![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Adică se crede omul conștiința... când ea e defapt altcineva, și ar ieși din mândrie dacă ar întreba așa seară de seară sau chiar mai des:
-Spune conștiință, mă mântuiesc eu cu faptele pe care le-am făcut astăzi? Sau iar am avut pofta aia mare mare, de mărire... pofta de a blestema, adică m-am nemulțumit pentru nimicuri. Dar omul preferă seara să se lase furat de somn în timp ce privește pe TV la tot felul de filme și de dezbateri și meciuri ''interesante'' că doar televiziunea este a 7 sau a 8 artă.. ce-artă? Păi artă marțială... și joială, firește, firea aia scurtă: poft, soft, moft. Dar și mândria este alticneva, și ar trebui omul seara s-o mustre: -De ce-mi dai mie ceea ce se cuvine lui Dumnezeu sau aproapelui meu? Last edited by vsovivi; 22.10.2010 at 09:58:35. |
|
|||
|
|||
![]()
t_iubesc, a vedea propria mândrie e mai prețios decât a vedea-o la alții.
Iar a judeca pe alții e deseori înșelător, mai ales când o facem după aparențe, așa cum se vede din mesajul tău. Omul e o taină și dacă nu înțelegem exact mecanismele psihologice prin care cineva a ajuns la anumite manifestări, e bine să nu tragem concluzii căci asta înseamnă a osândi, un păcat grav. Trebuie să căutăm să-i înțelegem (în sensul de a-i cunoaște) pe ceilalți ca să nu tragem concluzii greșite. ... Vsovivi, prin faptul că spui că ar fi ușor de depistat mândria te amăgești și te închizi unei evoluții reale, fiindcă această convingere a ta e tot o formă de mulțumire de sine, de amăgire de sine. Tu de fapt vorbești despre forma activă a mândriei, la care m-am referit în mesajul anterior. Mândria e prezentă atât ca și caracteristică a sufletului cât și ca manifestare faptică, ultima constând în înălțările minții care se manifestează în diverse momente. Sau cu alte cuvinte, există mândria subconștientă, ca stare ontologică a noastră și mândria conștientă ca formă de exprimare a mândriei subconștiente. A controla formele de mândrie conștientă nu e așa greu, dar a eradica mândria care ne caracterizează ontologic e un proces îndelungat și dificil, care durează ani iar Sfinții Părinți spun că acest proces durează la infinit fiindcă prin el ne apropiem de asemănarea cu Dumnezeu Cel infinit de Smerit.
Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află, și celui ce bate i se va deschide Last edited by Traditie1; 22.10.2010 at 10:54:00. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu observ ca ,incercand sa ma despatimesc de fapt ma impatimesc mai tare...
De ex cand postesc atunci sunt mai irascibila, ma supara copiii mai tare s.a |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
E simplu și firesc, eee simplu de tot, adică în loc să te lași convins de atacul semeț al cugetului ce atacă pe la plăsele cu gândiri savantele papantele ca să mergi ca nebunul la PAtRIS, pentru ca să te oprești la MOULIN ROUGE, unde să faci din bobul de grâu o făină dulce, praf și pulbere albă... stai o clipă, că nu trebuie mai mult de o clipă și te întrebi: -la ce-mi trebuie mie ruj? Și gata ai ieșit din mândrie. Dar omul e curios, omul se vrea mare, ca să se dea mare, să se ție mare, căci omului îi place gROZăvia... așa ca și cum el ar fi mai mare și mai smerit ca oricine și firește mai înțețelept... Deci cum să mă amăgesc eu cu mulțumirea de sine, că mulțumirea de sine vine de la mofturi, iar eu mă amăgesc cu ceva mai rău, cu întietatea ispismei care e culmea prostiei, căci zice el că banul făcut lesne este cea mai importantă și