![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Theodor_de_Mopsuestia; 11.10.2011 at 17:47:55. |
|
|||
|
|||
![]()
Salutare si bine v-am regasit !
Dar aici nu se discuta despre bioterapie ? |
|
|||
|
|||
![]()
Bine v-ati intors, stimate domn! Subiectul original al topicului s-a pierdut demult in entropia maniei unora...
|
|
|||
|
|||
![]()
Probabil cel mai bun lucru e ignorarea, nu degeaba scrie ce scrie in Biblie si nu putem sa ne credem noi mai intelepti decat Sfanta Scriptura.
Eu ii consider egali pe toti indiferent de religie, de aceea discut la fel si cu atei, neoprotestanti sau alte culte. Ii consider pe toti oamenii ca au un fond bun,imi pare doar rau ca nu pot vedea adevarul, de aceea catodata incerc macar sa li-l spun. Dar se pare ca nu toti sunt la fel si pe cei inversunati si agresivi e mai bine sa ii ignori, desi mie imi pare rau si de asta. Ar fi un lucru bun ca si alti ortodocsi sa faca la fel. |
|
|||
|
|||
![]()
Cand cineva denatureaza adevarul trebuie spus - "Nu poate lumina sa stea ascunsa sub obroc".
Ca trebuie ignorati s-a vazut ,nu s-a mai scris nimic. |
|
|||
|
|||
![]()
la dreapta Judecata o sa dam seama si de lucrurile bune pe care am fi putut sa le facem si nu le-am facut...
Last edited by ovidiu b.; 13.10.2011 at 16:14:14. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
- Sărutul îi rămîne ca un balsam pe inimă, și totuși, stăruie mai departe, neclintit, în hotărîrea lui. - Ca și tine, nu-i așa ? răbufni Aleoșa îndurerat. Ivan începu să rîdă. - Toate acestea sînt cai verzi pe pereți, Aleoșa! o simplă fantezie, fără nici un sens, a unui student cu o imaginație deșucheată, care în viața lui n-a scris nici măcar două versuri. De ce vrei să iei totul în serios? Nu cumva îți închipui că voi fi avînd de gînd acum să mă duc la ei, acolo, la iezuiți, să mă înrolez printre cei ce se căznesc să îndrepte lucrările sale? O, Doamne, mult crezi că-mi pasă mie de toate astea?! }i-am spus doar: să ajung numai la treizeci de ani, și pe urmă gata, trîntesc cupa de pămînt! - Și mugurii plini de mîzgă, și mormintele dragi, și cerul albastru, și aleasa inimii tale? Cum ai să trăiești, de unde ai să iei dragostea pe care zici că le-o porți? continuă cu lacrimi în glas Aleoșa. Poți, oare, să-ți duci mai departe viața cu iadul ăsta în inimă și în cuget, spune-mi, poți? Nu, sînt sigur că de aceea pleci, ca să te înrolezi la ei... iar dacă nu, ai să te omori, fiindcă n-ai să poți rezista pînă la urmă! - Există totuși o putere în stare să reziste la orice! rosti Ivan cu un zîmbet de gheață. - Care? - Puterea Karamazovilor... puterea ce-o trag din ticăloșia lor. - Puterea de a te cufunda pînă peste cap în desfrîu, de a-ți pîngări și sugruma sufletul, da? - Poate și asta... dacă pînă la treizeci de ani n-am să izbutesc, cine știe, să scap cu fața curată, căci... după aceea... - Cum ai să izbutești? Cu ajutorul cui? Cu ideile pe care le ai e imposibil. - Tot cu mijloacele Karamazovilor. - Adică „totul este permis”? Asta vrei să spui? Ivan se încruntă, galben ca ceara la față. - Aha! rosti el cu un rînjet forțat. Văd c-ai prins cuvintele care l-au scos din sărite deunăzi pe Miusov... și pe care Dmitri le-a parafrazat cu atîta candoare! Da, poate și așa, dacă-i vorba că „totul este permis”! Nu retractez. De altfel, formula găsită de Mitenka nu-i chiar așa de rea. Aleoșa se uită la el fără să scoată un cuvînt. - Trebuie să plec, frățioare. Credeam că în toată lumea asta te am măcar pe tine, continuă Ivan dintr-o dată înduioșat. Văd însă că în inima ta nu există nici un locșor pentru mine, dragul meu sihastru. Nu înțeleg să renunț la formula „totul este permis”, de aceea sînt sigur c-ai să te lepezi de mine, nu-i așa? Aleoșa se ridică, se apropie de el și-l sărută blînd pe gură. - E un plagiat! exclamă Ivan cuprins de o subită exaltare. Ai copiat gestul descris în poemul meu! Totuși, îți mulțumesc. Și acum, să mergem, Aleoșa; nici tu, nici eu nu mai avem vreme de pierdut. Frații părăsiră localul, oprindu-se totuși încă o clipă în prag. - Ascultă, Aleoșa, rosti Ivan cu fermitate, dacă o să mai am încă putere să trăiesc pentru mugurii plini