Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.02.2010, 22:47:21
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit de pe situl Crestin Ortodox

Contraceptia nu poate fi justificata nici prin ideea ca s-ar aplica numa cazuri exceptionale; pentru ca de fapt cei interesati vor fi totdeauna convinsi ca se afla intr-un asemenea caz exceptional. Contraceptia ca mijloc de planning este o logica perfida si o adormire a constiintei, o iresponsabilizare, pentru ca refuzul conceperii pe motivul asigurarii unor conditii mai bune pentru copil se dovedeste un egoism feroce: oricate conditii s-ar asigura copilului, totdeauna pot veni altele mai bune si amanarea se poate justifica la nesfarsit. Si, de fapt, este usor de dovedit ca singura conditie esentiala pentru copil este angajamentul iubitor total, sacrificial al parintilor, restul fiind neesential.
Planningul este o inconsecventa, o dedublare, o inselare si o autoinselare a constiintei, pentru ca programeaza ceea ce este neprogramabil, iubirea, act prin excelenta spontan si unic. Prin aceasta programare se schimba, se degradeaza pretuirea absoluta a partenerului, care devine de fapt un obiect de placere, acesta fiind scopul si sensul esential al planningului, marturisit sau nu. Esenta iubirii este daruirea totala si deschiderea pana la implinirea deplina a finalitatii, care este procrearea. Se poate intelege ca in masura in care se exclude elementul si sensul ei esential, iubirea nu numai ca nu se finalizeaza ci chiar se denatureaza si se perverteste.
Esenta planningului se dovedeste a fi calculul egoist, in care copilul "devine un produs, nu mai este un dar, nu mai este rodul iubirii, nu mai este expresia gratuitatii daruirii". Acest lucru e dovedit de faptul ca aproape in toate menajele numarul copiilor este numarul care a fost consimtit. Daca cineva nu are mai mult de trei copii, aceasta este pentru ca nu a voit sa aiba patru. Planningul se dovedeste o contrazicere si o opozitie fata de sensul pozitiv al existentei; realitatea fundamentala si suprema a existentei fiind Absolutul ca Persoana, aceasta opozitie este de fapt dusmanie fata de Dumnezeu.

restul articolului:
http://www.crestinortodox.ro/sanatat...ial-72633.html
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 22:49:54
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de almaris Vezi mesajul
E de inteles cumva punctul de vedere al bisericii in acest domeniu, insa e o problema de constiinta a fiecaruia. E nevoie de echilibru si intr-un caz si in celalalt, altfel ajungem la extreme si nu e de dorit. Exista o grupare religioasa in cadrul careia nu este permisa nici o forma de contraceptie, nu-i mentionez numele aici, treaba lor, Dumnezeu sa-i ajute, si in care cele mai multe familii au un numar foarte mare de copii. Se merge cumva pe ideea ca relatia intima a fost lasata exclusiv pentru procreere, ceea ce nu poate fi adevarat. O extrema ar fi sa ai sotia insarcinata mai tot timpul cum se intampla in cazul multora din cei amintiti mai sus ori abstinenta totala. E clar ca o cale de mijloc este ideala in care relatia intima sa fie tinuta in toata cinstea, atat pentru bucuria cuplului casatorit, cat si pentru aducerea pe lume a rodului iubirii celor doi.
"E de inteles cumva punctul de vedere al bisericii in acest domeniu"
Ma bucur ca intelegi totusi ca opinia te este personala, nu a bisericii.
Ferirea de a avea copii este prezenta ca pacat pe majoritatea indreptarelor de spovedanie.

Cand afirmi cu putere un punct de vedere (cum ca contraceptia nu este pacat) ar trebui sa-ti asumi si responsabilitatea. Esti convins ca ai dreptate? Cat de convins? Iti pui viata pentru asta? (ma refer la viata de veci, desigur).

Ar fi binevenit punctul de vedere a unui preot!
(eu stiu ca este permisa doar abstinenta!)
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 23:03:52
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
"E de inteles cumva punctul de vedere al bisericii in acest domeniu"
Ma bucur ca intelegi totusi ca opinia te este personala, nu a bisericii.
Ferirea de a avea copii este prezenta ca pacat pe majoritatea indreptarelor de spovedanie.

Cand afirmi cu putere un punct de vedere (cum ca contraceptia nu este pacat) ar trebui sa-ti asumi si responsabilitatea. Esti convins ca ai dreptate? Cat de convins? Iti pui viata pentru asta? (ma refer la viata de veci, desigur).

