Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.01.2015, 09:26:22
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de oaie_cugetatoare Vezi mesajul
Cum, 100-200 RON ?
adica un million vechi?2 milioane?
Nu este o avere,mai ales ca sfintesti casa nu asa des...
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2015, 09:44:31
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Corinusha Vezi mesajul
Da oaie, din pacate da; multi au tupeu sa CEARA atat. Nu am nimic cu cei care vor sa dea la biserica bani peste ceea ce cere preotul; foarte bine, dar daca nu am de unde, eu (si mult mai multi decat pare) ce facem? Ne lasam casa nesfintita, nu mai deschidem preotului pentru botez, nu ne mai botezam copiii, nu ne mai cununam? Ce facem?!
In oras cunosc un singur preot (si fiul sau de fapt, deci 2) care au intr-adevar preturi pentru toate buzunarele pentru servicii (asa sunt trecute pe tabelul cu taxele - aici macar au un tabel cu taxe); in schimb, la catedrala mare de exemplu, au niste preturi de te usca, si fiecare preot (sunt 3) are preturi diferite... se poate asa ceva?!
Eu in mod normal apartin de catedrala mare, dar nici macar la Liturghie nu am fost acolo de mai mult de 2 sau 3 ori; merg la biserica de langa mine sau la biserica de lemn din alt cartier daca am posibilitatea. Iar de spovedit si impartasit, la bunica in sat si probabil voi merge si la preotul care m-a cununat (si cel la care m-am spovedit dupa ani buni e nespovada; cel de la biserica de lemn).
Au "tupeul" ? Nu chiar...
Gandeste-te ca presteaza un serviciu in timpul lor liber si se deplaseaza acasa la tine.
Apoi sfintirea casei este ca orice alt lucru serios din casa ta,nu il lasi la urma ca nu ai bani...(serios 1-2 mil ?).
Mai bine amani sa-ti iei un covor nou sau o lustra si sfintesti casa mai intai.
De ce ar trebui preotii s-o faca gratuit,nu inteleg?Doar pt ca noi nu dam nici 2 bani pe lucrurile sfinte?
Caci daca am da importanta,am plati pretul si nu am mai carti!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2015, 09:58:43
Monnis Monnis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.06.2012
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Au "tupeul" ? Nu chiar...
.....
De ce ar trebui preotii s-o faca gratuit,nu inteleg?Doar pt ca noi nu dam nici 2 bani pe lucrurile sfinte?
Caci daca am da importanta,am plati pretul si nu am mai carti!
Intr-adevar, asta este "marea problema", ati sintetizat corect toate asa-zisele dileme legate de tarifele neadecvate pe care le practica preotii in Romania.
Vechi 27.01.2015, 10:36:32
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
adica un million vechi?2 milioane?
Nu este o avere,mai ales ca sfintesti casa nu asa des...
Se pare că numai eu dau peste preoți atât de sfioși, încât ori nu vor deloc să ia bani, ori primesc fără să se uite cât. Cred că unul singur mi-a spus cât, dar a fost vorba de 20 de lei, nu de 200 (care chiar este mult).

Pe de altă parte, un preot nu este un prestator de servicii. El nu ar trebui să aibă tarife. El este omul lui Dumnezeu și ceea ce face pentru Dumnezeu face, nu pentru el însuși. Este într-o permanentă misiune, prin fiecare gest pe care îl face și prin care Îl vestește pe Dumnezeu. Creștinul, la rândul său, știe că preotul este om ca și el și are trebuințe materiale, iar el este dator să nu neglijeze aceasta. Părintele Galeriu spunea, despre timpurile grele de după război, că familia sa n-a dus lipsă de nimic, oamenii alegând mai degrabă să-și rupă ei de la gură, decât să fie lipsit preotul, având un binemeritat respect pentru părinte.
Tot lucrul bun se face cu dragoste.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2015, 11:36:42
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
Se pare că numai eu dau peste preoți atât de sfioși, încât ori nu vor deloc să ia bani, ori primesc fără să se uite cât. Cred că unul singur mi-a spus cât, dar a fost vorba de 20 de lei, nu de 200 (care chiar este mult).

