![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Surse: Unitatis Redintegratio (Vatican II), Ut unum sint, Dominus Iesus http://www.vatican.va/archive/hist_councils/ii_vatican_council/documents/vat-ii_decree_19641121_unitatis-redintegratio_en.html http://www.vatican.va/holy_father/john_paul_ii/encyclicals/documents/hf_jp-ii_enc_25051995_ut-unum-sint_en.html http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_20000806_dominus-iesus_en.html Noi bineinteles ca refuzam asa ceva, pretentiile lor neavand sustinere in Scriptura sau in Traditie. Daca vor renunta la inovatii si se vor intoarce la credinta comuna a Bisericii nedespartite, atunci se va face o unire durabila. O unire avand in centru Adevarul (Hristos), nu ocolind adevarul de dragul unei unitati exterioare. Cand vom trai in acelasi Duh, atunci vom fi uniti. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Vechea garda, poate am fortat putin dar am sa explic. Intai de toate mentionez ca nu am vrut sa jignesc pe nimeni. Pai vad, inca, tendinta de a musamaliza problemele, mai ales ca in multe cazuri acestea exista. Nu trebuie ascunse sub pres, trebuie rezolvate. Inca se merge pe principiul "Cine nu e ca (nu "cu") noi e impotriva noastra". O deschidere mai mare catre dialog si catre credinciosi. In prezent multe manastiri ofera, pentru sãrbatorile de Pasti, cazare in regim hotelier....este normal asa ceva? O sa apara asta in presa si nu o sa fie bine. Deschidere catre dialog, catre nou, catre rezolvarea problemelor... La asta ma refeream. vreau ca tinerii aspiranti sa fie bine pregatiti. Teologic si spiritual. La Seminarul Teologic din Bucuresti sunt monahi, in ultimii ani de studii care nu stiu sa scrie corect. Inca mai scriu cu "ortodoxi" în loc de "ortodocsi". Si nu cred ca e corect ca o astfel de persoana sa ajunga de la "mana dreapta a cuiva", sau de la o functie lipsita de importanta pe la o episcopie (cum ar fi usier sau sofer al episcopului) staret. Asta spun si nu reau sa jignesc pe nimeni. Pentru mai multe informatii consultati forumul seminarului pomenit. Si nu imi cereti alte exemple pentru ca nu vreau sa se transforme afirmatiile mele in atac le persoana. Si poate am gresit ca am lasat impresia ca situatia este genereala. Nu nu este, dar sunt destule cazuri în sprijinul a ceea ce am afirmat. Nu e vorba de "omul nou", el apartinea comunismului si este marca a comunismului românesc. Prerea mea, fara sa vreau sa supar pe cineva...:D |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Recensamantul nu justifica in niciun fel acestea pierderi masive.
Nevoia de dialog....este sau nu este necesar dialogul interconfesional? Care sunt modalitatile de realizare ale acestui dialog si care ar fi scopul? |
|
|||
|
|||
![]()
Mai inainte as vrea sa va spun ca sper ca toate emoticoanele ce apar in mijlocul expunerilor parerilor sunt doar intamplatoare si nu voite.
Mirean, iarta-ma dar nu am sa te mai citez pentru a nu transforma acest topic in altceva mai ales ca nu ai facut nicio trimitere catre vreo sursa care sa iti confirme parerea. Sa stii ca fenomenul pe care il subliniezi legat de scrierea corecta nu exista doar in Facultatea de Teologie ci chiar si la facultatea de litere. Nu iti mai spun despre politicieni, ziare, fotbalisti, vipuri si chiar si pe topicul asta se vorbeste la fel de gresit. Astia sunt oamenii pe care ii avem, atata meritam. Stii ce conditie groaznica are un om destept printre ceilalti? Cred ca toti ne dam seama de asta asa ca... nu avem ce face. Multi dintre acesti "ortodoxi" ne vor reprezenta la viitoarele dialoguri interconfesionale. Ati ascultat vreodata catolicii vorbind romaneste? Daca ati avea pretentii de limba romana cred ca v-ar durea capul. Sa luam ca exemplu cartea "Imitatiunea lui Hristos" a calugarului romano-catolic Thomas A Kempis (1380-1471). Cartea e in limba "romana", aparuta in Romania, insa titlul cu toate ca ne face sa bajbaim ca inseamna ceva in romaneste (vezi DEX) de fapt nu inseamna Urmarea lui Hristos cum ar suna in