de mîzgă, crede-mă c-am să-i iubesc numai de dragul tău. E destul să știu că exiști undeva pe lume ca să nu-mi fie lehamite de viață. Ești mulțumit? Dacă vrei, ia-o drept o declarație de dragoste. Și acum, drumurile noastre se despart. Ajunge, auzi tu? Ajunge cît am vorbit!" Vezi, dragul meu Scoțian, Hristos l-a sărutat pe gură pe marele inchizitor nu ca să-i confirme hulele ci ca să-i arate că-l iubește. îți sărut și eu gura ta virtuală, plagiez și eu un pic. Dacă am fi doar noi doi aș pleca și ți-aș duce dorul în Hristos. Dar aici au fost și alții care au citit și fiind pe un situs Ortodox, dorind să aflăm lunga cale la o medicină fără de înșelare, fiind așadar pe urmele cele subtile ale înșelării duhovnicești sunt obligat, fără de obligație să arăt cele greșite în spusele tale. Ca și Alioșa mai sus nu te urăsc te iubesc pe tine ci doar nu sunt de acord cu hulele susținute de tine și pe ele le combat căci astăzi mult s-a amestecat adevărul cu minciuna și în cunoaștere și în trăire. Smerenia nu înseamnă a-ți afirma păcătoșenia când trebuie mărturisită credința. Smerenia este o prăpastie în care te arunci cu totul lăsând să hotărască Dumnezeu ce vrea cu sufletul tău și nu doar în gând ci în adâncul dorinței și nu în fața altora, o smerenie care se arată nu e smerenie ci afișaj electoral. Rom.10:8. Dar ce zice Scriptura? "Aproape este de tine cuvântul, în gura ta și în inima ta", - adică cuvântul credinței pe care-l propovăduim. Rom.10:9. Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul și vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morți, te vei mântui. Rom.10:10. Căci cu inima se crede spre dreptate, iar cu gura se mărturisește spre mântuire. Vezi, tot al smereniei este și mărturisirea. Iar ea implică: Iac.5:12. Iar înainte de toate, frații mei, să nu vă jurați nici pe cer, nici pe pământ, nici cu orice alt jurământ, ci să vă fie vouă ce este da, da, și ce este nu, nu, ca să nu cădeți sub judecată. II.Cor.1:17. Deci, aceasta voind, m-am purtat, oare, cu ușurință? Sau cele ce hotărăsc, le hotărăsc trupește ca la mine da, da să fie și nu, nu? II.Cor.1:18. Credincios este Dumnezeu, că n-a fost cuvântul nostru către voi da și nu. II.Cor.1:.19. Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, Cel propovăduit vouă - prin noi, prin mine, prin Silvan și prin Timotei - nu a fost da și nu, ci da a fost în El. II.Cor.1:20. Căci toate făgăduințele lui Dumnezeu, în El, sunt da; și prin El, amin, spre slava lui Dumnezeu prin noi. Vezi, trebuie să ne învățăm să spunem da la tot ce este al lui Dumnezeu și nu la tot ce nu este al lui Dumnezeu. Nu trebuie să le amestecăm. Te rog, chiar atunci când vei vedea, și de acum voi și începe, să arăt greșelile din spusele tale nu le lua personal ca împotriva ta. Nu le voi zice lor, căci nu pot să le zic da. Da, îți zic ție fiindcă nu iubesc să-ți zic nu: te iubesc sărmane suflete, pentru tine și durerile tale. Iar atunci când va veni clipa aceea înfricoșată în care să simți insuportabilul din iadul desris de tine, despre tine, mai sus, și când ți se va părea că nimic nu se mai poate face, când vei simți cum a simțit Ivan Karamazov, te rog să nu uiți a te arunca, gol de tine, în fața Maicii Domnului. Ea este singura ce te va putea scăpa. Cu durere și dragoste, Alexandru
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. Last edited by ALEXANDRU ANASTASIU; 24.10.2011 at 02:14:03. |
|
||||
|
||||
![]()
Pentru că mai sus ni s-au enumerat câteva din principiile doctrinei și căii lăuntrice propusă de protestanții de pe forum, pentru a putea deosebi și falsa sfințenie a unora ca Francisc de Assisi, Jean Calvin, Ignațiu de Loyola, Tereza de Calcutta, Toma de Aquino, Anton de Padova de Adevărata Sfințenie și de aici să revenim la recunoașterea mult așteptată a înșelării în medicină, foarte mult ne vom folosi, mai înainte de a arăta defectele sfințeniei false, în a vedea, măcar intelectual, cele care de fapt pot fi înțelese cu adevărat doar prin trăire, citând dintr-o carte foarte importantă și dragă sufletului nostru, pe care Dumnezeu mi-a pus-o azi din nou în amintire, în ajutorul dezbaterii noastre.
