Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa si Massmedia
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.11.2009, 10:52:34
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marimira Vezi mesajul
Eu sunt o sentimentalista si o visatoare care insista sa creada ca acest forum nu este un "Concurs cine stie castiga" cu premii in bani si ca toate stiinta noastra si toata instruirea noastra teologica nu valoareaza prea mult daca nu avem rabdare cu omul de langa noi..care poate fi mai plugar, mai TESA, MAI PROLETAR...si ..acestia nu pot si ei sa-si exprime un punct de vedere ...nu pot interveni in discutie ...pt.ce? ...ca spune Sl.Apostol Pavel ...ca daca cel care nu seintelege ..sa-l trimitem la preotii bisericii..?! Il trimitem pt. ca drumul catre Mantuitorul care este Calea, Adevarul si Viata merge doar prin biserica si duhovnic..dar daca un om , aproapele noastru apeleaza la ajutorul nostru...in continuare..noi ca buni si informati crestini ce suntem...de ce sa-i spunem ..ne sacai..ne deranjezi...nu intelegi...de ce nu avem rabdare, dragoste, cuvinte calde...sa-l lamurim ..oricai ani ar intreba..el..?
De ce sa ne plictisim de aproapele nostru?
Va rog sa-mi explicati acceptiune dvs.despre acest forum...suntem cumva la Cercul Teologilor Romani...la Concursul cel mai bun castiga...de ce este nedemn sa fim rabdatori cu aproapele..sau de ce sa-i raspundem intr-o maniera care sa-l raneasca sufleteste...de ce nu putem incerca sa-l facem sa simta bucurie din felul in care il lamurim noi....eu am avut impresia(gresit?!) ca pe acest forum oameni se pot ajuta sufleteste, intari, invata....ridica...dar se pare ca am ajuns in alta parte! Si ca nu pot posta decat cei eruditi! Ei intre ei..proletarii.TESA,plugarii nu prea au ce cauta pe aici de ce sa spuna si ei ce-i doare...!Afara din forum...!
Draga mea surioară întru Hristos/ Te rog să-mi permiți să intervin pentru o micuță corecție.
Fratele Zaharia a spus că dumnealui are pretenție la persoanele care folosesc internetul și care în marea lor majoritate au mai multă pregătire decât un om simplu care nu știe să comunice prin intermediul acestuia.
Toți care accesăm acest forum am fost la un moment-dat ispitiți într-un fel sau altul deoarece Dumnezeu este pretutindenea .chiar și pe aici dar,nici vrăjmașul nu doarme.
De ce să te superi și să adaugi pe lista celor cu care nu ești în armonie încă un suflet?Mai este puțin și vine postul Crăciunului...!!!
Culege cele bune de pe forum,nu pune la inimă atunci când cineva încearcă să îndrepte o ideie strâmbă și mergi mai departe alături de noi.Te asigur de toată stima și dragostea mea
Vechi 06.11.2009, 11:04:45
Marimira's Avatar
Marimira Marimira is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.10.2009
Religia: Ortodox
Implicit

@Dl.Doctor Zaharia
"Numai imnul dragostei (sf.ap. Pavel-Cor.I/13)il stiti cel mai bine din toata Scriptura? Nu este rau ca il stiti si ca faceti uz de el dar pt. indreptare mai este nevoie si de o a doua aripa"

Va rog frumos sa-mi aratati unde am sustinut eu ca nu ar fi nevoie de indreptare ...prin ce cuvinte as fi spus acestea...???!!!

Ideea textului meu initial era cum sa facem sa-i indreptam pe frati fara sa se simta bruscati, raniti, neiubiti si judecati.Pt. ca daca asa s-au simtit...inseamna ca au avut motive..nu li s-a parut..
Daca s-a inteles ca eu as fi sustinut sa nu se indrepte va rog sa-mi arati prin ce cuvinte am facut aceasta...

