![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
In contextul a ceea ce am scris mai sus, expeditiile imparatilor de cucerire, masacrarea latinilor, nu au treaba cu Biserica, ci cu actiuni ale laicilor. In cazul lui Vasile, eretic, scrie ca a fost acuzat de erezie, iar imparatul a dat ordin sa fie omorat. Nu stim daca si patriarhul a consimtit, pentru ca de erezie au fost o gramada condamanti, fara sa fie omorati apoi.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Scrie foarte clar: a fost judecat de un tribunal eclesiastic, condamnat pentru erezie si, in consecinta, executat de autoritatile seculare. Exact ca in cazul Inchizitiei, unde autoritatile seculare executau. |
|
|||
|
|||
![]()
Foarte convenabila pozitia ortodoxa: orice porcarii ar face ierarhii ortodocsi, chiar si episcopi, chiar si patriarhi, Biserica nu e implicata.
|
|
|||
|
|||
![]()
Pana una alta, BO nu a reprimat pe nimeni in mod sistematic, asa cum a facut BRC folosind institutia anume specializata in represiune care a fost inchizitia.
Si nici un ierarh al BO nu a dorit sa fie conducator suprem al lumii, pe plan spiritual si lumesc. Oricum, dvs. eludati problema inchizitiei, care a fost o institutie a BRC si care a actionat permanent si sistematic, punand in fata cazuri izolate din spatiul rasaritean. Last edited by AdrianAamz; 11.05.2011 at 09:42:27. |
|
|||
|
|||
![]()
Ce a cautat Ioan Tzimiskes la Ierusalim ? Daca nu cumva gresesc, el a luptat impotriva arabilor, care ocupasera teritoriile bizantine din zona orientala, incepand cu secolul 7.
Daca tot ati citit istoria Bizantului, poate ati remarcat ca Palestina (si Asia Mica, si Siria si Egiptul) au facut parte din imperiul roman cu mult inainte de Ioan Tzimiskes... Basileul nu a facut altceva decat sa incerce alungarea invadatorilor arabi, recuperand teritoriile pe care imperiul le detinuse timp de secole. Or, nici un stat apusean din perioada cruciadelor nu poate pretinde ca avea de recuperat ceva in rasarit, din moment ce nu detinuse nimic in zona. Cruciatii nu s-au dus sa ofere libertate crestiniplor exiostenti in orient, ci s-au dus sa cucereasca feude si sa impuna confesiunea catolica. Daca dvs., catolic, ati locui intr-un stat fost crestin dar cotropit de musulmani, si as veni eu, ortodox, alungand musulmanii, cred ca v-ati bucura. Dar daca apoi as instaura o institutie bisericeasca ortodoxa si v-as spune ca de acum aceasta este autoritatea religioasa careia trebuie sa va supuneti, fiindca v-am adus eliberarea, nu cred ca m-ati mai considera vreun binefacator. |
|
|||
|
|||
![]()
PS
Nu mi-am dorit sa ajung sa particip la dispute pe acest forum, ci la schimb de experienta. Regret ca m-am lasat antrenat in genul acesta de discutii... ratiunea a fost biruita de inima palikarului. Imi cer iertare. Dar nu promit ca n-am sa mai intervin pentru Biserica mea. Last edited by AdrianAamz; 11.05.2011 at 10:23:33. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Apoi nu este de mirare, ca bisericile catolice si cele protestante se destrama continuu. Enoriasii acestor biserici se retrag, pur si simplu bate vantul in biserici. Ei nu mai merg la biserica. Biserricile sunt vandute. Le cumpara ortodocsii de toate neamurile: rusi bulgari greci, si altii. Sa nu uitam orgiile, care si in prezent se savarsesc, fara frica de Dumnezeu, de catre preoti, nimicind copii si distrugand integritatea lor folosindu-i ca papusa sexuala, ca nu pot sa zic altfel. Cine poate spune ca intr-un asemenea "om" salasluieste Sfantul Duh? Mai este ceva, ei idolatrizeaza pe papa, pe cand ortodoxia il are pe patriarh ca primul din cei egali. Eu nu as fi facut uz de exemplul cu copacul, caci dintr-un copac creste ceea ce are trunchiul in informatia genetica, eu as numi-o CALE - "Eu sunt Calea, Adevarul si Viata" spune Mantuitorul" - caci abatandu-ne de la CALEA CEA BUNA ratacim. Fie ca Domnul Dumnezeu sa indrepte caile noastre ale tuturor. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vazand ca Imperiul Roman de Rasarit (Bizantul) a mostenit, initial, aceste teritorii de la Imperiul Roman de Apus, cu capitala la Roma, s-ar putea argumenta ca latinii au venit in 1096 sa faca ceea ce bizantinii nu au fost in stare cu o suta de ani inainte, adica sa recupereze teritoriile cucerite initial de ROMA. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Problema este alta: Catalin2 a sustinut in mod netemeinic ca activitatea Inchizitiei ar contrazice infailibilitatea papala, ori eu am aratat foarte clar ca nu e cazul. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Mai mult, clerul ortodox il afurisise si ii daduse anatema. Dupa ce fusese multi ani in exil cucereste Constantinopolul si lanseaza zvonul ca latinii vor sa incendieze orasul. Catolicii si latinii avusesera o pozitie privilegiata sub vechiul imparat. Interesant e ca am citit intrun articol ca multi dintre latini erau vlahi, adica romani. Apusul organizeaza o expeditie de pedepsire, dar populatia il linseaza si ajunge un alt imparat. In legatura cu cruciada a patra. Dupa acea omorare a latinilor, care are loc in 1182, a urmat cruciada a treia, unde nu s-a razbunat nimeni, si abia dupa 20 de ani cruciada a patra unde au fost masacrati locuitorii Constantinopolului. De fapt s-a intamplat asa: cruciatii au fost solicitati pentru castigarea tronului, apoi au cerut banii de la noul imparat, acesta nu a acut toata suma si cruciatii au cucerit orasul. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Casatoria in afara Bisericii Ortodoxe, recunoscuta sau nu? | Marius22 | Nunta | 168 | 26.06.2025 00:02:34 |
Mantuirea in afara Bisericii | catalin2 | Dogmatica | 280 | 23.09.2013 13:30:05 |
tainele bisericii | umilinta | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 24 | 23.01.2009 00:20:13 |
Botezul in afara Bisericii | maggie | Botezul | 8 | 03.12.2008 14:43:57 |
Despre tainele Bisericii Ortodoxe | strajeru | Secte si culte | 0 | 26.11.2007 01:39:33 |
|