Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.08.2008, 14:38:22
veilur veilur is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.01.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Cristiane, nu uita ca aici e pe forum. Ce ai vrea sa fac? Mi-am exprimat si eu niste neclaritati si am mai intrebat-o ceva pe Sofia la urma, si intradevar am zis la sfarsit ca multi nu au inteles cum trebuie sa tina cu adevarat un post. Un calugar mi-a spus ca postul se tine cu fructe si legume, dar cel mai important este sa ne ridicam de la masa cu un pic inainte de a ne satura.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2008, 17:51:54
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Si pe forum si oriunde, Stefane trebui sa fim la fel, sa gandim la fel. Dar nu asta e important acum in acest moment al postului ci cu cea ce va ramane in noi dupa post, adica beneficile postului, pentru ca fiece post ne hraneste mintea si sufletul, ne mai intelepteste oleaca, altfel e de prisos. Anca a aratat foarte bine avantajele curative pentru trup si daca trupul devine ceva mai sanatos si mintea si sufletul au de castigat. Dar te rog intelege si nu mai pune accentul pe gandurile tale rele si obsedante, pe patima, ci cauta latura buna a ta, fructicand-o la maxim. Iar despre post sa incercam sa nu mai discutam despre binecunoscuta hrana ci despre cealalta latura , a gandiri noastre, a inobilari sufletului, a curatirii mintii, a autoeducarii noastre intru cele bune. Oare Stefane pentru tine postul e o simpla perioada de regim alimentar ? Nu, nu cred si sti foarte bine ce gandesc si ce vreau sa spun. Pace si bucurie !
Reply With Quote
Vechi 10.08.2008, 18:00:33
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de veilur
Cristiane, nu uita ca aici e pe forum. Ce ai vrea sa fac? Mi-am exprimat si eu niste neclaritati si am mai intrebat-o ceva pe Sofia la urma, si intradevar am zis la sfarsit ca multi nu au inteles cum trebuie sa tina cu adevarat un post. Un calugar mi-a spus ca postul se tine cu fructe si legume, dar cel mai important este sa ne ridicam de la masa cu un pic inainte de a ne satura.
stii zicala ;cine nu tine postul dat de preot o sa-l tina pe cel dat de doctor!:D;)Parintele PORFIRIE ,canonizat de greci ii spunea unui ucenic care a plecat mi se pare ca in ANGLIA sa SE INTILNEASCA IN RUGACIUNE LA O ANUMITA ORA DIN NOAPTE ,adic SA SE ROAGE AMINDOI LA O ANUMITA ORA.rESPECTIVUL A MOTIVAT CA ARE SERVICIU ,ERA PROF.UNIVERSITAR ,CRED ,si ar fi obosot .El nu isi punea problema ca un astfel de mic efort ,l-ar fi vitalizat in cursul zilei urmatoare prin rugaciunile sfintului porfirie ,dar si prin rugaciunile tinute noaptea .!Asa ca s-a multumit cu dormitul si oboseala trupeasca inerenta a zilelor ,cind putea sa fie mai vioi ,prin actiunea DUHULUI SFINT ASUPRA SA!Cum iti explici ca par. IuSTIN PIRVU ,care nu prea are timp de dormit ,fiind mereu cautat si participind si la slujbe ,ca doar e monah,la a SA virsta inaintata ar rezista alfel!decit prin aceasta actiune a Duhului Sfint .Sigur ca inceputul e cel mai greu ,iar noi nefiind monahi si avind serviviu ,sa respectam cele 8 ore de somn ,cum spune si par .A.BOCA -OXIGEN ,GLICOGEN,SOMN,RUGACIUNE.:)
Reply With Quote
Vechi 10.08.2008, 18:04:08
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
Citat:
În prealabil postat de ioanhodean
eu m-am gandit sa citesc alternativ asa:
paraclisele Maicii Domnului,si acatistele ei:).
alternativ.
asta daca ma ajuta El.
DE CITIT IN ACEST POST PSALTIREA MAICII DOMNULUI si cartea f.f.frumoasa intitulata URMAREA MAICII DOMNULUI ca e f.f.folositoare sufletelor noastre:)
SI canoanele Maicii Domnului sint f.f.frumose ,de fapt rugaciuni :)catre M.D.
Reply With Quote
Vechi 10.08.2008, 18:06:09
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

