Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.04.2014, 15:08:28
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Pai intr-un fel sau altul intreaba si afla ca au probleme nerezolvate si rezolvarea dureaza.
E asa greu sa pricepi asta?
Comentezi fără să pricepi sensul și să cunoști istoricul discuției purtată pe mai multe topicuri. Citește tot și cu atenție ce am scris, nu am să repet la nesfârșit aceleași idei doar de dragul disputei.

Last edited by ovidiu b.; 24.04.2014 at 15:37:11.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 15:12:09
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Vezi ca incepi sa pricepi, problema e ca nu poti sa accepti ca sunt atat de multi in starea asta "laxa".
Unde mă rog nu accept sau unde mai exact am spus că trebuie să se împărtășească toți cei din biserică la Sf. Liturghie?
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 15:18:50
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
Faptul ca desi e practicant in sensul ca vine la Sf. Liturghie saptamanal, nu se ridica la inaltimea unei trairi adecate desei impartasanii?
Nu se ridică sau nu știe de ce vine la biserică?

Citat:
Sau stai, am uitat, la tine nu e nevoie sa aiba o traire adecvata, trebuie sa se impartaseasca vrand nevrand ca asta e scopul Sf. Liturghii si canoane interpretate dupa cum vrei tu.
Nu, am spus cu pregătire și cu binecuvântarea duhovnicului.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 15:53:48
Annyta
Guest

Implicit

Convinsă fiind că nu-mi face cinste ceea ce voi scrie, recunosc că eu merg la biserică pentru că mă simt bine așa, și mi-ar lipsi teribil dacă aș fi împiedicată să merg.

Și cred că îmi e de folos chiar dacă nu știu scopul acela teoretic/ teoretizat... al Liturghiei.

Cred că harul lui Dumnezeu lucrează și pentru cei care nu au o pregătire/ cunoaștere teoretică, fie și minimală.

Este aproape cunoscut că sunt mai degrabă ignorantă. Am constatat că nu cunoașterea mă împlinește. Fiecare cu drumul lui.

Citisem în mai multe locuri, de exemplu și în Sofronie Saharov - Rugăciunea, experiența vieții veșnice - că mai mult te apropie de Dumnezeu curăția inimii, să zicem, decât cunoașterea. O să caut fragmentul exact.

Cum spunea și părintele Rafail Noica, nu ar trebui să ne polarizăm, ci să rămânem uniți, acceptând diversitatea. Adică nu sunt nicidecum împotriva cunoașterii, dar fiecare cu aplecările sale...
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 16:13:39
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Scurt calcul matematic:

4 posturi pe an => minim 4 împărtășiri
2 dintre posturi fiind mai lungi => alte minim 2 împărtășiri
+ alte împărășiri cu ocazia unor sărbători mai mari, sau în timpul posturilor, sau pentru o nevoie/ ocazie personală
=> cam 8 împărtășiri pe an, în medie - ca exemplu din biserica unde merg eu - pentru adulți.

Dacă încercăm să comparăm cu recomandarea de împărtășire la 40 de zile, ar rezulta 365/40 = cam 9 împărtășiri pe an.

Nu e chiar o mare diferență.

Dar, desigur, e prea puțin, față de 52 de ocazii, sau chiar mai multe, poate chiar 104, că unii merg și sâmbăta la biseircă ... + alte ocazii...
Annyta ,duhovnicul meu recomanda deasa spovedanie ,adica la 40 zile sau la nevoie chiar mai des.
Dupa spovedanie recomanda si Impartasania ,dar daca ne spovedim mai des nu e obligatoriu sa ne si impartasim.Dansul recomanda dupa caz ,in situatia ca ne-am spovedit la intervale mai mici si impartasania.
Eu ma spovedesc la 40 zile sau mai putin ,cam la o luna dupa cum il gasesc pe parintele duhovnic.
Spovedania e foarte importanta pt sanatate si ne apara de atacurile celui rau ,venite pe diferite cai.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 16:16:34
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Annyta ,duhovnicul meu recomanda deasa spovedanie ,adica la 40 zile sau la nevoie chiar mai des.
Dupa spovedanie recomanda si Impartasania ,dar daca ne spovedim mai des nu e obligatoriu sa ne si impartasim.Dansul recomanda dupa caz ,in situatia ca ne-am spovedit la intervale mai mici si impartasania.
Eu ma spovedesc la 40 zile sau mai putin ,cam la o luna dupa cum il gasesc pe parintele duhovnic.
Spovedania e foarte importanta pt sanatate si ne apara de atacurile celui rau ,venite pe diferite cai.
Păi de spovedit - o fac destul de des. Ori de câte ori mă tulbură ceva. Cu adevărat îmi este de folos.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 16:18:37
ovidiu b.
Guest

