Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.07.2009, 12:34:31
zoridezi zoridezi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Cu toata dragostea, ai mare grija in aceasta miscare a mintii si a inimii.
Multi au ajuns sa cada din dreapta credinta cu astfel de vederi a lucrurilor.

In secolele cele dintai, unul dintre cei mai mari calugari asceti ai pustiului, Avva Pafnutie, a venit la un Sfant Sinod pentru a apara Casatoria, curatenia deplina a celor casatoriti, in fata calugarilor care "aruncau cu noroi" in aceia, considerandu'i murdari si inferiori.

Iti aduc in vedere un cuvant al Sfantului Maxim Marturisitorul, comentand Schimbarea la Fata a Mantuitorului: "Pe un munte statea Ilie, iar pe celalalt Moise. Ilie intruchipeaza calugaria, iar Moise casatorie. Atat calugarul, cat si cel casatorit, se afla la aceeasi distanta fata de Dumnezeu, la aceeasi inaltime a vietuirii."

Esential este ca monahul sa traiasca adevarul monahism, iar cel casatorit adevarata casatorie.
Daca monahul cade din randuiala sa e de plans. Tot asa si cel casatorit.
28. Și a început Petru a-I zice: Iată, noi am lăsat toate și Ți-am urmat. 29. Iisus i-a răspuns: Adevărat grăiesc vouă: Nu este nimeni care și-a lăsat casă, sau frați, sau surori, sau mamă, sau tată, sau copii, sau țarine pentru Mine și pentru Evanghelie, 30. Și să nu ia însutit - acum, în vremea aceasta, de prigoniri - case și frați și surori și mame și copii și țarine, iar în veacul ce va să vină: viață veșnică.

Eu de aici inteleg ca mai mare rasplata au cei care isi lasa familia, si urmeaza calea lui Hristos. Deci nu mi se pare gresit a spune ca cei feciorelnici au rasplata mai mare de la Dumnezeu. Desigur ca:
"Esential este ca monahul sa traiasca adevarul monahism, iar cel casatorit adevarata casatorie.
Daca monahul cade din randuiala sa e de plans. Tot asa si cel casatorit."
Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 12:37:38
monica.miholca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zoridezi Vezi mesajul
28. Și a început Petru a-I zice: Iată, noi am lăsat toate și Ți-am urmat. 29. Iisus i-a răspuns: Adevărat grăiesc vouă: Nu este nimeni care și-a lăsat casă, sau frați, sau surori, sau mamă, sau tată, sau copii, sau țarine pentru Mine și pentru Evanghelie, 30. Și să nu ia însutit - acum, în vremea aceasta, de prigoniri - case și frați și surori și mame și copii și țarine, iar în veacul ce va să vină: viață veșnică.

Eu de aici inteleg ca mai mare rasplata au cei care isi lasa familia, si urmeaza calea lui Hristos. Deci nu mi se pare gresit a spune ca cei feciorelnici au rasplata mai mare de la Dumnezeu. ."
Nu mai stiu ce talcuiri am citit, dar mi se pare ca se refera la lepadarea grijii lumesti, adica poti sa ai familie dar sa fii cu inima la Dumnezeu si sa le lasi pe toate in grija Lui, nu inseamna efectiv sa lasi familia si sa pleci.
Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 12:45:17
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de monica.miholca Vezi mesajul
Nu mai stiu ce talcuiri am citit, dar mi se pare ca se refera la lepadarea grijii lumesti, adica poti sa ai familie dar sa fii cu inima la Dumnezeu si sa le lasi pe toate in grija Lui, nu inseamna efectiv sa lasi familia si sa pleci.
Pai Apostolul Petru mi se pare ca era casatorit, si si-a lasat sotia, iar atunci cand a zis "Iată, noi am lăsat toate și Ți-am urmat." cred ca nu se referea numai la asta... poate gresesc eu!
Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 13:01:20
monica.miholca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zoridezi Vezi mesajul
Pai Apostolul Petru mi se pare ca era casatorit, si si-a lasat sotia, iar atunci cand a zis "Iată, noi am lăsat toate și Ți-am urmat." cred ca nu se referea numai la asta... poate gresesc eu!
Uite, am gasit in Predicile Sf Nicolae Velimirovici, in omilia din Duminica intai dupa Rusalii (Evanghelia urmarii lui Hristos):
...In inteles ascuns, casa inseamna suflet vechi,pacatos; frati si surori, tata, mama si sotie inseamna legaturile pamantesti ale sufletului; copii inseamna faptele noastre rele, iar tarini inseamna intreaga lume a simturilor, cu tot cu trupurile noastre....
Din pacate acum nu mai gasesc fragmentul legat de ce spune Petru.
Reply With Quote
Vechi 23.07.2009, 13:16:30
Senior Member

