Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.05.2013, 13:26:02
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Îmi vine greu să cred procentele alea.
Doar dacă (și nu m-ar mira deloc să fie așa) mulți dintre cei care spun că merg la biserică habar n-au de ce merg.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 13:31:35
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Alin, am scris si data trecuta ca sondaje facute chiar recent nu arata asta, ci faptul ca aproape 50% din ortodocsi merg cel putin lunar la Biserica, iar 14% merg de mai multe ori pe saptamana: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...4&postcount=32
Eu n-as fi atat de naiv.
Oare cati ar fi destul de onesti ca sa recunosca ca de fapt nu vin decat de Inviere si inca de cateva ori in restul anului?

Se poate face o statistica mult mai realista, luand in calcul populatia unui oras, numarul de biserici si nr mediu de credinciosi intr-o duminica obisnuita la fiecare biserica.

Eu am facut calculul asta si ies cam 5%, cu ingaduinta.
Vechi 22.05.2013, 13:33:34
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Îmi vine greu să cred procentele alea.
Doar dacă (și nu m-ar mira deloc să fie așa) mulți dintre cei care spun că merg la biserică habar n-au de ce merg.
Daca nu gresesc, Parintele Tanase a spus asta intr-o conferinta din SUA. A luat in calcul si faptul ca in populatia Romaniei intra si minoritatile.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 13:35:22
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Prin acest exemplu vedem cum cineva care are conceptii new-age ar putea sa prezinte ca dovada aceasta carte, desi e un adevar trunchiat. Chiar am gasit referiri la aceasta carte pe site-uri ezoterice.
Din pacate este chiar o practica curenta, si deloc rara, derivata parte din dorinta de manipulare, parte din ignoranta, de a folosi tot ce a scris sau spus cineva cu o viata inbunatatita, pe parcursul vietii, pe post de adevar absolut si infailibil.
Vechi 22.05.2013, 13:48:13
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Se poate face o statistica mult mai realista, luand in calcul populatia unui oras, numarul de biserici si nr mediu de credinciosi intr-o duminica obisnuita la fiecare biserica.
Eu am facut calculul asta si ies cam 5%, cu ingaduinta.
Nu stiu in alte locuri cum este, dar stiu ce se intampla la mine in oras, se intampla inainte sa merg duminica la biserica si sa nu gasesc loc si sa trebuiasca sa alerg la alta biserica. Din fericire s-a construit una noua si mare in apropiere si merg acolo, dar si aceasta a devenit neincapatoare, mai ales iarna. Ma gandesc ca sunt oameni care poate stau acasa pentru ca nu gasesc loc la ora la care vor sa mearga duminica, doar daca vor sa stea in curte.
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 13:54:59
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu stiu in alte locuri cum este, dar stiu ce se intampla la mine in oras, se intampla inainte sa merg duminica la biserica si sa nu gasesc loc si sa trebuiasca sa alerg la alta biserica. Din fericire s-a construit una noua si mare in apropiere si merg acolo, dar si aceasta a devenit neincapatoare, mai ales iarna. Ma gandesc ca sunt oameni care poate stau acasa pentru ca nu gasesc loc la ora la care vor sa mearga duminica, doar daca vor sa stea in curte.

Mda, acum 2000 ani crestinii se duceau de buna voie sa puna gatul sub secure ca sa-si afirme credinta.

Acum stau acasa la televizor sau merg la picnic pentru ca nu vor sa stea in curtea bisericii.

Si totusi insistam, ca suntem 85, pardon, 87% ortodocsi.
Vechi 22.05.2013, 20:22:21
Nastya
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin_cj Vezi mesajul
Am vrut sa subliniez doar ca toti primim Duhul Sfant de la nastere si Dumnezeu e drept, El ne binecuvanteaza pe toti cu Duhul Sfant! Botezul intareste in lume, arata lumii, aduce aminte si prin rugaciunea fratilor si a preotului se intareste Cuvntul Lui Dumnezeu pentu ca acel om, nou nascut sa mearga pe calea cea dreapta in viata!
Departa de la mine gandul si ispita ca as fi mai treaz decat altii, inseamna ca nu sunt rog deloc Cuvantuli Lui Dumnezeu! Sta scris sa nu te asezi pe scaunul din fata, pentru ca vei merge cu rusine pe cel din spate, daca locul tau nu se cuvine in fata! Sa te pui pe scaunul cuvenit! Daca am scris ceva am spus ca sa intaresc si sa completez, nu am spus ca toti fac la fel, am scris pentru cei care nu fac, nu pentru cei care fac Voia Lui Dumnezeu!
Eu sunt mai pacatos si mai nevrednic decat cred multi, dar e de datoria noastra sa ne completam unul pe celalalt!
Asa ca toti il avem pe Dumnezeu din leagan si de mici copii simtim parca ce e bine si ce e rau! Nesimtirea de care zici, nu cred ca a fost! Oare nu ai plans, oare nu ai ras fara sa stii? Dar asta nu inseamna ca ai trait in nesimtire!

