Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.09.2009, 07:58:36
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Dragul meu ateu Cătălin , îți reproduc o picătură de înțelepciune a Sfântului Atanasie cel Mare , la care am rugămintea să meditezi cât poți tu de profund. Atât te rog ! Deci : " Ceea ce face ca măreția omenească să fie întradevăr mare, este ca omul să-și simtă ticăloșia lui ". Atât pentru azi ( pentru tine și colegii tăi "atei" ) . O noapte cât mai liniștită !
Draga Cristi, te rog sa ma crezi ca nu am nici cea mai mica indoiala ca printre credinciosi se numara si destui intelepti, care stiu sa scoata din Biblie ceea ce are ea mai bun. Din fericire, tocmai din cauza aceasta, pentru ca omul simte din ce in ce mai fin ticalosia sa si cea din jurul sau, marea majoritate a invatamintelor din Biblie astazi nu mai sint urmate.
Dar asta e meritul omului, si trebuie sa nu ii neglijam acest merit.
Din pacate crestinismul, mai ales in domeniul moral, nu ii aroga omului nici un merit: lucrurile rele le face el, lucrurile bune le face Dzeu sau numai la indemnul sau.
Pe linga ticalosie, omul trebuie sa isi simta bunatatea, sa vada ca poate fi mai bun si, mai ales, sa simta satisfactia ca poate singur sa aleaga. Si ca a ales singur nu pentru ca la final va primi o recompensa ci pentru ca asa a ales el, prin vointa sa libera.
O zi plină :)
Călin
Reply With Quote
Vechi 08.09.2009, 13:31:30
C0rneliu C0rneliu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.04.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Una dintre probleme e sa nu devii prea satisfacut de tine. Cine poate infrana mandria unui om?
O alta problema este sa nu cadem in auto-suficienta. Cine poate sa-si dea seama cand a facut prea mult sau prea putin daca nu are o referinta?
Sunt niste chestiuni care sunt mult prea personale, si tot ceea ce este personal poate genera conflicte cu ceilalti. De aceea, Dumnezeu este calauza noastra.
Vechi 08.09.2009, 13:44:08
topcat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de C0rneliu Vezi mesajul
Cine poate sa-si dea seama cand a facut prea mult sau prea putin daca nu are o referinta?
Cum poti sa iti dai seamna ca referinta e buna sau rea?
In doua moduri: o postulezi sau o referezi la tine
Reply With Quote
Vechi 08.09.2009, 13:50:32
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de topcat Vezi mesajul
Cum poti sa iti dai seamna ca referinta e buna sau rea?
In doua moduri: o postulezi sau o referezi la tine
Pai, "tine" inseamna miliarde de oameni. Cine are dreptate? Cum ar fi ca la scoala copiii sa-si puna singuri note? Ca la serviciu sa ne dam singuri prime in functie de cat credem ca am muncit? Si exemplele pot continua. Sa avem referinte este obligatoriu.
Vechi 08.09.2009, 14:05:19
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Pai, "tine" inseamna miliarde de oameni.
Corect, nimic mai mult
Reply With Quote
Vechi 08.09.2009, 14:14:58
Senior Member

Implicit

Citat:
Corect, nimic mai mult
Asa, si mai departe de ce ignori restul raspunsului meu?
Vechi 08.09.2009, 14:21:45
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Asa, si mai departe de ce ignori restul raspunsului meu?
Referintele sint ceilalti oameni, de ce iti trebuie ceva supranatural?
Reply With Quote
Vechi 08.09.2009, 14:32:03
Senior Member

Implicit

Citat:
Referintele sint ceilalti oameni, de ce iti trebuie ceva supranatural?
Pai, parca ai spus ca referintele suntem noi... In care sens ai folosit asta? Eu ma refer la mine insumi sau eu ma refer la restul?
Indiferent cum, un asemenea sistem de referinte poate crea conflicte majore intre oameni.
In plus, nu am spus ca este nevoie de ceva sau cineva supranatural. Acest lucru l-ai dedus tu... nu stiu de unde din ceea ce am spus eu.
Ideea este ca, referintele personale sunt irelevante. Bazandu-ne doar pe referintele personale nu ar exista societate, ci anarhie.
Vechi 08.09.2009, 14:46:14
topcat
Guest

Implicit

Citat:
Pai, parca ai spus ca referintele suntem noi... In care sens ai folosit asta? Eu ma refer la mine insumi sau eu ma refer la restul?
Indiferent cum, un asemenea sistem de referinte poate crea conflicte majore intre oameni.
In plus, nu am spus ca este nevoie de ceva sau cineva supranatural. Acest lucru l-ai dedus tu... nu stiu de unde din ceea ce am spus eu.
Ideea este ca, referintele personale sunt irelevante. Bazandu-ne doar pe referintele personale nu ar exista societate, ci anarhie.
Pentru ca referinta evolueaza odata cu noi. Iar referintele personale odata cu societatea.
Referinta poti fi si tu, pentru ca ea provine dintr-o continua (personala sau mostenita) interactiune cu ceilalti.
Reply With Quote
Vechi 08.09.2009, 15:08:23
Senior Member

Implicit

Citat:
Pentru ca referinta evolueaza odata cu noi. Iar referintele personale odata cu societatea.
Referinta poti fi si tu, pentru ca ea provine dintr-o continua (personala sau mostenita) interactiune cu ceilalti.
Ca sa existe societatea, trebuie sa existe niste legi la care sa se raporteze toti.
Deci, raportarea vine din exteriorul individului/indivizilor.
Un individ poate fi de acord sau nu cu legile, in functie de raportarea sa la sine insusi. Si ce faci atunci? Schimbi legea pentru acel individ? Este clar ca anumiti indivizi sunt de acord doar cu anumite legi, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa le respecte pe toate.
Concluzia: raportarea se face la un sistem de referinta supra-individual, in cazul societatii, legile.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Icoanele eretice glykys Pictura si Sculptura Bisericeasca 3 24.07.2013 22:25:47
Vor sa elimine icoanele din scoli Va_iubesc Stiri, actualitati, anunturi 79 26.06.2010 15:56:53
Icoanele in dormitor Hartford Generalitati 102 15.03.2010 11:48:35
Justitia a hotarit: Icoanele ramin in scoli! Laurentiu Stiri, actualitati, anunturi 10 15.06.2008 21:42:16
Icoanele din scoli eu4talk Stiri, actualitati, anunturi 15 26.06.2007 21:00:04