![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Scuze pentru al 3-lea post la rând, dar dacă tot am intrat în horă am zis să joc puțin.
Din ce am citit, am găsit o întrebare la care aș răspunde puțin altfel: Citat:
Dar, pe lângă faptul că cele 10 Porunci sunt aduse în discuție la general în NT (deja s-au menționat versete destule în post-urile anterioare) totuși porunca a 4-a este adusă în discuție chiar de Mântuitorul: Rugați-vă ca să nu fie fuga voastră iarna, nici sâmbăta. (Matei 24:20) |
|
|||
|
|||
![]()
Si unde e aici reiterarea vreunei porunci ?
Daca despre sambata hai sa zicem ca ar fi cum ar fi, mai ramane de lamurit o problema: de ce a mentionat Hristos iarna inaintea sambetei ?? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Scrie doar "zi una", "ziua a doua" etc. Dupa calendarul evreiesc, saptamana incepe cu ceea ce azi cunoastem drept duminica. In Evangelii, cand se relateaza despre modul in care s-a descoperit ca Hristos a inviat, scrie ca femeile si ulterior unii dintre apostoli au venit la mormant in prima zi a saptamanii. E vorba de prima zi a saptamanii evreiesti, care mai tarziu a fost numita Kyriaki Hemera sau duminica. Pentru noi e mai important ceea ce spune Scriptura Noului Testament despre tablele de piatra si cele ale inimii acesta e raportul dintre legea mozaica si cea hristica. Si mai spune ceva: "Și o astfel de încredere avem în Hristos față de Dumnezeu; nu că de la noi înșine suntem destoinici să cugetăm ceva ca de la noi înșine, ci destoinicia noastră este de la Dumnezeu, Cel ce ne-a învrednicit să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu. Iar dacă slujirea cea spre moarte, săpată în litere, pe piatră, s-a făcut întru slavă, încât fiii lui Israel nu puteau să-și ațintească ochii la fața lui Moise, din pricina slavei celei trecătoare a feței lui, cum să nu fie mai mult întru slavă slujirea Duhului ? Căci de a avut parte de slavă slujirea care aduce osânda, cu mult mai mult prisosește în slavă slujirea dreptății." Si mai scrie apostolul urmatoarele: "Dar mințile lor s-au învârtoșat, căci până în ziua de azi, la citirea Vechiului Testament, rămâne același văl, neridicându-se, căci el se desființează prin Hristos; ci până astăzi, când se citește Moise, stă un văl pe inima lor." Unii isi intemeiaza argumentatia pe degetul lui Dumnezeu si pe tablele de piatra (ale Vechiului Testament) mai sus mentionate. Noi ne intemeiem argumentatia pe Fiul lui Dumnezeu si pe Noul Testament. Poate mi se pare doar, insa cred ca Galaxy supune atentiei urmatoarea problema: este ziua odihnei o problema de viata si de moarte ? Mantuirea depinde esential de numele zilei de odihna ? Din cate stiu, in ortodoxie ziua de odihna nu este dogma, indiferent de argumentatia biblica. Mai stiu ca esentiale sunt pentru mantuire: harul (prin sf. Taine, incepand cu Botezul si culminand cu Euharistia), credinta si faptele bune. Credinta fara fapte moarta este (Iacov), iar fara har este insuficienta (cum sa mai primeasca omul har, daca lipsesc faptele ??). Harul fara credinta se pierde, si la fel fara fapte bune. Faptele bune fara credinta (nici nu mai vorbim de har) sunt simple efuziuni sentimentale...sau poate chiar mai rau: propaganda pentru propria persoana. Cand nu aveam credinta (de har nici numai incape discutie!), totusi faceam fapte bune, dar cred ca eram mai degraba incadrat la definitia cinica a altruismului: "arta de a te servi de altii avand aerul ca le vrei binele". |
|
||||
|
||||
![]()
Cred ca legile sapate in inima de Domnul Hristos, contin si legile sapate in piatra. Dar nu numai ca le contin, le desavarsesc. Ziua de odihna din porunca sapata in piatra si care reprezenta a 7-a parte din timpul tau, cel dedicat Domnului, se desavarseste nu printr-o alta zi de odihna, ci printr-o odihna permanenta in Domnul. Cand Il ai pe Hristos in inima nu mai e nevoie sa celebrezi o anumita zi de odihna, ci toate zilele I le dedici Domnului. Nu numai legea e scrisa atunci in inima ci si Domnul Odihnei se afla prin har in inima ta. Iar tu nu mai trebuie sa aduci jertfe exterioare, ci insasi inima ta sa o daruiesti Domnului. Iar Domnul va sfinti si binecuvanta toate zilele tale.
Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|||
|
|||
![]()
Confuzie mare:
Exista in Biblie doua Legi, Legea cea Veche si Legea cea Noua. Legea cea Veche are zi de odihna Sambata , legea cea noua Mantuitoare are ca zi de odihna Duminica. Cand evreii au trecut de la legea lui Noe la Legea lui Moise nu au inceput sa aplice jumatate din Legea lui Noe si jumatate din Legea lui Moise, ci au trecut cu totul. Asa si crestinii au trecut la Legea Cea Noua nu pe jumatate, trei sferturi sau nu stiu cum , ci pe de-a intregul. Legea cea Veche nu e mantuitoare si cei ce o respecta pot ajunge in mare parte in iad. Wikipedia Sheol: "Sheol (pronounced "Sheh-ol"), in Hebrew שְׁאוֹל (She'ol), is the "grave", or "pit" or "abyss".[1][2] ....She'ol[3] is the earliest conception of the afterlife in the Jewish Scriptures. It is a place of darkness to which all dead go regardless of the moral choices made in life and where they are "removed from the light of God" (see the Book of Job). " Traducere: Sheol este groapa sau abis. Sheol e cea mai veche conceptie de viata de dupa moarte . Este un loc al intunericului in care toti mortii merg indiferent de alegerea morala ce au facut-o in viata si unde acesti morti sunt despartiti de lumina lui Dumnezeu. Traducerea de mai sus nu e din puct de vedere al Noului Testament si crestinismului, caci cu noua Lege drumul la rai e deschis. VEZI VASILE? IN LEGEA CEA VECHE, INDIFERENT DE CAT DE BUN AI FOST DRUMUL E POATE IN MARE PARTE LA IAD CU TOT CU CELEBRAREA SAMBETEI. FIE CA RESPECTI CELE 10 LEGI SAU NU< VASILE CU LEGERA CEA VECHE S_AR PAREA CA DESTINATIE E IADUL. Deci iata ca fara Legea cea Noua, religiile spun ca o destinatie e Iadul. Asta este ca sa nu mai existe mirajul Legii Vechi si sa ne indreptam privirea spre Legea cea Noua Mantuitoare, Lege aratata de Ieremia, MARELE PROFET: Ieremia 31 "33. Dar iată legământul pe care-l voi încheia cu casa lui Israel, după zilele acela, zice Domnul: Voi pune legea Mea înăuntrul lor și pe inimile lor voi scrie și le voi fi Dumnezeu, iar ei Îmi vor fi popor. 34. Și nu se vor mai învăța unul pe altul și frate pe frate, zicând: "Cunoașteți pe Domnul" că toți de la sine Mă vor cunoaște, de la mic până la mare, zice Domnul, pentru că Eu voi ierta fărădelegile lor și păcatele lor nu le voi mai pomeni". " Sa terminati sa mai fiti extaziati la o Lege Veche cand Exista crestinismul cu Legea cea Noua Mantuitoare. Dintre toate religiile lumii, presupunand ca Noul legamant s-a intamplat care sunt candidatii? Pai 1, Noul legamant trebuie sa inceapa intr-o religie inceputa de evrei , caci e vorba de casa lui Israel nu casa lui MECA, Medina, Budha, Gupta , India, USA , si azi avem 2 religii care au aceasta proprietate: -crestinismul -noul iudaism A doua proprietate e ca aceasta religie trebuie sa vorbeasca de un nou legamant -crestinismul vorbeste de un nou Legamant -noul iudaism nu vorbeste de un nou Legamant Deci pe fata Pamantului, singura religie care poate fi candidat la noul legamant este crestinismul. Bun mai trebuie sa stim anul in care se va intam,pla NOUL LEGAMANT. Anul ni-l zice prima carte a lui Adam si Eva, si e anul 5500 de la Creatie. Anul 5500 de la Creatie a anul in care a venit IISUS HRISTOS. In Cartea lui Adam si Eva Dumnezeu le zice ceva in genul ca va veni Cuvantul Lui Dumnezeu si va salva pe om. http://www.sacred-texts.com/bib/fbe/fbe008.htm "GOD said to Adam, "I have ordained on this earth days and years, and thou and thy seed shall dwell and walk in it, until the days and years are fulfilled; when I shall send the Word that created thee, and against which thou hast transgressed, the Word that made thee come out of the garden and that raised thee when thou wast fallen. 