Dumnezeu sa ne Lumineze cu Adevarul Lui!

Nu cred ca e asa de simplu sa definesti ce este Duhul Sfânt, sa definesti prezenta Duhului Sfânt etc.
Daca ar fi sa ne gandim in primul rand la Rugaciunea „Împărate Ceresc”, rugaciune pe care orice crestin ortodox o spune inainte de a incepe sa se roage lui Dumnezeu: <<Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, care pretutindenea ești, și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te salașluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.>>

Va dau mai jos cateva fragmente din scrieri despre Sfantul Duh.
Dumnezeu sa ne ajute sa ne fie de folos.

<<Adevaratul scop al vietii crestine consta in dobandirea Duhului Sfant.
Rugaciunea, postul, privegherile, milosteniile si toate celelalte fapte bune facute in numele lui Hristos, nu sunt decat mijloace pentru a primi Duh Sfant.>>
(Sfantul Serafim de Sarov, Scopul vietii crestine, Editura „Pelerinul”Iasi, 1997, Consilier editorial Preot Nicolae Tansae, Editie ingrijita de Preot Simeon Adrian, pag.7)

<<Multi, de exemplu, intepreteaza cuvantul Scripturii: "Și Domnul Dumnezeu l-a zidit pe om din țărână luată din pământ, și a suflat asupra lui suflare de viață și s'a făcut omul întru suflet viu. "(Facerea 2,7), ca si cum ar vrea sa spuna ca pana atunci n-ar fi fost in Adam, nici suflet, nici duh omenesc, ci doar carnea creata din tarana pamantului.

Aceasta interpretare nu-i corecta, caci Domnul Dumnezeu l-a creat pe Adam din tarana, in starea de care vorbeste Apostolul Pavel cand afirma: "și întregul vostru duh și suflet și trup păzească-se fără prihană întru venirea Domnului nostru Iisus Hristos". (1 Tesaloniceni 5:23). Toate aceste trei parti ale fiintei noastre au fost create din din tarana pamantului. Adam nu a fost creat mort, ci o fiinta animala vie, asemanatoare celorlalte creaturi traitoare pe pamant si insufletite de Dumnezeu.

Dar iata ce este important. Daca Domnul Dumnezeu n-ar fi suflat apoi in fata lui Adam aceasta suflare de viata, adica harul Sfantului Duh, Care purcede din Tatal, si se odihneste peste Fiul si prin El este trimis in lume, cu toate ca era superior celorlalte creaturi, ar fi ramas lipsit de Duhul indumnezeitor si ar fi fost asemanator tuturor creaturilor, avand trup, suflet si duh conform cu specia lor, dar lipsite in interior de Duhul Sfant care apartine lui Dumnezeu.

Din momentul in care Dumnezeu i-a dat suflare de viata, Adam a devenit, dupa cum spune Moise: „cu suflet viu”, adica intru toate asemanator lui Dumnezeu, vesnic si nemuritor. Adam a fost creat nestricacios. Nimic n-avea putere asupra lui. Apa nu-l putea ineca, focul nu-l putea arde, pamantul nu-l putea inghiti, aerul nu-l putea vătăma. Toate îi erau supuse ca unui ales al lui Dumnezeu, ca unui stapan si imparat al creaturilor. El era insusi perfectiunea, coroana creaturilor si admirat ca atare. Suflarea de viata pe care Adam a primit-o de la Dumnezeu l-a umplut de intelepciune asa cum n-a mai fost niciun om pe pamant si probabil nici n-o sa mai fie.>>
(Sfantul Serafim de Sarov, Scopul vietii crestine, Editura „Pelerinul”Iasi, 1997, Consilier editorial Preot Nicolae Tansae, Editie ingrijita de Preot Simeon Adrian, pag. 26-27)

