Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.10.2010, 22:09:59
DAMIAN DAMIAN is offline
Banned

Data înregistrării: 28.02.2010
Locație: BUCURESTI
Religia: Ortodox
Implicit

Iar în scrisoarea sa către Patriarhul Ierusalimului, care se temea să-i spună

preotului său slujitor să nu-l mai pomenească pe ereziarh, Sfântul Teodor îi amintește

Patriarhului: „comuniunea este pângărită prin simplul fapt că-l pomenește, chiar dacă cel

ce pomenește este ortodox” .(P.G. 99, 1164).

La fel, Sfântul Ioan Gura de Aur mărturisește „ că nu doar cei aflați în erezie, ci și cei

ce țin comuniunea cu aceștia sunt vrăjmașii lui Dumnezeu.”

Întocmai și Dumnezeieștile Scripturi ne poruncesc: „nu vă amestecați cu faptele

cele fără de roadă ale întunericului, ci mai vârtos să le mustrați.”(Efeseni 5,11) și: „ Pentru

aceea ieșiți din mijlocul lor, și vă osebiți, zice Domnul; și de necurăție să nu vă atingeți, și

eu vă voi primi pre voi. Și voi fi vouă Tată, și voi veți fi mie fii, și fete, zice Domnul

Atotțiitorul.”( 2 Corinteni 6,17-18)

Mărturiile Sfintelor Soboare și ale Sfinților Părinți cu privire la problema comuniunii

euharistice și de rugăciune, precum și a pomenirii liturgice, sunt nenumărate. Ne oprim

însă aici, încheind cu un cuvânt al Sfântului Marcu al Efesului referitor la acest subiect:

“Toți Părinții și Învățătorii Bisericii, toate Soboarele și dumnezeieștile Scripturi ne

îndeamnă să fugim de cei ce țin alte învățături și să ne separăm de comuniunea cu ei“

.(Sfântul Marcu al Efesului-Mărturisirea de credință, XII, 304).
Vechi 04.10.2010, 22:10:35
DAMIAN DAMIAN is offline
Banned

Implicit

Aici noi, prea păcătoșii, dorim să facem distincția clară, patristică, între termenii

ortodox, ortodox ecumenist și ortodox antiecumenist, pentru a spulbera înșelăciunea

care bântuie Patriarhiile Oficiale cum că se poate ca cineva să rămână ortodox dacă e

antiecumenist, dar în comuniune cu așa-numiții ortodocși ecumeniști; de parcă

ecumenismul nu ar fi o erezie, ci doar ceva ce ține de gust sau de preferințe, așa încât pot

fi ortodocși și unii și ceilalți.

- 11 -

Știind că “anti-“ nu înseamnă doar “împotrivă”, ci și “în locul”, este total absurd și

hulitor ca cineva să creadă că Ortodoxia este numai ceva în locul a altceva, de vreme ce

Ortodoxia este revelarea unică a dreptei cunoașteri și slăviri a Dumnezeului Celui Unul

Adevărat și în Treime slăvit.

Așadar în materie de credință, cineva poate fi ori dreptslăvitor, adică ortodox, ori

eretic. Aceasta este terminologia și înțelegerea patristică.

Încheiem această scrisoare (mărturisire) prin a vă spune că este semnată de

bunăvoie și fără vreun alt motiv sau interes afară de singura dorință de „a pune Adevărul

și propria noastră statornicie si perseverență în dreapta credință înainte de toate”.

(Epistola 245 a Sf. Vasile cel Mare către episcopul Teofil).
Vechi 04.10.2010, 22:11:06
DAMIAN DAMIAN is offline
Banned

Implicit

Cu profundă durere în suflete, aducem la cunostință acum toate acestea mai sus

zise, întrucât:

Suntem convinși că prezența unor „cucernici si înțelepți“ episcopi, preoți și teologi

printre membrii diferitelor comunități eretice și păgâne în Consililul Mondial al Bisericilor

nu ajută deloc la mântuirea acestor oameni. Această ”prezență” nu le oferă

participanților posibilitatea de a cunoaște Unicul Adevăr mântuitor pentru că toți acești

eretici, neabandonând erezia și comunitatea lor, rămân în afara Bisericii Ortodoxe,

singura păstrătoare a Predaniei Mântuitorului Iisus Hristos și a succesiunii apostolice.

