Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.10.2012, 09:54:21
Simply_me
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Aceea este o fotografie veche, cu niște călugări greci. Nu păreau stânjenițți de faptul că sunt fotografiați în acea ipostază, și asta, cred eu, din cauză că nici măcar nu considerau a fi păcat fumatul. Probabil nu cunoșteau efectele nocive ale fumatului, despre care se vorbește acum atât de mult, iar pe țigări poate nici nu trebuiau să dea bani, puteau fi făcute chiar de ei.
Se pare că mulți călugări greci nu consideră nici acum fumatul un păcat. Nu trebuie să ne smintim, nici să-i judecăm. Noi să ascultăm de duhovnicul nostru.
Da, asa este. Cineva mi-a zis ca in Grecia daca un preot nu poarta reverenda este huiduit pe strada iar daca intra in bar si fumeaza nimeni nu zice nimic, ei sunt in extrema cealalta un alt exemplu la ei femeile nu poarta batic . Nu trebuie incurajat fumatul sunt cazuri si cazuri.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 10:11:53
antiecumenism antiecumenism is offline
Banned

Data înregistrării: 07.08.2006
Locație: ROMANIA,jud. Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Simply_me Vezi mesajul
Da, asa este. Cineva mi-a zis ca in Grecia daca un preot nu poarta reverenda este huiduit pe strada iar daca intra in bar si fumeaza nimeni nu zice nimic, ei sunt in extrema cealalta un alt exemplu la ei femeile nu poarta batic . Nu trebuie incurajat fumatul sunt cazuri si cazuri.
-mare prostie ,eu consider o chestie grava a fuma comparativ cu faptul ca nu porti batic sau reverenda,adica poti sa te droghezi numai sa porti reverenda ?
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 11:05:04
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antiecumenism Vezi mesajul
-mare prostie ,eu consider o chestie grava a fuma comparativ cu faptul ca nu porti batic sau reverenda,adica poti sa te droghezi numai sa porti reverenda ?
Frate, iti inteleg ravna si acrivia...:) Ba chiar imi plac acestea, le am si eu uneori si le-am avut din plin in tineretea mea.
Incearca numai sa intelegi ca aici nu pledam pentru sustinerea/incurajarea patimilor, cat mai ales pentru exersarea compasiunii si a respectului pentru indiviualitatea fiecaruia.
In cele sufletesti nu se lucreaza dupa masuri sau etaloane generale, ci mereu individuale.
Tu ai putea sa imbraci costumul meu? Sau bocancii?
Da, insa cred ca am fi caraghiosi si tare necajiti daca ne-am schimba hainele intre noi...
La fel si-n cele sufletesti!

Cauta deci sa cugeti o clipa la decentrarea de pe sine si la flexibilitatea intelegerii normelor generale, fie ele si din zona canoanelor...
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 11:44:05
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Frate, iti inteleg ravna si acrivia...:) Ba chiar imi plac acestea, le am si eu uneori si le-am avut din plin in tineretea mea.
Incearca numai sa intelegi ca aici nu pledam pentru sustinerea/incurajarea patimilor, cat mai ales pentru exersarea compasiunii si a respectului pentru indiviualitatea fiecaruia.
In cele sufletesti nu se lucreaza dupa masuri sau etaloane generale, ci mereu individuale.
Tu ai putea sa imbraci costumul meu? Sau bocancii?
Da, insa cred ca am fi caraghiosi si tare necajiti daca ne-am schimba hainele intre noi...
La fel si-n cele sufletesti!

