Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.06.2012, 11:55:45
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Daca respectivul nu s-a convertit la ortodoxie, nu e mucenic.
"Atentie la inselari! Un neortodox nu poate fi numit martir!"
Stie cineva daca ortodocsii au vestit acelui om singura credinta adevarata si atitudinea lui fata de ea?
Daca i-a fost vestita, putem discuta. Daca nu insa, ce putea face acel om mai mult decat sa moara pentru Hristosul de care abia auzise din alte surse decat ortodoxe? Sa se roage de ortodocsi sa-si marturiseasca credinta in timp ce el e fugarit de musulmani?
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 16.06.2012, 11:55:54
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In Tunisia, desi sunt aproape de copti sunt biserici ortodoxe. In ultimul timp extremistii musulmani tunisieni au inceput mai multe atacuri impotriva ortodocsilor, de aceea presedintele Tunisiei s-a dus in Saptamana Mare intr-o biserica ortodoxa din Tunis. Asadar acela ucis e foarte probabil crestin ortodox, deci poate fi considerat martir si e posibil ca in curand sa fie canonizat. Mitropolitul Pireului a scris deja un articol despre aceasta mucenicie: http://acvila30.wordpress.com/
Cred ca aceasta ar fi o atitudine demna din partea Bisericii Ortodoxe, daca tanarul a fost ortodox. Nu trebuie sa ne lasam intimidati de astfel de gesturi din partea extremistilor musulmani. Daca sunt intrunite conditiile pentru canonizare, sa fie canonizat.

Martiriul acestui tanar pentru credinta crestina sa ne ajute sa privim moartea cu alti ochi, avandu-L in fata pe Hristos care ne invita la vesnica Cina Imparateasca. Sfinte Mucenice al carui nume nu-l stim, roaga-te pentru noi sa fim vrednici de numele de crestin.

Last edited by antoniap; 16.06.2012 at 12:06:58.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2012, 12:54:04
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Din moment ce s-a purtat ca un ortodox adevarat, pentru mine el este ortodox si-l apreciez. Nu pot sa nu apreciez ceea ce este de apreciat la traitorii crestinismului, indiferent carei confesiuni ii apartin. Virtutea e virtute. Uneori cei de alta confesiune au o ravna in credinta lor gresita pe care nu toti ortodocsii o au. Mare este Dumnezeu care poate sa-i considere si pe aceia ortodocsi, daca savarsesc cele ale Ortodoxiei, ei nefiind vinovati ca s-au nascut si au fost educati intr-o credinta gresita.

Chiar daca nu-i vom trece numele in calendar, trebuie sa pretuim mucenicia lui, caci ne-a dat o lectie impresionanta. Dumnezeu sa-l numere cu cei alesi ai Sai!
Amin. Foarte bine punctat. Ortodoxia inseamna, in esenta, Hristos. Poate ca unii nu au aflat despre el mai multe decat a aflat talharul de pe cruce, anume ca poate duce omul in rai, insa le este suficient. Iar in lipsa propovaduitorilor ortodocsi, Dumnezeu li se descopera prin altii, ca sa ii mantuiasca, caci dragostea Lui e nemarginita.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 16.06.2012, 13:12:49
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Ortodoxia inseamna, in esenta, Hristos.
Așa înțeleg și eu cuvântul părintelui Arsenie Papacioc: „Hristos este ortodox” - în sensul că de la (din) El derivă credința adevărată.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2012, 13:49:54
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Eu ii dau dreptate Antoniei, nu celor de la apologeticum, adica modul in care pun ei problema. Tanarul musulman a vrut sa fie unit cu Biserica lui Dumnezeu, din moment ce a parasit Islamul si l-a primit pe Hristos, a existat la el o cautare autentica a Adevarului. Este posibil sa fi fost doar in tinda Bisericii, fara sa fi apucat sa intre efectiv in ea, pentru ca Ortodoxia nu i s-a descoperit pe deplin, insa orientarea sa a fost buna, a fost cu fata spre Biserica, de aceea se poate ca prin botezul sangelui sa fi intrat pe usa ei.
In incercarea de a marturisi credinta, e greu sa nu cadem in ispite de un fel sau de altul. Cuvintele sfintilor ne sunt indreptare de baza tuturor. Atunci cand se pune problema unei canonizari, acestea trebuie respectate. Si atunci ne supunem cu totii voii lui Dumnezeu exprimate prin Sfintii Sai.