Cu consideratie,
Marimira personal TESA
Vechi 06.11.2009, 11:14:57
Marimira's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
Draga mea surioară întru Hristos/ Te rog să-mi permiți să intervin pentru o micuță corecție.
Fratele Zaharia a spus că dumnealui are pretenție la persoanele care folosesc internetul și care în marea lor majoritate au mai multă pregătire decât un om simplu care nu știe să comunice prin intermediul acestuia.
Toți care accesăm acest forum am fost la un moment-dat ispitiți într-un fel sau altul deoarece Dumnezeu este pretutindenea .chiar și pe aici dar,nici vrăjmașul nu doarme.
De ce să te superi și să adaugi pe lista celor cu care nu ești în armonie încă un suflet?Mai este puțin și vine postul Crăciunului...!!!
Culege cele bune de pe forum,nu pune la inimă atunci când cineva încearcă să îndrepte o ideie strâmbă și mergi mai departe alături de noi.Te asigur de toată stima și dragostea mea

D-na Dorina

daca s-a inteles ca m-am suparat asta e...ce pot sa va spun ca dimpotriva chiar mi-a facut placere felul in care "m-a abordat" Dl.Zaharia...nu m-am bucurat...si nu-i port pica Dlui Doctor ..doar ca am inteles din atitudinea d-lui si a inca cuiva....ca cei plugari,proletari si TESA nu au voie sa deschide gura si nu au ce cauta pe aici..si daca asa stau lucrl..eu ma retrag pt. a nu mai tulbura apele linistite ale acestui forum...!
Mai mult decat folos pe acest forum am vazut, patima, invrajbire, desconsiderare...unii sunt"scarbiti" ..de ideile altora..cu alte cuvinte atmosfera este ca nu avem loc unii de altii...timpul pe care l-as putea petrece pe forum ..il voi dedica lecturii duhovnicesti..si cred ca voi fi mai folosita..pt. ca nu voi mai sminti pe nimeni.
Si eu va sigur de respectul si consideratia mea, va doresc toate cele bune dvs. si tuturor forumistilor.
D-zeu sa va ocroteasca, sa va lumineze, sa va sporeasca credinta si dragostea intru Hristos Iisus Domnul nostru si intru aproapele, si sa va binecuvinteze cu daruril;e Sale cele multe si bogate pe toti!
Doamne ajuta!
Vechi 06.11.2009, 11:15:08
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
@ Pt. Dl.Doctor Zaharia
Si in continuare..conteaza mult "cum spui"...daca oameni se simt judecati si neiubiti inseamna ca asa sunt..dar in acceptiunea altora ei cei neinformati...plugarii,proletarii, TESA nu sunte demnai de a interactiuna cu cei docti.
Nu nustiu doar Cap,.13 din sfanta Scriptura dar daca ati fi inteles sensul mesajului ..era ca dragostea este cununa tuturor invataturilor....peste credinta,peste nadejde..ea presupunea..ca nu se lauda , nu se trufeste si este indelung rabdatoare..se pare ca dvs.vi le-ati insusit pe toate mai putin pe acesta...Dzeu sa va ajute, sa priviti cu mai mult comprehensibilitate, rabdare si dragoste spre aproapele...sa-l rabdati pana la sfarsit!!!
Vorbim ,din nou, de lucruri diferite. Probabil ca despre ,,dogma" ati renuntat sau ati inteles.Continuati insa despre al doilea ; parerea mea este ca atunci cind un frate greseste ,este mai mult decit de bun simt sa-si ceara scuze,sa inceteze cu asemenea atitudini si pe viitor sa nu mai faca asa(!! daca ati fi fost atenta v-ati fi dat seama ca acestea sunt unele din criteriile de la spovedanie !! )sa primeasca sfaturile binevoitorilor si sa se puna pe treaba pt. a se indrepta sau vindeca, dupa caz... si nici decum sa intre intrun iures navalnic (ca sa pleonasmez !) si sa nu mai poata fi stavilit decit atunci cind i se da peste nas cu strasnicie. Pai in cazul acesta ,in mod firesc, iti pui intrebarea : voieste ajutor de-adevaratelea sau este doar o fandoseala .
Eu nu ma pricep la ,,leteratura" si la exprimari frumoase ale realitatii dar priviti la Cristiboss, la raspunsul lui. A fost exemplar si graitor pt. o asemenea situatie ! Si sa nu mai spunem ca numai in felul acesta a incetat cu ,,aprinderea" nesabuita. Dar nu numai aceasta a fost atitudinea corecta (dupa parerea mea !)ci si a altora pe care va rog sa-i descoperiti singura pe thread pt. ca este simplu si la vedere. Asta numai daca doriti si nu voiti din nou sa nu tineti cont de realitate si sa postati iarasi ceva ,,para"-situatie ! Eu ma astept ca sora sa revina cu aceleasi metehne(ca si in datile anterioare) ...pt. ca acesta este felul ei de a fi si de a intelege lucrurile. 'Om mai vedea si atunci vom evidentia din nou daca a inteles ceva din ,,conflictul" pe care l-a creat sau tace doar ca sa se odihneasca refacindu-se.