Implicit

Annyta, de acord cu tine, nu cunoșterea, ci curăția inimii.
Însă e bine de știut că nu mergem la biserică (la Sf. Liturghie) ca ne fie mai bine, pentru spor în viață, sănătate sau altele, ci scopul primordial este de a uni cu Hristos și pentru ca noi să fim una cu El. Toate celelalte, ajutor, sănătate sunt consecințe ale unirii noastre cu Hristos. Bineînțeles, mergem la biserică și să dăm slavă lui Dumnezeu și să-I mulțumim pentru toate prin rugăciune, la fel cum aducem cinste Maicii Domnului sau sfinților.
Când ne cumpărăm un telefon, o mașină sau orice altceva suntem interesați ce funcții au până la cele mici detalii, cu atât mai mult ar trebui să fim interesați și să cunoaștem cele legate de biserică. Lipsa interesului de a cunoște e un semn al indifernței noastre. Iertare, nu mă refer la tine, ci vorbesc la modul general.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 16:21:07
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Părintele recomandă, însă noi putem tinde spre mai mult, Hristos ne cheamă, ne așteaptă la fiecare Sf. Liturghie. Nu cred că duhovnicul nu ar da binecuvântare la o împărtășire mai deasă cu pregătire, nu vorbim de cazuri speciale.

Last edited by ovidiu b.; 24.04.2014 at 16:24:07.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 16:29:36
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Annyta, de acord cu tine, nu cunoșterea, ci curăția inimii.
Însă e bine de știut că nu mergem la biserică (la Sf. Liturghie) ca ne fie mai bine, pentru spor în viață, sănătate sau altele, ci scopul primordial este de a uni cu Hristos și pentru ca noi să fim una cu El. Toate celelalte, ajutor, sănătate sunt consecințe ale unirii noastre cu Hristos. Bineînțeles, mergem la biserică și să dăm slavă lui Dumnezeu și să-I mulțumim pentru toate prin rugăciune, la fel cum aducem cinste Maicii Domnului sau sfinților.
Când ne cumpărăm un telefon, o mașină sau orice altceva suntem interesați ce funcții au până la cele mici detalii, cu atât mai mult ar trebui să fim interesați și să cunoaștem cele legate de biserică. Lipsa interesului de a cunoște e un semn al indifernței noastre. Iertare, nu mă refer la tine, ci vorbesc la modul general.
Mă simt mai bine sufletește, mă cercetez, ascult... Nu mă duc să cer mașini străine.
Eu nu sunt interesată de toate funcțiile telefonului sau ale mașinii. Mai aflu câte ceva pe parcurs, dacă mi-e de folos rețin, dacă nu, nu mă complic.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2014, 16:33:55
ovidiu b.
Guest

Implicit

Bun, nu ți se potrivește exeplul dat, dar cred că ai înțeles ce vreau spun. Indiferența nu ține loc de scuză. Și când spun asta mă refer atât la mireni, cât și la preoți. Una e să spui ”în pace să ne rugăm” față de ”cu pace să ne rugăm”...și multe altele pe care și alți useri le-au punctat.

Last edited by ovidiu b.; 24.04.2014 at 16:41:19.
Reply With Quote
Răspunde