Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Vezi rezultatele sondajului: Este legea veche abrogata?
Da 15 35,71%
Nu 22 52,38%
Nu stiu 5 11,90%
Votători: 42. Nu poti vota in acest sondaj

Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.01.2011, 19:54:12
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de calator prin ploaie Vezi mesajul
Ooooopss....cand nu mai exista argumente trecem la...acuze? Wooow si ne consideram crestini si drepti? Ioooaaiii...iubiti-va ca sunteti frati....
Citeste postul meu atent,vezi al catelea reply al meu este pe acest topic,pune-ti mintea la contributie,analizeaza Scripturile si apoi trage concluzia!

"Prima orara fugi,a doua oara fugi,a treia oara fa sabie cu cel ce vrea sa te departeze de la dreapta credinta." (am citat din memorie).

Deci e destul de clar. Nu-i pot suporta la nesfarsit pe sectari fara sa iau atitudine si sa zic lucrurilor pe nume!
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 20:02:27
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

Cat depre studiul "sistematic" al Scripturii in BO, el nu este impus cu forta. Fiecare preot este chemat sa faca acest lucru pentru credinciosii lui. Mai ramane de vazut cati raspund apelului.

Pe de alta parte: BO considera ca Hristos nu refuza mantuirea celor care nu fac studiu biblic.
E mai important sa ajungi sa implinesti poruncile lui Hristos (pe care credinciosul le aude cand se citeste din Biblie la slujbe si se predica), decat sa cunosti Biblia pe carti, capitole si versete.
Ce folos a avut Leo Taxil , care stia Biblia rand cu rand ? A implinit el vreuna din poruncile lui Hristos ?

Cand Vasile il iarta pe Gheorghe pentru ca acela a sarit la el cu furca la o cearta, el implineste porunca lui Hristos. Chiar daca habar nu are cum ii cheama pe cei 4 evanghelisti.
Cand Leana isi da seama ca a clevetit si pune straja gurii ei (cum zice un psalm), ea implineste porunca lui Hristos, chiar daca nu a citit psalmul acela.

Eu nu militez, Doamne fereste !, pentru ignorantza in ceea ce priveste Revelatia divina.
Dar nici nu putem evalua calea catre Hristos doar pe criteriul intelectual.
Din punctul meu de vedere (elitist, adica pacatos, dar abia la nivelul acesta sunt...), ar trebui intensificate eforturile ca oamenii sa devina constienti de faptul ca:
1. Cultura nu a facut rau la nimeni;
2. Scriptura nu a facut rau la nimeni.

Cultura fara scriptura, ca si credinta fara fapte: moarta este !
Scriptura fara cultura... iarasi... poate ramane litera moarta...
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 21:02:04
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AdrianAamz Vezi mesajul
Ma gandesc (cu mintea mea de tehnocrat) ca daca din Vechiul Testament nu mai era nimic valabil in crestinism, atunci el nu ar fi facut parte din Biblia crestina, ci ar fi ramas doar ca Scriptura a mozaicilor (sau a iudeilor _ folosesc acest termen fara intentia de a-i da alta conotatie decat cea de apartinatori de credinta mozaica), pe cand Scriptura crestina ar fi constat doar in Noul Testament.

Revelatia din VT este esentiala pentru conceptia crestina asupra lui Dumnezeu si a existentei lumii si omului.
Oare Hristos cand spune "sa nu socotiti ca am venit sa stric Legea sau proorocii; n-am venit sa stric, ci sa implinesc" (Matei 5, 17) , nu cumva se refera tocmai la faptul ca nu a venit sa anuleze Scriptura existenta pana atunci, adica VT, ci sa ii dea o alta valoare, superioara ?
Astfel, multe din formele de cult mozaic, tipul de preotie aronitica, cele mai multe obligatii ale credinciosilor, etc. isi pierd valabilitatea pentru crestinism, fiindca ele fusesera date exclusiv poporului evreu. Dar fundamentele revelatiei divine din VT raman pentru totdeauna.