2 Yea, the Word that will again save thee when the five days and a half are fulfilled." 3 But when Adam heard these words from God, and of the great five days and a half, he did not understand the meaning of them. 4 For Adam was thinking that there would be but five days and a half for him, to the end of the world. 5 And Adam wept, and prayed God to explain it to him. 6 Then God in His mercy for Adam who was made after His own image and similitude, explained to him, that these were 5,000 and 500 years; and how One would then come and save him and his seed. " Deci ce inseamna sa salveze, de la ce sa salveze. Pai de la moarte si de la PUSCARIA iad sau puscaria SHEOL. Cine va salva pe om? Cuvantul lui Dumnezeu. Singurul om care a spus eu sunt Cuvantul lui Dumnezeu pe Pamantul Acesta este IIsus si a venit in anul 5500 de la Creatie. Si asa cum spune cartea de mai sus, a adus viata vesnica prin Sfanta Impartasanie si a salvat omul de la Iad prin Botez. Intrucat anul e 5500 de la Creatie, intrucat numele Salvatorului e Cuvantul lui Dumnezeu, singura posibilitate e ca aceasta Carte a lui Adam Si Eva sa vorbeasca de IIsus si crestinism. Care crestinism are ca zi de Sarbatoare DUMINICA. Cine e FASCINAT de LEGEA LUI NOE sau LEGEA CEA VECHE cu sarbatoare SAMBATA sa stie ca bagajul acestor legi POATE E IADUL. O zice si WIKIEPDIA la articolul despre SHEOL. Citeste ,la fel orice religie Vrei DINAINTE DE IISUS de la VECHEA ELADA Cu vechea religie greceasca, la religie egipteana VEche la ce religie vrei dinainte de IIsus si vezi ca ele spun ca DESTINATIA E POATE IADUL. Cred ca muscarea fructului oprit nu a fost o idee buna DE LOC> In aceste discutii se vede ratacirea sectelor, un pic din Legea cea Veche , un pic din Legea cea Noua, maine poimaine o sa ia si din budism, hinduism care in intelegerea mea sunt idolatrii. Last edited by spre_rasarit; 02.04.2011 at 16:45:27. |
|
||||
|
||||
![]()
Matei, cap. 5:
19. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăția cerurilor; iar cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor. 20. Căci zic vouă: Că de nu va prisosi dreptatea voastră mai mult decât a cărturarilor și a fariseilor, nu veți intra în împărăția cerurilor. 21. Ați auzit că s-a zis celor de demult: "Să nu ucizi"; iar cine va ucide, vrednic va fi de osândă. 22. Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; și cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului. Ce invatam de aici? Invatam ca cele 10 porunci nu se strica (v.19), ci se desavarsesc (v.20). Iata un exemplu de desavarsire a unei porunci. Porunca "Sa nu ucizi" (v.21) se desavarseste cu interzicerea si de-a ne mania fata de fratele nostru (v.22). Tot asa si porunca a patra, cea prin care dedicam, deci inclusiv carturarii si fariseii, lui Dumnezeu a saptea parte din timpul nostru, se desavarseste acum, in legea cea noua, prin dedicarea intregului nostru timp, prin dedicarea fiecarei zile, Domnului Odihnei si atunci Domnul Odihnei va binecuvanta si sfintii zilele noastre. Caci acum nu mai traim in modul ceremonial, in modul exterior, formalist, ci Hristos Insusi trebuie sa traiasca in noi si ne odihneste pe noi la modul interior, viu, duhovnicesc. Caci "litera ucide, iar Duhul viaza". Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. Last edited by MariS_; 06.04.2011 at 23:13:31. |
|
|||
|
|||
![]()
Sa inteleg ca pentru dvs. postul Pastilor are valoare ?
|
|
|||
|
|||
![]()
Un cont de user pe net nu e o persoana. Nu e nici macar un act de identitate, astfel incat pierderea lui nu are cu ce sa afecteze o persoana reala.
