Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.04.2014, 14:17:23
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Nu numărul dă intensitatea și folosul, căci ne putem împărăși de 52 de ori pe an, dar să acumulăm osândă, dacă ne împărășim fără pregătire și binecuvântarea duhovnicului.
Și atunci am ajuns la un acord cu părerea mea de la bun început, cam pe la începutul Postului mare, de a ne împărtăși după recomandarea duhovnicului?
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 14:21:04
ovidiu b.
Guest

Implicit

Nu, nu ne împărtășim doar în posturi și în restul anului doar preotul și copiii. Asta era ideea de început.
Eu mi-aș întreba duhovnicul care este scopil Sfintei Liturghii. Ce ar trebui să fac să fiu ”vrednic” de a mă împărtăși și în restul anului, bineînțeles cu pregătire prealabilă, spovedanie și binecuvântarea duhovnicului. Nu vorbim de penitenți care au păcate grave și sunt opriți de la împărtășire o perioadă mai îndelungată. Noi vorbim aici de mădulare vii ale Bisericii.
Și sunt convins că recomadarea părintelui tău duhovnic e potrivită sufletului tău, dar asta nu înseamnă că așa e normal.

Last edited by ovidiu b.; 24.04.2014 at 14:29:16.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 14:26:03
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Deasa împărtășire ar trebui să fie o normalitate pentru un creștin ortodox practicant.
Deci ti-e greu sa accepti definitia reala a "crestinului ortodox practicant"?
Faptul ca desi e practicant in sensul ca vine la Sf. Liturghie saptamanal, nu se ridica la inaltimea unei trairi adecate desei impartasanii?

Sau stai, am uitat, la tine nu e nevoie sa aiba o traire adecvata, trebuie sa se impartaseasca vrand nevrand ca asta e scopul Sf. Liturghii si canoane interpretate dupa cum vrei tu.
Vechi 24.04.2014, 14:28:23
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu, nu ne împărtășim doar în posturi și în restul anului doar preotul și copiii. Asta era ideea de început.
Eu mi-aș întreba duhovnicul care este scopil Sfintei Liturghii. Ce ar trebui să fac să fiu ”vrednic” de a mă împărtăși și în restul anului, bineînțeles cu pregătire prealabilă, spovedanie și binecuvântarea duhovnicului.
Pai intr-un fel sau altul intreaba si afla ca au probleme nerezolvate si rezolvarea dureaza.

E asa greu sa pricepi asta?

Sa vad ca vine unul si zice ca i-a spus duhovnicul "in regula fiule, n-ai probleme dar nu te poti impartasi ca te-ai impartasit deja acum o luna".
Vechi 24.04.2014, 14:29:42
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu numărul dă intensitatea și folosul, căci ne putem împărăși de 52 de ori pe an, dar să acumulăm osândă, dacă ne împărășim fără pregătire și binecuvântarea duhovnicului. De aceea mai bună e o împărtășire mai rară, dar bine pregătită, în cazul celor care au o stare laxă.
Vezi ca incepi sa pricepi, problema e ca nu poti sa accepti ca sunt atat de multi in starea asta "laxa".
Vechi 24.04.2014, 14:38:23
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=16294&page=3

Nu am spus că doar în post, ci îndeosebi în timpul postului. Iar tu ai spus că nu știu preoții ce și cum ar trebui să facă.

Citat:
Eu mi-aș întreba duhovnicul care este scopul Sfintei Liturghii. Ce ar trebui să fac să fiu ”vrednic” de a mă împărtăși și în restul anului, bineînțeles cu pregătire prealabilă, spovedanie și binecuvântarea duhovnicului. Nu vorbim de penitenți care au păcate grave și sunt opriți de la împărtășire o perioadă mai îndelungată. Noi vorbim aici de mădulare vii ale Bisericii.
Fiecare întreabă ce îl doare.