Nu m-am asteptat ca tocmai dvs. sa aveti interventia aceasta si consider ca ar fi fost mult mai elegant sa nu fi intervenit asa. Nu trebuie sa va suparati pt. ca imi spun parerea si nici nu doresc sa intelegeti ca va recomand sa taceti sau sa schimbati forumul , ar fi o greseala impardonabila sa intelegeti asta, desi la urma urmei chiar nu ar mai fi de mirare.Eu ma refer la calitatea atitudinii si nu la libertatea de exprimare. Dar cu siguranta ca incepind cu dvs. ,continuind cu mine si si cu toti ceilalti useri fiecare va intelege cite ceva din incident si va dori pe viitor sa evite situatii, persoane si subiecte anume pt. a se menaja emotional. Nu are nici o legatura schimbul de idei,polemica benefica cu tensiunea si sentimentele decadente vehiculate fatis(ipocrizie, agresivitate, sentimentalism pueril, dorinte absurde,falsul si vehicularea lui ca ,,lucru de suflet",falsul interes,etc,etc,etc.)

Last edited by zaharia_2009; 06.11.2009 at 11:18:04.
Vechi 06.11.2009, 11:15:34
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
(...)un american crestin ortodox se ruga cu rugaciunea inimii si dimineata, inainte de a face orice, se ruga de mii de ori si se simtea sporit duhovniceste! Intr-o dimineata au sosit lucratori sub balconul lui sa repare ceva, iar el, tulburat in tipicul rugaciunii, a ajuns sa arunce cu ghivecele de flori in ei. Cam asta e.
Cred ca fiecare dintre noi are momente cand isi mai iese din fire. Mai ales atunci cand simte ca ii este afectata personalitatea. Iar "la noi" s-a incetatenit ideea ca "Daca taci, esti prost!" Nu stiu cine poate spune ca reuseste sa se stapaneasca de fiecare data intr-o situatie conflictuala. Nu ma refer la violenta, ci la cate o vorba mai usturatoare care sa loveasca adanc pe cel vizat. Partea proasta este ca suntem muult mai intelegatori cu cine nu merita, facem dovada de stapanire de sine, cautam sa mentinem pacea si dialogul normal chiar daca sufletul ne este intors pe dos, dar cand e vorba de cel de langa noi, care inseamna TOTUL, ne pomenim izbucnind pentru o chestiune marunta si neinsemnata. Adevarul este ca "ne incarcam" cu acel zbucium de peste zi, cand ne muscam limba sa ne stapanim, dar undeva refulezi, iar cel care te respecta, te iubeste, te intelege, este "daramat" sufleteste la randul lui. Un cerc vicios, un lant al slabiciunilor... Cum oare poti fi smerit, fara sa pierzi o anumita pozitie? Da, stiu, oamenii de valoare inteleg, iar ceilalti nu conteaza. Iar eu spun ca inca traim intr-o lume unde "ceilalti... fac cartile!"