De atatea ori am preluat articole si citate bine documentate de pe Apologeticum ca si din alte surse. Dumnezeu sa le ajute si lor si noua sa facem voia Sa.

Last edited by antoniap; 16.06.2012 at 14:58:17.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2012, 14:31:35
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Este posibil,desi nu se poate spune cu siguranta,ca tanarul sa fi fost ortodox.Biserica Ortodoxa din Tunisia a fost tinta a numeroase atacuri islamiste,ale extremistilor salafiti.Intr-o situatie au incercat sa acopere Crucea de pe o biserica cu saci de gunoi,spunand ca acest simbol crestin,Crucea,nu are ce cauta in lumea islamului.In alta situatie un alt extremist musluman l-a amenintat pe parohul Bisericii Ortodoxe Ruse din Tunis sa se converteasca la islam si sa inlature Crucea altfel fiind posibil sa fie ucis.La plecare a dat un cu un fier direct in Cruce.Dupa cum spunea Sfantul Apostol Pavel: ,,Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu."(Epistola întâia către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel 1,18).
Reply With Quote
Vechi 16.06.2012, 15:20:52
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Amin. Foarte bine punctat. Ortodoxia inseamna, in esenta, Hristos. Poate ca unii nu au aflat despre el mai multe decat a aflat talharul de pe cruce, anume ca poate duce omul in rai, insa le este suficient. Iar in lipsa propovaduitorilor ortodocsi, Dumnezeu li se descopera prin altii, ca sa ii mantuiasca, caci dragostea Lui e nemarginita.
Mantuirea este o comoara care se obtine cu greu. Sa luam aminte, sa nu cadem impreuna in groapa din cauza ispitei in cuvant. Nu putem considera ca ni se cuvine mantuirea. Sfintii Parintii trebuie ascultati. Acum am vrut sa-mi smeresc putin gandurile si sa nu consider ca, daca sunt ortodoxa, mantuirea mi se si cuvine. Mantuirea este o problema serioasa care trebuie privita cu multa responsabilitate. Imi cer iertare, nu vreau sa smintesc pe nimeni.

Last edited by antoniap; 16.06.2012 at 17:15:22.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2012, 01:22:35
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Nu scrie ca ar fi hulit icoanele sau ca ar fi ponegrit-o in vreun fel pe Maica Domnului. Nu.
Citat:
El a crezut cu sinceritate in Hristos si atat. L-a marturisit si s-a botezat in propriul sange! Apoi n-a mai savarsit niciun pacat!
Pai nici partea asta nu scrie.
Poate s-a botezat la eretici in prealabil.

Citat:
Daca Biserica il va canoniza sau nu, este o problema ce tine de multe aspecte. Din moment ce s-a purtat ca un ortodox adevarat, pentru mine el este ortodox si-l apreciez.
Serios? Unde s-a purtat?
Ca din film nu reise.
Din text, la fel.
Poate era penticostal.

Citat:
Nu pot sa nu apreciez ceea ce este de apreciat la traitorii crestinismului, indiferent carei confesiuni ii apartin.
Sa te auda fratii tai "apologeti" spunand "traitorii crestinismului indiferent de confesiune" iti iei anatema instant.

Facem o proba?
Bagam niste citate din ce ai scris tu la ei pe blog/grup si vedem ce iese.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2012, 01:25:03
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
daca in cazul de fata ar exista un substrat politic, situatia ar fi mult mai grava.
nu ar mai fi vorba doar de un grup de criminali fanatici.
Intotdeuna e un substrat politic.

De ce crezi ca un crestin nu e tolerat in anumite tari arabe?

Pentru ca ar aduce o ruptura de traditii, i-ar face pe cei din jur sa-si puna intrebari, ar fi un posibil pion pentru interese straine.

