Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.05.2012, 16:07:57
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de philalex Vezi mesajul
bine nici sotia ideala nu exista...de ce sa ne mai complicam...care vrea sot sau sotie trebuie sa deschida ochii, lumea e plina de mediocritati..
Nostim...
Ma gandesc totusi ca acela care cauta partener ideal sa aiba mai intai in sine macar ... un ideal implinit. Sa fie careva sot sau sotie ideala? Cum o veni asta? Chiar asa, poate fi alcatuit un potret publicabil pe forum?...:)
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 17:23:58
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Aceste lucruri despre ascultare le repet si eu copilului meu, dar daca ar fi sa-mi urmez propriile sfaturi, cu greu le pot adapta la realitate.
Daca ascultarea de socrii ar tine numai de lucruri neutre (muraturi, programul copiilor etc.), ar fi simplu, nu ar exista dificultati sau dileme.
Dar de obicei sfaturile au o componenta morala.

In peste treizeci ani de viata am observat ca adultii evolueaza spre asemanarea cu parintii in adoptarea aceluiasi set de valori. Eu observ in propria mea familie ca sfaturile parintilor mi se par cele mai bune deoarece dam valoare acelorasi lucruri. Dar sfaturile altora le pun sub indoiala cand se bazeaza pe alt set axiologic.
Ei, sotul a fost educat in alt set de valori, pe care le reflecta viata membrilor familiei lui.
Doar un exemplu minor. Tin minte ca prima data cand m-a vazut tata rujata (aveam 14 ani), mi-a tras o palma, fara nici un cuvant (tata e adeptul sfaturilor indelungate, gestul lui a fost mai mult decat o mie de cuvinte). Dimpotriva, cand impreuna cu viitorul sot trebuia sa iesim in oras pt a intalni o cunostinta a familiei lui, mama lui mi-a dat trusa ei de farduri pt a ma "aranja". Eram prea tanara atunci pt a intelege corect ce se putea intelege din aceasta.
De multe ori am avut de ales intre ce simteam eu ca este bine si ceea ce sotul (sau familia lui) sustinea ca ar trebui sa facem. Am ales in general ceea ce vroia sotul meu pt a evita discutii (spre nemultumirea tacuta a parintilor). Nu stiu care sunt toate urmarile alegerilor mele de-a lungul vietii, dar chiar alegeri proaste sau foarte proaste.. Dumnezeu le-a indreptat si nu ne-a lasat de izbeliste, am avut ocazia sa constat aceasta in multe ocazii.

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
In orice loc al lumii acesteia exista reguli si legi . Mai mult , orice om este in permanenta supus cuiva , unui alt om, aflindu-se in ascultare : asa ascultam de parinti, de profesori, de sefii de la serviciu, de batrinii intelepti si care fac voia lui Dumneze, de sot, de parintii spirituali(nasi) si de cei adoptivi (socrii).
Nu exista nici un loc din lume in care buna rinduiala si dreapta socoteala sa nu fie stabilita, consfintita, de catre Dumnezeu iar omul sa faca chiar cum il taie capul pe el, dupa poftele sau cheful lui !
Dar ca oamenii se rasvratesc f. des si vor sa arate cit de necrestini sunt ei, asta este altceva .
Trairea in casatorie se invata , ca orice lucru de pe lumea aceasta, iar cei indrituiti sa invete pe cei tineri sunt nasii de cununie (si daca de buna voie te bagi sub ascultarea lor si ii rogi sa te naseasca , pai tot de buna voie trebuie sa li te supui) si parintii de dreapta si stinga .
Cind un tinar intra pt. prima data intr-o intreprindere, intr-o scoala, intr-o familie sau in minastire , si dat in grija cuiva spre invatare si instruire(pt.asa zisa perioada de stagiu, de proba) exista obiceiul , sau mai bine zis, exista, ca invatatorul sa incerce in fel si chip pe neofit tocmai pt. a-i vedea statornicia, taria de caracter , resursele bune, favorabile cu care vine intr-o asemnea conjuctura, pt. a-i pricepe cit mai bine intentiile si a-i evalua capacitatile sufletesti si fizice, pt. a-l corecta din fasa si a-i face cele mai bune recomandari.
Acestea se fac din dragoste pt. aproapele si mai ales pt. Hristos si nici decum ca sa iti bati joc de novice sau sa il reduci la tacere .
Literatura patristica si duhovniceasca este plina de asemnea exemple dar si tehnici, care astazi , pt. ca nu mai are cine sa le aplice corect in lumea laica au cazut in dezavuare, iar novicii se rasvratesc la cea mai mica incercare de testare si reactioneaza impardonabil.
Vechiul Testament are locuri precise in care se ia in discutie si se porunceste ascultarea fata de parintii de stinga si de dreapta .
Aplicarea ,,DEMONOCRATIEI" acolo unde nu trebuie si mai ales sub forme pacatoase nu isi are rostul in cazul unor tineri care se folosesc de numele lui Hristos.
Cine isi procura ceva, orice, o casa, o masina , un sot, un loc de munca , s.a.m.d. isi asuma in modul cel mai omeneste posibil si activul dar si pasivul . Si ceea ce ia dar si ceea ce rezulta din actiune si nu se vede la prima vedere, sau altfel zis , si sotul dar si socrii.
Nici o data, in buna rinduiala a lui Dumnezeu, cel prost nu a fost supus la cel destept, cel batrin la cel tinar , parintii la copii, imparatul la sluga,etc ,... dar invers , bine inteles ca da !