IN POST STOMACUL SE MAI MICSOREAZA! Totul e sa avem taria sa nu il dilatam la loc dupa post!:D
Reply With Quote
Vechi 10.08.2008, 21:22:44
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

"Sa avem grija, asa cum v-am spus, sa postim si cu limba, frati crestini. Noi avem gura, cu care facem foarte multe greseli de neiertat. Sfantul Iacov spune asa: "Cine-si pazeste limba si nu spune lucruri gresite, acela e barbat desavarsit". Mare e razboiul purtat de limba - limba aceasta cu care vorbesc si eu acum. Si apoi nu uitati ca vom da seama de orice cuvant desert - asa ne avertizeaza Mantuitorul. E cumplit: vom fi pusi in fata cu toate cuvintele noastre. De aceea spun sfintii Parinti ca limba are doua garduri in fata, ca s-o poti stapani: dintii si buzele. Cand spune prostii, musc-o in asa fel incat sa curga sange. Pedepseste-ti limba, ca sa scapi tu de pedeapsa cea vesnica. Ar trebui sa ne controlam fiecare cuvant pe care-l spunem, pentru ca fiecare are rostul lui in viata noastra sau in viata altora"(Pr Sofian Boghiu).
Reply With Quote
Vechi 12.08.2008, 17:20:18
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

eu nu shtiu cum sa alung vedenia fericirii slavei de la oameni de maine ca ma gandesc mereu ca o sa traiesc maine cea ce nu traiesc azi, ca azi n-are sens ca shi asha o sa traiesc fericirea aia maine, shi pentru ca maine este o iluzie atat de frumoasa, atunci azi in loc sa postesc, mananc shi plang, mananc somn, prea mult somn... shi dimineazta atunci ma gandesc cate voi face in ziua de azi shi defapt spre amiaz imi dau seama ca a trecut in zadar shi iar imi apare naluca de maine, de luni... de poimartzi... shi nimic... adica inchipuirea asta de sine, frumoasa, de maine cand ma vad facand ceva, traind ceva, plinind cate ceva shi iubind, iar azi cat e ziulica de lunga totushi nu e timp pentru nimic... foarte ciudat, nu e timp decat pentru a manca somn... ca de plans, pentru pacate... altatdata, candva... de luni... de maine...

sau o alta chestie, nu mai sunt in stare de nimic, sunt ca shi paralizat, intre nishte limbi uriashe care sunt golite de duhul ce recunoashte pacatul, golite de contzinut, ca shi intre nishte frunze uriashe care nu au duh in ele caci nu shtiu de nici un pacat, e ca intr-o sera unde nu s-a auzit de pacate... pare ca e liber orice shi e foarte placut...

post, poi post inseamna potop, pocaintza, porunci, popor, porumb, povatzuire, pot fara op...

deci la ce se tzine post in primul rand ? poi la shtiintza ce vine de la malahishti shtiintzifici... ai naluciferizarilor inclinate spre rau inca din tineretzile lor... 7x???:(:(
Reply With Quote
Vechi 12.08.2008, 20:27:18
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vsovi
eu nu shtiu cum sa alung vedenia fericirii slavei de la oameni de maine ca ma gandesc mereu ca o sa traiesc maine cea ce nu traiesc azi, ca azi n-are sens ca shi asha o sa traiesc fericirea aia maine, shi pentru ca maine este o iluzie atat de frumoasa, atunci azi in loc sa postesc, mananc shi plang, mananc somn, prea mult somn... shi dimineazta atunci ma gandesc cate voi face in ziua de azi shi defapt spre amiaz imi dau seama ca a trecut in zadar shi iar imi apare naluca de maine, de luni... de poimartzi... shi nimic... adica inchipuirea asta de sine, frumoasa, de maine cand ma vad facand ceva, traind ceva, plinind cate ceva shi iubind, iar azi cat e ziulica de lunga totushi nu e timp pentru nimic... foarte ciudat, nu e timp decat pentru a manca somn... ca de plans, pentru pacate... altatdata, candva... de luni... de maine...

