Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.05.2008, 01:36:09
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Religia: Ortodox
Implicit

Nu am spus nimic de mancare,din contra in manastire obezitatea este rareori o consecinta a imbuibarii.Nu sunt chiar atat de inculta sa pun obezitatea doar pe seama mancarii.Obezitatea reprezinta,practic o boala a metabolismului,iar lipsa unor substante la nivelul acestuia(ex;Magneziu)pot determina dereglari ale metabolismului,si deci obezitatea prin retinerea irationala de lichide sau transformarea substantelor nutritive intr-o forma haotica,in grasimi.Dar,din propria experienta,fiindca nu sunt o mancacioasa,un factor destul de important care poate duce la obezitate este sedentarismul,dar si bine-nteles lipsa echilibrului dintre energia asimilata si energia consumata.Obezitatea se poate instala mai cu usurinta in perioadele de flamanzire intercalate cu imbuibare,aceasta reprezinta si strategia principala de marire eficienta a volumului si formare a sportivilor de traditie japoneza,Sumo.Obezitatea,sau mai degraba ingrasarea poate sa apara mai ales in urma stressului,pentru ca sa cum sistemul nervos se deregleaza datorita acestuia,asa si sistemul metabolismului se deregleaza si incepe sa distribuie si sa formeze grasimile fara ratiune.Dar sa nu uitam,ca dintr-un motiv sau altul,aproape 90 % dintre obezi mananca de sparg,deci nu poate fi decat un mit faptul ca obezii ajung astfel datorita altor factori decat imbuibarea,aproape intotdeauna,fie ele si motive de dereglari nervoase(bulemie)obezitatea apare datorita meselor bogate in calorii si destul de frecvente si indestulatoare,in acelasi timp in care sedentarismul este la el acasa.
Si am vorbit si de obezitate la aproape 2 noaptea...si cand ma gandesc,ca o sa ma trezeasca copii dimineata!!!
Reply With Quote
Vechi 12.05.2008, 01:53:50
Traditie Traditie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ory
insa la manastire nu se munceste 8 ore cum prevede legea muncii,ci 12-14 ore daca se poate,si daca omul nu ar cadea frant ar fi fost supus la munca non-stop,specific,in manastire.Deci baga de seama,chestia cu rugaciunea este doar literare,MUNCA este preocuparea de baza a manastirii,sub denumirea de sfanta ascultare,sau sf.iobagie
Nu am sustinut altceva, ai exagerat, nu se munceste chiar atât dar realitatea e ca manastirile au ajuns mai degraba unitati economice.

Dar tu spusesesi ca ]n lume se munceste mai mult ca în manastire unde s-ar lenevi, te contrazici.

si acum sa trecem la rugaciune,este adevarat ca ea se savarseste mai des decat in lume,dar aceasta numai in zilele de sarbatoare,restul poate fi si "in taina",ca doar n-o sa se iarda timpul calugarilor cu rugaciunea,caci munca este mai profitabila

Slujbele nu pot fi numite rugaciune, eu vorbesc de rugaciunea sau pocainta neîncetata. Aceasta nu e de neîmpacat cu munca, Scararul (parca) zicea ca trebuie sa fii cu un picior în rugaciune si unul în munca dar munca, zic eu, trebuie sa fie mai mukt din neatentie, toata atentia noastra trebuie sa fie în rugaciune ca de celelalte se ocupa Dumnezeu.

Cat despre personajele care nu se indeletnicesc cu aceasta munca,stai fara grija,un viciu aproape intotdeauna atrage dupa sine un altul,asa ca nici cu rugaciunea nu se omoara,caci doar exista mereu cei care trabuie sa-nvete si cei de rand

Ideea ca prin munca scapam de alte vicii mi se pare falsa. Nu poti evita o ispita ]ndeletnicindu-te cu altceva, trebuie sa stai sa lupti ispita. Traind în rugaciune continua pe de o parte esti în permanenta întors spre Dumnezeu, pe de alta parte eviti ispitele.

Nu stiu daca e cum zici, numai Dumnezeu stie cum se roaga cineva. Vezi ca si despre Sfântul Siluan ceilalti calugari credeau ca e un taran simplu, dar el se ruga continuu si s-a aflat numai dupa moarte.

Despre obezitate, la calugari se datoreaza mai mult sedentarismului. Cei care manânca mult sunt cei tineri, care au un metabolism dinamic si muncesc si nu se îngrasa.

Reply With Quote
Vechi 12.05.2008, 02:02:11
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

In curind nici in Romania la minastiri nu o sa mai munceasca pe rupte. Din ce am observat de curind vad ca am luat-o pe urmele monahilor SI monahiilor grecesti care practic nu mai misca un deget avind o droaie de ZILIERI si banuiesc si SPER ca actionind astfel se ocupa exclusiv de rugaciune.