Tot astfel, credem că rămânerea noastră în comuniune euharistică și de rugăciune

cu cei ce au trădat și trădeaza Adevărul nu mai poate continua, fiindcă aceasta ne face să

ne păcătoșim conștiințele mai mult decât sunt și să călcăm în picioare dragostea pe care

o avem pentru Adevăr și pentru toți oamenii, față de care avem responsabilitatea de a le

mărturisi ceea ce am primit de la Domnul prin Sfinții Părinți pentru a ne mântui.

Vă mai aducem la cunoștință că nu recunoaștem ca având vreo canonicitate sau

legitimitate ortodoxă Consistoriul Bisericesc Superior al B.O.R., întrucât și noi, împreună

cu vrednicul de pomenire episcop român Gherasim Saffirin al Romanului, denunțăm acest

Consistoriu ca pe o inovație împotriva Sfintei Tradiții, introdusă în Biserica Ortodoxă

Autocefală Română în anul 1909 cu scopul de a înlocui treptat adevarata judecată

sinodicească întemeiată pe Sfintele Așezăminte Apostolice, pe Sfintele Soboare

Ecumenice si Locale, pe Sfânta Tradiție și pe Canoanele Sfinților Părinți, cu această formă

de judecată împrumutată din spațiul neortodox
Vechi 04.10.2010, 22:11:41
DAMIAN DAMIAN is offline
Banned

Implicit

Prin urmare, nu vom răspunde chemării Consistoriului și orice fel de verdict,

rezoluție sau epitimie impuse asupra noastră nu va avea vreo validitate pentru noi

înaintea lui Dumnezeu, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui Sinod apostat, căci a

- 12 -

căzut din Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească a Mântuitorului nostru

Hristos, în antihristica comunitate religioasă a Consiliului Mondial al Bisericilor și a

ecumenismului.

Căindu-ne acum de comuniunea pe care am ținut-o până în ceasul de față cu acești

episcopi și rugându-ne pentru întoarcerea și pocăința tuturor, mărturisim după cum

urmează, citând întocmai cuvântul Sfântului Cuvios Nichita Mărturisitorul care a trăit pe

vremea prigonirii Sfintelor Icoane:

“Eu, o, împărate, nici la mănăstirea mea nu mă voi duce, nici credința mea nu

voiesc a o lăsa. Ci, în mărturisirea mea petrec și voi petrece, în care și părinții mei, sfinții

episcopi cei dreptcredincioși, au petrecut; care au pătimit izgonire și închisori cu

nedreptate de la tine și la multe primejdii s-au dat, apărând Biserica cea

dreptcredincioasă, în care stăm și ne lăudăm întru nădejdea slavei lui Dumnezeu.

Și să știți de la mine cu adevărat, că nici de moarte nu mă tem, nici viața aceasta

vremelnică nu o iubesc. Dumnezeu îmi este mie martor, că am făcut ceea ce nu mi se

cădea să fac. Ci, pentru ascultarea bătrânilor m-am supus nevrând, împlinind voia lor,

m-am împărtășit cu mincinosul patriarh Teodot, de care lucru îmi este jale și mă căiesc.

Deci, să știi bine că de acum înainte nici o împărtășire nu-mi este cu voi. Ci petrec întru

predaniile Sfinților Părinți, pe care le-am primit de la început. De aceea, fă cu mine ce

vrei, fără a nădăjdui să auzi altceva de la mine”. (Viețile Sfinților pe luna aprilie)
Vechi 04.10.2010, 22:12:14
DAMIAN DAMIAN is offline
Banned

Implicit

Iar noi, de vom fi întrebați ce vom face, atunci când ni se va aduce împotrivă

mincinoasa poziție a unora dintre duhovnicii care continuă necurata părtășie cu voi

îndemnând și mulțimile la aceasta, ne doare sufletul să îndrăznim a zice aceste cuvinte

grele, dar asta este, din păcate, realitatea, care sperăm să se schimbe măcar cu unii

dintre voi, vă răspundem îndurerați, având deplină cunoștință a criteriilor de

discernământ și judecată în Ortodoxie, cu înseși cuvintele Sfântului Maxim Mărturisitorul:

“Chiar dacă tot universul va fi în comuniune cu patriarhul, eu nu voi fi în comuniune cu

el. Precum știu că Sfântul Duh prin Apostolul Pavel spune că îngerii înșiși vor fi anatema

dacă ar propovădui într-alt chip, aducând ceva nou la credință”.