Îmi cer iertare că amân dezbaterea înșelării demonice în medicină. Dacă nu ne vom lămuri cât de subtilă este înșelarea în religie (care este dedicată special adevărului, dar care, în afara ortodoxiei atât de mult a deviat în minciună), nu vom putea vedea înșelarea din medicină, un teren expus din start amestecului adevărul și minciună. Mai ales că medicina demonică de azi abuzează din plin de falsele minuni și falsa sfințenie. ARHIMANDRITUL SOFRONIE CUVIOSUL SILUAN ATHONITUL Traducere din limba rusă de Ierom. Rafail (Noica) Tipărită cu binecuvântarea înalt Preasfințitului ANDREI Arhiepiscopul Alba-Iuliei Editura Reîntregirea Alba Iulia, 2009 GÂNDURI DESPRE LIBERTATE Mai sus am înfățișat convorbirea Starețului cu un tânăr stu-dent, unde, într'o măsură, se pot vedea părerile sale asupra li-bertății; iar aci doresc să adaug și alte gânduri ale sale, pe care le-am auzit de la dânsul, și exprimate în parte în scris, însă într'un grai de neînțeles celor mai mulți. Viața Starețului s'a desfășurat cu precădere în rugăciune, iar mintea ce se roagă nu gândește, adică nu judecă, ci trăiește. Lucrarea minții celui ce se roagă nu stă în a se îndeletnici cu concepte abstracte, ci este părtășie întru ființă. Mintea celui ce cu adevărat se roagă are de-a face nu cu categoriile gândirii raționale, ci cu categorii calitativ altele, iar acest alt soi de cateŹgorii este însăși ființa în lucrarea ei ce nu se poate cuprinde în îngustele cadre ale conceptelor abstracte. Starețul nu a fost un filosof în obișnuitul înțeles al cuvântuŹlui, însă a fost cu adevărat un înțelept ce deținea cunoașterea 115 ÎNVĂȚĂTURA STAREȚULUI celor ce depășesc limitele filosofiei. Să luăm drept pildă experiența «pomenirii morții». Sub acest nume, în scrierile Părinților nevoitori se înțelege nu obișnuita conștiință a omului în privința mortalității sale, nu simpla amin-tire a faptului că vom muri, ci un anume simțământ duhovniŹcesc. începe pomenirea morții cu conștientizarea scurtimii fiinŹțării noastre pământești; când slăbind, când întărindu-se, ea trece uneori într'un adânc simțământ al faptului că tot ce este pământesc este stricăcios și trecător, schimbând astfel însăși viziunea omului față de tot ce este în lume; tot ce nu dăinuie vecinie devine fără valoare în conștiința sa și apare simțământul lipsei de noimă a tuturor agonisirilor pe pământ. Mintea își despoaie atenția de lumea din afară ce o înconjoară, adunându-se înlăuntru, unde sufletul se confruntă cu adâncul de neajuns al întunerecului. Această viziune duce sufletul într'o groază ce naște o rugăciune încordată, de nereținut nici ziua nici noaptea. Vremea își pierdea întinderea - la început nu pentru că sufletul vede lumina vieții vecinice, ci dimpotrivă, pentru că totul este înghițit de simțământul vecinicei morți. în sfârșit, trecând prin multe și felurite stadii, sufletul, prin lucrarea harului, este dus în tărâmul luminii Dumnezeiești fără-de-început. Iar aceasta nu este «trecerea dincolo» a filosofiei, ci viața în adevărata sa maŹnifestare, ce nu are nevoie de «dovezi» dialectice. Ca adevărată viață, o astfel de cunoaștere de nedefinit, de nedemonstrat și neŹvădită, în ciuda nedefinirii ei este neasemuit mai puternică și lăuntric mai convingătoare decât cea mai impecabilă dialectică abstractă. Starețul se ruga: «Doamne, oamenii au uitat de Tine, Făcătorul lor, și își caută slobozenia, neînțelegând că Tu ești milostiv și iubești pe păcăŹtoșii ce se pocăiesc, și le dai harul Duhului Tău cel Sfânt», (p. 299) Rugându-se Dumnezeului celui atoatecunoscător Starețul nu grăiește multe cuvinte și nu își lămurește gândurile. «Oamenii își caută slobozenia», adică în afara lui Dumnezeu, în