ghemis, postarea ta m-a uns pe suflet. Si o spun, nu pentru a "te maguli". Mi-a placut sincer. Eu nu am ajuns la performanta ta. N-am fost la mai mult de 2-3 vicernii de cand ma stiu (dar ma bucur ca merge al' mic, cand o zbugheste dintre copiii de joaca si nu se mai opreste pana la biserica), iar despre celelalte slujbe din timpul saptamanii nici nu se pune problema. Sunt totusi multumit ca macar duminicile sa ma intalnesc cu Doamne-Doamne, unde sa pot multumi pentru tot ce am, si unde sa mai pot face ceva pentru cei ce... au plecat.
Dumnezeu sa-ti binecuvanteze familia cu spor bun si sanatate.

Pentru ceilalti... suparaciosi: va invit sa luati aminte:
Citat:
Mai adaug ca apreciez deosebit fratii /surorile care in situatii delicate prefera sa nu ramina in expectativa fariseica ci sa intervina corect spunind lucrurilor pe nume chiar daca ar ,,dificulta" astfel simpatii mai vechi. Consider aceasta atitudine matura si in folosul sedimentarii unor relatii simple si corecte pe un forum.
Oameni buni, nu va incarcati de rautati si invective! Nu e bine pentru nimeni. Eu voi incerca sa IGNOR. Nu vad de ce as da curs invitatiei la dezbinare.
Vechi 06.11.2009, 12:03:05
Lavrentiu's Avatar
Lavrentiu Lavrentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.09.2005
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Mai adaug ca apreciez deosebit fratii /surorile care in situatii delicate prefera sa nu ramina in expectativa fariseica ci sa intervina corect spunind lucrurilor pe nume chiar daca ar ,,dificulta" astfel simpatii mai vechi. Consider aceasta atitudine matura si in folosul sedimentarii unor relatii simple si corecte pe un forum.
Mie mi se pare putin invers, ca cei care striga tot timpul "corectitudine, respect" sunt de cele mai multe ori chiar fariseii.
Sa ne amintim, frate Zaharia, ca Hristos este Cel care a avut atitudinea corecta atunci cand a decis sa nu fie omorata curva cu pietre, desi "corect" era sa fie lapidata, dupa legea lui Moise.

Si mai stim din Sfintii Parinti ca, pentru a invata sa vorbim, trebuie mai intai sa invatam sa tacem.
Vechi 06.11.2009, 12:09:45
Marimira's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Vorbim ,din nou, de lucruri diferite. Probabil ca despre ,,dogma" ati renuntat sau ati inteles.Continuati insa despre al doilea ; parerea mea este ca atunci cind un frate greseste ,este mai mult decit de bun simt sa-si ceara scuze,sa inceteze cu asemenea atitudini si pe viitor sa nu mai faca asa(!! daca ati fi fost atenta v-ati fi dat seama ca acestea sunt unele din criteriile de la spovedanie !! )sa primeasca sfaturile binevoitorilor si sa se puna pe treaba pt. a se indrepta sau vindeca, dupa caz... si nici decum sa intre intrun iures navalnic (ca sa pleonasmez !) si sa nu mai poata fi stavilit decit atunci cind i se da peste nas cu strasnicie. Pai in cazul acesta ,in mod firesc, iti pui intrebarea : voieste ajutor de-adevaratelea sau este doar o fandoseala .
Eu nu ma pricep la ,,leteratura" si la exprimari frumoase ale realitatii dar priviti la Cristiboss, la raspunsul lui. A fost exemplar si graitor pt. o asemenea situatie ! Si sa nu mai spunem ca numai in felul acesta a incetat cu ,,aprinderea" nesabuita. Dar nu numai aceasta a fost atitudinea corecta (dupa parerea mea !)ci si a altora pe care va rog sa-i descoperiti singura pe thread pt. ca este simplu si la vedere. Asta numai daca doriti si nu voiti din nou sa nu tineti cont de realitate si sa postati iarasi ceva ,,para"-situatie ! Eu ma astept ca sora sa revina cu aceleasi metehne(ca si in datile anterioare) ...pt. ca acesta este felul ei de a fi si de a intelege lucrurile. 'Om mai vedea si atunci vom evidentia din nou daca a inteles ceva din ,,conflictul" pe care l-a creat sau tace doar ca sa se odihneasca refacindu-se.