In NT gasim cateva indicii cu privire la valoarea si importanta VT fata de noua Lege.
Mai intai, ca "toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos spre invatatura, spre mustrare, spre indreptare, spre povatuire intru dreptate" (2 Timotei). Si sa ne gandim ca pe vremea cand apostolii scriau epistolele si evangheliile, NT inca nu exista !!
Apoi, tot Pavel mai spune despre VT ca "Legea ne-a fost PEDAGOG (calauza) spre Hristos" (Galateni), ea fiind "umbra bunurilor viitoare" (Evrei) _ tot la Hristos si la Legea ce Noua face trimitere.

Era pe undeva un topic in care un tanar se plangea de violentza si de toate nedreptatile care se intampla in VT. El se intreaba daca Dumnezeu e intr-adevar bun si corect, permitand asemenea fapte (masacrarea celor rataciti din credinta in Dumnezeul cel adevarat _ cazul confectionarii vitelului de aur, apoi a popoarelor cananeene, episodul cu fiica lui Ieftae, legea talionului, etc.).
El a vazut toate acestea, dar a patit ca famenul etiopian din Fapte, care nu reusea sa inteleaga VT fara povatuire: numai pe Hristos nu l-a vazut. Dar tocmai de aceea a inclus Biserica in Scriptura sa si VT, fiidca acela il vesteste si-l marturiseste pe Hristos.
Respectele mele pentru postare
După părerea mea, cea mai pertinentă, și chiar nu mai am nimic de adăugat.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 21:21:26
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

Voi macar stiti ce inseamna "a implini"?? Adica Legea veche s-a sfarsit,i s-a pus capat,a trecut in intregime,s-a realizat,s-a infundat,a expirat,a trecut...

A SE ÎMPLINÍ pers. 3 se ~éște intranz. 1) (despre timp sau termene) A ajunge la sfârșit; a se consuma în întregime; a expira.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2011, 21:27:50
codana's Avatar
codana codana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.06.2008
Locație: Botosani
Implicit salut,raoul

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Voi macar stiti ce inseamna "a implini"?? Adica Legea veche s-a sfarsit,i s-a pus capat,a trecut in intregime,s-a realizat,s-a infundat,a expirat,a trecut...

A SE ÎMPLINÍ pers. 3 se ~éște intranz. 1) (despre timp sau termene) A ajunge la sfârșit; a se consuma în întregime; a expira.
si care din poruncile din decalog sunt expirate,fara valoare?
Vechi 26.01.2011, 22:24:59
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Implicit

Cea cu cinstirea sambetei. Nici Iisus nu i-o recomanda acelui bogat care vroia sa se mantuiasca Poruncile au ramas in rest aceleasi,doar profunzimea lor s-a modificat (vezi definitia aproapelui din NT).
Reply With Quote
Vechi 27.01.2011, 18:36:38
ioan_strainul
Guest

Arrow

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Bineînțeles că Hristos o aduce! De unde știi că [unii] păgânii nu cunoșteau VT? Gândește-te doar la magii care știau de nașterea lui Mesia.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ ++++++++++++++++++
Sa ma ierti daca Intervin cu acest pasaj,
Traiesc departe de tara si lucrez cu persoane musulmane si am Intilnit oameni intre ei care am auzit cu urechile mele spunInd ca Hristos nu sa nascut si ca tebuie sa vina sa se nasca si va MIntui pe poporul ales , adica pe musulmani.
ce spui este posibil ca acum la 2011 ani de la nastere sa fie Inca oameni care nu au auzit ca sa nascut si a fost crucificat pentru tot omul ce crede ca sa fie mIntuit si sa nu peara .
Reply With Quote
Vechi 27.01.2011, 18:58:36
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Implicit

Citat:

A (se) împlini = "A ajunge la sfârșit; a se consuma în întregime; a expira". Adică, la fel cum o omidă devine fluture, o viață care crește pentru a deveni o altă viață, ceva mai mult. A expirat omida, dar ne încântă fluturele... Adică, așa cum noi creștem și ne înduhovnicim pe parcursul acestei vieți ancorând la capăt în nemurire (fie rai, fie iad), adică altă viață ca plată / recompensă pentru cea prezentă. O omidă poate să ajungă sau nu fluture așa cum noi putem sau nu să ajungem în rai.