Cauta deci sa cugeti o clipa la decentrarea de pe sine si la flexibilitatea intelegerii normelor generale, fie ele si din zona canoanelor...
-chiar vroiam sa te intreb fumezi acum,in prezent ?
-pai cred ca exista si etaloane generale:sa nu fumezi,sa nu te droghezi,sa nu fii desfranat,sa nu ucizi,sa nu urasti,.....deci toate acestea nu fac bine nimanui; bineinteles ca unii avem anumite patimi,altii altele ,unora dintre noi ne trebuie anumite sfaturi ,altora alte sfaturi dar la modul general stim ca trebuie sa ne ferim de patimi si vicii si droguri etc deci nu e bine sa nejustificam viciile ,patimile chiar daca le avem sau nu
-ca trebuie sa avem compasiune fata de cei care au vicii sau patimi,asta da si cel mai bine e sa ne rugam pt ei ,dar totusi la modul general trebuie sa facem diferenta dintre rau si bine ,dintre patimi si virtuti si sa fim impotriva tuturor patimilor si viciilor si sa luptam ca sa nu le mai avem
-in ceea ce priveste postul,rugaciunea etc acolo lucrurile stau altfel pt ca ceea ce mi se potriveste mie nu ti se potriveste tie ,asta da ,in acest caz individualizam sa zic canonul de rugaciune etc dar patimile sau viciile nu sunt bune pt nimeni,indiferent de structura lui sufleteasca,deci e clar ca trebuie sa ne lasam de toate patimile si viciile,si sa nu fim de acord cu ele (ma tot repet)

Last edited by antiecumenism; 12.10.2012 at 11:46:52.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 12:00:46
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antiecumenism Vezi mesajul
-chiar vroiam sa te intreb fumezi acum,in prezent ?
-pai cred ca exista si etaloane generale:sa nu fumezi,sa nu te droghezi,sa nu fii desfranat,sa nu ucizi,sa nu urasti,.....deci toate acestea nu fac bine nimanui; bineinteles ca unii avem anumite patimi,altii altele ,unora dintre noi ne trebuie anumite sfaturi ,altora alte sfaturi dar la modul general stim ca trebuie sa ne ferim de patimi si vicii si droguri etc deci nu e bine sa nejustificam viciile ,patimile chiar daca le avem sau nu
-ca trebuie sa avem compasiune fata de cei care au vicii sau patimi,asta da si cel mai bine e sa ne rugam pt ei ,dar totusi la modul general trebuie sa facem diferenta dintre rau si bine ,dintre patimi si virtuti si sa fim impotriva tuturor patimilor si viciilor si sa luptam ca sa nu le mai avem
-in ceea ce priveste postul,rugaciunea etc acolo lucrurile stau altfel pt ca ceea ce mi se potriveste mie nu ti se potriveste tie ,asta da ,in acest caz individualizam sa zic canonul de rugaciune etc dar patimile sau viciile nu sunt bune pt nimeni,indiferent de structura lui sufleteasca,deci e clar ca trebuie sa ne lasam de toate patimile si viciile,si sa nu fim de acord cu ele (ma tot repet)
Of, of... Nu vrei sa renunti la banalitatea evidenta a numirii nocivitatii patimilor? Te contrazice oare careva in acest punct? Pledeaza careva aici pentru fumat si droguri si toate nenorocirile?
Frumoasa intransigenta a tineretii!...:)
Foarte bine, da-i bataie asa. Numai ai grija, cand vei intra in turbulente, sa nu fortezi coarda. Sa ai adica un duhovnic mester in a-ti sugera subtilitatea unor lucruri care tin de complexitatea mintii omului (pe care tu acum o cam ignori, deh).
Succes! Nu vreau sa polemizez cu tine, nu gasesc motiv.
Ma rog lui Dumnezeu sa te inalte drept si curat si sa ne luminezi si pe noi cu intelepciunea ta, la vremuri potrivite, de nevoi reale...

P.S. Am postat mai ieri un link cu o conferinta a parintelui Rafail despre fumat si mantuirea fumatorilor. Te-ai uitat cumva acolo? Ai simtit adierea pozitiei exprimate de parintele? Ai vazut cam cum ar trebui pusa problema? E cuvant de mester mare in cele sufletesti, acolo, se pare. Poate ai vreme si ochiul cel bun sa privesti cateva minute...

