Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.10.2012, 01:21:37
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Practic aici e neintelegerea. Pe mine ma intereseaza adevarul pur teoretic, pentru a sti in ce fel viata mea se ma raporteaza la acest adevar.
Daca unii au inteles, ca se fac presiuni asupra lor in acest sens, atunci au inteles gresit. Nu avem dreptul sa ne amestecam in viata nimanui. Avem liberul arbitru si daca si Dumnezeu il respecta, atunci noi cu atat mai mult trebuie sa respectam alegerea altora. Oricum fiecare plateste pentru propriile greseli, nu pentru ale altuia.

Credeam ca e clar acest lucru; dar nu cred ca strica cuiva sa stie aceste lucruri despre care discutam, in eventualitatea ca intr-o zi, luandu-si viata la revizuit, vor constata cu parere de rau, ca ceea ce credeau ei alta data ca e bine, sa nu fie deloc bine. Momentul acesta vine atunci, cand Dumnezeu se indura de om si incepe sa-i descopere pacatele.
Cu siguranță de aici apar și divergențele. Unii susțin teoria pură, iar alții pe cea practică (pe care de altfel o practică); cei care își susțin "practica" fac marea greșeală, subliniez "greșeală", de a găsi subterfugii și tot felul de explicații puerile, că ceea ce fac ei e bine, dând în cap celor care susțin ideea de "cum ar fi bine" și spunându-le "cine ești tu mă mucosule să vii să ne dai tu lecții, ai "binecuvântare" să vorbești, știi tu ce înseamnă ceea ce susții, ai trăit tu toate acestea pe care le susții"...bineînțeles judecând strâmb persona în cauză și în acest fel încadrând-o pe un nivel inferior nivelului său. De aici poate se vede cât de ușor tronează mândria de nu accepta ideea "ce este bine", dacă ea (ideea) nu este aceeași cu practica din terenul lui, idee care de altfel i-ar putea fi de folos. Poate de aici marea greșeală a celor care dau în cap adevărului și a dreptei credințe (aici sunt în asentimentul lui Cătălin, e mult ecumenism pe aici ). Dacă ei ar recunoaște cu mâna pe inimă că normal ar fi așa cum spune BO și Sfinții Părinți, iar ei se plasează la un anumit nivel recunoscându-și astfel neputița sau starea în care se află, în cazul acesta nimeni nu ar intra în polemică cu ei. Dar când ei vin și legalizează plăcerea, facându-se adepți ai păcatului, dar fiind înșelați în același timp de ideea că ei nu păcătuiesc, aici e grav, iar păcatului cu curaj trebuie să-i spunem pe nume. Nu putem vorbi de contracepție în ortodoxie, e inadmisibil, cine a mai pomenit de așa ceva? Aaa că sunt tot felul explicații lumești (boli, neputințe s.a.m.d.), nimeni nu dă în cap aceluia, dacă el recunoaște că greșește. Și chiar și așa nu avem dreptul de a judeca sau a îngrădi libertatea de alegere a apropelui nostru, dar avem dreptul de a mărturisi dreapta credință și mai avem un drept de a spune nu păcatului.

Așadar celor care defilează pe aici legalizând "plăcerea" le cerem îngăduință și milă, înțelegere și răbdare cu noi cei prinși de litera Legii, literă care de cele mai multe ori ucide dacă nu o aplicăm cu discernământ duhovnicesc, cu smerenie și iubire. Aici sunt de acord că poate nu aplicăm Legea cu dicernământ. Totuși, cerem înțelegere căci nu ne-am născut nici smeriți, nici iubitori, dar poate râvnitori spre adevăr. Poate cândva Dumnezeu va îngădui să gustăm și noi din smerenia, iubirea și discernământul celor mai învățați ca noi.

