Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.02.2013, 17:34:47
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Am vazut filmul. Mi se pare realizat intr-un mod echidistant.
Filmul nu arunca vina nici asupra calugarilor, nici asupra medicilor sau a familiei fetei, sau arunca vina in egala masura asupra tuturor.
Poate fi privit si ca un film care descrie situatia sociala a copiilor fara parinti.
Dar poate fi privit si ca un film despre ignoranta.
Nu e vorba doar despre ignoranta unor calugari, ci despre ignoranta unei societati intregi care poate duce la astfel de cazuri nefericite.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2013, 18:40:10
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Nu era vorba de "spovedanie publică", ci de ajutor în "cercetarea cugetului" întrucât sunt mulți potențiali penitenți care nu știu ce să mărturisească. Pentru aceștia s-au inventat, după model catolic, îndreptarele de spovedanie în cuprinsul cărora sunt înșirate, în ordinea gravității, păcatele recunoscute de Biserică . În film este utilizat un îndreptar a lui Nicodim Mândiță, foarte popular în zona Moldovei.
Deci nu era o spovedanie acolo, ci o pregătire pentru spovedanie!
M-am referit la spovedanie publica nu in sensul ca un preot spovedeste in acelasi timp mai multe persoane ce isi recunosc simultan si fara intimitate pacatele, ci la situatia in care este pusa Alina, de a isi recunoaste pacatele sub insistentele priviri ale maicilor. Mi se pare scena atent realizata, se simte disconfortul fetei in opozitie cu lipsa totala de discretie a maicilor. Se evidentiala rigurozitatea si formalismul in detrimentul esentialulul si al unei autentice trairi.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2013, 19:02:14
Senior Member

Implicit

Ekaterina,

Total de acord. Am avut si eu acel indreptar si trebuie sa spun ca acolo sunt trecute multe lucruri care nici macar nu sunt pacate. Lucruri neeseintiale, cum spuneai si tu.
Asemenea indreptare (nu ma refer la toate, bineinteles), aduc mai multa sminteala si indeamna mai mult la formalism decat la o marturisire autentica.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2013, 19:05:28
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Ekaterina,

Total de acord. Am avut si eu acel indreptar si trebuie sa spun ca acolo sunt trecute multe lucruri care nici macar nu sunt pacate. Lucruri neeseintiale, cum spuneai si tu.
Asemenea indreptare (nu ma refer la toate, bineinteles), aduc mai multa sminteala si indeamna mai mult la formalism decat la o marturisire autentica.
Discutabil, dar asta nu face subiectul topicului si nici nu are vreo urma de legatura cu ce a spus Ekaterina.
Oricum, se vede ca oarecum esti marcat in directia intentionata de regizor - calugarii sunt prosti (cel putin aia care au facut indreptarul) tu stii mai bine ce e pacat si ce nu.

Last edited by AlinB; 21.02.2013 at 19:14:27.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2013, 19:17:29
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Am vazut filmul. Mi se pare realizat intr-un mod echidistant.
Filmul nu arunca vina nici asupra calugarilor, nici asupra medicilor sau a familiei fetei, sau arunca vina in egala masura asupra tuturor.
Pentru ca judeci dintr-o perspectiva ingusta, fiind fixat pe chestia "cine e de vina".
Ori, cum s-a scris deja pe pagina precedenta, lucrurile sunt mai subtile si se pare ca multi nu reusesc sa le vada.

Citat:
Dar poate fi privit si ca un film despre ignoranta.
Exact asa incepe si fimul. Calugarii sunt ignoranti si superficiali.
Restul e o farama de umanitate cat sa faca asertia de inceput credibila, altfel chiar si ignorantii ar fi sesizat ridicolul.

Citat:
Nu e vorba doar despre ignoranta unor calugari, ci despre ignoranta unei societati intregi care poate duce la astfel de cazuri nefericite.
Aiurea, lucrurile sunt bine delimitate: pe de o parte este vorba de calugari, pe de alta parte de sistemul social de asistenta medicala - oarecum impersonal si parintii - oarecum in afara ecuatiei fiind vorba totusi de o persoana matura.
Iar oamenii tind sa invinovateasca oameni, decat un sistem.

Last edited by AlinB; 21.02.2013 at 19:23:56.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2013, 19:21:08
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Nu era vorba de "spovedanie publică", ci de ajutor în "cercetarea cugetului" întrucât sunt mulți potențiali penitenți care nu știu ce să mărturisească. Pentru aceștia s-au inventat, după model catolic, îndreptarele de spovedanie în cuprinsul cărora sunt înșirate, în ordinea gravității, păcatele recunoscute de Biserică . În film este utilizat un îndreptar a lui Nicodim Mândiță, foarte popular în zona Moldovei.

Deci nu era o spovedanie acolo, ci o pregătire pentru spovedanie!
Ajutorul (real) se ofera in mod personal si discret.
Fiind vorba de un grup, cum spune Ekaterina, lucrurile capata un alt caracter, impersonal, indiscret, abuziv, etc.

