Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.02.2015, 22:06:29
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Bin a înțeles ce-am vrut să zic. În ciuda, sau tocmai, simpaticiei mele.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 22:37:09
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Cum ar fi avut urmasi Adam si Eva in Eden daca nu ar fi incalcat porunca?
Prin cuvânt. Așa cum la început prin cuvânt s-au făcut toate. Adam o vedea pe Eva (launtric vorbind) "os din oasele mele și carne din carnea mea", adică o vedea ca pe sine însuși. În momentul în care cad în păcat, Adam și Eva, pierd acestă conștiință. Pierzând prezența lăuntrică, au cautat prezența dinafară, adică unirea trupească. Înainte de cădere Adam și Eva traiu altă realitate, erau unul în celălalt, practic trăiau viața Sfintei Treimi, lucruri greu de pătruns cu mintea în starea noastră căzută.

Cred că protopărinții noștri aveau organe sexuale (sau o formă care a suferit transformări) de la început, Dumnezeu știind de mai înainte că va urma căderea. Imediat după căderea în păcat Adam și Eva s-au rușinat unul de celălalt, deși încă nu au fost izgoniți din Rai. Din cuvintele Sf. Grigorie Sinaitul reiese clar că în Rai înainte de cădere exista o trasformare a materiei, diferită de cea de acum. "El (Raiul) nu este nici cu desăvârșire nestricăcios, nici cu totul stricăcios, ci așezat la mijloc între stricăciune și nestricaciune...Căci pomii putregăiți și roadele răscoapte căzute la pământ se fac humă bine mirositoare."

Last edited by ovidiu b.; 16.02.2015 at 22:59:10.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 22:51:29
Pelerin spre Rasarit
Guest

Question

Nu am nici cel mai vag dubiu ca Dumnezeu nu a stiut ca va urma caderea. Dar asta inseamna,pe cale de consecinta, ca Dumnezeu stia ca Adam si Eva nu vor avea urmasi prin ,,cuvant" ci pe cale umana comuna, avand organe genitale si urmand sa intretina relatii sexuale. Asta arata ca posibilitatea de a se uni fizic/sau in orice alt mod prin ,, cuvant" (indiferent ce interpretare dam acestei sintagme) practic nu a existat. Ei au fost creati inca de la inceput cu organe sexuale pt ca Dumnezeu a stiut ce se va intimpla. Altfel ar trebuie sa spunem ceva foarte straniu: Dumnezeu i-a creat fara organe sexuale, nu a stiut ce va urma si surprins de evenimente i-a inzestrat cumva cu ele dupa incalcarea poruncii, sau aveau ceva gen organe sexuale care s-au transformat in altceva, sau orice alta jonglerie interpretativa pe tema asta. Ar fi o uriasa speculatie,nu numai ca textul nu spune nimic de asa ceva dar un Dumnezeu care nu stie actiunile viitoare ale propriilor sale creaturi isi pierde orice sens, ar fi doar o divinitate imperfecta iar soarta noastra ar fi foarte nesigura. Ce vreau sa spun: daca ce spui tu Ovidiu este corect inseamna ca discutam o ipoteza despre care Dumnezeu a stiut ca nu se va intimpla. Discutia isi pierde orice sens.

Last edited by Pelerin spre Rasarit; 16.02.2015 at 23:09:49.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 22:57:58
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Dumnezeu știe că voi scrie această postare și știe și că n-am scris-o.
În egală măsură. După cum știe și nu-mi vei scrie. :)
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 23:00:32
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Dragos stii ca tin la tine :)
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 23:12:16
bob2909 bob2909 is offline
Banned

Data înregistrării: 04.07.2010
Implicit

Sper ca nu are legatura cu "Dupa 7 ani de la prima ... "
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 23:15:05
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bob2909 Vezi mesajul
Sper ca nu are legatura cu "Dupa 7 ani de la prima ... "
Nope, nu are legatura.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 23:34:44
ovidiu b.
Guest

Implicit

Pelerin, m-am străduit să dau un răspuns întrebării tale. Nu pretind că ar fi unul în duh de adevăr, ci după cum am înțeles eu lucrurile până în momentul de față.
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 23:41:36
bin000 bin000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.06.2011
Arrow

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Am eu o intrebare la tine: daca mergi pe teoria efectului progresiv al pacatului pe ADN de ce Noe a trait mai mult decat Adam? Din ce vad, in graficul postat de tine, inclusiv inainte de potop au fost oameni care au trait mai mult decat Adam. Inseamna ca nu este un efect uniform sau cel putin nu se concretizeaza intr-o descrestere constanta a varstei.Unii traiesc mai mult, altii mai putin, inainte de potop.
Tipul asta de intrebari e pus,de obicei, de atei ,care nu cred in prezenta si interventia lui Dumnezeu in lume si vad totul mecanicist.Tu crezi ? Daca da,intrebarea ta nu are nici un sens .
Pe de alta parte ,chiar cu logica naturalista trendul graficului nu poate fi negat de cateva exceptii,gen Matusalem 969 de ani sau Noe.Apropo stii cate mii de ani are Sf.Ilie ...si inca numaram? Generalizarea pripita e o eroare logica. Era de inteles la un ateu...
Reply With Quote
Vechi 16.02.2015, 23:48:35
Pelerin spre Rasarit
Guest

Smile

Ovidiu mereu am apreciat la tine bunavointa si sinceritatea. Am inteles perfect ca ai exprimat o opinie, si eu la fel, nu trebuie sa iti faci probleme, nu am nici o intentie sa te determin sa spui sau sa admiti ce cred eu :) Este un subiect dificil, am incercat sa studiez, de-a lungul timpului,opinii din mai toate sferele crestinismului si in plus din iudaism. Ultimele mi s-au parut surprinzatoare pe anumite aspecte. Fac doar un tur amator de orizont, nu iti face probleme, apreciez disponibilitatea.PS: inainte sa scrie evreii relatarea din Geneza, aveau si sumerienii una: zeul Enki, bolnav fiind cauta un leac si tot spunea ,,ma doare coasta". Zeita Ninhursag o creeaza pe Nin-ti din coasta lui, nume care in sumeriana putea insemna ,,doamna din coasta" dar si ,,doamna care face viata". Adam si Eva in versiunea sumeriana :) Multumesc pt dialog si pt recomandarile din trecut, foarte interesante.O seara placuta tuturor.
Reply With Quote
Răspunde