Închei cu câteva cuvinte ispirate de Pr Amfilohie: suntem păcătoși, cu sângele meu scriu că suntem păcătoși, dar nu necredincioși, lași și fricoși! Dacă murim la noapte, ce facem? Unde ne ducem? Nu se poate așa ceva, trebuie să ne apărăm credința, căci cine se va lepăda de Mine în fața oamenilor, și Eu mă voi lepăda de ei în fața Tatălui Meu Care este în ceruri!

ps: Fapta omologează credința, nu vorba. Dacă vorbim aici nu înseamnă că facem creștinism.

Last edited by ovidiu b.; 15.10.2012 at 04:11:42.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2012, 02:06:45
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
P.S. Un mic film despre Cunostinta si cunostinte: http://www.youtube.com/watch?v=_ZbkLBV6XLc
Aș completa de asemenea cu un film sugestiv:http://www.youtube.com/watch?v=wy-Y7...layer_embedded
Reply With Quote
Vechi 15.10.2012, 14:05:19
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
Mi-e tot mai clar ca pentru voi ori Sf Iosif a fost un frustrat, ori Adam si Eva v-au angajat ca avocati la judecata lui Dumnezeu; ori ambele.
Domnule Demetrius dvs cunoasteti traditia ortodoxa despre Sfantul Iosif, logodnicul Sfintei Fecioare Maria Maica Domnului?

Pe scurt: Sfantul Iosif era un barbat inaintat in varsta...
Asadar nu are rost sa divagam pe acesta tema.

Cat despre Adam si Eva... ei, ca si noi au un Mantuitor: Hristos Iisus.

Doamne ajuta.

P.S. Consider ca frustrati (mai mult sau mai putin constient) sunt toti cei care nu urmeaza firescul... fie in casatorie fie in monahism.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 15.10.2012 at 14:36:48.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2012, 14:15:31
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Imi displace tonul, care CU SIGURANTA nu e ortodox. Te faci ca nu intelegi. Treaba ta.
Imi cer scuze pentru ton... insa va rog sa retintei mesajul.

Este deranjanta si iritanta popovaduirea unor invataturi necrestine "increstinate" precum cea conform careia omul este trup si suflet, insa doar sufletul "conteaza" (intrucat sufletul este persoana umana)... doar sulfetul poate intra in Rai, ca trupul (materia) este rau in sine (ontologic) si nu poftele nefiresti ale trupului etc.

Evident ca invatatura filocalica este straina de aceste conceptii. Sfintii Parinti au incerstinat elenismul si nicidecum nu au elenizat crestinismul. Invatatura filocalica afirma inechivoc: "omul este animal indumnezeit" (prin harul lui Dumnezeu, intru Hristos Iisus.)

Miturile sufletului nemuritor prin sine, Hades-ul si Tartar-ul din centrul pamantului au "patruns" si in crestinism din nefericire, in detrimentul paradigmei iudaice fariseice despre suflet, duh, rai si iad. Nu intram in amanunte acum, insa retinem ca invatatura patristica sustine invatatura iudaica despre iad (Seol) si nicidecum pe cea filozofica elina (Hades, Tartar...). Raiul si iad-ul sunt stari si nu locuri.

Reinoiesc intrebarea: Puteti afirma ca Sfantul Ilie Tesvinteanul nu este in Rai cu trupul? Ca Sfantul Moise cel inviat intru Hristos Iisus nu este in Rai cu trupul? Ca Maica Domnului (a adormit-murit si apoi a fost inviata de si intru Hristos Iisus) nu este in Rai cu trupul?

Doamne ajuta.