<<Dar, gustand din fructele pomului cunostintei binelui si raului, impotriva poruncii lui Dumnezeu, au cunoscut deosebirea intre bine si rau si au devenit victima dezastrului ce s-a abatut asupra lor dupa incalcarea voii divine. Au pierdut harul pretios al Duhului Sfant si pana la venirea pe pamant a Domnului nostru Iisus Hristos, nu era dat Duhul: "Iar aceasta a spus-o despre Duhul pe Care aveau să-L primească acei ce cred într'Însul. Că Duhul încă nu era dat, pentru că Iisus încă nu Se preamărise"(Ioan 7,39). >>
(Sfantul Serafim de Sarov, Scopul vietii crestine, Editura „Pelerinul”Iasi, 1997, Consilier editorial Preot Nicolae Tansae, Editie ingrijita de Preot Simeon Adrian, pag.29)

Bine ar fi sa puteti sa cititi toata cartea Sfantului Serafim de Sarov.(Daca ati citit-o deja, va rog sa ma scuzati pentru indemn.)
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 20:47:39
Nastya
Guest

Implicit

<<Duhul Sfant lucreaza asupra tuturor oamenilor, insa in chip diferit

Duhul Sfant este de o fiinta cu Fiul si cu Tatal, pentru ca cele trei Persoane ale Sfintei Treimi au aceeasi fiinta sau fire si aceeasi energie sau slava. De aceea, acolo unde Se afla Hristos Se afla si Duhul Sfant.

Anterior, am subliniat faptul ca Persoanele Sfintei Treimi nu Se despart, iar lucrarea lor nu difera. Sfantul Maxim Marturisitorul spune ca Sfantul Duh lucreaza asupra tuturor oamenilor, insa in mod diferit. Pentru ca toti oamenii sunt zidirea lui Dumnezeu, Duhul Sfant actioneaza asupra tuturor, fara nici o exceptie, cu energie proniatoare, care este energia ce tine si misca functiile lor firesti.

Alaturi de aceasta, asupra celor care se afla sub Lege, Duhul Sfant lucreaza cu har care ii indeamna spre necalcarea poruncilor si ii ilumineaza spre cunoasterea lui Hristos. De asemenea, pentru cei care traiesc in Hristos, harul este infietor, caci acestia se fac fii ai lui Dumnezeu prin lucrarea Duhului Sfant.

In fine, asupra celor indumnezeiti, adica asupra celor care s-au aratat vrednici de a trai in cetatea lui Dumnezeu si de a se face salas al puterii Sale indumnezeitoare, Duhul Sfant actioneaza cu har inteleptitor. Asadar, Duhul Sfant lucreaza in toti, dar in chip diferit, in functie de starea duhovniceasca in care se gaseste fiecare.>>

<< Intruparea Fiului lui Dumnezeu Cuvantul, ca de altfel, intreaga lucrare a sfintei iconomii, nu s-a facut fara Duhul Sfant. Sfantul Vasile cel Mare este foarte expresiv in acest sens. El spune ca Duhul Sfant a anuntat si a dezvaluit sosirea lui Hristos in lume. Duhul Sfant nu a fost despartit de Hristos nici atunci cand Acesta din urma Se afla in lume cu trupul. De asemenea, lucrarile puterii si vindecarile se fac tot prin lucrarea Duhului Sfant, demonii sunt alungati de oameni prin Duhul lui Dumnezeu, diavolul este starpit de acolo unde Se afla Duhul Sfant, iar iertarea pacatelor si invierea mortilor se fac tot prin lucrarea celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi.>>

<< Omul care nu Il are in el pe Duhul Sfant nu apartine lui Hristos, ceea ce inseamna ca nu este madular viu al Trupului lui Hristos. Chiar daca omul s-a botezat candva, harul de la Botez este nelucrator, iar el este un membru mort al Bisericii. Acest lucru este spus de Sfantul Apostol Pavel in cuvinte revelatoare: daca cineva nu are Duhul lui Hristos, acela nu este al Lui (Rom. 8, 9). Nimeni nu apartine lui Hristos daca nu il are pe Duhul Sfant, asa cum am aratat mai inainte. Din contra, daca omul are inlauntrul sau Duh Sfant, el este madular adevarat al Trupului lui Hristos, pentru ca nu sunteti in carne, ci in Duh (Rom. 8, 8-9). De aici, putem sa se dam seama cat de stransa este legatura dintre hristologie si pnevmatologie.>>

<< Prin sfantul Botez omul devine membru al Bisericii si madular al Trupului lui Hristos. Apostolii au primit botezul in ziua Cincizecimii, deoarece, practic, atunci a fost ziua in care ei s-au facut madulare ale Trupului lui Hristos. Asadar, Hristos nu a fost un simplu invatator, ci adevaratul Cap al ucenicilor Sai.
Hristos le-a spus ucenicilor imediat dupa Inviere: Ioan a botezat cu apa, iar voi veti fi botezati cu Duhul Sfant nu mult dupa aceste zile (Fapte 1, 5). Duhul Sfant i-a botezat pe ucenici in ceasul in care S-a pogorat asupra lor, iar intreaga casa unde se aflau acestia in asteptarea fagaduintei Tatalui s-a umplut de Duh Sfant si s-a facut cristelnita duhovniceasca (Sfantul Grigorie Palama).>>