...si nici nu ar mai putea sa tina pasul deoarece prin Romania multe minastiri deja sunt ferme de animale si agricole in toata regula, centre comerciale cum a amintit cineva mai sus
Reply With Quote
Vechi 12.05.2008, 02:08:26
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie
Ideea ca prin munca scapam de alte vicii mi se pare falsa. Nu poti evita o ispita ]ndeletnicindu-te cu altceva, trebuie sa stai sa lupti ispita. Traind în rugaciune continua pe de o parte esti în permanenta întors spre Dumnezeu, pe de alta parte eviti ispitele.
Andrei, exista o mare isiruire de "studii" patristice care spun ca ispita nu o poti birui NUMAI STIND si rugindu-te. Sf parinti au intors-o pe toate fetele si ajungeau sa fie pocniti rau de tot si dati de pereti daca nu aveau RUCODELIA, lucrul manual, astfel impletind rugaciunea cu munca fizica.

Crede-i pe cuvind pentru ca ei NU MINT
Reply With Quote
Vechi 12.05.2008, 02:11:50
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie
Vezi ca si despre Sfântul Siluan ceilalti calugari credeau ca e un taran simplu, dar el se ruga continuu si s-a aflat numai dupa moarte.
De ce credeau despre el ca e TARAN SIMPLU?...pentru ca muncea de rupea, asta vedeau la el...si se ruga
Reply With Quote
Vechi 12.05.2008, 02:17:54
AndreiB AndreiB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.09.2007
Implicit

ory,
eu nu inteleg un lucru
daca pe tine te nemultumeste o regula aplicata de catre Biserica Ortodoxa si daca nu vrei sa o respecti, de ce vrei sa o schimbi.
daca respectiva monahie a ales sa plece din manastire pentru o iubire efera/trecatoare/inselatoare si este nemultumita de modul in care a fost tratatata, sa ramina in credinta pe care crede ea ca o are fata de Dumnezeu.
chiar asta si propovaduiesti pe aici: credinta personala fata de Dumnezeu care nu are nevoie de intermediari.
si atunci?
la ce folos acest zbucium al tau?
doar pentru a te afla in treaba?
Reply With Quote
Vechi 12.05.2008, 09:53:24
ory ory is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.09.2006
Locație: Galați
Implicit

Da Andrei,ma aflu si eu pe-aici in treaba,exact ca si tine...
Reply With Quote
Vechi 12.05.2008, 10:51:53
Senior Member

Implicit

bine soro oy,
zi o rugaciune si te linisteste.
Reply With Quote
Vechi 12.05.2008, 11:44:39
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AndreiB
bine soro oy,
zi o rugaciune si te linisteste.
poi eu vad ca tu eshti mai nelinishtit ca ory.... sa fie din cauza ca itzi pasa mai mult de monahi decat ei? de aceea ma intreb cand ai fost ultima oara la o manastire dar nu doar pentru a avea un concediu mai interesant ci pentru a asista la o slujba sau o liturghie? Eu am fost doar cand eram f mic in interes mai mult turistic.... dar unii se duc sa mai stea de vorba cu cate un monah imbunatatzit sau o monahie pentru a deslushi cate o problema....

ma intreb de ce ar trebui ca ory sa corespunda ochilor tai? sa ai dumneata ochi curatzitzi cu alifie de la Hristos shi te gandeshti la mantuirea ei, sau sa vezi paie prin barna telescopica a maririi de sine pe care totzi o avem in mod fatal in ochishorii noshtrii de creshtini ce ne-am fofilat fara rushinica printre shefi... iar daca suntem shefi atunci de ce sa nu facem putzintica ordine intre oy...

deci te rog frumos sa nu ne trimitzi sa facem rugaciuni pentru interesele tale, ca ia sa vedem cum vei reactziona la mesajul meu.... te vei oftica? sau vei pastra linishtirea inimii? asta daca shtii cum se face in timpul rugaciunii shi in diferite situatzii.... dar cred shi eu ca shi ory ca dumneata nu shtii dar dai la altzii sa faca ce ar trebui sa faci dumneata... shi eu shi ea... dar nu cu fortza! ci fiecare dupa umila sa credintza... sau cum ????:(
Reply With Quote
Vechi 12.05.2008, 13:17:03
Senior Member

Implicit

vsovi,
matale, cu ceva timp in urma, m-ai facut si bou si nu m-am suparat. din contra, m-am bucurat ca cineva ma vede bou, cind eu ma vad Vierme si mi-am zis: ia uite un frate care ma vede mai mare decit sint. ups, m-am mindrit in sinea mea, ca pentru o secunda am crezut ca chiar sint bou si nu vierme.
la manastire vsovi ma duc cind ma spovedesc, turizm nu fac ca sa nu smintesc. ca nu vreau sa zpurc si ultimele locuri in care mai exista curatie.
deci, nu m-am suparat.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Destinatia posibila a celor ce parasesc ortodoxia e iadul spre_rasarit Generalitati 70 04.01.2012 16:13:17
Care este cel mai important lucru pe care doriti sa il faceti in viata? alexdu Generalitati 79 23.09.2011 16:55:07
Care este pozitia BOR fata de persoanele care fac doar cununuia civila? elom Nunta 38 16.08.2011 23:45:58