Dupa Sf. Pavel, ar trebui sa ne identificam cu Hristos ("de acum nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine"), iar nu cu "personalitatile" noastre virtuale. User = "personalitate" virtuala... ; stergerea contului de user = "ucidere" virtuala.. ? Zilele trecute, un student de 28 din Timisoara a incercat sa se sinucida prin aruncare de pe un bloc. A fost impiedicat la timp si dus la psihiatrie. Acolo a declarat ca el e personajul Neo din "Matrix" (parca asa ceva ! nu am vazut acest film... nici nu cred ca am rabdare sa ma mai uit la un film...); si ca rolul lui este sa-L apere pe Dumnezeu (oare ce fel de "dumnezeu" avea el ?). A declarat ca nu voia sa se omoare, ci doar facea pe teribilul, asa ca l-au lasat sa plece. In aceeasi zi, a reusit sa se arunce de pe alt bloc. Oare ce "personalitate" virtuala voia el sa distruga prin distrugerea propriei persoane ? Am senzatia ca desi lumea era mai stramta inainte de inventarea internetului, totusi era mai curata. Ucideri ? exterminari ? Unde ?? in lumea virtuala in care ne vedem unele dintre iluzii (sau obsesii...) partial satisfacute ? Sa fim seriosi ! Nu stiu exact din ce motiv ati fost considerat "persona non grata", asa cum nu stiu din ce motive au fost considerati astfel useri ortodocsi, din ale caror postari (cate am putut citi) nu reiesea nimic care sa ii faca pasibili de a fi "banned" sau "excomunicati" din aceasta comunitate virtuala. Dar... chiar asa de mult va afecteaza faptul ca nu vi se mai permite accesul pe acest forum ? sunteti chiar atat de dependent de el ? Last edited by AdrianAamz; 08.04.2011 at 10:28:29. |
|
||||
|
||||
![]()
Acuma teoria ca teoria dar noi (ortodocsii) ce facem?
A saptea zi e sambata si deci nu se lucreaza? Dar duminica daca e prima se lucreaza? Dar cu Liturghia cum ramane? Sau acum avem doua zile in care nu se lucreaza?
|
|||
|
|||
![]()
Tot preocupati de numerale si de cronologie, unii uita ca totul trebuie raportat la Hristos.
In Hristos, timpul e relativ; faptul ca in crestinism nu se mai tine ziua lui Moise, ci aceea a lui Hristos, e consecinta fireasca a libertatii in Hristos. Reiau ceea ce spune Sf. Pavel in Epistola a doua catre corinteni: "destoinicia noastra este de la Dumnezeu, Cel ce ne-a invrednicit sa fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru ca litera ucide, iar duhul face viu. Iar daca slujirea cea spre moarte, sapata in litere, pe piatra, s-a facut intru slava, incat fiii lui Israel nu puteau sa-si atinteasca ochii la fata lui Moise, din pricina slavei celei trecatoare a fetei lui, cum sa nu fie mai mult intru slava slujirea Duhului? Caci de a avut parte de slava slujirea care aduce osanda, cu mult mai mult prisoseste in slava slujirea dreptatii. Si nici macar nu este slavit ceea ce era slavit in aceasta privinta, fata de slava cea covarsitoare. Caci daca ce este trecator s-a savarsit prin slava, cu atat mai mult ce e netrecator va fi in slava. Avand deci o astfel de nadejde, noi lucram cu multa indrazneala, si nu ca Moise, care isi punea un val pe fata sa, ca fiii lui Israel sa nu priveasca sfarsitul a ceea ce era trecator. Dar mintile lor s-au invartosat, caci pana in ziua de azi, la citirea Vechiului Testament, ramane acelasi val, neridicandu-se, caci el se desfiinteaza prin Hristos; ci pana astazi, cand se citeste Moise, sta un val pe inima lor". Deci, pana la urma, chiar daca era sapata in litere pe piatra, slujirea din Legea veche era una nemantuitoare. E adevarat ca nu se refera in mod expres la sambata, dar atrage atentia ca cel care vrea sa fie al lui Hristos nu trebuie sa se cramponeze de Moise. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Saptamana Patimilor | admin | Sfintele Pasti - Invierea Domnului | 71 | 04.05.2013 16:00:01 |
Prima Duminica dupa Pasti? | georgeval | Diverse Sarbatori | 4 | 09.05.2011 16:24:33 |
Saptamana branzei | florinrusu | Nunta | 5 | 20.02.2009 09:14:12 |
Prima ninsoare!... | silverstar | Generalitati | 9 | 24.11.2008 17:49:12 |
Saptamana Patimilor | iosif | Din Noul Testament | 21 | 23.04.2008 12:56:11 |
|