![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
..........
|
|
|||
|
|||
![]()
Ti s-au dat o gramada, e plin forumul cu discutii de genul asta, dar ce sa faci, cand crezi orbeste ca ce spune E.G. White e pur adevar si toata Scriptura trebuie citita doar prin ochelarii ei, n-ai cu cine discuta.
Ca sa nu mai vorbi de starea de identitate confuza pe care o au neoprotestantii in special, cand confunda vocile din cap cu ce este scris in Sf. Scriptura, si cand incep sa-si recite elucubratiile si zic "nu e de la mine asta e de la Duhul Sfant", cum poti sa stai de vorba cu asemeni smintiti? Ce fel de argumente sa le dai, cum sa argumentezi cand bazele ratiunii sunt puternic zdruncinate in acesti oameni? Last edited by AlinB; 28.05.2012 at 11:34:03. |
|
|||
|
|||
![]()
"Grămada" aceea se reduce exact la chestiunile discutabile din dogmatica ortodoxă. Adică cele nebiblice. Înțeleg... Biblia nu e "relevantă" pentru ortodox, prevalează Sf. Tradiție...
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
A, ca tie iti place sa iei doar o bucata din ea, atat cat e nevoie ca sa o poti suci si scoate din ea ce vrei in fata ignorantilor - e altceva. Asa procedati si la nivel "macro" - scotiand Biblia din contextul Sf. Traditii cat si la nivel "micro", scotand citatele din contextul Sf. Scripturi. Inca o data, asta merge doar cu ignoranti in teologie - ignoranti de care nu duce lipsa nici Biserica Ortodoxa nici voi, ca daca n-ar fi, n-ar ajunge la voi si daca n-ar ramane la fel de ignoranti si dupa ce incep sa rasfoiasca Sf. Scriptura, nu ar ramane la voi. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Îmi place să iau exact acele "bucăți" ce sunt în concordanță cu Scriptura și cu învățătura lui Hristos, restul Sf. Tradiții nu este altceva decât... tradiție omenească. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
(Exemplul Septuagintei - 70 sau 72 de intelepti evrei traducand independent, din ebraica in greaca, Scriptura Sfanta a poporului evreu rezultand 70 sau 72 de lucrari identice, si care reprezinta ceea ce astazi numim Vechiul Testament.) Asadar Biserica face ceea ce Capul ei a hotarat. Iar robul credincios niciodata, in nici o lucrare sau imprejurare nu isi asuma vreun merit ci tot meritul il da Stapanului. In concluzie, Biblia nu este parte a sfintei traditii ci ramane Cuvantul Domnului pentru nevoia omului. In Cuvantul lui Dumnezeu se regaseste tot ceea ce este necesar pentru om in vederea restaurarii acestuia inaintea lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos. Last edited by ucenic; 28.05.2012 at 12:15:23. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca nu, expune-l pe al tau. |
|
|||
|
|||
![]()
Pai hai sa vedem.Tu spui ca Duhul Sfant a inspirat omul sau hai sa spunem oamenii sa stranga,aseze si ordone Cuvantul lui Dumnezeu.Si eu sant total de acord.Dar cine era omul sau oamenii ? Nu erau aceiasi care vorbeau de sfinti si de parinti si care botezau si copii ? Cum puteau sa fie asa de inspirati de Duhul Sfant incat sa iti ofere tie baza pentru sola scriptura dar atat de "rataciti" in practicile lor religioase ? Tu chiar nu vezi ca nu se leaga nimic ?