Consider ca nu are rost sa discutam pe acest topic despre dreptii VT care au fost inviati in trup de Hristos Iisus la invierea Sa din morti (Matei cap 28).
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 15.10.2012 at 15:59:39.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2012, 14:21:55
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Încercarea mea de caracterizare are în vedere doar polemica dintre două persoane concrete, asupra căreia am încercat o mediere în postarea 520, considerând atitudinile combatante extreme și păgubitoare , parazitate de subiectivism și miopie unilaterală .
Am inteles. Multumesc pentru precizare.
Doamne ajuta.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2012, 14:32:59
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Ce vezi tu acolo care sa justifice evaluarea ta ca "m-am luat de altcineva"? Faptul ca am marturisit buna dispozitie provocata de un text pur si simplu amuzant pentru mine, inseamna ca "m-am luat"? Cum de vezi peste tot conflicte si rautate? Ce inima ai, omule, ce razboi porti acolo de il tot proiectezi in jur?
E evident ca m-am referit la toate mesajele, nu doar la acesta, dar si in acesta ai fost ironic.
Citat:
In fine, sunt de acord ca nu prea avem ce ne spune. Poate altadata, Domnul stie...
Aici suntem de acord, dar pune-o si in practica, pentru ca la celalalt topic iar m-ai acuzat gratuit de ceva.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2012, 14:35:36
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
... s-a afirmat pe acest topic, ca Moise s-a ridicat cu trup cu tot la cer, aidoma Domnului Iisus Hristos si a Sf. Ilie. E adevarat?
Daca va referiti la postrile mele... va rog sa le recititi intrucat ati inteles eronat.

Sfanul Moise nu s-a ridicat la cer nici precum Domul Iisus Hristos cel inviat si nici precum Sfantul Ilie Tesviteanul (precum si Sfantul Ehoh) cel care nu a murit.

Se poate face o asemanare cu "modul tainic" in care a fost inviata Maica Domnului care este si Ea tot cu trup in Rai. Maica Domnului a murit (adormit) si a fost inviata si ridicata la cer de catre Hristos Iisus.

Sfantul Moise a murit ca orice om si a fost ingropat... insa a fost inviat intru Hristos Iisus, intrucat la Schimbarea la Fata a Mantuitorului a fost prezent (in trup-ul pe care Sfantul Arhanghel Mihail l-a luat de pe pamant, satana stapanitorul acestei lumi care se impotrivea fiind invins - vezi epistola lui Iuda 1,9 - si de aceasta data de catre Arhanghelul Mihail, care il mai invinsese si in lupta din Cer cand Satana si adeptii lui au fost aruncati din cer... Hristos Iisus invingand-ul defintiv pe satana si "dezbracandu-l" de putere prin patimile, moartea pe cruce si invierea SA cea de a treia zi. Nu intram in amanunte acum).