Nu m-am asteptat ca tocmai dvs. sa aveti interventia aceasta si consider ca ar fi fost mult mai elegant sa nu fi intervenit asa. Nu trebuie sa va suparati pt. ca imi spun parerea si nici nu doresc sa intelegeti ca va recomand sa taceti sau sa schimbati forumul , ar fi o greseala impardonabila sa intelegeti asta, desi la urma urmei chiar nu ar mai fi de mirare.Eu ma refer la calitatea atitudinii si nu la libertatea de exprimare. Dar cu siguranta ca incepind cu dvs. ,continuind cu mine si si cu toti ceilalti useri fiecare va intelege cite ceva din incident si va dori pe viitor sa evite situatii, persoane si subiecte anume pt. a se menaja emotional. Nu are nici o legatura schimbul de idei,polemica benefica cu tensiunea si sentimentele decadente vehiculate fatis(ipocrizie, agresivitate, sentimentalism pueril, dorinte absurde,falsul si vehicularea lui ca ,,lucru de suflet",falsul interes,etc,etc,etc.)

@Dl.Doctor Zaharia
Fragm de mai sus... si acesta....au acelasi intreb.si rasp. de la mine
"Numai imnul dragostei (sf.ap. Pavel-Cor.I/13)il stiti cel mai bine din toata Scriptura? Nu este rau ca il stiti si ca faceti uz de el dar pt. indreptare mai este nevoie si de o a doua aripa"

Va rog frumos sa-mi aratati unde am sustinut eu ca nu ar fi nevoie de indreptare ...prin ce cuvinte as fi spus acestea...???!!!

Ideea textului meu initial era cum sa facem sa-i indreptam pe frati fara sa se simta bruscati, raniti, neiubiti si judecati si nerabdati!
Pt. ca daca asa s-au simtit...inseamna ca au avut motive..nu li s-a parut..
Daca s-a inteles ca eu as fi sustinut cumva sa nu se indrepte...sa nu caute sa se informeze... va rog sa-mi arati prin ce cuvinte am facut aceasta...

Cu consideratie,
Marimira personal TESA
3. Omul smerit poate sa miste astrele!
Vechi 06.11.2009, 12:22:26
MarinaAlca's Avatar
MarinaAlca MarinaAlca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.07.2008
Locație: The Land from Down Under
Implicit

Citat:

Imi cer iertare pt. ca sunt ... si TESA!
Personal TESA = personalul Tehnic, Economic, Științific si Administrativ dintr-o intreprindere productiva
Vechi 06.11.2009, 13:46:21
Marimira's Avatar
Senior Member

Implicit

Sfântul Serafim de Sarov
“Dobândeste pacea, si mii de oameni din jurul tau se vor mântui”
Citate
January 11th, 2008

“Cand Sfantul Serafim din Sarov a fost intrebat daca lipsea crestinilor din vremea lui vreo conditie pentru ca acestia sa dea aceleasi roade de sfintenie care erau atat de abundente in trecut, el a raspuns: nu lipseste decat o singura conditie - hotararea“.

(la: Vl. Lossky, Teologia mistica a Bisericii de Rasarit).