Last edited by ioan cezar; 12.10.2012 at 12:03:37.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 12:10:36
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zinaida Vezi mesajul
Va rog sa ma iertati, a fost chiar o rautate din partea mea..
Eeei, nu-i nimic, nu trebuie sa-mi ceri iertare tocmai mie...:)
Ba chiar marturisesc ca m-a amuzat un pic poza aia... M-a amuzat gandindu-ma cum s-au vazut bunii calugari in postura comica aranjata de vreun carcotas chitibusar si nazdravan. E limpede ca-i pusa cu mana tigara acolo...:)
Or fi ras ei insisi de asa gluma poznasa. Ca inima buna a calugarului se veseleste tocmai de pozne din acestea. Or fi luat-o si ca prilej de sporire a pocaintei, cine stie...
Si chiar de ar fi fost asa, chiar suntem noi vrednici sa ne facem pareri fata de acei cuviosi? Avem noi oare curatia lor si nevointele lor toate? Sa fim seriosi... Macar ca ne lipseste mai intai pacea si bucuria din inima lor mangaiata de Duhul....
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 13:02:20
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

bineinteles ca acele poze cu calugarii fumatori sunt trucate.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 13:04:27
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Dealtfel se vede pixelul albastru.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 13:18:13
Banned

Implicit

Citat:
Of, of... Nu vrei sa renunti la banalitatea evidenta a numirii nocivitatii patimilor? Te contrazice oare careva in acest punct? Pledeaza careva aici pentru fumat si droguri si toate nenorocirile?
Frumoasa intransigenta a tineretii!...:)
Foarte bine, da-i bataie asa. Numai ai grija, cand vei intra in turbulente, sa nu fortezi coarda. Sa ai adica un duhovnic mester in a-ti sugera subtilitatea unor lucruri care tin de complexitatea mintii omului (pe care tu acum o cam ignori, deh).
Succes! Nu vreau sa polemizez cu tine, nu gasesc motiv.
Ma rog lui Dumnezeu sa te inalte drept si curat si sa ne luminezi si pe noi cu intelepciunea ta, la vremuri potrivite, de nevoi reale...

P.S. Am postat mai ieri un link cu o conferinta a parintelui Rafail despre fumat si mantuirea fumatorilor. Te-ai uitat cumva acolo? Ai simtit adierea pozitiei exprimate de parintele? Ai vazut cam cum ar trebui pusa problema? E cuvant de mester mare in cele sufletesti, acolo, se pare. Poate ai vreme si ochiul cel bun sa privesti cateva minute...
-poate pare banal sa zici ca pacatele sunt rele dar asta e adevarul
-ca exista oameni(mai ales cei induhovniciti ) care au mintea luminata si care privesc lucrurile altfel,asta da
-m-am uitat si eu la conferinta respectiva a parintelui Rafail
-pai in primul rand zice clar ca dintre toate patimile el cel mai mult uraste fumatul ,deci vezi o marturisire clara a unui adevar recunoscut de toti crestinii :fumatul e o patima si trebuie sa uram aceasta patima
-in al doilea rand a zis cat de mult rau a facut fumatul mamei lui ,cat de greu s-a lasat de aceasta patima
-da asa cum zicea si parintele tigara e o chestie inutila
-eu sunt mai categoric imi place sa fie zise lucrurile verde in fata,poate nu sunt asa de subtil,si normal ca nu ma compar cu cei induhovniciti care simt si inteleg altfel lucrurile si privesc in profunzime
-cum zicea parintele Rafail intai sa avem dragostea lui Dumnezeu si apoi vom lepada si aceste patimi,vicii
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 13:21:22
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
Am ascultat porțiunea referitoare la fumat.
Deci după ce faci (și crești) vreo 20 de copii (cu aceeași nevastă), poți fuma liniștit.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daca sunt fosti fumatori pe forum... cred_cu_adevarat Generalitati 36 25.04.2012 16:35:00
Care este sfatul tau pentru mine,pentru ceilalti,pentru toti forumistii? tigerAvalo9 Generalitati 84 05.09.2011 08:32:49
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Grup de rugaciune pentru neputintele noastre si pentru tara. dorinastoica14 Rugaciuni 186 29.09.2010 22:45:09