Simona
Guest

Implicit

Citat:
Poți să-ți notezi ce ai de spus, ca să nu mai uiți.
Si mai ales nu uita,
atunci cand un duhovnic in timpul spovedaniei te intrerupe si iti vorbeste, inseamna ca are CEVA DE ZIS!
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 20.02.2013, 14:24:51
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Crestin_Simona Vezi mesajul
Si mai ales nu uita,
atunci cand un duhovnic in timpul spovedaniei te intrerupe si iti vorbeste, inseamna ca are CEVA DE ZIS!
Doamne ajuta!
asta e logic.nu poti intrerupe preotul cand vorbeste,pt ca ar trebui sa ne gandim ca vorbeste Duhul Sf.atat omul-preotul are o autoritate cat si Dumnezeu,mai ales.este vorba de educatie,bun simt si respect.dar knd eu ma pregatesc sa i spun ceva si el tot timpul se grabeste,imi taie firul si mi uit ideile...ce sa mai spun,asta e!
Reply With Quote
Vechi 20.02.2013, 14:34:09
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de leonte Vezi mesajul
Aceasta intrebare sa i-o adresezi lui, duhovnicului. Iar daca te va repezi, sau daca nu te va lamuri, spune-i deschis: <<Parinte, n-am inteles nimic. Imi pierd timpul aici. Va rog sa imi dati binecuvantare sa-mi caut alt duhovnic!>> Este bine sa nu fugi pe furis, ca si cum ai fi furat ceva. Tu nu ai facut ceva rau, ca sa te feresti de el. Deci, indrazneste!... Intreaba-l!
asta da problema!daca as spune asa ceva s ar simti ofensat si nerespectat,chiar daca nu este asa,aparentele si parerile gresite o iau inainte.uneori si din pacate lumea judeca dupa ele,fara sa mai asculte ce are de spus omul.din pacate suntem obisnuiti sa traim intr o lume plina de neadevaruri si judecam pe nedrept.decat sa supar pe cineva,mai bine tac,raman cu problemele nerezolvate si mi pun speranta in Dumnezeu.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate un crestin ma poate ajuta? andrei1994 Umanitare 6 16.10.2011 16:02:01
cine ma poate ajuta gherman Pocainta 10 12.11.2009 23:56:59
Cine ma poate ajuta? Dia20_diana Nunta 7 25.06.2008 18:52:37
cine ma poate ajuta? NiCcoleta Stiri, actualitati, anunturi 1 17.03.2006 03:41:06