În încheierea mărturisirii noastre dorim să menționăm că nu avem comuniune cu

Biserica Ortodoxă de Stil Vechi din România (Mitropolia Slătioara), deoarece aceștia sunt

în comuniune cu kiprianiții – o grupare schismatică desprinsă din Biserica Ortodoxă vechicalendaristă

, precum și datorită poziției nedefinite pe care aceștia o au față de

serghianism – apostata Patriarhie a Moscovei și cei ce țin de ea.

Și nu avem comuniune ori legătură cu nici vreo altă Biserică vechi-calendaristă

aflată pe teritoriul României.

Prin urmare, din mila Domnului și Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Stăpâna și

ocrotitoarea noastră, după o îndelungă cercetare a situației contemporane a Sinoadelor

ce au păstrat succesiunea apostolică și mărturisirea de credință ortodoxă nealterate, noi

- 13 -

ne aflăm în pragul intrării sub omoforul Sinodului Adevăratei Biserici Ortodoxe (vechicalendariste)

a Greciei, păstorită de Î.P.S. Macarie de Petra – Arhiepiscop al Athenei și al

Eladei. Din acest Sinod face parte astăzi și bine-cunoscuta Misiune ortodoxă franceză

Frăția Sfântului Grigorie Palama, adică ucenicii pururea-pomeniților Părinți Ambrozie

Fontrier și Patric Ranson.

Acest Sinod are succesiune apostolică de la Arhiepiscopul Auxentie care a avut

comuniune deplină cu Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granițelor de la care a luat
Vechi 04.10.2010, 22:12:54
DAMIAN DAMIAN is offline
Banned

Implicit

succesiune apostolică. Din Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granițelor au făcut parte și

Sfântul Arhiepiscop Ioan Maximovici, Părintele Serafim Rose, Părintele Mihail

Pomazanski, Cuviosul Arhiepiscop Averchie de Jordanville, Cuviosul Arhiepiscop Andrei

Rymarenko de la Noul Diveevo – ucenic al Sf. Nectarie de la Optina, Sfântul Mitropolit

Filaret al N.Y. și mulți alți cuvioși.

La rândul ei, Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granițelor are succesiune apostolică

de la episcopii din Rusia de dinainte de 1900, de când Biserica Rusă a trimis misionari

pentru a propovădui Ortodoxia în Alaska, în țările americane – unde s-a statornicit cu

vremea o frumoasă Biserică ce nu înceta să dea sfinți, cum ar fi Sfinții Herman și

Inochentie de Alaska, biserică ce creștea până când a ajuns să aibă un Sinod de episcopi.

Această Biserică aflată în afara granițelor Rusiei era în ascultare de Patriarhia Rusă și

atunci când mitropolitul Serghie și cei dimpreună cu el au apostaziat de la Biserica

Ortodoxă, Sinodul episcopilor ruși din America au rămas fideli Sf. Patriarh Tihon și

Sfântului Sinod din patria-mamă, aflată sub cea mai sângeroasă prigoană din istorie.

Biserica Ortodoxă Rusă din Afara Granițelor plângea, se ruga și „sângera” și ea împreună

cu adevăratul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse – ce supraviețuia în condiții nespus de

grele prin catacombe și lagăre. Există cărți și lucrări minunate despre mult-pătimitoarea
Vechi 04.10.2010, 22:13:29
DAMIAN DAMIAN is offline
Banned

Implicit

Biserică de Catacombe din Uniunea Sovietică, printre cele mai cunoscute fiind lucrarea

prof. Ivan Andreiev (“Sfinții Rusiei din catacombă”), precum și articolele și scrisorile

Părintelui Serafim Rose și ale Sfântului Mitropolit Filaret al New York-ului.

Cu statornică credință în Unul Dumnezeu Cel Viu și Adevărat – Tatăl, Fiul și Sfântul

Duh, “Care voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința Adevărului să vie” (I

Tim., 2,4), ocrotiți de Dumnezeu Care Dragoste este (1 Ioan 4,8) și Dragostea „nu se

bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr” (1 Corinteni 13,6), pentru mijlocirile și

rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria și cele ale

tuturor sfinților, încheiem această scrisoare și expunere pe scurt a mărturisirii noastre de

credință, rugându-ne cu nădejde “în Duh și-n Adevăr” (Ioan 4,24), în Biserica cea Una,