Sunt lucruri tainice... cu anevoie de inteles pentru noi cei nestiutori si nepriceputi. De aceea sa ne rugam Domnului sa ne daruiasca mila, pace si harul Duhului Sfant sa intelegem invatatura Sfintilor Parinti.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. Amin.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2012, 15:03:22
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Cu siguranță de aici apar și divergențele. Unii susțin teoria pură, iar alții pe cea practică (pe care de altfel o practică);
Eu nu am urmarit discutiile de pe acest topic, am scris doar cand era vorba de afirmatia sf. Ioan Gura de Aur. Dar ai observat bine, sunt doua moduri de gandire, in general, nu doar la acest subiect. In ortodoxie invatatura ortodoxa se combina cu trairea, practica, nu se poate una fara alta. Curentul modernist din vest venit de la o ramura a protestantilor pune accent doar pe practica, traire, diminuand sau elimininand invatatura, dogma. In ortodoxie ne ghidam dupa invatatura Bisericii si a sfintilor, de aceea ii citam, chiar daca nu reusim sa facem decat o mica parte din ce se invata, asta e reperul, adevarul. In gandirea noua accentul se pune pe trairea proprie, pe gandirea proprie, de accea si afirmatiile sunt ca un fel de filosofie personala, dar in consens cu conceptiile moderniste din vest.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2012, 15:05:17
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Citat:
Unii susțin teoria pură, iar alții pe cea practică (pe care de altfel o practică); cei care își susțin "practica" fac marea greșeală, subliniez "greșeală", de a găsi subterfugii și tot felul de explicații puerile, că ceea ce fac ei e bine, dând în cap celor care susțin ideea de "cum ar fi bine" și spunându-le "cine ești tu mă mucosule să vii să ne dai tu lecții, ai "binecuvântare" să vorbești, știi tu ce înseamnă ceea ce susții, ai trăit tu toate acestea pe care le susții"...bineînțeles judecând strâmb persona în cauză și în acest fel încadrând-o pe un nivel inferior nivelului său. De aici poate se vede cât de ușor tronează mândria de nu accepta ideea "ce este bine", dacă ea (ideea) nu este aceeași cu practica din terenul lui, idee care de altfel i-ar putea fi de folos. Poate de aici marea greșeală a celor care dau în cap adevărului și a dreptei credințe
Am citit odata, si apoi inca o data si inca o data, sa ma dumiresc mai bine, sa vad totusi unde este problema in sine, nu cea de suprafata, cea la care se face trimitere transant si fara echivoc.
Nu vreau sub nici o forma sa facem risipa de vorbe si nici filozofie. Iar daca cineva se simte frustrat de modul cum a inteles el un mesaj, este pur si simplu o perceptie eronata a mesajului.
Cand discutam de teorie, perceptia este foarte clara. Teoria ti-o poti insusi la orice varsta. Ea poate fi insusita papagaliceste, ca un "tocilar", sau aprofundand pe cat ii perimite "intelepciunea", textele cu pricina.
Cand vorbim de "INTELEPCIUNE", oricat ne-am considera de neindreptatiti, ea nu se poate dobandi decat in ani, prin proprie experienta. Iar asta nu insamna nimic altceva decat "PRACTICA". Partea cu "cine ești tu mă mucosule?...", repet este doar un mod de a ne exterioriza frustrarea, datorita lipsei de perceptie a mesajului. Toti avem nevoie unii de altii si nimeni nu neaga entuziasmul, puterea de munca, imaginatia si inventivitatea unui tanar. Dar pana la "Sfaturi duhovnicesti", cred ca mai e nevoie de ceva rabdare si ... smerenie pana la urma, ca tot vad ca se face aluzie catre... mandrie, deh! (Sper sa nu ni se aminteasca acum de varsta Mantuitorului, pe cand predica, fiindca ar fi o mare gafa. La marea majoritate a Sfintilor Parinti gasim greseli mai mici sau mai mari ale tineretii, tocmai prin lipsa de experienta si intelepciune, prin inselare in patima mandriei - vezi Sf Siluan, etc) Deci, Ovidiu, nu ma intelege gresit. Nu te face nimeni "mucos", si oricum, fie ca accepti sau nu, noi te iubim fiindca chiar de-ar fi asa, tu esti "mucosul" nostru, si gata!
"Adevarul", "Dreapta credinta", sunt cuvinte mari si nu le putem bagateliza. Intreaba "soimul" despre lume, nu cocosul care canta semet, dar orizontul lui se opreste la marginea tarcului...