Așa cum Vechiul Testament a ajuns Noul Testament prin împlinire, așa cum Iisus Hristos n-a stricat Legea, ci a împlinit-o. Poruncile și proorocii sunt o etapă pe calea mântuirii, următoarea e Iisus Hristos. Prin Lege și prooroci avem reperele "legislative" ale mântuirii, prin Iisus Hristos avem iubirea. De aceea, legea cea veche "să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți" a devenit porunca cea nouă "Să vă iubiți unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, așa și voi să vă iubiți unul pe altul." (Evanghelia după Ioan, 13, 34)

Reglementarea legislativă e limitativă fiindcă e lipsită de "spirit", de unde și a urma spiritul legii și nu litera ei, de unde și veșnicele discuții care se poartă pe seama unor decizii ale clericilor, care știu că a iubi precum Iisus Hristos e infinit mai mult decât a iubi precum pe tine însuți. Deoarece sunt atât de murdar că nici pe mine nu mă pot iubi, altfel n-aș lua decizii împotriva mea și Mântuitorul m-a văzut și mi-a dat poruncă nouă: "Iubește cât te-am iubit Eu". Și Doamne, ce greu îmi este!

Doamne ajută!
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.

Last edited by I.Calin; 27.01.2011 at 19:00:54.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 13:12:27
AdrianAamz AdrianAamz is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Locație: Elada / Romania
Implicit

Citat:

Nu vreau sa par un chitzibusar filolog, dar in unele editii ale Scripturii nu apare "sa implinesc", ci "sa PLINESC".
Acest termen ofera o perspectiva mult mai larga: a da plenitudine. A umple un gol care ramasese de umplut.
Ce spune Hristos ?
"Ati auzit ca s-a zis: sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau. Iar EU zic voua: Iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va vatama si va prigonesc, ca sa fiti fiii Tatalui vostru Celui din ceruri, ca El face sa rasara soarele si peste cei rai si peste cei buni si trimite ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti [...] Fiti, dar, voi desavarsiti, precum Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este." (Matei 5).

Deci , nu a venit sa desfiinteze total, ci sa desavarseasca.
Ceea ce nu era desavarsit, s-a preschimbat.
Cele care aduceau doar o mangaiere externa au fost inlocuite cu cele care conduc la viata cea vesnica in imparatia lui Dumnezeu:
- jertfele sangeroase au fost eliminate si avem Jertfa cea fara de sange (Euharistia); dar nu exista lipsa de jertfa !;
- preotia ereditara aronitica, data numai poporului evreu, a incetat, iar in crestinism s-a dat preotia harica, sacramentala, de continuitate apostolica; dar nu s-a ramas fara de preoti ;
- ziua odihnei din sambata nemiscarii a fost transferata in Duminica Invierii; e o piatra de poticnire, dar nu se incalca ziua odihnei !
- lipsa vederii lui Dumnezeu ("nu poate omul sa vada fatza Mea si sa mai fie viu" !) s-a terminat si avem pana azi realitatea palpabila a Celui Care a luat trup omenesc ("cine ma vede pe Mine, a vazut si pe Tatal"); e o alta piatra de poticnire, dar e realitate !;
- lipsa de alternativa la sheol, deprimanta in esenta ei ( a se vedea pesimismul si indoiala care framanta teologia mozaica!) a fost data la o parte de deschiderea imparatiei lui Dumnezeu catre "oricine vede pe Fiul si crede in El" (Ioan 6); nu s-a desfiintat iadul, dar s-a deschis raiul... omul alege unde ajunge sufletul sau !.