afara adevăratei vieți, acolo unde ea nu este și nu poate fi, unde este «întunerecul cel mai din afară», căci slobozenia nu este decât acolo unde nu este moarte, unde este adevărata vecinică ființare, adică în Dumnezeu. «Tu ești milostiv, și le dai harul Sfântului Duh». Dumnezeu dă darul Sfântului Duh, iar atunci omul devine slobod. «Unde este Duhul Domnului, acolo este slobozenia» (2 Cor. 3: 17). «Tot cel ce săvârșește păcatul, rob este păcatului. Și robul nu rămâne în casă în veac. Deci de va slobozi pre voi Fiul, cu adevărat slobozi veți fi» (Io. 8: 34-36). In rugăciunea născută din har, cunoașterea ființială - sau din cercare, așa cum spunea Starețul - a slobozeniei omului este cât se poate de adâncă. El din tot sufletul recunoștea că adevărata robie este una singură - robia păcatului; că adevărata libertate este una singură - învierea în Dumnezeu. Câtă vreme omul nu și-a dobândit cea întru Hristos înviere, totul în el va rămâne scâlciat de frica morții și, prin urmare, de robia păcatului. Iar dintre cei scâlciați, ce nu au cunoscut încă harul învierii, vor scăpa doar acei despre care s'a spus: «Fericiți cei ce nu au văzut, dar au crezut». De neajuns și de nedefinit în ceea ce privește izvoarele ei, în al său vecinie temei, simplă și una în esența sa - nu știu ce nuŹme să dau vieții duhovnicești. S'ar putea ca unii să numească acest tărâm «supraconștientul» ... dar cuvântul nici nu dă ceva de înțeles, nici nu definește ceva mai mult decât relația între conștiința reflexivă și lumea care îi depășește hotarele. Trecând din acest tărâm nedefinit în cel supus observației noastre lăuntrice, și chiar unui anume control, viața duhovni-cească ni se înfățișează sub două aspecte, și anume: drept stare și trăire duhovnicească, și drept conștiință dogmatică. Cele două aspecte deosebite, și oarecum chiar despărțite în «întruparea», adică în expresia lor formală din viața noastră empirică, în esenŹța lor sânt o singură viață nedespărțită. în vârtutea acesteia, fiecare lucrare a nevoinței, fiecare stare duhovnicească este neŹdespărțit legată de conștiința dogmatică corespunzătoare. Având în vedere cele zise mai sus, am încercat întotdeauna să înțeleg cu ce conștiință dogmatică se lega marea rugăciune și marele plâns pentru lume al Starețului. Transpunând într'un limbaj mai pe înțelesul contemporanilor noștri cuvintele Starețului, greu de pătruns, în sfânta și măreața lor simplitate, nădăjduiesc în cele ce urmează să mă apropii de expresia conștiinței sale dogmatice. Starețul spunea și scria că dragostea lui Hristos nu poate răbda pierzania nimănui și, în grija ei pentru mântuirea tuturor, spre a-și atinge țelul, urmează calea jertfei. «Domnul dă monahului dragostea Sfântului Duh, și din această dragoste inima monahului necontenit se întristează pen-tru norod, că nu toți se mântuiesc. însuși Domnul într'atâta se întrista pentru norod, că S'au dat pe Sine morții pe cruce. Și Maica Domnului aceeași durere pentru oameni purta în inima Ei. Și Ea, asemenea Fiului Său iubit, tuturor până în sfârșit le dorea mântuirea. Pe același Duh Sfânt L-au dat Domnul AposŹtolilor și Sfinților noștri Părinți, și păstorilor Bisericii». («Pentru monahi», p. 437) Cu adevărat creștinește a mântui este cu putință numai prin iubire, adică atrăgând; nici o silnicie nu-și are aci locul. CăuŹtând mântuirea tuturor, dragostea este atrasă a merge până în sfârșit, drept care ea îmbrățișează nu numai lumea celor ce trăŹiesc acum pe pământ, dar și pe cei ce au murit, și însuși iadul, și pe cei ce încă au a se naște, adică întregul Adam. Și dacă draŹgostea dănțuiește și se bucură văzând mântuirea fraților, ea plânge și se roagă văzând pierzania lor.
