Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 05.01.2012, 12:32:18
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Ceea ce tu ii atribui lui Iustin sant cuvintele lui Tryphon
În cazul acesta ai dat-o rău în bară! Urmărește succesiunea dialogurilor. Dacă a spus-o Tryphon, înseamnă că Iustin a spus următoarele:

"Nu trebuie să spunem nici măcar că sufletul este nemuritor "

și:

"– Prin urmare sufletele nu sunt nemuritoare."

Vechi 05.01.2012, 12:51:28
mihai07
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
În cazul acesta ai dat-o rău în bară! Urmărește succesiunea dialogurilor. Dacă a spus-o Tryphon, înseamnă că Iustin a spus următoarele:

"Nu trebuie să spunem nici măcar că sufletul este nemuritor "

și:

"– Prin urmare sufletele nu sunt nemuritoare."

Citat:
În prealabil postat de mihai07
ti-am spus acolo..noi nu intelegem suflet nemuritor in sens autonom (de sine statator), ci faptul ca viata vesnica izvoraste de la Dumnezeu, viata vesnica de care ne impartasim si noi dupa cum marturiseste Scriptura si astfel sufletul nu moare.
In afara lui Dumnezeu nimic nu poate exista. Dumnezeu le tine toate si Dumnezeu ne tine si pe noi in existenta. Daca Dumnezeu vrea poate aduce orice suflet in nefiinta. Dar nu cred ca asta e scopul pentru care ne-a creat Dumnezeu
Poate pricepi acum ce intelegem noi prin suflet nemuritor
............
Vechi 05.01.2012, 13:18:20
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mihai07 Vezi mesajul
............
Mihai, am înțeles și ai înțeles și tu lucrul acesta... dar uite că ceilalți nu vor să priceapă. După moarte, sufletul nu "merge la Dumnezeu" căci astfel ar fi inutilă revenirea lui Hristos. Cei credincioși au "adormit în Domnul" cum scrie și pe pietrele funerare ortodoxe și așteaptă ziua măreață a învierii când va reveni Hristos - așa cum zice Crezul Ortodox. Apoi vor deveni nemuritori, vor fi suflete nemuritoare... dar abia atunci!
Cât privește pe cei nelegiuiți, așa cum spune Hristos Însuși, aceștia v o r . p i e r i ! Că până la "pieire" vor suferi chinurile focului fizic și ale despărțirii de Dumnezeu este o altă chestiune... dar vor pieri.
Vechi 05.01.2012, 13:22:37
Scotland The Brave
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
,,For if you have fallen in with some who are called Christians, but who do not admit this[truth], and venture to blaspheme the God of Abraham, and the God of Isaac, and the God of Jacob; who say there is no resurrection of the dead, and that their souls, when they die, are taken to heaven; do not imagine that they are Christians"

Deci, Sf. Justin consideră că sufletul nu moare, ci așteaptă judecata într-un loc mai bun sau mai rău, în funcție de faptele din timpul vieții; în niciun caz însă acest loc nu este în Raiul lui Dumnezeu.Mi se pare o mediană între dogma ortodoxă și învățătura adventistă.

Observați că cea de-a doua parte a citatului de la pag. 99 este foaaaarte interpretabilă: "sufletul nu mai există, ci se întoarce iarăși acolo de unde a fost atras"
Teologia lui Iustin Martirul trebuie abordata cu mare atentie,si eu subscriu la opinia dvs,o posibila mediana in raport de conceptia iudaica.Lucrul ar fi explicabil daca luam in considerare faptul ca ,,iudeul Tryphon"este posibil sa fi fost in realitate un rabin cu care Iustin Martirul a avut un dialog atat in vederea afirmarii credintei crestine cat si in scopul identificarii unor posibile puncte de legatura cu abordarea iudaica.S-ar putea sa ne gasim in prezenta unui asemenea punct de legatura,nu trebuie uitata cultura filozofica a lui Iustin,cultura ce inclina spre un dialog de esenta,nesupus unor abdicari dar deschis in vederea identificarii unor posibile puncte comune,bineinteles in scopul convingerii evreilor precum Tryphon cu privire la Hristos.Daca imi aduc bine aminte,acesta parca il si acuza la un anumit moment pe Iustin,in cadrul dialogului,ca ar utiliza din profeti doar ce serveste argumentatiei lui iar raspunsul lui Iustin a fost deosebit de elegant si fundamentat.