romaneste ci ar insemna Imitarea lui Hristos. Sper sa intelegeti diferentele de sens. Cand urmezi cuiva recunosti ca cel pe care il urmezi iti este superior insa cand imiti pe cineva il pui la egal cu tine. De aceea draga Iosif, tu zici de dialog insa in ce limba romana vezi tu asta, in limba ortodoxa sau in limba catolica? Cine a cui limba sa invete? Noi pe a lor ca sunt mai bogati sau ei pe a noastra ca suntem mai drepti (ma refer la religii, nu la persoane)? Ganditi-va ca niciodata un om nu va simti o alta limba mai bine decat pe cea nativa. Tu cel ce citesti si esti roman, la ce te gandesti cand citesti cuvintele urmatoare? Meditatii pentru saptamana mare, despre imboldurile neinfranate, sa ne ferim sa facem judecati temerare, infrangerea inimii, bunatatea prieteniei lui Isus. Acestea sunt titluri de capitole din cartea amintita. Nu simtiti ca parca se ocoleste in mod fortat limba romana? Cititi acum aceeasi carte care a aparut si in limba romana de dictonar http://www.librariasophia.ro/cartea-carte/1122-urmarea-lui-hristos-.html si veti vedea ca totul parca prinde sens nu doar pentru romanul-ortodox ci si pentru romanul necrestin si atunci, ce limba pseudo-romana vorbesc catolicii din Romania si de ce? |
|
|||
|
|||
![]()
Uitati dragii nostrii cam care este parerea sfantu*lui Isaia Pustnicul despre asa zisul "dialog"
"Eu in toata cartea va poruncesc Si foarte cu lacrimi va dojenesc Linistea, tacerea sa o iubiti Si din chilii nicidecum sa nu iesiti. Iar mai intai de toate Sa va aduceti aminte de moarte. Totdeauna sa lacuiti in pustie Si suferind, sazand in chilie, Nu umblati prin cetati si sate, Ca sa nu va aflati de Hristos departe. Ci cu multa barbatie Va rog pre voi: rabdati in chilie. Ziua si noapte va sarguiti Aceasta carte sa o cetiti Si cele scrise toate le paziti Ca in zioa aceea sa nu va osanditi. Amin". |
|
|||
|
|||
![]()
Stii ce conditie groaznica are un om destept printre ceilalti?
Cit te tare te compatimesc Astrud!Si cit ma bucur ca eu mi-s atit de prost....pot traii fericit intre ceilalti ca mine:rolleyes: Marele noroc al nostru al tuturor este ca intrarea in rai nu se face pe baza de diplome universitare si nici dupa QI...ba asi spune ca mai multi sint cei simplii care intra :D |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Este necesar dialogul, poate nu ne mai dam unii altoras in cap pe motive religioase (mai pe fata sau mai pe ascuns) si poate devenim mai buni. Nu eun motiv suficient? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Apoi te-ai luat de politicieni. Oare de ce nu ai putut spune: Da, este o problema ca viitorii preoti nu lega doua vorbe corect. Poate ar trebui sa facem ceva in sensul asta. Hai sa facem ore de gramatica, de lingvistica, etc" Asta e problema cu noi, in loc sa ne indreptam noi, aratam cu degetul catre altii. Ti-as arata licenta mea corectata "de mana" de un profesor universitar, doctor, care are niste greseli de gramatica de te doare capul... Iar argumente am dat: date statistice oficiale. Cauzele? Astea le stim majoritatea, dar nu prea vrem sa le acceptam.... |
|
|||
|
|||
![]()
Scuze, Mirean...voiam sa spun ca nu le confirma. E un numar de ortodocsi aproape constant, fluctuatiile nu sunt atat de mari. Nu e cazul sa ne alarmam, insa nici nu e un motiv sa stam comozi.
Astrud, limba catolica si limba ortodoxa inca nu s-au inventat. Termeni catolici si ortodocsi poate, insa o limba aparte.... |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Dialog BOR - Biserica Catolica | Ducutu | Biserica Romano-Catolica | 70 | 08.05.2013 00:19:29 |
Sf.Sinod al BOR invita la dialog BRU si accepta vizita Papei | Pr.Coriolan | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 2 | 08.07.2010 13:54:27 |
Nevoia de ajutor | archanghel | Stiri, actualitati, anunturi | 34 | 12.08.2009 09:59:09 |
Ecumenismul-dialog sau unificarea confesiunilor? | georgeval | Despre Biserica Ortodoxa in general | 31 | 15.07.2008 19:20:50 |
DIALOG CU TINERII | Laurentiu | Generalitati | 8 | 11.12.2006 01:00:59 |
|