Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.07.2009, 00:16:27
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Anna, sa stii ca te inseli cu interpretarea ta. Faptul ca Adam a cunoscut-o pe Eva dupa cadere nu inseamna ca dragostea, si unirea sexuala, nu erau programate si pentru inainte de cadere. Ele erau virtual si acolo, ca de aia l-a facut Dumnezeu pe oameni barbat si femeie. Daca nu ar fi fost caderea, sexualitatea ar fi fost altfel, nu stim cum, insa nu ar fi fost periculoasa si alunecoasa ca acuma. La fel si dragostea. Asta cred ca vrea sa zica autorul. Dumnezeu le-a dat de altfel porunca lui Adam si Eva 'cresteti si va inmultiti' inainte de cadere. Deci era prevazut unirea lor fertila dinainte de cadere; independent de ea.
Asa este, i-a facut barbat si femeie.. Totusi nu am gasit inca in literatura patristica pe cineva care sa afirme ca au existat legaturi intime in inainte de cadere.
Acum, daca au fost facuti barbat si femeie deoarece Dumnezeu stia.. asta este alta discutie..
Totusi, ma gandesc ca si eu port plasturi pretutindeni cu mine (prestiinta! fiul meu inevitabil se loveste). Insa nu as putea afirma ca un copil pansat este unul "ca nou"/sanatos.. Cam asta este cu starea virtuala a sexualitatii (este un pansament doar).
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 00:20:57
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Asa este, i-a facut barbat si femeie.. Totusi nu am gasit inca in literatura patristica pe cineva care sa afirme ca au existat legaturi intime in inainte de cadere.
Acum, daca au fost facuti barbat si femeie deoarece Dumnezeu stia.. asta este alta discutie..
Totusi, ma gandesc ca si eu port plasturi pretutindeni cu mine (prestiinta! fiul meu inevitabil se loveste). Insa nu as putea afirma ca un copil pansat este unul "ca nou"/sanatos.. Cam asta este cu starea virtuala a sexualitatii (este un pansament doar).
Facerea 4:1. După aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, și ea, zămislind, a născut pe Cain și a zis: "Am dobândit om de la Dumnezeu".

...deci dupa ce au fost dati afara din rai.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 00:25:31
Anca-Miha
Guest

Implicit

"Casatoria este sfanta daca este implinita asa cum spune Cuvantul, daca sotul si sotia se supun lui Dumnezeu si daca isi chivernisesc viata conjugala "cu inima curata intru adeverirea credintei, curatindu-si inimile de orice cuget rau, spaland trupul cu apa curata si tinand martuisirea nadejdii pentru ca este credincios Cel ce a fagaduit". (Evrei 10, 22-23)

oare nu e suficient de clar? Oare cati au casatoia sfanta, pentru ca au implinit cum spune Cuvantul? Aproape nimeni!
Fani, nu e cazul sa smintesit cu afirmatiile tale. Te rog. Si asa suntem departe de ceea ce asteapta Dumnezeu de la noi.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 00:29:39
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
Si concludent! Acum se intelege mai bine ca erotismul nu este perceput cum vrem noi sa-l percepem.
Totul are ca finalitate mantuirea omului, de aceea se si cere curatenie maxima a trupului si sufletului. Sa nu mai venim cu alte interpretari ca sa nu smintim.

Dupa ce am copiat textul de mai sus, mi-am dat seama ce sanse mici de mantuire avem, caci faptele dragostei ne lipsesc. Ar trebui sa luam aminte! Poate doar milostenia sa ne mai salveze, ca in rest este dezastru!
Nu stiu cum percepi tu erotismul, dar eu nu de erotism am vorbit cand am spus tot ce am spus, ci de erosul transfigurat prin cununie.
Si nu contrazice cu nimic textul asta ce am spus eu.
Sigur, casatoria este pentru mantuire, am spus eu altceva? 'Curatenie maxima a trupului si a sufletului' nu inseamna lipsa sexului (sau orgasmului?), nu? Inseamna trairea lor, nu in mod individualist si autoerotic, ci personalist si de un eros transfigurat si transfigurator.
Vechi 13.07.2009, 00:33:26
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Sigur, nu au avut inainte de cadere, dar din cate spun parintii nu au avut timp, pentru ca perioada dinainte de cadere a fost foarte scurta. Cam asa se interpreteaza.