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Conform observatiei mele, noi oamenii numim diferit acelasi lucru si ne raportam diferit la aceeasi realitate. Mergand mai departe am observat ca, in limitarile noastre, noi abordam experientele noastre cu exteriorul ca fiind cele "adevarate". Acum, fata de aceste "adevaruri" individuale noi ne raportam cumva individualist, subiectiv, de unde rezulta de la sine ca, in ochii mei, "adevarul" meu subiectiv este totuna cu "adevarul" obiectiv, acela care exista insa in afara mea. Conform principiului enuntat mai sus, acest "adevar" obiectiv devine automat "adevar" subiectiv si in ochii altuia... Ce avem acum? Doi indivizi, care recunosc mai multe "adevaruri" subiective despre un singur "adevar" obiectiv. Intrebare: care "adevar" subiectiv din cele doua reproduc fidel "adevarul subiectiv? Care "adevar" este adevarat? ----------------------------------- In ceea ce priveste Biblia... Pentru noi toti, pentru noi crestinii, Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu. Insa ea nu este infailibila d.p.d.v. strict literar ci este infailibila d.p.d.v. al mesajului. De ce oare? Pentru ca El, Cuvantul a fost oarecum filtrat prin "subiectivismul" individului. Astfel ca avem de ex. in limba romana, sub indrumarea BOR, mai multe traduceri, mai multe versiuni, care nu sunt traduceri si copii identice ale originalului dar au toate acelasi inteles. Acum, daca Cuvantul scris este usor diferit in structura nu insa si in mesaj cum oare intelegerea - "adevarul" nostru despre un lucru sau altul nu poate fi subiectiva pe alocuri, si cum puate sa mai pastreze in acelasi timp "esenta" adevarului obiectiv nealterata? Exemplul care imi vine in minte este Crezul crestin. Crezul este o marturie vie a credinciosului crestin chiar daca crestinul respectiv isi face cruce sau nu, se roaga la sfinti sau nu, se impartaseste cu Trupul si Sangele Domnului intr-un fel sau in altul. Crestinul de peste tot si din toate denominatiile marturiseste prin Crez despre Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant, despre Biserica si despre asteptarile pe care le are. Privind exemplul acesta putem spune ca noi, cei multi, avem "adevaruri" subiective multiple si totusi slujim prin acelasi "adevar" obiectiv - Crezul. Eu cred ca Dumnezeu intelege limitarile noastre de raportare la realitate si ca nicicum, nici unul dintre noi nu putem defini "adevarul" asa cum il defineste El - obiectiv. De aceea Dumnezeu, care da ploaie si peste cei buni si peste cei rai, accepta variantele noastre bruiate, subiective de "adevar" atunci cand ne referim la Sine - Adevarul Ultim si Suprem. Eu nu ma supar daca cel mai mic din fii mei imi spune ca am slabit, in acelasi timp in care cel mare imi spune ca m-am cam ingrasat, cata vreme amandoi ma iubesc si imi spun "Tata". Eu, ca tata nu ma supar ca cele doua observatii ale lor nu sunt identice, fidele realitatii dar cu adevarat ma supar daca fiecare dintre ei isi sustine la nesfarsit "adevarul" subiectiv despre mine, si plecand de la diferente sa ajunga la divergente, sau mai rau. In acest chip, Domnul nostru Iisus Hristos, pe care Il marturisim si unii si altii, cunoscand unde se va ajunge cu privire la definirea "adevarului" obiectiv despre El, Cuvantul Sau etc. prin filtrele noastre limitate si subiective, S-a rugat Tatalui: "Ma rog ca toti sa fie una, cum Tu, Tata, esti in Mine, si Eu in Tine; ca si ei sa fie una in Noi, pentru ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis." (Ioan.17:21) Uniti in El si totusi diferiti unul fata de celalalt. Unitate in diversitate. Aceasta este posibila numai prin Duhul Sfant al lui Dumnezeu. Noi oamenii ne dezbinam prin "adevaruri" subiective, Duhul Sfant ne uneste prin Adevarul Obiectiv, Unic si Absolut - Iisus Hristos. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Celor din alte secte si culte - De ce v-ati [re]botezat? | lareine | Secte si culte | 812 | 25.03.2014 17:26:18 |
Atitudinea fata de atei | anisoara | Generalitati | 7 | 07.11.2013 10:17:23 |
Atitudinea fata de homosexuali | coralina | Generalitati | 218 | 14.08.2011 21:05:09 |
Despre atitudinea oamenilor fata de crestinism | Mihai. | Generalitati | 15 | 09.03.2007 19:37:18 |
|