<< Sfintii Parinti invata ca, desi Duhul Sfant lucreaza asupra tuturor oamenilor si in intreaga zidire, oamenii sunt partasi ai energiilor dumnezeiesti in functie de receptibilitatea fiecaruia in parte. Pentru ca omul sa primeasca multele daruri ale Sfantului Duh, trebuie ca el sa aiba un organ receptor corespunzator.>>

(Din: Mitropolit Hierotheos Vlachos, Predici la Marile Sarbatori, Ed. Egumenita, 2008)
http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...theos-vlachos/
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 20:50:00
Nastya
Guest

Implicit

<<Trimiterea si rolul Sfantului Duh in Biserica (Ioan XV, 26; XVI, 7-15)

Inca din primul an al activitatii Sale mesianice, cand incepe sa se ocupe de pregatirea celor doisprezece Apostoli pentru misiunea lor viitoare, Domnul fagaduieste ucenicilor Sai ca vor fi asistati de Sf. Duh ori de cate ori vor fi prigoniti din pricina numelui Sau (Matei X, 19-20).
In cuvantarea de despartire pe care le-o adreseaza inainte de a-i lasa singuri, de patru ori le promite ca le va trimite un Mangaietor, care sa-i intareasca in necazuri si sa-i desavarseasca opera.

- in prima fagaduinta (Ioan XIV,16-17), El le spune ca acest Mangaietor, Duh al adevarului, va ramane cu ei in veac

- intr-a doua (Ioan XIV, 26), El ii anunta ca Duhul Sfant ii va invata toate si le va aduce aminte de toate cuvintele Sale

- acum, in a treia fagaduinta, adauga: "Iar cand va veni Mangaietorul pe care ii voi trimite voua de la Tatal, Duhul adevarului, care de la Tatal purcede, acela va marturisi pentru Mine" (Ioan XV, 26).

- in ultima fagaduinta spune: "Ci adevarat va spun: Mai de folos va este sa Ma duc, ca de nu Ma voi duce Eu, Mangaietorul nu va veni la voi, iar de Ma voi duce il voi trimite la voi. Si venind acela va vadi lumea de pacat si de dreptate si de judecata; de pacat, pentru ca nu cred in Mine; de dreptate, pentru ca la Tatal Meu Ma duc si nu Ma veti nai vedea; si de judecata, pentru ca Stapanitorul lumii acesteia a fost judecat. Inca multe am a va spune, dar nu le puteti purta acum; iar cand va veni Acela, Duhul adevarului, va va calauzi la tot adevarul, caci nu va rorbi dela Sine, ci cate va auzi va vorbi si cele viitoare va va vesti. Toate cate are Tatal ale Mele sunt. De aceea am zis, ca din al Meu va lua si va va vesti" (Ioan XVI, 7-15).>>

http://www.crestinortodox.ro/paste/p...ica-71087.html
Reply With Quote
Vechi 22.05.2013, 21:40:44
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Si care e impactul social, efectiv?
Ca despre asta era vorba.

Botezati: 85%.
Credinciosi 5% (poate).
Ma intreb cati sunt ultra-ortodocsi dintre toti evreii? Totusi ei sunt evrei cu totii.
De ce sa nu fie ortodocsi toti cei botezati ortodox, indiferent cand le vine mintea la cap si credinta in suflet?
Ce anume ne da dreptul sa masuram credinta crestin-ortodocsilor si de ce instrument de masura dispunem, ca sa facem acest lucru?
Ma indoiesc ca ortodocsilor le-ar trece prin cap sa masoare credinta celorlalti, luandu-se pe sine drept etalon, si diferentiindu-se de cei care nu corespund propriului criteriu, in vederea intocmirii unei statistici. Asa ceva nu e crestineste.
Daca 85% sunt botezati, 85% au Duhul.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mărturisire de credinta impotriva Ecumenismului (!!) colaps Generalitati 72 27.12.2015 02:21:26
articol marturisire evreu E_my Iudaismul 172 26.02.2012 11:20:47
Marturisire impotriva ecumenismului pana la mucenicie andrei_im Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 170 21.11.2010 20:57:23
Despre spovedanie sau marturisire-mihail florin ionut12 Generalitati 1 21.11.2010 13:59:40