Cei ce nu inteleg aceasta nu fac decit sa-si joace sanatatea la ruleta ispititorului , platind din ale sale si nu din ale altuia !

Si eu am discutat aici lucrurile firesti, supunerea si ascultarea fireasca , adica situatia in care cel ce supune tine el insusi de poruncile lui Dumnezeu .
Dar aceiasi literatura duhovnicesca (si aici Proloagele abunda in exemple) arata si cum se procedeaza in cazurile in care in mod aparent (aparent , deoarece nu stim noi in mod real care este cauza adevarata, si nici nu trebuie sa ne intereseze aceasta) cel ce supune nu este chiar ,,pinea lui Dumnezeu" ci este mai dur, mai neingaduitor, mai exigent, mai categoric. Arata ca smerenia si ascultarea smerita este aurul crestinului .
Daca tinerii nu au fost formati de parintii lor in acest spirit, nu au educatie duhovniceasca solida , nu sunt crescuti si obisnuiti in frica si rusinea de Dumnezeu, atunci pot avea ei si cite 2-3 doctorate ca tot nu le va fi de folos ca sa-si plateasca si rascumpere bolile sufletului si trupului pe care si le vor atrage prin neascultare si nesupunere fata de cei carora le sunt datori cu aceasta .
Reply With Quote
Vechi 03.05.2012, 21:22:00
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Nostim...
Ma gandesc totusi ca acela care cauta partener ideal sa aiba mai intai in sine macar ... un ideal implinit. Sa fie careva sot sau sotie ideala? Cum o veni asta? Chiar asa, poate fi alcatuit un potret publicabil pe forum?...:)
Am facut eu un portret de genul asta, dar nu-mi mai amintesc daca serios sau mai ... in gluma.
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...812#post426812
Cat despre idealul implinit mie mi se pare ca e tocmai invers, cautam pe cineva care are (a obtinut)ceva ce noi n-avem, ne lipseste, ne-am dori si n-am reusit. De esemplu, eu mi-as fi dorit la un moment dat in viata ca sotul meu sa fie chirurg. Acum nu mai sunt sigura ca vreau asta. Acum as vrea doar sa fie un om credincios, dar daca se poate sa fie mai tare (in credinta) decat mine, sa-mi poata indeparta temerile si indoielile.

Last edited by fallen; 03.05.2012 at 21:25:16.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2012, 12:06:11
JoyDivision JoyDivision is offline
Banned

Data înregistrării: 10.04.2012
Locație: Chicago, IL
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
De esemplu, eu mi-as fi dorit la un moment dat in viata ca sotul meu sa fie chirurg.
asta probabil pentru ca si tu lucrezi in mediul medical.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2012, 12:40:16
horatiu.miron's Avatar
horatiu.miron horatiu.miron is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2010
Implicit

VLCMirela, sunt nenumarate cai prin care se poate gestiona situatia. Daca nu poti s-o scoti la capat, baga divort si gata, nu esti obligata sa stai langa un om care nu te pretuieste.

Iti doresc sa nu ajungi ca cele care tac si indura.

User vechi: hmiron.
User si mai vechi: scrabble.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2012, 12:46:00
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron Vezi mesajul
VLCMirela, sunt nenumarate cai prin care se poate gestiona situatia. Daca nu poti s-o scoti la capat, baga divort si gata, nu esti obligata sa stai langa un om care nu te pretuieste.
poate divorta, numai daca stie sigur ca sotul a inselat-o.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2012, 12:48:39
horatiu.miron's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de JoyDivision Vezi mesajul
poate divorta, numai daca stie sigur ca sotul a inselat-o.
Nu inteleg, sunteti in masura sa-i impuneti cand sa divorteze si cand nu?

Reply With Quote
Vechi 04.05.2012, 12:56:40
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de horatiu.miron Vezi mesajul
Nu inteleg, sunteti in masura sa-i impuneti cand sa divorteze si cand nu?
cum as putea sa-i impun eu asta??! doar am exprimat o opinie conforma cu instructiunile expuse de Domnul in evanghelii.
Reply With Quote
Vechi 04.05.2012, 12:58:19
AndruscaCIM's Avatar
AndruscaCIM AndruscaCIM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.08.2009
Locație: Germania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Pe idea asta merg si eu,adevaratii crestini nu fac atatea mofturi si crize de personalitate!
Ideea aceasta fiind obiectiva, sau ipotetica?:D
Reply With Quote
Vechi 04.05.2012, 13:00:14
horatiu.miron's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de JoyDivision Vezi mesajul
cum as putea sa-i impun eu asta??! doar am exprimat o opinie conforma cu instructiunile expuse de Domnul in evanghelii.
Daca sunteti de acord cu ideea ca o femeie trebuie sa suporte orice din partea sotului sau, atata timp cat acesta nu se duce cu alta, atunci va doresc s-aveti parte exact de un astfel de sot. Cine stie? Poate peste ceva vreme o astfel de persoana v-ar determina sa va schimbati parerea.

Last edited by horatiu.miron; 04.05.2012 at 13:57:26.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
sotul vs familia de origine irinelu Nunta 68 30.08.2013 23:52:59
Sotul ideal cdiasimi Nunta 231 17.07.2012 10:34:54
Trebuie sa asculte sotia de sotul ei ? zaharia_2009 Pocainta 108 12.05.2012 19:26:11
ce pot face pentru sotul meu? doinalavinia Generalitati 11 30.01.2012 21:40:47
Cine nu si-a inselat sotul/sotia?? anika12 Nunta 94 26.10.2011 17:16:41