sau o alta chestie, nu mai sunt in stare de nimic, sunt ca shi paralizat, intre nishte limbi uriashe care sunt golite de duhul ce recunoashte pacatul, golite de contzinut, ca shi intre nishte frunze uriashe care nu au duh in ele caci nu shtiu de nici un pacat, e ca intr-o sera unde nu s-a auzit de pacate... pare ca e liber orice shi e foarte placut...

post, poi post inseamna potop, pocaintza, porunci, popor, porumb, povatzuire, pot fara op...

deci la ce se tzine post in primul rand ? poi la shtiintza ce vine de la malahishti shtiintzifici... ai naluciferizarilor inclinate spre rau inca din tineretzile lor... 7x???:(:(
Avand gandul la moarte le vei alunga pe toate cele desarte de aici. Nimicimea noastra este atat de reala si palpabila, incat slava lumeasca le incununeaza pe toate desertaciunile lumesti si ea, slava lumeasca, dispare ca fumul si se risipeste precum ceata de parca nici nu ar fi fost. A mai spus pe un topic ca cea mai de folos filozofie, este gandul la moarte . Slava lumeasca find desertaciune, ea nici nu exista de fapt decat in mintea noastra , ancorata in cele pur materiale , o iluzie, o fata morgana.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2008, 13:45:59
guimanion guimanion is offline
Junior Member

Data înregistrării: 20.12.2007
Implicit

Ma bucur sa citesc aceste cuvinte frumoase.
Reply With Quote
Vechi 13.08.2008, 15:04:49
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Citat:
În prealabil postat de vsovi

Avand gandul la moarte le vei alunga pe toate cele desarte de aici. Nimicimea noastra este atat de reala si palpabila, incat slava lumeasca le incununeaza pe toate desertaciunile lumesti si ea, slava lumeasca, dispare ca fumul si se risipeste precum ceata de parca nici nu ar fi fost. A mai spus pe un topic ca cea mai de folos filozofie, este gandul la moarte . Slava lumeasca find desertaciune, ea nici nu exista de fapt decat in mintea noastra , ancorata in cele pur materiale , o iluzie, o fata morgana.
ancorata in iubirea patimashe de sine shi duhul minciunii maririi de sine, adica maica patimilor shi tatal minciunii ce odrasleshte o multzime de copii ai desfranarii peste care se introneaza antihrist..."la inceput se va arata bland" shi plin de toate capacitatzile shi talentele... (sf Lavrentzie al Cernigovului)

guimanion:
multzumim de laude... (exemplul potrivit la momentul potrivit :D)

acuma sa vad cum o sa ma scap de ele shi sa nu le pape "fiara" din mine ca sa se creada el ceva ca a facut cineva ceva...

"Caci cine te deosebeshte pe tine shi de ce te lauzi ca shi cum nu pe toate le-ai fi primit" (sf Pavel , citat aproximativ ca-s uituc)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
vine vine ioanhodean Postul 22 08.05.2013 11:50:17
Vine Sfarsitul lumii? mihailt Generalitati 23 29.11.2012 22:56:32
Dupa BAC vine facultatea richard_d Generalitati 8 16.07.2011 09:30:11
cum vine asta? victortiti89 Generalitati 4 08.06.2011 23:16:34
Vine vara ... ClaudiuT Tinuta in Biserica 18 08.05.2009 18:01:00