Sfântă, Sobornicească și Apostolească, împreună cu Sfântul Siluan Athonitul: “Mă rog

Ție, Doamne, ca toate neamurile de pe fața pământului să Te cunoască pre Tine, Unul

Dumnezeu Adevărat, prin Duhul Tău Cel Sfânt.”
Vechi 04.10.2010, 22:17:11
o_tzaranca o_tzaranca is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.11.2009
Implicit

bun.
cine este Hristofor Tarau?
Vechi 04.10.2010, 22:21:22
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de daniil96 Vezi mesajul
au mai existat in Biserica episcopi cu "succesiune apostolica" ce au condus credinciosii in erezie? unde sunt credinciosii care au urmat ereticii ... doar pentru ca "erau conducatori"?

si culmea ... cei care s-au dezis de ei au ramas in Biserica ... iar episcopii au fost lepadati din Biserica

esential este sa predice ce a predicat Iisus ... nu cum ii cheama
Ok, atunci sa lamurim; sunteti de acord cu tot cearsaful de anateme pe care l-a insirat Damian ? Atunci sunteti de acord ca Patriarhul dumneavoastra, precum si toti episcopii si preotii care, slujind Sfanta Liturghie, ii pomenesc pe acestia, sunt eretici si cazuti sub anatema.

Dumneavoastra uitati un lucru - ca nu vi se cade si nu va este dat sa judecati ce este sau nu este erezie. Dumneavoastra datorati ascultare Bisericii, in care, prin vocea episcopilor, va vorbesc Apostolii cei carora Mantuitorul le-a dat putere asupra pacatului si cheile Imparatiei.

Chiar daca se intampla ca un episcop sa cada in erezie, dumneavoastra datorati ascultare. Pacatul va fi asupra lui, nu a dumneavoastra. Abia dupa ce Biserica, despre care trebuie sa credeti ceea ce ne-a promis Mantuitorul, ca nu va fi biruita de iad, il va fi declarat ca atare, printr-un sinod, abia atunci aveti dezlegare sa nu ascultati de el.

Last edited by Erethorn; 04.10.2010 at 22:27:49.
Vechi 04.10.2010, 22:42:36
daniil96 daniil96 is offline
Banned

Data înregistrării: 02.09.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Ok, atunci sa lamurim; sunteti de acord cu tot cearsaful de anateme pe care l-a insirat Damian ? Atunci sunteti de acord ca Patriarhul dumneavoastra, precum si toti episcopii si preotii care, slujind Sfanta Liturghie, ii pomenesc pe acestia, sunt eretici si cazuti sub anatema.

Dumneavoastra uitati un lucru - ca nu vi se cade si nu va este dat sa judecati ce este sau nu este erezie. Dumneavoastra datorati ascultare Bisericii, in care, prin vocea episcopilor, va vorbesc Apostolii cei carora Mantuitorul le-a dat putere asupra pacatului si cheile Imparatiei.

Chiar daca se intampla ca un episcop sa cada in erezie, dumneavoastra datorati ascultare. Pacatul va fi asupra lui, nu a dumneavoastra. Abia dupa ce Biserica, despre care trebuie sa credeti ceea ce ne-a promis Mantuitorul, ca nu va fi biruita de iad, il va fi declarat ca atare, printr-un sinod, abia atunci aveti dezlegare sa nu ascultati de el.
nici nu am apucat sa citesc mesajele, asa cu nu am ce parere sa dau; oricum nu sunt in mod obisnuit inclinat spre masuri extreme

spun doar ca au existat episcopi care ulterior au fost declarati eretici ...

iar cei care i-au urmat sunt eretici si ei ... nu sunt nicidecum iertati asa cum ziceti ... foarte gresit

pentru asta ne-a dat Dumnezeu cap ... sa gandim ... nu sa ne apere de ploaie

PS: nu ma pot abtine sa nu remarc cu cata inversunare ia un catolic apararea ierarhilor ortodocsi :D
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iarasi cipuri si biometrice BogdanF2 Generalitati 71 24.02.2017 07:53:45
Buletine electronice in Germania bmd Stiri, actualitati, anunturi 73 27.07.2011 18:22:23
noile buletine cu nr 666 varia Generalitati 34 24.01.2011 13:59:46
Arme biometrice antoniap Generalitati 20 23.01.2011 19:44:46
Ce spuneti de actele biometrice? Daniel777 Stiri, actualitati, anunturi 107 11.10.2010 23:02:47