L-am intrebat pe un penticostal de aici care a fost pretextul legal pentru care au fost ei persecutati in Romania intr-o anumita perioada.
Nu a raspuns, pentru ca el prefera sa creada altceva - ca au avut martiri pentru credinta, nu au fost simpli pioni pentru niste interese straine.
Reply With Quote
Vechi 17.06.2012, 01:29:20
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Articolul de pe site-ul acela da un canon si un citat din Sfantul Ciprian, aratand care e invatatura ortodoxa. Cine spune sa negam invatatura ortodoxa?
De fapt nici Antonia nu a gresit nici articolul de pe site-ul acela nu e gresit, grija mare e sa nu avem noi o credinta gresita.
Antonia nu a gresit, chiar m-am informat ieri, pentru ca ma intrebam si eu daca e ortodox. In Tunisia, desi sunt aproape de copti sunt biserici ortodoxe. In ultimul timp extremistii musulmani tunisieni au inceput mai multe atacuri impotriva ortodocsilor, de aceea presedintele Tunisiei s-a dus in Saptamana Mare intr-o biserica ortodoxa din Tunis. Asadar acela ucis e foarte probabil crestin ortodox, deci poate fi considerat martir si e posibil ca in curand sa fie canonizat. Mitropolitul Pireului a scris deja un articol despre aceasta mucenicie: http://acvila30.wordpress.com/
Ma bucur ca in ultimul timp am observat ca ai inteles mai bine invatatura ortodoxa. Site-ul acela nu spune ceva gresit, nu exista martiri in afara crestinismului. Daca un hindus moare omorat de musulmanii pakistanezi pentru credinta sa nu e martir. Atat comunistii cat si nazistii i-au prigonit pe martorii lui Yehova, sunt martiri crestini? Unii oamenei mor pentru o idee, o filozofie, la alte culte este o filozofie despre crestinism. Din cate am observat la catolici nu exista moaste (ce considera ei moaste) ale unor martiri de dupa schisma, doar sfinti ai lor care nu au fost martirizati. O multime de armeni si alti crestini orientali au fost omorati de musulmani, nu am auzit de moaste la ei de dupa Calcedon. Exista botezul sangelui, asadar chiar si un pagan poate fi sfant fara sa se fi botezat, dar acela care dorea sa vina la dreapta credinta, la unirea cu Hristos, nu la o filozofie (am dat sintii mucenici din timpul sf. Ecaterina).
Pe site se da si ce spune Sfantul Ciprian: "asemenea oameni, chiar daca au fost ucisi in numele credintei lor, nu-si vor spala nici cu sange greselile lor. Vina dezbinarii e grava, de neiertat, si suferinta n-o poate purifica. Nu poate fi martir cel ce nu este cu Biserica. (…) Nu pot ramane cu Dumnezeu cei ce nu vor sa fie uniti cu Biserica lui Dumnezeu. Chiar daca vor arde pe rug sau vor fi dati fiarelor salbatice, aceea nu va fi coroana credintei, ci pedeapsa tradarii, si nu sfarsitul glorios al celui cu virtute religioasa, ci moartea din disperare. Unul ca acestia poate fi ucis, dar nu poate fi incoronat. Marturiseste ca e crestin, ca si diavolul care adesea minte ca e Hristos, caci Insusi Domnul ne atrage luarea-aminte si zice: «Multi vor veni in numele Meu spunand: Eu sunt Hristos, si pe multi vor insela.» Dupa cum el nu e Hristos, chiar daca inseala cu numele, la fel nu poate fi crestin cine nu ramane in Evanghelia lui Hristos si a adevaratei credinte."
Schimba introducerea si sa zicem ca respectivul era botezat de penticosali.
Mai este mucenic, sau nu?

Da/Nu.

Ideea la ce am scris antoniei era ca desi habar nu avea care e situatia, deja se repezise sa-l ridice in slavi pe respectivul pe baza unor trairi emotionale subiective.
Nici acum nu se stie de fapt, dar tot o tine pe a ei incercand sa impace si capra si varza.

Apropo, esti de acord cu sintagma ei: "traitorii crestinismului, indiferent carei confesiuni ii apartin"?

Last edited by AlinB; 17.06.2012 at 01:41:38.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Religia pentru prescolari Lilith23 Sectiune dedicata profesorilor de religie 52 12.08.2011 20:08:50
Ruga pentru un suflet tanar ancaperluta Umanitare 5 09.03.2011 17:30:51
Ruga pentru un suflet tanar!!!! ancaperluta Intamplari adevarate 4 09.03.2011 10:34:27
Ruga pentru un suflet tanar!!! ancaperluta Rugaciuni 0 08.03.2011 19:30:03
Romanii doresc puscarie pentru cei ce critica religia crestin ortodoxa hmiron Generalitati 35 07.04.2010 18:12:16