Citat:
Dacă ei ar recunoaște cu mâna pe inimă că normal ar fi așa cum spune BO și Sfinții Părinți, iar ei se plasează la un anumit nivel recunoscându-și astfel neputița sau starea în care se află, în cazul acesta nimeni nu ar intra în polemică cu ei. Dar când ei vin și legalizează plăcerea, facându-se adepți ai păcatului, dar fiind înșelați în același timp de ideea că ei nu păcătuiesc, aici e grav, iar păcatului cu curaj trebuie să-i spunem pe nume.
Vezi tu? E mult prea multa patima in vorbe si de aceea iti spuneam cu cateva mesaje mai in urma ca vorbele astea o sa-ti dea mult de furca in viata ta, fiindca vrajmasul nu doarme, ci scrie... si nu se lasa pana nu "ti-o coace"! Mi-e mila de tine fiindca eu stiu sigur ca intr-o zi o sa-ti amintesti de ce-ti spun acum.
Cine se face adeptul pacatului? Cine? Cine sustine ca e bine altfel de cum spun Sfintii Parinti? Cine? De ce rastalmacesti lucruri pe care, repet NU LE INTELEGI. Tu, Ovidiu, ca om obisnuit, te incadrezi in intregime in "Voia lui Dumnezeu"? Cum te simti, Ovidiu, cand un mesaj ne-la-locul-lui, te tulbura peste masura? Cumva topai de bucurie ca Dumnezeu iti trimite lectii binecuvantate de smerenie si te rogi pentru cel ce te osandeste pe nedrept? Dar cand tu la randul tau, intr-o proasta inspiratie (ca sa nu-i zic inselare si lipsa totala de duh sfant) tratezi superficial un interlocutor, ba poate chiar il jignesti si implicit il tulburi pentru o vreme, ti se pare ca ai contribuit cu ceva la comoara din viata vesnica viitoare, sau dimpotriva, constientizezi ca ai mai alunecat cateva trepte?... Care pacat e mai mare, Ovidiu, te intreb eu? Faptul ca iti revezi sotia dupa nu stiu cat timp si se intampla sa fie intr-o miercuri - sa zicem - ai o singura zi la dispozitie, sau pur si simplu "clocoteste" dorinta in tine, dar stii ca e totusi miercuri... Pur si simplu nu te poti abtine si... o faci cu simtul vinovatiei... Sau cand faci pacatul "apostrofarii", al "tulburarii" altui suflet despre care nu stii nimic si care chiar daca este ACUM considerat mai pacatos, el poate oricand sa se smereasca si sa se mantuiasca, in timp ce noi ramanem la nivelul de "teorii experimentate pe altii"... Care pacat este... mai mare? Cand ti se pare ca "sezi", ai grija sa nu aluneci, Ovidiu!
Pe mine nu subiectul ma intristeaza pe aici, ci modul cum intelegem noi sa tratam o problema extrem de delicata si care nu poate fi luata paushal fiindca sunt unice si raportate la anumite imprejurari pe care Dumnezeu le cunoaste si le iarta mult mai repede decat pe celelalte pacate care le facem datorita altor slabiciuni, cu totul nebinecuvantate de Dumnezeu...

Citat:
Nu putem vorbi de contracepție în ortodoxie, e inadmisibil, cine a mai pomenit de așa ceva? Aaa că sunt tot felul explicații lumești (boli, neputințe s.a.m.d.), nimeni nu dă în cap aceluia, dacă el recunoaște că greșește. Și chiar și așa nu avem dreptul de a judeca sau a îngrădi libertatea de alegere a apropelui nostru, dar avem dreptul de a mărturisi dreapta credință și mai avem un drept de a spune nu păcatului.
Hm! Pai ori e alba, ori e neagra? Dupa parerea ta nu are cum sa fie "gri"... Iata dar ca pana la urma tot duhovnicul este cel care dramuieste faptele, in raport cu imprejurarile, si ca nu vorbim aici de "matematica", ci de "imprejurari".