Pe de altă parte, un preot nu este un prestator de servicii. El nu ar trebui să aibă tarife. El este omul lui Dumnezeu și ceea ce face pentru Dumnezeu face, nu pentru el însuși. Este într-o permanentă misiune, prin fiecare gest pe care îl face și prin care Îl vestește pe Dumnezeu. Creștinul, la rândul său, știe că preotul este om ca și el și are trebuințe materiale, iar el este dator să nu neglijeze aceasta. Părintele Galeriu spunea, despre timpurile grele de după război, că familia sa n-a dus lipsă de nimic, oamenii alegând mai degrabă să-și rupă ei de la gură, decât să fie lipsit preotul, având un binemeritat respect pentru părinte.
bine punctat!
ps: oare cati forumisti stiu ca preotii sunt bugetari?
Reply With Quote
Vechi 27.01.2015, 12:15:49
Monnis Monnis is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Se pare că numai eu dau peste preoți atât de sfioși, încât ori nu vor deloc să ia bani, ori primesc fără să se uite cât.
Nici eu nu am avut nicio experiență în care preotul să-mi menționeze vreun tarif sau să-mi dea de înțeles că banii nu sunt suficienți. Mai mult decât atât, acum câțiva ani, la Patriarhie, eram cu copiii mei și cu cei ai surorii mele, ne-am închinat la moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov și am lăsat două acatiste cu bănuți -sume absolut decente- pentru a fi pomenite familiile noastre 40 de zile. Preotul care ne-a miruit, a venit apoi după mine să-mi înapoieze din bani, menționându-mi că am mulți copilași și e prea mult cât am lăsat. I-am explicat că nu sunt toți ai mei și că poate păstra bănuții, dar pentru mine a fost o dovadă în plus că marea majoritate a preoților slujesc din dragoste de Dumnezeu și nu pentru bani.
Vechi 27.01.2015, 13:43:41
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Daca iti faci vila de 100.000 euro, e normal cand o sfintesti,prima data, sa dai 100-200 lei, chiar si 100 euro...
Noi insa de-abia ne vom ajunge cu reparatiile si mobilierul strict necesar la noua locuinta ( n-as vrea sa fiu nevoita sa iau aragazul pe picioare cu 2 ochiuri cum avea mamaia, si nici dulapul de bucatarie pe care l-a adus al meu de la taica-su din magazie, care e cojit pe jos....cand mi-a spus ca i-au estimat 100 de milioane meseriasii ca ar costa toate reparatiile de la a la z, si ca nu ne mai raman bani de mobila, mi-a picat fata...)..gasesc ca ar fi de bun simt sa dau preotului meu, daca vine special, tinand cont ca nici nu mai suntem in parohia lui, macar 50 de lei, dar daca nu o sa am atunci, o sa ii dau macar vreo 20 si ii mai dau pe parcurs, cand ma mai duc la slujba..... iar la noul paroh din zona pe bune ca n-as avea tupeu sa ii zic sa vina sa-mi faca sfestanie ca mi-am cumparat casa si m-am mutat, dar nu mai am bani... ( clar fara 50 ron n-as indrazni sa-l chem)...
( acum nici la meseriasi nu o sa dam atatia bani niciodata, o sa facem noi tot ce se poate face, si ei doar ce nu putem noi, adica fire, tevi, geamuri, gled, indreptat peretii, zidarie, etc, baia s-ar putea sa ramana asa si mi-e destul de sila, oricat as spala-o si dezinfecta-o, sper sa nu curga apa din wc sau sa fie robineti stricati, etc...)
A, si ar mai fi un aspect: daca ar fi sa gaseasca vreun meserias care sa ceara mai putin inclusiv pe materiale, pe motiv ca le "procura"de la firma unde lucreaza, si la noi vine in timpul liber? Nu ne-ar putea afecta negativ "karma", treaba aceasta? ( destul ca am trait in pacat si am muncit in zile de sarbatoare, acum daca mai folosim si materiale de furat, cred ca ....o sa platim cu varf si indesat ....)

Last edited by fallen; 27.01.2015 at 13:49:48.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2015, 14:37:53
Monnis Monnis is offline
Senior Member

Implicit

Fallen, veți reuși cu siguranță să faceți sfeștania, dacă asta vă doriți (fără bani, cu 20 lei sau 50 lei, astea sunt detalii). Trebuie să vă lămuriți întâi dumneavoastră de ce doriți să vă treacă "un popă" pragul noii locuințe (sper că nu pentru a influența pozitiv "karma"), apoi vă va fi foarte simplu să îi explicați și lui "Almeu" semnificația sfeștaniei.
Doamne ajută, să realizați toate cele de folos!
P.S. Mi-ați reamintit că e cazul să îl rog și eu pe părintele să ne facă o sfeștanie!
Vechi 27.01.2015, 15:58:58
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Si daca nu reusesc sa il fac sa inteleaga? Mai bine nu mai fac? Mi-e frica sa mai incerc sa ii explic ceva, pt ca daca nu ii lumineaza Dumnezeu mintea si nu vrea sa inteleaga, intlege numai aberatii si ma mai ia si la misto sau sfarseste prin a-mi rastalmaci spusele si a pune vorbe blasfemiatoare in gura preotului, bisericii sau chiarDomnului...( biserica/popii/Cristos/spun, fac dreg, va invata cutare sau cutare...)...
Nici parintii mei nu cred ca au facut sfestanie in casa vreodata, si nici nu cred ca considera necesar sa o faca. Probabil cred ca daca vine preotul cu botezul odata pe an e de ajuns. Soacra-mea a facut " in luna martie pt ca atunci se leaga farmecele..". Ma gandesc ca daca ma mutam la ai mei, era si mai mare deranjul sa aduc preotul acolo, e si mai departe, si apoi ar fi si indreptatit sa spuna ca daca oamenii aia nu au facut-o niciodata, de ce ar veni in casa lor???
( Spunea un parinte din diaspora care are cont pe facebook ca dansul a hotarat sa nu se mai duca cu Botezul la familiile care nu au venit niciodata la biserica nici macar de Craciun, mai ales ca sunt si imprastiati pe o raza de 100 km, nu ca acasa pe aceeasi strada...)

Last edited by fallen; 27.01.2015 at 16:23:19.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2015, 18:56:22
Yasmina's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:

Nici eu nu intalnit preoti care sa aiba tarife sau sa ceara o suma anume,ci doar "cat doresc/ma lasa inima".
Dar oare cat sa ma lase inima in fata unui om mai vrednic decat mine in fata lui Dumnezeu?unui om caruia ii pasa de viata mea,de devenirea mea si care mai isi face si timp sa se roage pt iertarea mea?

Probabil ca exista o psihologie fina de genul :asta este f elegant imbracat si cu o tona de aur pe el,daca ii cer 100,200 nu gresesc deoarece are de unde!
Si nu este gresit,este normal sa ceri mai mult celor care arata ca isi permit sa traiasca pe picior mare,ar fi chiar anormal sa ceri si celor bogati si celor saraci doar 20 de lei.
Reply With Quote
Răspunde