Dar, mai ales, s-a revelat deplin Sfanta Treime, un singur Dumnezeu, dar in care subzista trei ipostasuri, in care 1+1+1 = 1. Caci ceea ce la oameni e cu neputinta, la Dumnezeu e cu putinta. Si s-a mai revelat iubirea lui Dumnezeu, cea care pare absenta in VT... a se vedea postarea despre tanarul derutat de violenta din VT.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2011, 13:44:19
colaps3's Avatar
colaps3 colaps3 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.01.2011
Locație: dor de Moldova...
Implicit

Citat:
Citeste postul meu atent,vezi al catelea reply al meu este pe acest topic,pune-ti mintea la contributie,analizeaza Scripturile si apoi trage concluzia!

"Prima orara fugi,a doua oara fugi,a treia oara fa sabie cu cel ce vrea sa te departeze de la dreapta credinta." (am citat din memorie).

Deci e destul de clar. Nu-i pot suporta la nesfarsit pe sectari fara sa iau atitudine si sa zic lucrurilor pe nume!
Din Sfântul Cleopa Ilie, citat:

„21. Cum se cuvine a se purta crestinii ortodocsi fata de crestinii de alta confesiune ?

Cu cei de alta religie, daca nu ne provoaca la discutii despre credinta noastra cea dreapta, trebuie sa ne purtam fata de ei cu dragoste si mila si sa-i ajutam la nevoile lor, dupa pilda data noua de Mantuitorul nostru Iisus Hristos cu samarineanul cel milostiv ( Luca 10, 37; Matei 7, 12 ) . Iar daca voiesc a ne ataca credinta noastra cea sfanta, sau Sfanta Traditie a Bisericii Ortodoxe, atunci " trebuie sa o aparam cu toata puterea pana la moarte " ( Razboiul nevazut, cap. XIX, de Sfantul Nicodim Aghioritul ) .

Fiindca se cade pe aproapele a-l iubi cu hotar, ca pe noi insine, iar pe Dumnezeu fara de margine. Nu cumva socotind noi ca iubim pe aproapele, sa ne lasam calcati de cei straini de dreapta credinta in Hristos, care voiesc a ne departa pe noi de la ortodoxie si a ne impune credinta lor cea stramba si ereticeasca. Se cade, asadar, oricarui preot ortodox si oricarui crestin al Bisericii noastre dreptmaritoare, sa fie un bun ostas al lui Hristos cu toata evlavia si cu manie barbateasca si tare sa apere prin cuvant si prin scris adevarul dreptei noastre credinte.

Nu se cade a fi bland acolo unde nu trebuie a te purta cu blandete. Ca, auzi ce zice proorocul : " Acolo cel bland sa fie razboinic " ( Ioil 3, 10 ) . Acelasi lucru ne invata si Sfantul Pimen cel Mare, zicand : " Se cade noua a rabda toate, macar de ne-ar scoate cineva si ochii sau ne-ar taia mana noastra cea dreapta, iar daca cineva voieste a ne departa si a ne desparti pe noi de Dumnezeu, atunci sa ne maniem " ( Pateric, Cuvantul 118, pag. 190 ) . Si iarasi zice : " Intaia oara fugi, a doua oara fugi, a treia oara fa-te sabie cu cel ce vrea sa te desparta pe tine de dreapta credinta " .”
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iudeii si legea veche lore86 Iudaismul 5 19.05.2016 17:33:43
Icoana foarte veche. heyladies Pictura si Sculptura Bisericeasca 5 16.10.2010 22:35:02
icoana veche catalinabalhui Pictura si Sculptura Bisericeasca 1 15.06.2009 08:57:02
O rugaciune foarte veche ARHANGHELUL Rugaciuni 17 07.01.2007 17:28:33
Legea atractiei CM Generalitati 9 25.11.2006 15:59:58