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. Last edited by ALEXANDRU ANASTASIU; 24.10.2011 at 02:39:44. |
|
||||
|
||||
![]()
L-am întrebat pe Stareț: Cum poate cineva să iubească pe toți? Și unde poți găsi o astfel de dragoste, ca să devii una cu toți?
Starețul a răspuns: - Spre a deveni una cu toți, precum spune Domnul, «ca toți una să fie» (Io. 17: 21), nu avem nevoie să născocim nimic: toți avem una și aceeași fire, și deci firesc ne-ar fi să iubim pe toți; iar puterea de a iubi o dă Duhul Sfânt. Puterea iubirii este mare și biruitoare, dar nu până în sfârșit. In ființa omului este un anume domeniu unde până și iubirii i se pune hotar, unde nici ea nu-și atinge deplinătatea stăpânirii. Ce poate fi aceasta? Libertatea. Libertatea omului este cu adevărat reală, și atât de mare, încât nici jertfa lui Hristos însuși, nici jertfa tuturor celor ce au pășit pe urmele lui Hristos nu poate duce neapărat la biruință. Domnul a zis: «Și Eu, de Mă voi înălța de pre pământ (adică răstignit pe cruce), pre toți voi trage la Mine» (Io. 12: 32-33). Astfel, dragostea lui Hristos nădăjduiește să atragă pe toți la sine, drept care înaintează până la iadul cel mai de jos. Dar până și acestei desăvârșite iubiri și desăvârșite jertfe cineva - nu se știe cine, și de vor fi aceștia mulți sau puțini iarăși nu se știe -poate răspunde prin respingere până și în planul veciniciei, și poate spune: Eu însă - nu vreau. Tocmai această înfricoșătoare posibilitate a libertății, cunos¬cută în experiența duhovnicească a Bisericii, a dus la res-pingerea ideii origeniste1. Nu este nici o îndoială că din conștiința origenistă nu se poate naște o astfel de rugăciune precum vedem la Stareț. Ceea ce a cunoscut Starețul când i S'a arătat Hristos a fost pentru el mai presus de orice îndoială sau clătinare. El a știut că Cel ce i se arătase era Domnul Atotțiitorul. A știut că smerenia lui Hristos pe care o cunoscuse, și acea dragoste de care se umpluse până la limita puterii de a mai purta este lucrarea Sfân¬tului Duh - Dumnezeu. A cunoscut că Dumnezeu este nețăr-murită dragoste și nesfârșită milosârdie, și totuși cunoașterea acestui adevăr nu 1-a dus la a gândi că «oricum toți se vor mân¬tui». Conștiința putinței vecinicei pierzanii a rămas adânc în duhul lui, iar aceasta pentru că, în starea harului, sufletului i se descoperă măsura libertății omului. Esența absolutei libertăți constă în aceea ca singur întru toate, în afara oricărei dependențe sau constrângeri, în afara oricărei țărmuriri, să îți determini ființa. Aceasta este libertatea lui Dumnezeu; omul nu are o astfel de libertate. Ispita făpturii slobode, care este chipul lui Dumnezeu, este aceea de a-și zidi singură ființa, singură a se determina întru toate, singură a se face dumnezeu - iar nu de a primi numai ceea ce i se dă, căci în aceasta se află un simțământ al depen-denței. Fericitul Stareț spunea că și această ispită, precum și toate celelalte, se biruiește prin credința în Dumnezeu. Credința în Dumnezeul cel bun și milostiv, credința că El este mai presus de toată desăvârșirea, atrage în suflet harul, iar atunci nu se mai află simțământul dependenței, și sufletul iubește pe Dumnezeu ca fiind cel mai adevărat Tată și trăiește prin El. Starețul era un om cu puțină carte, însă năzuința lui spre a cunoaște adevărul nu era nicicum mai mică decât la oricare al-tul, dar calea sa spre a cunoaște adevărul dorit era cu totul deo¬sebită de metodele filosofiei speculative. Știind aceasta, am urmărit cu mult interes cum îi treceau prin minte, într'o