Ce vroiam sa spun.Iustin Martirul a mai scris si alte carti iar una dintre aceste carti,mai bine zis fragmente din ea, care ii este atribuita se numeste ,,Despre Inviere".Acolo,la capitolul X intitulat ,,The body saved and will therefore rise" se spune: ,,The resurrection is a resurrection of the flesh which died. For the spirit dies not; the soul is in the body, and without a soul it cannot live. The body, when the soul forsakes it, is not. For the body is the house of the soul; and the soul the house of the spirit. These three, in all those who cherish a sincere hope and unquestioning faith in God, will be saved".

Traducerea ma scuteste de comentarii dar conexand afirmatia postata de dvs,de la pag.99,cu cele de mai sus nu pot sa nu zambesc gandindu-ma cate dreptate a avut Apostolul Pavel in I Corinteni 13:12.Analizand si opinia sa,conform careia cei care sustin ca dupa moarte sufletul se duce-n Cer, fara a fi nevoie de o inviere a mortilor in acest sens,nu pot fi considerati crestini incep sa-mi pun alte intrebari interesante despre cum s-au schimbat anumite conceptii de-a lungul timpului si care au fost motivele.

Insa am si o posibila critica la adresa afirmatiilor sale,daca sunt ale lui,din lucrarea mai sus amintita,din capitolul V intitulat ,,The Ressurection of the flesh is not impossible" cum ar fi: ,,For if by such arguments we prove to them that the resurrection of the flesh is possible, they are certainly worthy of great contempt if they can be persuaded neither by the deliverances of faith nor by the arguments of the world".Cu privire la ,,deliverances of faith"daca raportez argumentatia si concluzia sa la cele spuse de Apostolul Pavel in I Corinteni 15:35-56 atunci rationamentul sau este eronat,sau cel putin complet diferit de al Apostolului.Poate a fost doar o conceptie particulara,lumea credintelor religioase suporta si nuante de gri,nu doar de alb si negru se pare.
Vechi 05.01.2012, 13:37:24
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Mihai, am înțeles și ai înțeles și tu lucrul acesta... dar uite că ceilalți nu vor să priceapă. După moarte, sufletul nu "merge la Dumnezeu" căci astfel ar fi inutilă revenirea lui Hristos. Cei credincioși au "adormit în Domnul" cum scrie și pe pietrele funerare ortodoxe și așteaptă ziua măreață a învierii când va reveni Hristos - așa cum zice Crezul Ortodox. Apoi vor deveni nemuritori, vor fi suflete nemuritoare... dar abia atunci!
Cât privește pe cei nelegiuiți, așa cum spune Hristos Însuși, aceștia v o r . p i e r i ! Că până la "pieire" vor suferi chinurile focului fizic și ale despărțirii de Dumnezeu este o altă chestiune... dar vor pieri.
Mai omule tu intelegi odata ca filozofii greci credeau ca sufletul nu poate fi distrus ? In sensul asta sufletul nu e nemuritor.Este nemuritor pentru ca Dumnezeu ii va ingadui sa traiasca ,separat de trup, si din nou in trup dupa inviere.

Uite aici alt citat de la pagina 97 :
Spune-mi, insa un lucru : Sufletul vede pe Dumnezeu atunci cand este inca in trup,sau numai dupa ce se desface de acesta ?

Ii este cu putinta sa ajunga la aceasta, am raspuns eu, si atata vreme cat se gaseste in chip omenesc, dar mai ales, dupa ce s-a desfacut de trup si se gaseste singur, poate sa atinga ceea ce e mai presus de orice timp.
Vechi 05.01.2012, 14:09:51
Banned

Implicit

Citat:
Mai omule tu intelegi odata ca filozofii greci credeau ca sufletul nu poate fi distrus ? In sensul asta sufletul nu e nemuritor.Este nemuritor pentru ca Dumnezeu ii va ingadui sa traiasca ,separat de trup, si din nou in trup dupa inviere.

Uite aici alt citat de la pagina 97 :
Lasă tu citatele din patristică că eu Îl cred pe Dumnezeu, nu ce-a zis un om despre ce se presupune că a zis alt om. Care și el dacă a zis ce a zis, venind în conflict cu Scriptura, este egal cu 0 (zero)! Mai fac și sfinții greșeli... de aceea nu trebuie să ne înclinăm în fața tuturor ideilor lor (cu atât mai puțin să ne închinăm).