strălucită înțelepciuciune... și când vede la alții începe să se laude că și el ar putea fi afacerist și că și el ar putea născoci și nălucifariferiza niște afaceri serioase... de exemplu, se gândește cât ar câștiga dacă ar vinde niște pălincă la plic... :)))))) Așa că nu e vorba de subconștient sau de inconștient ci bârna e clară și se vede mare și groasă și lungă cât prăjina, se vede și dacă nu este pic de lumină... se vede și dacă ești orb, se vede și de pe lună... e mare, pute, și omul evită să constate doar pentru că îl flatează la porcgoliul său măreț... deci e grozav omul căci se dă lovit și virgin și smerit și se îmbracă în alb sau negru deși e plin de păcate și curvii în toată ispsitoria lui... aia nu mai vrea să știe, nu mai ține minte, în schimb ține minte, că odată și dumneata i-ai greștit și te ține minte chiar dacă te-a iertat iar când se ivește prilejul, ajungi tu la ananghie, să vezi cum se bucură că o pățești și vine și-ți ține morală că cică n-ai ascultat... și ca atare meriți ceea ce ai pățit și chiar se bucură... în subconștient sau inconștient... se bucură dar arată la oameni o mină asa ponosită și gravă... se arată și el lovit... se arată și el plin ochi de coonștiință și responsabilabilitate... Deci dragul meu, barosan, nu e vorba de subtilități duhovnicești sau sufletești ci e vorba de crasa excrochereală pe care o practică omul crezând că poate păcăli pe cineva, când defapt ideile trupului, trufia trupisării, pe care le ascultă omul sunt foarte simple dar le împachetează într-o fiilozoofilie foarte înaltă, în semeția inimii, când adună sau scade, el judecă strâmb: -lăcomie, mândrie, -desfrânare, mândrie -banul cel lesne obținut, mândrie, -fuga de lucru duhovnicesc și trupesc, mândrie -nemulțumirea de rugăciune și binele altora, mândrie -răzbunarea pe nevinovați, săraci, proști și mai mici, mândrie -ispita și pofta și invidia pentru întietățile dulcegăriilor deșertice, mândrie -uitarea și amintirea de mândrie ca să te mândrești că nu asculți, mândrie în final -curiozitatea sadică de răul altuiA și de răul tău exact ca niște pui, pui de pui, pui de vipvipere și năpârpârci foarte știutoare și versate... deci iată că dă lecții la toți, și e pe deasupra și fericit sau pededesubt. Deci e lesne de observat din curiozitatea lui doar că nu vrea cu niciunchip ca să și constate, că, problema lui e aia că trebuie schimbată direcția sau îndreptată calea pe care merge inutil... dar iar și iar omul nu vrea, nu vrea deloc... căci îi place enorm să-și omoare timpul, clipa, secunda, și astfel se sperie cu minteres tactic la anumite momente constatând că iarăși a trecut prea repede tot timpul și a trecut în zadar exact ca și ieri... și apoi se mulțumește ofoftând din firea lui aia scurtă, poft, soft, moft, adică se mulțumește cu amăgirea de sinee, că iată totuși e cineva și că mai are niște bani buni, prin portofel sau puși deoparte, că nu a cheltuit chiar totul, sau își zice că încă e în treabă și că e foarte util societății, sau a fost cândva... dar e vai de el reptilă sărmană și oarbă, nu vede că are pe inimă solzi de piatră cioplită... iar în mijloc șade bârna telescopicopică, e piatra cioplită de neascultarea lui proprie și personală, și ține la ea mai mult decât la ochii din cap... căci ea, piatra asta necioplită ar fi trebuit să se cioplească singură prin răbdare în umilință pe calea ascultării smerite... dar omului nu-i place umilința și ocările, că cică e de nesuportat jignirea și e de nesuportat ca să recunoști că