atmos¬feră cu totul aparte și într'o formă cât se poate de originală, cele negreșit va cădea în concepția pantheistă a lumii. De fiecare dată când mintea theologhisitoare încearcă prin a sa putere a cunoaște adevărul despre Dumnezeu, va cădea în chip fatal - fie că o înțelege, fie că nu - în una și aceeași greșală în care s'au afundat și știința, și filosofia, și pantheismul, anume: căutarea și contemplarea adevărului «CE». Adevărul «CINE» nicicum nu se poate cunoaște rațional. Dumnezeul «CINE» se cunoaște numai prin părtășie în ființă, adică numai în Duhul Sfânt. Aceasta o sublinia neîncetat Sta¬rețul Siluan. însuși Domnul grăiește despre aceasta astfel: «De Mă iubește cineva, cuvântul Meu va păzi, și Tatăl Meu va iubi pre el, și la el vom veni, și lăcaș în el ne vom face» ... «Dară Mângâietoriul, Duhul cel Sfânt, pre Carele va trimite Tatăl întru numele Meu, acela pre voi va învăța toate» (Io. 14: 23 și 26). In experiența nevoinței dreptslăvitoare calea contemplărilor abstracte se respinge ca nefiind dreaptă. Cela ce în cugetările sale despre Dumnezeu se oprește asupra contemplării abstracte a Binelui, Frumosului, Veciniciei, Dragostei ș.a.m.d., acela se află pe o cale mincinoasă. Cel ce doar se sustrage tuturor chipu¬rilor și conceptelor empirice, acela, așijdcrea, nu va fi cunoscut adevărata cale. ■ Dreptslăvitoarea contemplare nu este contemplarea abstractă a Binelui, Dragostei ș.a.m.d., nici simpla despuiere a minții de toate chipurile și conceptele empirice. Adevărata contemplare este dată de Dumnezeu prin venirea Lui în suflet, iar atunci sufletul contemplă pe Dumnezeu și vede că El iubește, că El este bun, măreț, vecinie; îl vede ca fiind mai presus de lume și negrăit. însă nimic nu se contemplă abstract. Adevărata viață duhovnicească este străină închipuirilor, fiind întru toate și până la capăt concretă și pozitivă. Adevărata împărtășire cu Dumnezeu este căutată de om nu altfel decât prin rugăciunea personală către Dumnezeul Personal. Adevărata experiență creștină duhovnicească este împărtășire cu Dumnezeul absolut liber, și de aceea nu atârnă de singură strădania și voia omului, așa cum este cazul în experiența necreștină (pantheistă). Niciodată nu voi ajunge prin cuvintele mele stângace să redau cititorului ceea ce mă uimea în părtășia mea cu Starețul. Convorbirea vie cu el purta un caracter deosebit. în ciuda a toată simplitatea și blândețea convorbirii, cuvântul său era deosebit de lucrător, ca unul ce purcedea din adânca experiență a ființării, ca un cuvânt cu adevărat purtător al Duhului vieții. Arătarea lui Hristos Starețului Siluan fusese o întâlnire personală, în vârtutea căreia îndreptarea sa către Dumnezeu primise un caracter adânc personal. Rugându-se, el vorbea cu Dumnezeu față către Față. Simțământul Dumnezeului Personal curăță rugăciunea de închipuiri și de speculații abstracte, trecând totul într'un oarecare centru nevăzut al unui dialog lăuntric, viu. Adunându-se înlăuntru, rugăciunea încetează a fi o «chemare în văzduhuri», iar mintea devine întreagă luare-amin-te și auz. Chemând numele lui Dumnezeu - Părinte, Doamne, și celelalte - el petrecea în starea despre care «nu este slobod omului a grăi» (2 Cor. 12:4), însă cela ce însuși a cercat venirea Dumnezeului Celui Viu, acela va înțelege. Un minunat nevoitor din Mănăstire, Părintele Trofim, obser-vase aceasta la Starețul Siluan și se umpluse de frică și nedume-rire, fapt pe care mi 1-a povestit de-abia după săvârșitul Stare-țului. Părintele Sofronie se referă la ideea apocatastazei, adică a mântuirii finale a tuturor sufletelor, una dintre ideile pentru care a fost osândit Orighen (185-283). (N.tr.) Va urma cu PENTRU IUBIREA DE VRĂJMAȘI