Citat:
Așadar celor care defilează pe aici legalizând "plăcerea" le cerem îngăduință și milă, înțelegere și răbdare cu noi cei prinși de litera Legii, literă care de cele mai multe ori ucide dacă nu o aplicăm cu discernământ duhovnicesc, cu smerenie și iubire. Aici sunt de acord că poate nu aplicăm Legea cu dicernământ. Totuși, cerem înțelegere căci nu ne-am născut nici smeriți, nici iubitori, dar poate râvnitori spre adevăr. Poate cândva Dumnezeu va îngădui să gustăm și noi din smerenia, iubirea și discernământul celor mai învățați ca noi.
Cine face apel la "legalizarea placerii" nu cred ca merita luat in discutie. Dar noi trebuie sa ne ferim mai mult de noi insine, nu de eventuala "legalizare" a placerii. Nu stim noi cum lucreaza Dumnezeu. Mantuitorul Hristos a adus multa tulburare carturarilor si fariseilor tocmai prin faptul ca era vazut mai mult printre vamesi si femei usoare, dar mai ales cand le striga "Luati seama, ca multi dintre vamesi si pacatosi vor intra in Imparatia Cerurilor, si cei dintai vor fi cei de pe urma" (Daca ai mers duminica la Sf Liturghie, nu se poate sa nu fi auzit pilda si predica de "dupa"). Noi nu legiferam placerea, dar macar hai sa incercam sa fim vigilenti si sa starpim mandria. A "vorbi" despre astfel de lucruri mai mult decat ne permite propria constiinta, este lauda de sine si slava desarta. Mai intai sa vad cum stau eu la acest capitol, iar mai apoi sa vorbesc celorlalti despre virtutea abstinentei!...

Citat:
Fapta omologează credința, nu vorba. Dacă vorbim aici nu înseamnă că facem creștinism.
Intelept ai grait. Spuneam mai inainte "Mantuirea nu vine pe internet!..."

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 15.10.2012, 16:04:48
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Reinoiesc intrebarea: Puteti afirma ca Sfantul Ilie Tesvinteanul nu este in Rai cu trupul? Ca Sfantul Moise cel inviat intru Hristos Iisus nu este in Rai cu trupul? Ca maica Domnului nu este in Rai cu trupul?

Doamne ajuta.

Consider ca nu are rost sa discutam pe acest topic despre dreptii VT care au fost inviati in trup de Hristos Iisus la invierea Sa din morti (Matei cap 28).
Biblia spune ca Sf. Ilie s-a ridicat la cer cu trupul, dar ca Moise a fost ingropat dupa ce a murit. Despre Maica Domnului nu stiu, dar stiu ca la Ierusalim este mormantul ei.

In alta ordine de idei:
Si apoi, ce pretentii mari aveti de la un simplu autodidact, de ma faceti raspunzatoare de multe lucruri citite si redate aici pe forum!

AUTODIDÁCT ~ți m. și adjectival Persoană care și-a însușit un anumit bagaj de cunoștințe singură, fără profesor.

A fi autodidact nu e o lauda, ci o realitate pentru mine, iar colegii de forum, care ma stiu din 2006, stiu f bine acest lucru. Tocmai forumul m-a ajutat, prin discutiile purtate, sa acumulez.

Constat insa, ca sunt acceptate orice discutii si cat de multe pe acest topic - situatie prezenta si pe alte topicuri -, pana cand aduce cineva mesaje cuprinzand invatatura ortodoxa. Atunci se trezesc unii si "apara" acest spatiu virtual de aceasta "invazie ne-ortodoxa"; si pot afirma acest lucru pentru postarile, in care sunt doar citate din autori ortodocsi incontestabili, precum Sf. Maxim Marturisitorul sau Pr. Staniloae si care au starnit n reactii adverse. Daca acesti domni si doamne, ar reactiona in ideea de a corecta un lucru spus gresit, ar fi de inteles; atunci ar gasi si rabdarea si politetea absolut ortodoxe, de a indrepta lucrurile intr-un mod mai putin deranjant, fara ironie si fara un ton de superioritate .
Dar pentru asta trebuie, asa cum s-a afirmat, si de traire, nu numai de cunostinte. Degeaba cerem traire doar de la altii, daca nu o cerem in primul rand de la noi insine.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Poate deveni abstinenta o problema? teodoraianys Generalitati 110 21.09.2013 20:09:21
Cine da lui isi da, cine face lui isi face spre_rasarit Generalitati 0 11.10.2011 13:18:21
Cine poate face o religie unica pe tot pamintul?? Mihai36 Generalitati 14 28.07.2011 19:42:24
Educație sexuală în școli iar Iustin32 Generalitati 21 28.09.2009 21:30:02