Stim si de problema care o au unii cu respectivul indreptar, probabil tocmai pentru a castiga simpatia lor a si fost scos la interval.
Eu nu sunt un fan al acriviei, dar nici al dispretului pentru ea - in unele cazuri poate fi absolut necesar.
Vechi 21.02.2013, 19:49:20
Senior Member

Implicit

Alin,

De unde ai scos asta ca eu as fi zis despre calugari ca sunt prosti sau ignoranti?
Nu am afirmat niciodata asa ceva si nici nu puteam formula o asemenea aberatie cu caracter general.
Sigur ca exista printre calugari unii ignoranti, tot asa cum exista ignoranti intre medici, profesori, avocati etc.
Dar nu am zis niciodata ca toti calugarii ar fi ignoranti si nici macar ca majoritatea calugarilor ar fi asa.
Nu stiu de unde scoti aberatiile astea.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2013, 19:57:44
Senior Member

Implicit

Si apropos de indreptarul acela.
Tu cum privesti faptul ca acolo e trecut ca pacat ceva de genul : "am stricat aerul la rugaciune sau in sfanta biserica sau acasa etc"?
Mai demult si eu am marturisit asemenea chestii la spovedanie si pe vremea aceea mergeam la spovedanie la unul din marii duhovnici ai acestei tari. Nu ii dau numele dar dau un indiciu: manastirea Antim. Stii ce mi-a zis parintele? Raspunsul lui a fost : " Asta nu e pacat.
Invata sa deosebesti ce e pacat de ce e neputinta omeneasca."
Si ca ala mai sunt multe asa. Nu mai dau exemple dar am dat exemplul asta ca sa se inteleaga la ce fel de "pacate" ma refer.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2013, 20:02:55
iliegh
Guest

Implicit

Am citit cu atentie ultimele postari ale lui Ekaterina, Alin, MihailC si ceilalti.

Cred ca o sa incerc un fel de concluzie destul de pertinenta.

In ochii unui om obisnuit ( si in mod special in cazul strainilor ), nici nu poate fi vorba de un atac la adresa Ortodoxiei.

In ochii parintelui Savatie, care, dupa cum a spus Ekaterina, discuta la alt nivel despre film, e posibil sa iasa la iveala neconcordante mai mici sau mai mari cu practica teologica din manastiri. El vede filmul prin ochii unui profesionist in domeniu.

Acuma, pot sa pun pariu ca diferiti profesionisti din domenii diferite, cum ar fi: arta cinematografica, sonorizarea, amenajari interioare, costumatie, machiaj, medici, politisti etc. ar putea gasi diferite hibe la acest film, totusi fara sa afirme sus si tare ca a fost o adevarata bataie de joc la adresa spitalelor, modei, culturii, etc.
Reply With Quote
Vechi 21.02.2013, 20:09:21
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Alin,

De unde ai scos asta ca eu as fi zis despre calugari ca sunt prosti sau ignoranti?
Nu am afirmat niciodata asa ceva si nici nu puteam formula o asemenea aberatie cu caracter general.
Sigur ca exista printre calugari unii ignoranti, tot asa cum exista ignoranti intre medici, profesori, avocati etc.
Dar nu am zis niciodata ca toti calugarii ar fi ignoranti si nici macar ca majoritatea calugarilor ar fi asa.
Nu stiu de unde scoti aberatiile astea.
Prin parerea asupra indreptarului in cauza.

Citat:
Si apropos de indreptarul acela.
Tu cum privesti faptul ca acolo e trecut ca pacat ceva de genul : "am stricat aerul la rugaciune sau in sfanta biserica sau acasa etc"?
Mai demult si eu am marturisit asemenea chestii la spovedanie si pe vremea aceea mergeam la spovedanie la unul din marii duhovnici ai acestei tari. Nu ii dau numele dar dau un indiciu: manastirea Antim. Stii ce mi-a zis parintele? Raspunsul lui a fost : " Asta nu e pacat.
Invata sa deosebesti ce e pacat de ce e neputinta omeneasca."
Si ca ala mai sunt multe asa. Nu mai dau exemple dar am dat exemplul asta ca sa se inteleaga la ce fel de "pacate" ma refer.
Sa inteleg ca ai o scuza, daca un calugar a pus o contra la alt calugar, mergi si tu pe mana celui care iti place mai mult. :)

Pai ce parere sa am, este poate nitel ridicol - daca tii neaparat, desi sa zicem mai degraba hilar prin gradul de acrivie dar in nici un caz nu cred ca tine in mod expres "de o neputinta omeneasca" pentru ca in general este un act voluntar si acolo unde sunt si alti oameni asta spune ceva despre modul in care te raportezi la ceilalti si asta poate fi pacat.
Nu e o crima e drept, dar ceva este.

Mai ai si altele?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Arhitectura bisericilor: dupa canon sau dupa gust? windorin Arta bisericeasca in general 247 19.09.2015 00:15:06
Ateismul anticrestin Heurtebise Alte Religii 36 09.08.2012 23:52:05
Setea dupa Liniste, setea dupa Dragoste.... Mihailescu-Marin Daniel Generalitati 8 27.06.2011 23:03:13
Un film realizat dupa o intamplare adevarata petrecuta in Rusia eucred Resurse ortodoxe on-line 1 25.07.2010 21:40:04
PRO TV - ANTICRESTIN mirelada Generalitati 38 20.05.2008 23:30:44