“Desi scarbele, nenorocirile si nevoile de tot felul sunt nedespartite de viata noastra pe pamant, totusi Domnul Dumnezeu n-a vrut si nu vrea ca noi sa traim numai in scarbe si napaste, de aceea ne si porunceste prin apostoli sa purtam sarcinile unii altora, prin aceasta implinind legea lui Hristos. Insusi Domnul Iisus Hristos ne da aceasta porunca, de a ne iubi unul pe altul si consolandu-ne intre noi cu aceasta dragoste frateasca, sa ne usuram calea cea dureroasa si ingusta a calatoriei noastre catre patria cereasca“.
Vechi 06.11.2009, 14:17:19
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit raspunsuri

pt. Laurentui : Hristos prin activitatea, viata, pildele si invataturile Sale facea trecerea de la o lege(cea veche) la alta(cea noua)si toata activitatea lui practica(nu a scris nici o data nimic)era in aceasta directie.
Ai pus in discutie ,cred ca fara sa iti dai seama(daca ai fact-o in cunostiinta de cauza atunci cu tot respectul te invit sa desbatem subiectul pe privat !), un subiect frumos si interesant si de mare substanta teologica. Dar nu la aceasta vreu sa ma refer deoarece am inteles ca teologia este la degetul mic al multora mai ales prin simtire si nu neaparat ca si cunostiinte. Asta este deci treaba fiecaruia...pina spune prostii !
Astazi insa frate, traim in legea noua, a dragostei zise,si desi nu a trecut asa multa vreme de cind am mai postat pareri despre subiecte antitetice precum : iubire-neiubire; judecare-nejudecare , pomenire in rugaciuni-nepomenire, iertare-neiertare ; cultul corect al odoarelor bisericesti- pseudocultul acestora; canonic- noncanonic, etc,etc,etc se vede nevoia de a ma repeta . Chiar daca se numeste ,,legea dragostei, avem totusi lasate legi , porunci,uzante,modele, cai, metode si mojloacele prin care sa traim in lege si sa ne mintuim,evitind greseala si raul . Nu este nici pe departe o lege a iubrii oarbe si a ignorantei . Am si amintit ,sperind ca macar din considerentele omului instruit, pretentios si riguros se va si verifica, ca acelasi Pavel care a dat imnul iubirii a dat si obligatiile sotilor in familie, a parintilor, a slugii si a stapinului, a preotului si episcopului ,a judecarii si sanctionarii fratilor s.a.m.d. si ca el inca multi sfinti parinti, parinti bisericesti si parinti contemporani. Dar inafara de aceasta, ati uitat voi cind intrind in templu Hristos insusi si vazind ca scopul acestuia se schimbase prin oameni si interese care nu mai erau conforme cu rigoarea indatinata a pus mina pe bici lovind si rasturnind mesele zarafilor s.a.m.d.? Crezi frate ca a gresit pt. ca nu era smerit si nu a tacut sau ca nu a facut dragoste suficienta cu gresitii ? Pai El era Hristos !Ati uitat, iar de tinut, tineti minte numai ce voiti. Faceti asa ca ...asa voiti voi ! Va deschideti ochiul numai la iubire (f. bun lucru) si apoi nu va mai intereseaza nimic ca si cind nu ar mai exista sau conta nimic ! La fel si la tacere si si la multe altele la care le cautati numai o latura. Faceti cum voiti frate !

pt. Marimira : sunt atit de surprins de amestecul de staruinta si afront fin incit prefer sa ma retrag si sa va cer iertare. Considerati ca nici nu am discutat astazi...si ieri...si...

Aceasta este parerea mea,deschisa si fatisa si consider ca eu am discutat suficient despre subiect.
Dragoste frateasca tuturor nevoitorilor !

Last edited by zaharia_2009; 06.11.2009 at 14:21:03.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
A arunca vina unii pe altii! cristiboss56 Din Vechiul Testament 43 07.06.2011 19:40:27
Forumul nostru - forum de educatie crestina??? geo.nektarios Generalitati 89 30.12.2009 13:00:19
Forumul nostru omulet Biserica Ortodoxa si Massmedia 479 04.11.2009 15:39:44
Unii pentru altii sa ne rugam! LapetiteMoc Umanitare 13 08.08.2009 16:34:44