Sigur, sexualitatea de dupa cadere este ca toate lucrurile omului un salas potential al patimii si deci al departarii de Dumnezeu. Poate mai mult ca altefle, din cauza simbolisticii de unire de care am zis.
Uiti insa valoarea botezului, prin care un crestin este deja inviat in Imparatie si poate depasi pacatul, daca vrea si el.
Vechi 13.07.2009, 00:39:50
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anca-Miha Vezi mesajul
"Casatoria este sfanta daca este implinita asa cum spune Cuvantul, daca sotul si sotia se supun lui Dumnezeu si daca isi chivernisesc viata conjugala "cu inima curata intru adeverirea credintei, curatindu-si inimile de orice cuget rau, spaland trupul cu apa curata si tinand martuisirea nadejdii pentru ca este credincios Cel ce a fagaduit". (Evrei 10, 22-23)

oare nu e suficient de clar? Oare cati au casatoia sfanta, pentru ca au implinit cum spune Cuvantul? Aproape nimeni!
Fani, nu e cazul sa smintesit cu afirmatiile tale. Te rog. Si asa suntem departe de ceea ce asteapta Dumnezeu de la noi.
Cu ce afirmatie am smintit? Eu am impresia ca te cam repezi cu interpretarile.
Vad in tonul ultimelor tale postari multa suparare, de unde aceasta? Suntem pe forum sa discutam, nu sa ne suparam.

Sigur ca vorbeam si eu de un ideal. Casatoria crestina asa cum o descriam eu si asa cum o descriu autorii citati, este stadiul final catre care trebuie sa tindem, daca suntem crestini. Suntem toti pe drum.
Sigur, cati au casatoria sfanta in sensul de desavarsita? Nu stim (sunt sfintii casatoriti cunoscuti, dar poate sunt mult mai multi decat stim, pentru ca viata conjugala se petrece in taina, nu sunt publice toate manifestarile sfinteniei ei), insa cati calugari au o feciorie sfanta? Si ei sunt pe drum, iti va spune oricare dintre asta.
Vechi 13.07.2009, 00:42:57
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit @ Fani

Cat despre "cresteti si va inmultiti", stii bine ca a fost interpretat in multe feluri, nu doar ca porunca de a face copii!

Te rog sa observi CONTEXTUL in care apare aceasta porunca:
Dumnezeu spune "Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră".
Apoi: "Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat și femeie." (Nu se mai vorbeste si despre ASEMANARE!)
Imediat urmeaza porunca: cresteti si va inmultiti.
Observa ca elementul central ramane "chipul si asemanarea".

(De altfel crearea omului este reluata in capitolul urmator din alta "perspectiva". Imi amintesc cand am citit prima data Biblia m-a derutat aceasta exprimare pentru ca mi se parea ca este vorba de un singur om care cuprinde in sine barbatul si femeia!)

Mai departe ii las pe altii care au gandit mai profund problema:
"Sfinții Părinți, subliniind în mod special faptul că virtuțile sunt sădite în însăși firea omului, nefiind calități care să-i fi fost, într-un fel sau altul, adăugate, au totuși în ceea ce privește acest subiect o concepție dinamică: virtuțile nu i-au fost date omului într-un chip deplin; ele aparțin naturii sale numai întrucât menirea acesteia este de a le pune în practică și numai întrucât ele constituie împlinirea și desăvârșirea acestei naturi. Dar realizarea lor presupune participarea activă a omului la planul lui Dumnezeu, colaborarea lui - cu toate facultățile sale - cu voința divină, libera deschidere a întregii sale ființe la harul lui Dumnezeu. Omul a fost creat cu posibilitatea de a realiza aceste virtuti si a început chiar să le pună în practică. El avea virtuțile în germene.13 Dar lui îi revenea sarcina de a le face să sporească până la desăvârșire. Astfel înțeleg Sfinții Părinți porunca divină dată primilor oameni: „Creșteți și vă înmulțiți" (Fac. l, 28). Și de aceea ei zic că, în rai, „omul era asemenea unui prunc si trebuia, sporind în cele bune, să ajungă la starea bărbatului desăvârșit".

