Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.05.2017, 12:40:04
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana Vezi mesajul
Tu crezi ca nestiinta e scuzabila in cazul preotilor?
Este scuzabil daca nu se impotrivesc adevarului, atunci cand il afla. Asta nu inseamna ca neinformarea e scuzabila. De exemplu, am citit ca un sfant a avut o viziune cu Sfantul Grigorie si l-a intrebat de ce a scris despre apocatastaza, iar Sfantul Grigorie i-a raspuns ca a gresit pentru ca nu s-a rugat atunci sa afle adevarul.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2017, 12:45:41
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lancelot Vezi mesajul
Patrie si Credinta, multumesc inca o data pentru linkul dat, ii multumesc si lui Cristian, este exact ce mi-am dorit, am sa-i citesc din cartile aparute in romaneste, sunt foarte multe si din fericire cred ca am acces la ele. Opera Sfantului Ioan Damaschin este cultivata la noi, vad cu surprindere. Am sa le caut pe acestea:

-despre cele doua vointe ale lui Hristos
-despre cinstirea sfintelor icoane
-despre cinstirea sfintilor si a moastelor lor
Cel mai bine este sa citesti intai catehismul, pentru ca atfel n-o sa intelegi sau o sa intelegi gresit. Sa gasesc si pe net: http://www.credo.ro/catehism.php
http://www.crestinortodox.ro/carti-o...dox-80541.html
Reply With Quote
Vechi 03.05.2017, 13:19:20
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Reiterpretezi. Nu asta spune părintele Stăniloae; nu se referă la harul chemător, ci spune că a existat într-un mod mai mult sau mai puțin accentuat. În orice caz, sper ca atunci când voi folosi acest cuvânt, nedeplin, în legătură cu alte confesiuni creștine, să-ți amintești de unde l-am preluat.
Si harul exterior se poate numi nedeplin. E harul pe care il aveau Sfintii Prooroci, Sfantul Ilie sau Sfantul Elisei. Eu cred ca e posibil ca Parintele Staniloae sa se fi referit la acest lucru. Daca s-a referit la altceva atunci luam ca reper invatatura Bisericii, asa cum spune si aici: https://ro.orthodoxwiki.org/Sfin%C8%...4%83rin%C8%9Bi

"Sfinții Părinți au nuanțat și explicitat învățătura Bisericii (una și aceeași de la începuturi, dar dezvoltată și explicitată în timp), au precizat-o și au apărat-o în fața ereziilor.
Totuși, cum perfecțiunea este un atribut propriu doar a lui Dumnezeu, Sfinții Părinți nu sunt infailibili, ci au putut avea în scrierile lor anumite inexactități, ori greșeli, pe care nu au avut ocazia să le îndrepte în timpul vieții lor pământești. Pentru aceasta, o scriere a unui Sfânt Părinte nu este luată ca valoare "în sine", ci împreună cu scrierilor celorlalți Sfinți Părinți. Această atitudine teologică se numește "consensul Părinților", Consensus Patrum (lat.)."

Last edited by catalin2; 03.05.2017 at 13:21:56.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2017, 13:28:14
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Într-adevăr, se poate să fi fost ironic acolo Cătălin, dar răspunsul lui e în logica ''întrebuințării'' harului de către cineva, posibilitate pe care chiar aș vrea să înțeleg dacă el o susține.

De fapt, mi-am dat singur răspunsul: N-o susține. E clar că dacă cineva părăsește Biserica pierde harul.

Însă cred că îmi scapă sensul răspunsului lui de mai sus, fie el și ironic.

Probabil e dat din perspectiva vecinului care-si face biserică.
Da, era spus in sens ironic acolo. Nu poate cineva boteza in afara Bisericii, chiar si in Biserica boteaza doar preotii hirotoniti (si pot face si mirenii, adica membrii Bisericii, botezul acela in caz de necesitate).
Reply With Quote
Vechi 03.05.2017, 14:46:52
iana iana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.04.2008
Locație: romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Este scuzabil daca nu se impotrivesc adevarului, atunci cand il afla. Asta nu inseamna ca neinformarea e scuzabila. De exemplu, am citit ca un sfant a avut o viziune cu Sfantul Grigorie si l-a intrebat de ce a scris despre apocatastaza, iar Sfantul Grigorie i-a raspuns ca a gresit pentru ca nu s-a rugat atunci sa afle adevarul.
Nestiinta si suficienta nu sunt scuzabile la nimeni. La preoti e mai grav ca ei smintesc si pe altii. Si daca ei, la un moment dat, se intorc la adevar, cei pe care i-au smintit poate raman smintiti.
Pe mine ma nedumereste la tine, asa cum am mai spus, ca problemele din interior le minimalizezi. Continui sa ataci tot ce-i in exterior si in acest context le dai apa la moara ereticilor din interior.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2017, 14:54:18
suslik suslik is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.10.2016
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iana Vezi mesajul
Nestiinta si suficienta nu sunt scuzabile la nimeni. La preoti e mai grav ca ei smintesc si pe altii. Si daca ei, la un moment dat, se intorc la adevar, cei pe care i-au smintit poate raman smintiti.
Pe mine ma nedumereste la tine, asa cum am mai spus, ca problemele din interior le minimalizezi. Continui sa ataci tot ce-i in exterior si in acest context le dai apa la moara ereticilor din interior.
Subiectivismul confesional sau ideologic a fost intotdeauna una dintre cele mai dezastruoase atitudini umane.
Vechi 03.05.2017, 15:00:19
iana iana is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de suslik Vezi mesajul
Subiectivismul confesional sau ideologic a fost intotdeauna una dintre cele mai dezastruoase atitudini umane.
Da, asa este.
Si in sens larg si restrans cautam dusmanul in alta parte si nu-l vedem ca, poate e la /in noi. Fugim de el cu el in spate.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2017, 15:03:48
iana iana is offline
Senior Member

Implicit

Nu inteleg incrancenarea impotriva unitatii. Pe unii zici ca-i apuca disperarea, pe cine vor mai uri ei?
Reply With Quote
Vechi 03.05.2017, 16:46:00
antoniap
Guest

Implicit

Solicit schimbarea denumirii acestui forum.
Un forum în care se duce o lupta apriga pentru impunerea ecumenismului nu este ortodox. Drum bun, tovarăs™i, spre culmile ecumenismului multilateral dezvoltat!
S˜i mai solicit închiderea acestui subiect.

Last edited by antoniap; 03.05.2017 at 16:59:34.
Reply With Quote
Vechi 03.05.2017, 17:10:59
NicolaeM NicolaeM is offline
Member

Data înregistrării: 20.11.2016
Unhappy

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Solicit schimbarea denumirii acestui forum.
Un forum în care se duce o lupta apriga pentru impunerea ecumenismului nu este ortodox. Drum bun, tovarăs™i, spre culmile ecumenismului multilateral dezvoltat!
S˜i mai solicit închiderea acestui subiect.
Gata, pleci?
Reply With Quote
Răspunde