Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.08.2015, 00:44:18
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Nu te poti spovedi de un pacat care de cand intri la spovedanie stii f. bine ca ai sa continui sa-l faci.
Și atunci care mai este rostul mărturisirii? Unul care are lăcomia pântecelui să nu mai mărturisească acest păcat pentru oricum se va îmbuiba după ce va ieși de la spovedanie?
Sunt patimi de care scapi foarte greu, care cu siguranță le vei mai repeta, asta nu înseamnă că nu le mărturisești. La spovedanie mărturisești ceea ce ești așa cum te vezi tu pe tine, iar preotul te dezleagă pentru păcatele făcute.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2015, 00:46:53
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Eu am inteles asa ce zici tu: mama se impartaseste si cumva se impartaseste si copilul din pantece. Numai ca acel copil (nenascut) are o problema: nu e botezat. Si atunci cumva, pe undeva, se intimpla un botez ,,tainic". Pai inseamna ca dupa nastere nu mai trebuie botezat pt ca : 1. e deja botezat si practic l-ai reboteza sau 2. daca il botezi dupa nastere practic admiti ca primul botez nu a existat. De unde rezulta ca mamele ortodoxe care se impartasesc cand sunt gravide nu mai trebuie sa-si boteze ulterior copilul, e deja botezat. E oficiala treaba asta sau sunt doar discutii?
Reply With Quote
Vechi 07.08.2015, 00:48:29
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Copacel Vezi mesajul
Pai conform spuselor Arhimandrit Ioachim Pârvulescu: din moment ce pruncul
este impartasit in pantecele mame
i(el fiind si botezat in chip tainic, ca
altfel n-ai cum) rezulta ca singurul lucru care nu s-a facut este mirungerea.
Deci din moment ce este botezat si impartasit din burta mamei.Mai ramane
mirungerea.

Hai termină cu prostiile astea. Copilul se botează după ce naștere.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2015, 00:49:58
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Eu am inteles asa ce zici tu: mama se impartaseste si cumva se impartaseste si copilul din pantece. Numai ca acel copil (nenascut) are o problema: nu e botezat. Si atunci cumva, pe undeva, se intimpla un botez ,,tainic". Pai inseamna ca dupa nastere nu mai trebuie botezat pt ca : 1. e deja botezat si practic l-ai reboteza sau 2. daca il botezi dupa nastere practic admiti ca primul botez nu a existat. De unde rezulta ca mamele ortodoxe care se impartasesc cand sunt gravide nu mai trebuie sa-si boteze ulterior copilul, e deja botezat. E oficiala treaba asta sau sunt doar discutii?
Nu, sunt inepții de le lui Copăcel.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2015, 00:52:03
Copacel Copacel is offline
Banned

Data înregistrării: 02.08.2015
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Hai termină cu prostiile astea. Copilul se botează după ce naștere.
Nu o spun eu, o spune Arhimandrit Ioachim Pârvulescu
Reply With Quote
Vechi 07.08.2015, 00:54:37
Banned

Implicit

Citat:
Nu, sunt inepții de le lui Copăcel.
Cum adica sunt ineptii ale mele ?
Eu am expus singurul mod in care pot valabile vorbele Arhimandrit-ului .Altfel nu se poate.
Altfel BOR-ul are o problema uriasaaaaaa....Nici nu-ti imaginezi ce problema.
Am o intrebare : esti preot ?

Last edited by Copacel; 07.08.2015 at 00:56:40.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2015, 00:57:04
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Nu o spun eu, o spune Arhimandrit Ioachim Pârvulescu
Nu spune că se botează tainic, nici că acel copil mai are nevoie doar de mirungere.
Reply With Quote
Vechi 07.08.2015, 00:57:44
Banned

Implicit

Citat:
Nu spune că se botează tainic, nici că acel copil mai are nevoie doare de mirungere.
Pai atunci cum pot sa am impartasanie fara botez ? Cum ?
Reply With Quote
Vechi 07.08.2015, 00:59:35
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
Pai de fapt "tampenia" nu-mi apartine.
http://www.doxologia.ro/familie/cres...sca-foarte-des
Deci Arhimandrit Ioachim Pârvulescu in "Sfaturi Duhovnicesti"
spune despre impartasania copilului in viata intra-uterina.O spune cu subiect
si predicat.
Acum, din ce spune arhimandritul nostru si din faptul ca nu poti sa ai impartasanie inainte de botez , rezulta ca acel prunc este botezat in chip tainic in pantecele mamei inainte sa fie impartasit in pantecele mamei.

Faptul ca nu esti de acord, este o problema intre tine si un arhimandrit.
Arhimandrit = cel mai înalt rang onorific bisericesc care se conferă monahilor, de regulă pentru merite duhovnicesti / sau administrative deosebite.
Se pare ca arhimandrit is a "big-boss " level.
Cearta-te cu el, nu cu mine.

Cartea de mai sus inventarează tot ce s-a scris în literatura creștină, inclusiv Sfinții Părinți până la Maxim Mărturisitorul, despre concepție și dezvoltare intrauterină. N-ai să găsești nici măcar o aluzie la "botezul tainic" și "împărtășania" pruncului în pântecele mamei. De "sfințenie" nici nu poate fi vorba, ba încă linia "pesimistă" inaugurată de Ieronim și Augustin închide veșnicia fericită pruncilor nebotezați din pricina obsesiei pentru păcatul originar, rezervându-le totuși un "loc" fără chinuri dar și fără beatitudinea celor mântuiți.

"Povățuirile" părintelui Ioachim nu au susținere dogmatică în modul cum le-a formulat, iar presupunerile/convingerile tale dezvoltate pe baza lor sunt fantezii pietiste personale.

Sigur că femeia însărcinată are nevoie de suportul duhovnicesc nemijlocit al Sfintelor Taine, dar nu-i deloc necesar să bați câmpii dpdv teologic ca să motivezi asta.
Vechi 07.08.2015, 01:00:55
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Okie, in cele spuse de catre domnul Arhimandrit nu am gasit nimic cu privire la botez. Intrucat toate femeile ortodoxe pe care le stiu isi boteaza copii dupa nastere ( chiar daca s-au impartasit in timpul sarcinii) rezulta ca: 1. ori impartasania de care se vorbeste se poate realiza, pt copilul nenascut, pe cale de exceptie, fara botez sau 2. exista in viziunea domnului Arhimandrit un fel de botez undeva in pantecele mamei ( ideea oricum ma depaseste complet) dar nu vorbeste despre el si prin urmare se poate doar specula, mai mult sau mai putin bizar. De ce nu il contactati pe domnul Arhimandrit ca sa-l intrebati ? Cautarea la sursa este un drum sigur :) Eu ma retrag din discutie, mi-am facut o idee despre subiectul discutiei dar, sincer, este mult prea complicat, teologic vorbind, pt mine. Daca aveti un raspuns oficial pls postati-l.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16