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. |
|
||||
|
||||
![]()
PENTRU IUBIREA DE VRĂJMAȘI
Precum fiecare concepție raționalistă a lumii își are propria desfășurare logică, propria dialectică, tot astfel și lumea duhovnicească își are - exprimându-mă, firește, convențional - propria structură, propria dialectică. însă dialectica experienței duhovnicești este cât se poate de originală și nu coincide cu demersul obișnuit al gândirii. Astfel, raționaliștilor li s-ar putea părea straniu criteriul adevăratei credințe, adevăratei părtașii cu Dumnezeu, însemnul adevăratei lucrări a harului, pe care îl învață Fericitul Stareț -anume, iubirea de vrăjmași. Aci, cu toată dorința mea de a vorbi cât mai pe scurt și de a ocoli tot ce este de prisos, socotesc de trebuință a spune câteva cuvinte de lămurire. Omului îi este dată nădejdea că în veacul ce vine va primi darul marii asemănări cu Dumnezeu și deplinătatea fericirii, dar aci el nu cunoaște decât «arvuna» stării ce va să fie. în hotarele experienței pământești, omului îmbrăcat în trup îi este dat în vremea rugăciunii să împreune petrecerea în Dumnezeu cu pomenirea lumii; dar când petrecerea în Dumnezeu își atinge o mai mare deplinătate, atunci «lumea este uitată», la fel cum cel ce este deplin «lipit de pământ» uită de Dumnezeu. Dar dacă în starea mai deplină a petrecerii în Dumnezeu lumea «este uitată», este oare cu putință a vorbi despre iubirea de vrăjmași ca fiind criteriul adevăratei părtașii cu Dumnezeu? Căci desigur, uitând lumea, omul nu se mai gândește nici la prieteni, nici la vrăjmași. Dumnezeu, Care în esența Sa este mai presus de lume, dincolo de hotarele lumii (transcendent), prin lucrarea Sa petrece în lume (este imanent lumii). Deplinătatea și desăvârșirea stării mai-presus-de-lume a lui Dumnezeu nu se încalcă nicidecum prin neîncetata Sa lucrare în lume. însă omul pe pământ, îmbrăcat în trup, nu are o astfel de desăvârșire; și deci, atunci când este deplin afundat în Dumnezeu, adică din toate puterile minții și inimii sale, nu mai are în conștiința sa nimic din lume. Totuși de aci nu trebuie înțeles că deplina petrecere în Dumnezeu nu are legătură cu iubirea de vrăjmași. Starețul, dimpotrivă, afirma cea mai strânsă legătură a uneia cu cealaltă. Prin faptul că Domnul i S-a arătat i se dăduse acea stare a cunoașterii ce nu mai lasă loc îndoielii sau clătinării. întărea categoric că cel ce iubește pe Dumnezeu în Duhul Sfânt, iubește neapărat și întreaga facere a lui Dumnezeu, și mai întâi de toate omul. Această dragoste el o știa ca darul Duhului Sfânt; o înțelegea ca lucrarea lui Dumnezeu ce se pogoară de sus. Și dimpotrivă, el cerca deplina adâncire în Dumnezeu ca venind în vârtutea iubirii de aproapele după har. Vorbind de vrăjmași, Starețul folosea limbajul mediului său, unde mult se vorbea și scria despre vrăjmașii credinței. El însuși nu despărțea omenirea în vrăjmași și prieteni, ci în cei ce cunosc pe Dumnezeu și cei ce nu-L cunosc. Dacă împrejurările istorice ar fi fost altele, presupun că și Starețul s-ar fi exprimat altfel, ceea ce se și întâmpla adesea când vorbea despre dragostea pentru om în general, adică pentru toți oamenii, și cei ce fac bine, și cei ce fac rău. în aceasta vedea el asemănarea cu Hris-tos, Care «mâinile pre cruce Și-a întins» pentru a aduna pe toți. în ce constă puterea poruncii lui Hristos, «Iubiți pre vrăjmașii voștri»? De