Sufletul nu "trăiește separat de trup", și nu este "nemuritor"... de aceste afirmații trebuia să te ocupi în Biblie, nu în cărțile oamenilor. Or, tocmai aici este buba! M-am tot ferit să dau textul acela din 1 Cor... dar se pare că acolo vom ajunge... cu toată supărarea voastră.
Vechi 05.01.2012, 14:17:12
Senior Member

Implicit

Citat:
Lasă tu citatele din patristică că eu Îl cred pe Dumnezeu, nu ce-a zis un om despre ce se presupune că a zis alt om. Care și el dacă a zis ce a zis, venind în conflict cu Scriptura, este egal cu 0 (zero)! Mai fac și sfinții greșeli... de aceea nu trebuie să ne înclinăm în fața tuturor ideilor lor (cu atât mai puțin să ne închinăm).

Sufletul nu "trăiește separat de trup", și nu este "nemuritor"... de aceste afirmații trebuia să te ocupi în Biblie, nu în cărțile oamenilor. Or, tocmai aici este buba! M-am tot ferit să dau textul acela din 1 Cor... dar se pare că acolo vom ajunge... cu toată supărarea voastră.
Eu nu ti-am zis ca trebuie sa-l crezi pe Iustin,nu ce spune el e o dovada ca sufletul e nemuritor (sa nu-mi zici iar ca nu e ca il distruge Dumnezeu,hai sa zicem ca pentru noi sufletul supravietuieste mortii in afara trupului care moare ).Dar e incorect sa invoci scrierile lui ca sa spui ca el credea ca nu exista ceva care traieste dupa moartea trupului.
Uite si citatul lui grasu ca sa fim corecti .E la pagina 188 in carte :

Vechi 05.01.2012, 14:51:37
Banned

Implicit

Citat:
Eu nu ti-am zis ca trebuie sa-l crezi pe Iustin,nu ce spune el e o dovada ca sufletul e nemuritor (sa nu-mi zici iar ca nu e ca il distruge Dumnezeu,hai sa zicem ca pentru noi sufletul supravietuieste mortii in afara trupului care moare ).Dar e incorect sa invoci scrierile lui ca sa spui ca el credea ca nu exista ceva care traieste dupa moartea trupului.
Uite si citatul lui grasu ca sa fim corecti .E la pagina 188 in carte :
Și Grasu și eu v-am dat citate din lucrări ortodoxe tocmai ca să vedeți că ele confirmă Biblia, se pare că nu realizați acest lucru. E ca și cum ne-ați da voi citate din EG White care să ateste că sufletul e nemuritor! Aveți asemenea citate? NU. Ei bine, noi am avut!

Și acum putem să ne reîntoarcem la topic și la ce spune Scriptura despre "nemurirea" sufletului...
Vechi 05.01.2012, 15:43:47
Senior Member

Implicit

Citat:
Și Grasu și eu v-am dat citate din lucrări ortodoxe tocmai ca să vedeți că ele confirmă Biblia, se pare că nu realizați acest lucru. E ca și cum ne-ați da voi citate din EG White care să ateste că sufletul e nemuritor! Aveți asemenea citate? NU. Ei bine, noi am avut!

Și acum putem să ne reîntoarcem la topic și la ce spune Scriptura despre "nemurirea" sufletului...
Pai e o mica diferenta legata de traditie.Vorbim peste vreo 2000 de ani.
E normal ca fiecare om sfant sa fi avut si propriile pareri.Si e bine ca noi nu ne dezicem de ei si ii consideram sfinti.Despre "confirma Biblia " e de discutat.La fel pot si eu cauta greseli in sute de scrieri de-a lungul a 2000 de ani dar nu le aveti inca.
Vechi 05.01.2012, 16:04:23
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:

mda...mi-ai ramas dator cu un raspuns amice: CE SUNT SPIRITELE MORTILOR, spirite pe care insusi Dumnezeu a pomenit? Doamne ajuta!
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre moarte si pomenirea mortilor AnnaEnache Intrebari utilizatori 42 13.06.2012 09:43:28
SA VORBIM DESPRE URA,PEDEAPSA SI MOARTE. bitza Generalitati 28 20.03.2011 02:05:27
Despre viata de dupa moarte georgian_osa Din Noul Testament 30 14.03.2010 18:49:29
Marturii despre moarte Iustin44 Generalitati 14 31.03.2009 23:59:56
despre randuielile de la moarte cuiva si parastase mara2008 Generalitati 1 20.05.2008 15:07:31