Pentru a face vădit caracterul dinamic al dobândirii virtuților și al îndumnezeirii, majoritatea Sfinților Părinți, spre deosebire de Sfântul Grigorie de Nyssa, fac distincția între chip și asemănare. Potrivit acestei distincții, chipul lui Dumnezeu în om definește ansamblul posibilităților de realizare a asemă¬nării, potențialitatea asemănării, în timp ce asemănarea, la care se ajunge prin împlinirea chipului, constă în deplinătatea chipului, potrivit firii sale în între¬gimea ei, si ajungerea la desăvârșire. Astfel, în timp ce chipul este actual, asemănarea este virtuală; rămâne ca omul să o realizeze prin libera sa par¬ticipare la harul îndumnezeitor. Sfântul Vasile cel Mare, tâlcuind cuvintele: „Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră", spune: „Pe cel din¬tâi, chipul, îl avem prin creație, iar pe cea de-a.doua, asemănarea, o dobân¬dim prin voia noastră. Ni s-a dăruit să ne naștem având chipul lui Dum¬nezeu; prin voia noastră liberă noi devenim făptură asemenea lui Dumnezeu. Ceea ce ține de voință, există deja în natura noastră, ca potentă, dar se dobân¬dește numai prin lucrare. Dacă, atunci când ne-a creat, Dumnezeu n-ar fi zis: „Să facem" și „după asemănare", dacă nu ne-ar fi dăruit puterea de a ne face asemenea Lui, atunci n-am fi dobândit prin propria noastră'putere asemăna¬rea cu Dumnezeu. Dar iată că El ne-a făcut capabili de a-I semăna lui Dumnezeu. Și dându-ne puterea de a-I semăna, ne-a făcut lucrătorii acestei asemănări, pentru ca să ne dea și răsplata lucrării noastre; și să nu fim ca ace¬le tablouri ieșite din mâna unui pictor, lipsite de viață; și pentru ca făptuirea asemănării să nu conducă la lauda altcuiva decât noi. Căci, într-adevăr, atunci când vedem că un chip pictat este cu totul aidoma modelului, nu lău¬dăm portretul, ci-1 admirăm pe pictorul care 1-a făcut. Astfel deci, pentru ca eu, si nu altul, să fiu cel lăudat, rni-a lăsat grija de a deveni asemenea lui Dumnezeu, într-adevăr, după chip am fire cugetătoare, dar ajung la asemănare devenind creștin".

Citat extras din "Terapeutica bolilor spirituale" de Jean Claude Larchet
(scuze pt erori, este o carte scanata)
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 00:45:14
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Sigur, nu au avut inainte de cadere, dar din cate spun parintii nu au avut timp, pentru ca perioada dinainte de cadere a fost foarte scurta. Cam asa se interpreteaza.
Hahahaha!
Pentru asta chiar vreau citat!
(cum nu au avut timp? cat timp iti trebuie pentru unire trupeasca?.. of, Fani, rad cu lacrimi!)
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 00:49:20
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Hahahaha!
Pentru asta chiar vreau citat!
(cum nu au avut timp? cat timp iti trebuie pentru unire trupeasca?.. of, Fani, rad cu lacrimi!)
;-)
Este la parintele Staniloae, dar nu stiu acuma unde.
Este vorba de rai aici, este vorba de omul abia creat, nu putem trivializa lucrurile chiar asa, atunci lucrurile se petreceau dupa alta randuiala ca la noi, cand hop, in 20 de minute au conceput un urmas. ;-)
Vechi 13.07.2009, 00:54:40
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Eu am crezut ca tu te-ai inversunat in a-l sustine pe Andrei cu orgasmul ca gustare a raiului (in fine, tu ai gasit exprimari mai elegante, dar nu-mi vin in minte, doar aceea socanta mi-a amintesc) deoarece iti plac postarile lui, in general.. acum inteleg ca tu chiar crezi acelasi lucru! Sex in rai (gaseste tu cuvintele frumoase, daca vrei). Nu este complet ilogic?
(Adica moarte nu era ca sa fie nevoie de supravietuirea prin urmasi).

Apoi tu treci cu usurinta peste aceasta: "atrasă vei fi către bărbatul tău și el te va stăpâni". Aceasta a fost spusa dupa cadere..este parte din pedeapsa femeii.. pana atunci au fost egali si in stare de virtualitate sexuala (cum spui tu).
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Dragostea de aproapele tau viviana Generalitati 9 28.07.2011 21:03:46
Dragostea de Hristos ! iustin10 Rugaciuni 1 18.03.2010 14:21:52
dragostea iuda Generalitati 3 20.09.2007 19:51:09
dragostea verona Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 127 23.11.2006 00:41:00
dragostea Saurian Generalitati 16 24.10.2006 16:34:48