ce spunea Domnul că cei ce vor păzi porunca Sa vor cunoaște de unde vine această învățătură (vezi Io. 7: 17)? Cum o înțelegea Starețul? Dumnezeu este dragoste, dragoste absolută ce îmbrățișează cu prisosință întreaga facere. Dumnezeu, ca dragoste, și în iad este de față. Duhul Sfânt, dând omului cu adevărat a cunoaște această dragoste în măsura putinței sale de a o purta, îi și deschide calea către deplinătatea ființării. Acolo unde există «vrăjmaș», există și respingere. Respingând, omul numaidecât cade din deplinătatea Dumnezeiască și nu se mai află în Dumnezeu. Cei ce au dobândit împărăția Cerului și petrec în Dumnezeu, văd în Duhul Sfânt toate străfundurile iadului, pentru că nu este în toată ființarea tărâm unde Dumnezeu să nu fie de față. «Tot cerul Sfinților viază în Duhul Sfânt, iar Duhului Sfânt nimic în întreaga lume îi este ascuns»... «Dumnezeu este dragoste; și în Sfinți, Duhul Sfânt este dragoste» (cap. XII, «Pentru Sfinți»). Petrecând în cer, Sfinții văd iadul, și îl îmbrățișează și pe acela în dragostea lor. Cei ce urăsc și leapădă pe fratele sânt ciuntiți în ființarea lor și pe adevăratul Dumnezeu, Care este dragoste atotcuprinzătoare, nu L-au cunoscut, și calea către El nu au aflat. Faptul că omul nicidecum nu poate deplin a petrece în același timp și în Dumnezeu și în lume face ca întrebarea: Oare va fi fost adevărată contemplarea sa, sau, dimpotrivă, o visătorie? - să fie cu putință de-abia «după întoarcerea» la pomenirea și simțământul lumii. Starețul spunea că dacă după o stare duhovnicească, luată drept contemplare a lui Dumnezeu și părtășie cu Dumnezeu, nu se trăia iubirea față de vrăjmași și, prin urmare, și față de întreaga facere, aceasta era un semn sigur că vedenia nu fusese adevărată, adică nu în Dumnezeul adevărat. «Răpirea» în vedenie poate veni omului mai nainte ca el sași dea seama. în însăși starea răpirii, chiar când ea nu este de la Dumnezeu, omul poate să nu înțeleagă ce s-a petrecut cu dânsul. Iar dacă rodul vedeniei «după întoarcere» s-a arătat a fi mândria și nepăsarea față de soarta lumii și a omului, atunci neapărat ea fusese mincinoasă. Astfel, adevărul sau minciuna contemplării se cunoaște după rodurile sale. Amândouă poruncile lui Hristos, adică cea pentru iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui, alcătuiesc o viață-una. Așadar, cel ce socotește că trăiește în Dumnezeu și îl iubește, iar pe fratele urăște, acela petrece în înșelare. Astfel, a doua poruncă ne dă putința de a cerca în ce măsură trăim cu adevărat în Dumnezeul cel adevărat. Va urma cu DEOSEBIREA BINELUI ȘI A RĂULUI
1Ioan 4:1 Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci cercați duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulți prooroci mincinoși au ieșit în lume. SF. MARCU ASCETUL: "Atâta adevăr se află în spusele cuiva câtă siguranță îi dau smerenia, blândețea și dragostea" Acum este publicată și viața (audio) Bătrânului care mi-a lămurit credința în iubire, aici: Fratele Traian Bădărău (Tătăică) Pentru cine dorește să fie ctitor la Catedrala Mântuirii Neamului, iată legătura. Last edited by ALEXANDRU ANASTASIU; 07.11.2011 at 03:22:51. |
![]() |
Tags |
bioterapie, înșelare demonică |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez | Savonarola | Sfinti Parinti (Patrologie) | 15 | 20.07.2013 13:28:48 |
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei | tigerAvalo9 | Generalitati | 34 | 02.12.2010 15:37:16 |
Despre pacate si despre Canoanele duhovnicilor | gheorghecoser23 | Preotul | 5 | 25.06.2008 17:01:23 |
|