Citat:
Și sunt convins că recomadarea părintelui tău duhovnic e potrivită sufletului tău, dar asta nu înseamnă că așa e normal.
??
Ce nu e normal? Sufletul meu? Ce înseamnă normal?
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 14:52:35
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
Anita, poate te ajută cuvântul pr. Rafail Noica: http://acvila30.ro/pr-rafail-noica-n...artasania-des/
Mi-a plăcut și mie cuvântul părintelui Rafail Noica, din care extrag:

Iar, între noi, eu zic așa: Domnul să lumineze pe fiecare – dacă sufletul meu are nevoie de școala Părintelui Cleopa, apoi la școala Părintelui Cleopa să mă mântuiască Dumnezeu (nu zic neapărat că trebuie să ne ducem la acest Părinte; dar oricare Părinte o să dea blagoslovenie, mai rar pentru unul, și mai des pentru altul). Iar dacă sufletul meu are nevoie de școala Părintelui Ioan de la Recea, apoi să am parte de școlirea în felul Părintelui Ioan. Deci trebuie să avem îngăduință, să lăsăm “uși deschise” și să dăm posibilitatea lui Dumnezeu să ne mântuiască pe fiecare cum știe, fiindcă omul nu este un obiect al producției în masă ca în fabricile moderne.
Fiecare om este o altă mântuire, fiecare suflet este un alt aspect al chipului lui Dumnezeu, care nu a mai fost niciodată în istorie și în toată creația, și niciodată nu va mai fi. Și asta are de-a face cu măreția fiecărui om. Și deci fiecare este o cu totul altă cale decât oricare alt om, dintru neființă întru ființă. Se aseamănă căile, uneori sunt aproape paralele, dar niciodată identice: precum razele unui cerc, cum descrie Avva Dorothei al Gazei.
În creația lui Dumnezeu nu există repetiție; se pare ca nici fulgii de zăpadă, câte miliarde de miliarde ar fi, nu sunt doi la fel: cu cât mai mult fiecare om are felul lui!

Și, în concluzia acestei teme, aș zice că trebuie să fie așa: duhovnicul să fie cel ce hotărăște în cazul fiecărui suflet. Fiecare om, fiecare suflet are nevoie de altceva. Și, as zice, nu numai omul ca individ, dar poate și ca loc – cine știe dacă bietul Ardeal, care a cunoscut atâta prigonire de la 1700, și pe Bukow, și altele, nu are nevoie de împărtășire mai des. Și cine știe care-i situația în Moldova! De ce Părintele Cleopa este în Moldova și Părintele Ioan este în Ardeal?
Sunt lucruri pe care nici nu-i nevoie să le scotocim prea mult, ci doar, fiecare dintre noi să ne socotim înaintea lui Dumnezeu, pentru spovedania noastră, și să ne socotim cu Dumnezeu prin duhovnicul pe care-l avem, și să vedem cum ne rânduiește Dumnezeu mântuirea noastră.
În rest, atitudinea cea mai sănătoasă este să lăsăm la discreția duhovnicilor, și să știm că sunt mai multe căi, și mai multe tipuri de duhovnicie care corespund diferitelor tipuri de oameni, și că noi toți formăm o singură Biserică.
Sfântul Apostol Pavel spune: “Cel ce mănâncă să nu defaime pe cel ce nu mănâncă, iar cel ce nu mănâncă să nu judece pe cel ce mănâncă, pentru că Dumnezeu l-a primit, căci și unul și altul mulțumește lui Dumnezeu;” deci amândoi sunt pe calea cea buna.

Cu scuzele de rigoare... pentru orice eventualitate...
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 15:02:11
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...t=16294&page=3

Nu am spus că doar în post, ci îndeosebi în timpul postului. Iar tu ai spus că nu știu preoții ce și cum ar trebui să facă.
Păi uite ce ai spus: Plus că, îndeobște în timpul Postului ne și împărtășim! Știu că se poate și în rest, este chiar recomandat... dar în Post e mai sigur că primim dezlegare... suntem chiar chemați :-)

sau
La voi se impartasesc oamenii la fiecare Liturghie? La noi nu. In general copiii merg mult mai des, saptamanal de exemplu...

Citat:
Fiecare întreabă ce îl doare.
Eu ți-am făcut o recomandare, nu e musai să faci așa.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 15:03:38
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Ce nu e normal? Sufletul meu? Ce înseamnă normal?
A nu se împărtăși și mireni, ci doar preotul și eventual copiii.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 15:05:35
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Mi-a plăcut și mie cuvântul părintelui Rafail Noica, din care extrag:

Cu scuzele de rigoare... pentru orice eventualitate...
Mă bucur că ți-a plăcut. Eu te rog să mă ierți, recunosc că am fost insistent.
Reply With Quote
Răspunde