![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Pe forumul ăsta mi-a fost dat să întâlnesc multe persoane inteligente și foarte inteligente. Cred că cine e inteligent poate fi un credincios mai bun. Și cred că trebuie să fii suficient de inteligent pentru a înțelege că inteligența nu te poate ridica peste înțelegerea acestei lumi și că pentru acea cunoaștere e nevoie de altceva: de credință.
|
|
||||
|
||||
![]()
Am mari rezerve asupra acestui lucru. Mai degrabă, inteligența (în înțelesul ei curent) poate fi un impediment și un pericol în urcușul spiritual. Unul surmontabil, desigur, dar un pericol, totuși.
Se înțelege că nu fac apologia ignoranței aici: susțin ceea ce Domnul nostru bănuiesc că a intenționat să spună când ni i-a dat ca exemplu pe copii. Trebuie nu să fim ignoranți ca și copiii, ci să avem capacitatea pe care o au ei de a ne lăsa conduși de mânuță. Chestiunea se reduce, deci, la: diminuează inteligența această capacitate ? Poate că aici este diferența dintre inteligență și înțelepciune.
|
|||
|
|||
![]()
Da, probabil că inteligența în accepțiunea ei curentă poate fi o problemă. Însă inteligență nu înseamnă neapărat a vrea să diseci și ceea ce nu intră sub simțuri. A fi inteligent ar putea însemna și să înțelegi că dincolo de ceea ce este analizabil este inanalzabilul, taina pe care nu trebuie nici să o negi, nici să încerci să o diseci.
Cred că Sfinții Părinți au fost oameni de o inteligență ieșită din comun. Iar în timpurile noastre, marii noștri teologi s-au remarcat și ei prin inteligență. E adevărat că s-au lăsat și iluminați de har, altfel nu ar fi putut fi cu adevărat mari. Cât privește chemarea Mântuitorului de a fi precum copiii, cred că se referea la inimile lor curate. Căci mai spune și „fiți înțelepți precum șerpii și curați ca porumbeii”. |
|
|||
|
|||
![]()
Balegarul este f folositor gradinaritului; de aceea cred ca isi faceau cadou unii altora acest balegar. In unele locuri din Europa de Nord balegarul se pastra in curte, sub privirile atente ale gospodarului, ca sa nu fie furat, caci de el depindea recolta de pe camp. Timpurile s-au schimbat insa.
Last edited by Miha-anca; 05.06.2011 at 01:10:32. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
ci smeriti, puri, cu inima curata ca ei. |
|
|||
|
|||
![]()
O analiză expozitivă și total nepătimașă a catolicismului (cu accent pe Conciliul Vatican II și reverberațiile sale ) în documentul atașat.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Martir nu este cel ce-si da viata pentru o idee, ci cel ce-si da viata pentru Hristos. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Subscriu. In esenta, cred ca e o chestiune de gestionare a orgoliului. Inteligenta si intelepciunea, departe de a fi unul si acelasi lucru, uneori, nici macar nu au ceva in comun. Doar uneori. Exista un tip de inteligenta care e mandra ca a ajuns sa stie atat de multe. In timp ce intelepciunea e intotdeauna umila ca stie atat de putin. „Putini sunt cei care stiu cat de mult ar trebui sa stie, ca sa stie cat de putin stiu”. Mi-am amintit ca Scotianul, „omul-enciclopedie”, a spus candva pe forum citatul asta al lui Shakespeare (?). Sau ca sa-l citez pe N.Priceputu: „trebuie să fii suficient de inteligent pentru a înțelege că inteligența nu e suficienta”. |
|
|||
|
|||
![]()
Lucrurile nu stau tocmai așa cum vor romano-catolicii să ne facă să credem iar asta se vede din atitudinea duplicitară pe care romano-catolicii au avut-o cu privire la ceea ce chiar ei au numit uniatism. Pe față la Balamand dădeau impresia că nu ar mai fi de acord cu această metodă uniatistă, în culise în schimb și în planul ocult se văd presiunile foarte clare pentru susținerea uniatismului din toate punctele de vedere, în special prin susținerea și pe față, și în planuri oculte, discrete a politicii restitutio in integrum (bineînțeles că restitutio nu a bisericilor și averilor furate de greco-catolici de la ortodocși). Cu alte cuvinte este absolut evident jocul duplicitar al Vaticanului iar după aceste lucruri nu cred că mai are cineva dreptul în Biserica Ortodoxă să creadă în vreo bună credință a vaticanezilor și nici în relațiile ecumeniste cu ei, pentru că și-au dovedit a nu știu câta oară duplicitatea lor perversă, mai mult amenințând pe planuri văzute și oculte România cu neintrarea în Uniunuea Europeană dacă nu se rezolvau problemele, mai ales în plan legislativ, pentru a le susține politica lor de restitutio in integrum (evident restitutio doar pentru ei).
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Catolicismul vazut de Dostoievski | Daniel777 | Biserica Romano-Catolica | 150 | 24.08.2012 19:47:23 |
Catolicismul= pregatirea lui antiHrist | myself00 | Generalitati | 51 | 09.08.2012 01:54:04 |
catolicismul | dragos_c | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 28 | 27.12.2006 15:16:22 |
|