ești obraznic întorcând să fi lovit și peste obrazul pe care-l ții ascuns la întuneric... acolo unde îți place să te retragi și să ispisviseezi la toate ''fericirile'' ascunse ale omului necredincios și păcătos: știința pe care ai furat-o pentru ca să-ți faci din ea harem pentru zile negre... e un fel de pensie ce o agonisești prin păcătuiri... neștiind că ea, averea asta, este medalionul de berău (un soi de erou ceva mai dracool) pe care ai să-l porți în eternitate plin de egoism... și de slavă de la morți sau de la fraieri... toți cei care au biruit definitiv... smerenia smerită, și cugetarea smerită... intrând și tu definitiv în rândul poporului cel răsculat, cel prea tare la cerbice și ceriad. Și dacă cer mereu asta... vor primii ceea ce și-au căutat: pacea viceversatilă... inversă, contra, adică defapt cearta, ce artă? păi arta marțială și joială... firește... firea aia scurtă 666... aici e înțelepciuciuniunea... adică omu' drept cu mingea, omu' drept cu mingea, omu' drept cu mingea... halei hap de trei ori peste cap. Last edited by vsovivi; 22.10.2010 at 13:55:37. |
|
|||
|
|||
![]()
Ispismă ispistețită și jignită foarte tare că i s-a furat din mâncare... foarte prost cum ar veni adică... de frică... căci i se ridică... i se ridică tensiunea arterială... firește... îl dor dinții de lapte fiindcă crește... îi iese măseau de minte... de mintea altuia și așa ajunge de minte de înghiață apele... toate apele de la rădăcina sămânței, de la rădăcina bobului și rămâne pe veci așa: încremenit... îngrozit, crizat... un om cu gușe și cu ceafă lată... un fel de antricot... adică un fel de durere în cot... sau în în... su... șiret-uri.
Last edited by vsovivi; 22.10.2010 at 15:14:39. |
|
|||
|
|||
![]()
Adică stimabilul, stima noastră și mândria...... nu suferă ascultarea, îl scoate din minți, nu-L suportă pe Dumnezeu și e mereu nemulțumit oridecâteori e sătul, de orice, fiindcă el, cucon-așul, e mai presus de orișice... e peste poate de înțețelept și puteputernic, nu de la nespălare că e mereu prespălat și șpreiat spălăcitul ci de la lene, lene duhovnicească... pentru ca să trăiască... ca gLumea.
Last edited by vsovivi; 22.10.2010 at 15:26:16. |
|
|||
|
|||
![]()
Ovidiu, din mesajele tale se vede (dacă am înțeles bine) faptul că te-ai vedea păcătos. Eu cred că asta e tot o formă de mândrie, de când Sfinții Părinți au spus că ei se vedeau păcătoși, vrem cu orice preț să ne vedem și noi păcătoși (ca să ne amăgim că suntem sfinți).
Este deci o problemă a falsei conștiințe. Falsa conștiință ne complică viața, ne face să pierdem timp cu false probleme, cu tot felul de analize de gânduri întortocheate. Trebuie să facem lucrurile simplu, dintr-o bucată, așa cum procedează un țăran. Iar ce am zis cu subconștientul și conștientul era poate o exprimare mai nepotrivită. Încerc să formulez din nou: mândria nu este doar un păcat ci și o stare. Starea de împătimire a inimii este o stare păcătoasă dar nu este un păcat faptic. Păcatele faptice ale mândriei, adică înălțările de moment ale minții, sunt ușor de controlat, așa cum spui și tu, dar ca să scoatem bestia din inimă, să devenim curați nu e suficient efortul nostru (e și el necesar) ci ca harul lui Dumnezeu să lucreze asupra noastră. Și ca El să lucreze trebuie să ne deschidem Lui, depășind autolimitarea adusă de încrederea în propria lucrare. Cu alte cuvinte, trebuie să-L lăsăm pe Dumnezeu să devină arhitectul lucării noastre lăuntrice căci ceea ce facem noi după capul nostru (sau chiar după sfaturi și cărți) nu poate aduce atâta roadă cât aduce lucrarea harului.