Ar fi binevenit punctul de vedere a unui preot!
Dar parca si aceasta metoda a abstinentei ar parea tot ceva programat...
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 23:08:21
ioana.ctin ioana.ctin is offline
Member

Data înregistrării: 04.02.2010
Locație: Liverpool
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
"
Asta e punctul de vedere al bisericii. Nu zic ca-i rau.
Si nu exista vreo cale de mijloc? Ca nu poate nimeni dupa casatorie sa faca dragoste dupa numarul de copii pe care isi propun sa-i faca.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 23:10:01
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndruscaCIM Vezi mesajul
Dar parca si aceasta metoda a abstinentei ar parea tot ceva programat...
Pai, cam da....ca te feresti, nu?

Eu sper ca totusi ajungem la o concluzie.
Reply With Quote
Vechi 15.02.2010, 23:16:12
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioana.ctin Vezi mesajul
Asta e punctul de vedere al bisericii. Nu zic ca-i rau.
Si nu exista vreo cale de mijloc? Ca nu poate nimeni dupa casatorie sa faca dragoste dupa numarul de copii pe care isi propun sa-i faca.
Asta este ce inteleg eu.. atat. Eu nu ma fac vocea bisericii, nu am cum. (un punct al vedere al Bisericii ar trebui sa-l cauti singura. De altfel invatatura bisericii este axata pe sensul familie, pe mantuire... doar din aceasta perspectiva poate fi abordata si nasterea de copii.)
Reply With Quote
Vechi 16.02.2010, 00:32:53
annajanette
Guest

Implicit mi-am adus aminte de o faza

eram odata cu o prietena si mi-a povestit de o doamna care facuse 38 avorturi bine ca avea si cancer de la atatea. cum comentati? ceva ma face sa cred ca nu e singura care a facut intr-un nr asa de mare.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2010, 00:43:16
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de annajanette Vezi mesajul
eram odata cu o prietena si mi-a povestit de o doamna care facuse 38 avorturi bine ca avea si cancer de la atatea. cum comentati? ceva ma face sa cred ca nu e singura....
Pai, m-am dus in urma cu cativa ani la un control ginecologic ....ca orice femeie. Si atunci asteptand cam mult ca era de stat si cu trimitere de la medicul de familie...se face coada...nu zic ca eram cea mai tanara in asteptare...si ascultam povestile unor doamne la o varsta cand ar trebui sa aiba grija de nepoti...cate avorturi avusera....si "recordul" uneia era de 14. Nu zic ca am ramas masca, iar alta persoana m-a intrebat: si tu, mama, in ce luna esti? De am ramas masca. De parca toata lumea se duce la un medic de gen numai pentru a avorta...

Ce sa zic de persoana care a facut 38? a fost metoda de contraceptie avortul...
As mai aduce in discutie si puzderia de cabinete care dupa revolutie au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Deci, clar e o afacere profitabila. Ca au ajuns si medicii numai la bani sa se gandeasca si nu le mai pasa de sanatatea omului. Daca mai pot fi numiti ...doctori.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2010, 00:52:01
OmuBun
Guest

