![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Puteti sa observati ca cine isi zice Orthodhoxia.i.thanatos nu a prezentat apartenenta sa la vreo biserica ortodoxa desi eu i-am cerut in nenumarate randuri sa ne arate aceasta.
Asa ca nu va luati dupa el.Cine e in BOR sa ramana in BOR cine e in BOSV sa ramana in BOSV ca in ambele lucreaza Dumnezeu. Last edited by mihailt; 19.02.2010 at 17:11:50. |
|
|||
|
|||
![]()
Personal sunt curios sa aflu mai multe despre BOSV , daca BOSV = ortodocsi de rit vechi.Astept sa-mi explicati :D.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Episcopii nostri au succesiunea apostolica neintrerupta prin BOSV a Greciei, ROCOR si Biserica Rusa de dinainte de revolutia bolsevica.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() In limba greaca exista trei cuvinte pentru ceea ce se vrea a fi dragoste/iubire in romana. Dintre acestea eros descrie iubirea pasionala, adesea irationala. Versul “Omnia vincit amor, et nos cedamus amori / Iubirea cucereste totul, sa ne lasam si noi prada iubirii” (Vergilius) exprima cel mai bine genul de iubire pe care il implica eros (si nu neaparat cu tenta sexuala), dar acest cuvint nu se regaseste decit de doua ori in Scriptura, si numai in Vechiul Testament. Celelalte doua cuvinte sint agape si philia. Primul inseamna iubire izvorita din credinta, iar al doilea dragoste ca si complement al prieteniei. Ambele sensuri denota sentiment stapinit de ratiune. Dintre acestea agape se intilneste cel mai frecvent, dar philia are o oarecare intietate in Evanghelia Sf. Ioan. |
|
|||
|
|||
![]()
"10. Cel ce S-a pogorât, Acela este Care S-a suit mai presus de toate cerurile, ca pe toate să le umple. "
Aci e vorba de Dumnezeu Iisus Hristos care prin Sfantul sau trup si suflet se numeste scaun sau tron al Preasfintei Treimi.Si care si tuturor puterilor ceresti se impartaseste.Cerurile inseamna in prim inteles puterile ceresti,Sfintii Ingeri. A se vedea cantarea tradusa in limba omeneasca a Sfintilor Ingeri din ceruri care este cantata Maicii Domnului: "Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru..." adusa (revelata) de Sfantul Arhanghel Gavriil. Si Sfantul canon al Sfantului Andrei Criteanul: "Nedespãrtitã în fiintã, neamestecatã în Fete, Dumnezeu Te cunosc pe Tine Dumnezeire, una în Treime ca pe Ceea ce esti întocmai cu împãrãtia si întocmai cu tronul; si strig Tie cântarea cea mare, ce se cântã întreit întru cele de sus. " Pai mai fratilor cat au discutat Sfintii Parinti cu Arie care era inselat de duhuri rele si s-au facut minuni de Dumnezeu prin Sfantul Spiridon cu caramida pana a fost anatemizata respectiva erezie? Foarte mult s-a discutat cu mila si blandete. Dar cei cu care se discuta in miscarea ecumenica oare sunt arieni? Nicidecum. Ba ca recunosc si dogma Preasfintei Treimi. Si atunci de ce ar fi pacat ca se fac discutii pentru incercarea aducerii lor la crestin ortodoxie? |
|
|||
|
|||
![]()
Acolo e o exprimare simplificata a Sfantului Ioan Teologul prin care zice de Dumnezeu ca e milos.
A se vedea Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul. Mai intai noi zicem de Dumnezeu cu vorbele noastre omenesti ca sa intelegem putin despre Dansul: "Cel care vrea să vorbească sau să audă despre Dumnezeu trebuie să știe în chip clar că atât cele cu privire la doctrina despre Dumnezeu, cât si cele cu privire la doctrina întrupării, nu sunt toate inexprimabile și nici toate exprimabile, nici toate incognoscibile si nici toate cognoscibile. Altceva este cognoscibilul si altceva exprimabilul, după cum altceva este vorbirea și altceva cunoașterea." "Toate câte le spunem in chip afirmativ cu privire la Dumnezeu nu indica natura Lui, ci cele in legatura cu natura Sa. Chiar dacă vom spune că Dumnezeu este bun, că este drept, că este înțelept, sau orice altceva, nu indicăm natura lui Dumnezeu, ci pe acelea în legătură cu natura Lui." |
|
|||
|
|||
![]()
Si practic sunteti independenti lipsiti de comuniunea patriarhala?
|
|
|||
|
|||
![]()
Parerea mea daca e asa cum cred eu, e ca BOSV s-a pripit cand a decis sa se rupa de Biserica.Desigur sinaxarul nou are imperfectiunile lui din punct de vedere organizational bisericesc insa nu e un dezastru absolut din punct de vedere festiv,mai ales unul demn de o schisma.Avand in vedera ca Biserica inca mai pastreaza si tine Pascalia veche as spune ca s-a exagerat si inca se mai exagereaza putin.Ar fi putut cei care acum sunt BOSV sa faca doua lucruri.Unul dintre ele sa incerce sa ajunga la un consens si sa creeze o reforma asupra sinaxarului, tinand sarbatorile festive traditionale importante atunci cand se cuvine sau sa tina in continuare sinaxarul vechi , insa sa nu se rupa de Biserica.Am inteles ca cei de la sf munte sunt tot pe calendarul vechi.Calendarul gregorian e sub anatema.Biserica in primul rand nu trebuia sa recurga la acest calendar.A fost o greseala.Desigur nu afecteaza aproape deloc acest calendar ortodoxia doctrinara insa afecteaza ortodoxia organizationala si festiva, care personal as numiio importanta in Biserica.Personal sunt curios sa vad daca au mai existat anumite puncte si decizii sinodale puse sub anatema care mai tarziu au fost ridicate in istoria mai veche a Bisericii.In acest caz putem vorbi si de o reforma asupra calendarului, insa cea mai frumoasa reforma ar fi intoarcerea la cel vechi :).De ce nu se fac discutii in acest sens?
Vreau sa va zic ca cu strangere de inima am facut acest post am incercat sa fiu obiectiv cat mi-a stat in putinta.Cu lucrurile sfinte nu e de joaca.Orice schimbare si periclitare cat de mica a lucrurilor sfinte conteaza.Pentru ca Biserica trebuie sa fie sfanta si curata absolut , ca si pe cei ce vor sa se sfinteasca sa-i faca sfinti desavarsiti in lumina curata si neintinata a adevarului. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
adevar sau superstitie?! | ovidiu.mihai05 | Generalitati | 4 | 07.10.2011 07:48:54 |
Potopul- mit sau adevar? | Zarathustra_revenind | Generalitati | 47 | 20.06.2010 12:54:55 |
Exista mantuire, exista vindecare! | iosif | Pocainta | 3 | 07.02.2007 13:48:29 |
|