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Iar dacă ajunge prin politică și învață cearta politică, propaganda și viclenia, dacă îl face careva șefuț pe undeva dându-i posibilitatea unui câștig lesne, să vezi cum violează el fără probleme exact ca un tartore folosind formula desfrânării jidovești, te clătește cu îndreptări ca pe la partid, cu îndreptările altuia... adică, aprins și cu o falcă în cer și cu una-n pământ, negru la suflet de supărare, și visându-se mare... mare violator... te contrazice ca și cum te-ar îndrepta, ca și cum ar fi nemulțumit pentru o strâmbă dreptate sau o mare nedreptate și vine și te mustră cu o ură ieșită din minți dăruindu-ți o și mai nedreaptă îndreptare ca obligator s-o aplici și te și ridiculizează în public, tactica pe care prostul a învățat-o la orele de propagandă... cum să decredibilizăm persoanele cinstite și faptele lor din inimile oamenilor și să ne erijăm noi la bucate și la merite. Deci aplică ei o nedreaptă și populistă îndreptare arătându-se indignați și foarte nemulțumiți, ca niște șefi competenți, plini fiind de pofta de violare și de vrednicia nemulțumirii și a urii pe cei care defapt au singurele merite în problema respectivă... și astfel omul, care aude și vede, crede, căci omul crede pe violator și pe mincinos și pe dialectic, adică pe cel ce te clătește cu îndreptări, pentru că omul e fricos și e și credul, și se satură să țină piept minciunilor și prostiilor la nesfârșit, vrea și el să violeze, să scape de Adevăr ca să fie în rând cu masele, cu masele ieșite din minți ce propagă minciunile... și chiar îi place fraierului ca să se lase violat... violat în credință... căci omului prost credincios îi place mai mult ca să susțină cu pătimășie ideile, altora, și convingerile sale, decât cu bună credință și umilință. Ar fi simplu ca să ieși din starea asta, înlocuiești pătimăsia ideilor cu credincioșia, căci una este pentru trup și pofte, iar aialaltă e de la Dumnezeu. Dar țăranul, obijnuit cu pălincă și slănină și mămăligă și pită de casă și cărnărie și vin și alte bunătățuri gastronomice e ușor de rătăcit... e suficient să-i insufli pătimășia în credința lui... îi stârnești frica pentru pofte, groaza, criza, cataclismul iminent și patima nedreptății, pentru pofte, și gata... te crede, fiindcă vede că ești un foarte bun violator verbal. Scrâșnești perfect din dinții minciunilor. Deci nu trebuie să fi ca țăranul! Cu niciun chip. Iar cu mândria, ai dreptate, trebuie să lucrăm cu Harul, și nu să ne prefacem mereu. Că de aia zic de mine că sunt păcătos mereu că constat la nesfârșit cum se știe preface și exclam despre mine: „Doamne Doamne cum se știe preface, Doamne cât de bine se știe preface. Se preface perfect că nu se preface deloc. Se crede... mare violator, că crede că e ceva important și e chiar un model...” E simplu, omul e credul și se crede... mare... se crește mare... duhul minciunii măririi de sine... iar la omul sărac și sărăcit care nu mai vrea să sărăcească apare perfecțiunea înșelătoriei, că am impresia că sunt și eu, nimeni altul decât exact ca: BOGATUL-LAZĂR cel nemilostiv. Last edited by vsovivi; 01.11.2010 at 14:28:16. |
|
|||
|
|||
![]() "Pacatosul se ascunde de Dumnezeu, sfantul se ascunde in Dumnezeu" Fericitul Augustin Last edited by vsovivi; 02.11.2010 at 09:09:05. |
|
|||
|
|||
![]()
Cred că s-a înțeles ce voiam să zic cu țăranul, era doar o figură de stil, nu un exemplu de conduită morală.