Implicit

Citat:
Uite, am gasit in Predicile Sf Nicolae Velimirovici, in omilia din Duminica intai dupa Rusalii (Evanghelia urmarii lui Hristos):
...In inteles ascuns, casa inseamna suflet vechi,pacatos; frati si surori, tata, mama si sotie inseamna legaturile pamantesti ale sufletului; copii inseamna faptele noastre rele, iar tarini inseamna intreaga lume a simturilor, cu tot cu trupurile noastre....
Din pacate acum nu mai gasesc fragmentul legat de ce spune Petru.
Biblia poate fi interpretata in mai multe feluri, si la nivel macrocosmic, si la nivel spiritual. Dar eu zic ca biblia nu cuprinde numai metafore, ca altfel ajungem doar sa filozofam. Si apoi Sf. Pavel imi pare destul de clar in privinta asta...
Nu toti au drumul asta in viata, cei care aleg sa fie curati si in casatorie, foarte bine.. cei care fac un mic sacrificiu, iarasi foarte bine... fiecare cu calea lui. Un om casatorit poate ajunge mai sfant decat unul necasatorit, si iarasi un om necasatorit poate ajunge mai sfant decat sfantul casatorit
Depinde de ravna si de dedicarea lui, daca e totala sau partiala. Oricum pana ajungem noi sfinti, mai trece multa apa pe Dambovita

Last edited by zoridezi; 23.07.2009 at 13:24:55.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 01:37:23
monica.miholca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de LapetiteMoc Vezi mesajul
Sotia trebuie sa fie supusa sotului, asa ne invata Scriptura ca este sanatos si drept in fata Domnului. Tocmai de aceea consider ca femeia trebuie sa se roage Domnului pentru a-i scoate in cale barbatul potrivit caruia sa i se poata supune din tot sufletul, cu bucurie, astfel incat sa se simta ea insasi.
Mi-au placut foarte mult cuvintele tale.
Eu imi doresc sa gasesc barbatul caruia sa ma pot supune, din tot sufletul. Si as gasi bucurie in asta. Daca sotul meu ma iubeste din toata inima, si eu il iubesc din toata inima, nu e o bucurie sa ascult de el? Mi-ar placea sa ma mustre, sa ma certe, sa ma invete, inconjurandu-ma cu dragoste..
Eu cred ca Domnul a lasat Poruncile spre odihna noastra, nu spre chinul nostru.
Totul e, asa cum ziceai si tu, sa Il lasi pe Dumnezeu sa iti trimita omul potrivit.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 06:33:00
patinina34's Avatar
patinina34 patinina34 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.11.2008
Locație: peste oceane si peste mari
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru patinina34
Implicit

Citat:
Eu cred ca Domnul a lasat Poruncile spre odihna noastra, nu spre chinul nostru.

Asa este!
Cata dreptate ai aici!!!!
Uneori se intimpla ca o casatorie sa fie bazata pe anumite interese, si atunci problema care apare, este ca unul dintre soti va incalca aceste Porunci, si de acolo vin toate relele.

Femeia se supune barnatului, sotul ii acorda respectul dragostea si armonia caminului familiar - aceasta este familia, cuplul ideal.

In realitate, cate cupluri se confrunta cu situatia inversa? Adica sotul e seful, el comanda, el taie el spanzura, iar sotia suporta...cit suporta...
Cite alte cupluri sint unde femeia este puternica si ea este aceea care comnada, iar sotul suporta...cit suporta...

Nota:

A te supune sotului, nu inseamna sa fii umpluta de bote, vanata de batai, strigata, umilita, fara cuvant, fara personalitate...
A nu fii inteles gresit!
Vechi 24.07.2009, 07:46:01
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Vad ca iar s-a ajuns la acceptarea ascultarii de sot in situatia ideala: ambii se iubesc, Il iubesc si pe Dumnezeu..

Dar asculti un sot care NU te iubeste?
Asculti un sot ateu (sau necredincios?)
Care sunt limitele? (stiu ca se spune ascultare intru Hristos. Ce inseamna EXACT aceasta?)

Pe mine acest aspect ma intereseaza: ce ascult?
De ex., ai un sot care te vrea fardata si frumos imbracata... Modestia in imbracaminte ii displace. Asculti? (nu dau exemple extreme cu avort si altele). Cineva mi-a spus ca este pacat si nu trebuie sa ascult..etc.
Sau ai sot ateu care huleste.. Te revolti? Taci? (apropo de femeile care ar trebui sa taca in probleme de credinta)...asculti?
Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 07:50:56
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Eu as spune ca asculti si rabzi cat timp nu faci pacat (indiferent cum este el, ce face el.. femeia are propriile porunci de urmat, fiecare va da socoteala pentru ce a facut).
(dar tot citind aici.. ma intreb si eu: stie cineva exact care sunt limitele ascultarii?)

Last edited by anna21; 24.07.2009 at 07:53:31.
Reply With Quote
Vechi 24.07.2009, 09:47:18
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Eu imi doresc sa gasesc barbatul caruia sa ma pot supune, din tot sufletul. Si as gasi bucurie in asta. .
Cata dreptate ai. Imi spunea cineva anul trecut la o nunta ca de fapt femeia cauta omul potrivit caruia sa i se supuna --- adica omul care sa ii inspire atata respect incat sa il ia in considerare in tot ceea ce face. Cand femeia este rebela, de fapt problema este la celalalt care nu stie sa se faca iubit, respectat, nu stie sa isi arate dragostea, si nu stie sa arate ca el merita sa fie luat in seama.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sotul ideal cdiasimi Nunta 231 17.07.2012 10:34:54
sotul cel neideal VLCMirela Nunta 138 12.05.2012 12:10:57
Cine nu si-a inselat sotul/sotia?? anika12 Nunta 94 26.10.2011 17:16:41
Copiii nascuti prematur trebuie botezati si preotul trebuie chemat spre_rasarit Botezul 3 08.04.2011 19:23:54