Implicit

Am incercat un timp sa tin pasul cu parerile fiecaruia, dar dupa un timp m-am dat batut! Am trecut in mai multe randuri "pe-aici", desi subiectul nu-mi este tocmai la inima. Din pacate, pentru fiecare dintre noi, viata este... intr-un mare fel. Suntem diferiti, chiar daca parem croiti dupa "chipul si asemanarea"... Unii "se trezesc" la viata mai devreme, altii au capul plin de cucuie de la pragul de sus, ca greu se dezmeticesc, iar altii sunt pur si simplu somnambuli: adica au intrat in coma profunda imediat dupa nastere si doar clopotul final care anunta "Infricosata Judecata" ii "trezeste", dar asta numai pentru a vedea cu alti ochi, filmul intregii vieti!!
Asadar n-as fi vrut sa las opinii personale pe un astfel de topic, dar privindu-ma in oglinda sufletului, consider ca nu-i corect si ca e pacat sa nu-mi marturisesc propriile rataciri. Si am sa incep prin a crede ca sotul/sotia care-si vorbeste partenera/partenerul de rau are o grava problema de caracter. Prin ceea ce voi spune, nu vreau sa se inteleaga ca imi judec partenera de viata, ci doar ca voi ramane toata viata cu o nemultumire in suflet intr-o anume privinta...
Ne-am casatorit din dragoste, dar nu una obisnuita, ci plina de tot felul de gesturi shugubete, de nazbatii, de daruire totala, dar si respect si mai ales sacrificiu. Am "trait" un an, inainte de a decide sa mergem la Primarie si in fata Sf. Altar. Iar in acest timp, in ciuda faptului ca "ne protejam" oarecum, mai si experimentam "noutatile" in domeniu... Aparusera pe-atunci niste "foite" chinezesti, care probabil n-au rezistat la ei (de s-au inmultit asa!!) si ni le-au adus noua pe piata. Asa "a ramas" prima oara. Cu parintii mei nu era o problema fiindca mi-au respectat intotdeauna deciziile si partenerele, dar la ea in familie era mai greu. In plus, eu ca baiat, nu prea constientizam ce-i rusinea, pe cand ea... Avea 25 de ani, lucra intr-o institutie bancara, imagine, cariera... prostii de acest gen (pentru care acum zimbesc trist, dar atunci mi se parea de importanta extrema). Si... a facut primul avort. Nu determinata de mine, dar nici nu m-am opus. Imi amintesc de faptul ca, in timp ce era inauntru, eu ma plimbam ca un leu in cusca intr-o semicamera si la un moment dat m-am pomenit intrand cu capul in zid, ca nu l-am mai vazut... Si n-a durat doua luni ca... iar s-a intamplat, de data asta din cauza calendarului, care se decalase si parea haotic in urma avortului. Si a urmat si al doilea avort...
Intr-un moment de "respiro" m-am pomenit scriindu-i Parintelui Cleopa, iar raspunsul lui a fost neasteptat de rapid si hotarat. Ne sfatuia sa nu mai traim o clipa in pacat, iar daca nu are cine ne cununa, sa venim la ei, ca se rezolva imediat! Dar noi aveam si nasi, aveam cam totul, dar parca problemele se tot tineau lant ( mai intai era sa-i moara tatal si a stat la pat luni intregi sa-si revina, apoi mama mea s-a imbolnavit de cancer si a si murit la scurt timp dupa ce ne-am casatorit). Dar in sfarsit, ideea era alta: ne-am cununat la Brasov unde totul mi s-a parut divin: biserica, preotii, oamenii, corul... Preotul ne-a chemat pe fiecare-n parte si ne-a cerut sa... spunem TOT... Intr-un fel am scapat ieftin... Dar pe nashu, saracu', am avut impresia ca l-a sechestrat, ca nu se spovedise niciodata in viata lui!! Noua ne-a dat un canon sa facem niste rugaciuni si sa ne pazim sa nu avem copii in primul an, dupa care sa revenim pentru dezlegare si ca NIMENI nu ne poate dezlega in afara de el, dupa un an, cand vom reveni. Acum, gandindu-ma la ce minte aveam noi atunci, numai canon de rugaciuni n-am facut, dar am reusit totusi si "ne-am pazit" un an. De "dezlegat" ne-a dezlegat un alt preot, ca respectivul era plecat pentru o vreme, iar noi nu eram din Brasov sa putem reveni prea des. Ne-a intrebat: "Ati respectat canonul dat de parinte?" "Am respectat, cuvioase!"... In sfarsit... In fond voiam sa ajung la... cainta! Eu ma simt vinovat in sufletul meu de acele vieti nevinovate, dar parca nu vad aceeasi remuscare si din partea sotiei. De altfel, in ciuda faptului ca ne intelegem - zic eu - bine, suntem doua firi tare diferite, eu avand inclinatie catre partea spirituala, iar ea catre cea strict pragmatica (Dumnezeu NU se coboara sa ne dea si e inutil sa cerem "de pomana"). Daca va spun ca eu sunt "berbec", iar ea "leoaica", cred ca am spus tot!!
Eu traiesc totusi cu aceasta povara pe suflet si incerc duminica de duminica sa mai indrept cate ceva... (Cu ea e mai greu cu venitul la biserica, desi sustine ca-i face placere, dar pardalnicile astea de obligatii, sau dureri de cap, sau chestiuni femeiesti, o fac sa-i tot sara randul...) E drept, merg eu si pentru ea, dar fiecare se mantuieste singur pana la urma si o descopar de multe ori intr-un razboi nevazut cu ea insasi. Pentru ca altele sunt prioritatile, visele, scopul in viata... Inca n-am reusit sa botezam, iar asta poate si pentru faptul ca am fost mult timp "afara". Amandoi dorim sa avem ocazia, dar... iarasi intervin chestiuni doar in aparenta majore!! Iar timpul trece si trece si nu se mai intoarce...
Eh... m-am racorit!
E aproape 01.00... Noapte buna, romani, oriunde v-ati afla!!
Reply With Quote
Vechi 16.02.2010, 02:27:15
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Ioana.ctin, almaris... rasfoiti putin forumul inainte de a mai discuta doar intre voi pe tema pacatului contraceptiei si a avorturilor. S-au scris zeci si zeci de posturi pe tema asta.... aveti un motor de cautare pe forum :)

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ght=abstinenta
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=contraceptie
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=contraceptie
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ht=prezervativ

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Canon de pocainta pentru cel cazut in desfranare costa1988sv Intrebari utilizatori 9 21.12.2012 18:35:48
Avortul in BC camy_d Biserica Romano-Catolica 108 04.07.2012 05:57:38
Avortul selectiv Mihnea Dragomir Stiri, actualitati, anunturi 22 04.06.2012 23:54:52
AVORTUL roxanica Generalitati 170 16.02.2008 23:00:39
AVORTUL! Tudor Generalitati 526 08.09.2007 14:16:46