Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.08.2009, 00:42:02
Iustin32 Iustin32 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.05.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusquintus Vezi mesajul
Prefer sa nu raspund la o asemenea intrebare. E o problema?
E o problema caci arata clar ca ceea ce scrie in apararea EG White asemanata cu profetii si Apostolii e fals si aberant, iar tu dovedesti fariseism la fel cu fariseii care nu au vrut sa raspunda dintr-un calcul viclean la intrebarea Mantuitorului privitoare la Ioan Botezatorul daca e de la oameni sau de la Dumnezeu. Asa faci tu acum caci stii ca orice discutie privitoare la pretentia de profetesa a EG White e sortita esecului. Totusi aici se afla cheia scoaterii la lumina a adevarului cu privire intemeierea plina de inselare a sectei din care faci parte, fapt care te nelinisteste caci iti dai seama cat de obscur si plin de minciuni este. Daca ai dori sincer sa afli ADEVARUL DE CREDINTA, si daca te afli sau nu pe calea mantuirii, nu te-ai mai eschiva, ci ai spune cu smerenie: E POSIBIL SA FI GRESIT SI VREAU SA AFLU ADEVARUL PENTRU A MA CORECTA. Prin refuzul de a discuta pe acest subiect ai dovedit, daca mai era nevoie, ca tu nu cauti ADEVARUL, ci doar sa faci prozeliti sau orice altceva.
Vechi 26.08.2009, 09:27:40
tricesimusquintus tricesimusquintus is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iustin32 Vezi mesajul
E o problema caci arata clar ca ceea ce scrie in apararea EG White asemanata cu profetii si Apostolii e fals si aberant, iar tu dovedesti fariseism la fel cu fariseii care nu au vrut sa raspunda dintr-un calcul viclean la intrebarea Mantuitorului privitoare la Ioan Botezatorul daca e de la oameni sau de la Dumnezeu. Asa faci tu acum caci stii ca orice discutie privitoare la pretentia de profetesa a EG White e sortita esecului. Totusi aici se afla cheia scoaterii la lumina a adevarului cu privire intemeierea plina de inselare a sectei din care faci parte, fapt care te nelinisteste caci iti dai seama cat de obscur si plin de minciuni este. Daca ai dori sincer sa afli ADEVARUL DE CREDINTA, si daca te afli sau nu pe calea mantuirii, nu te-ai mai eschiva, ci ai spune cu smerenie: E POSIBIL SA FI GRESIT SI VREAU SA AFLU ADEVARUL PENTRU A MA CORECTA. Prin refuzul de a discuta pe acest subiect ai dovedit, daca mai era nevoie, ca tu nu cauti ADEVARUL, ci doar sa faci prozeliti sau orice altceva.
Am ales sa nu raspund pentru ca intrebarea era prea tendentioasa, si asa nu are nici o legatura cu topicul curent. E ca si cum te-as intreba ce potlogarii a mai facut arhiepiscopul Tomisului. Nu te intreb, pentru ca nu e treaba mea, e treaba Justitiei.
Vechi 26.08.2009, 22:02:13
Senior Member

Implicit

Citat:
Am ales sa nu raspund pentru ca intrebarea era prea tendentioasa, si asa nu are nici o legatura cu topicul curent. E ca si cum te-as intreba ce potlogarii a mai facut arhiepiscopul Tomisului. Nu te intreb, pentru ca nu e treaba mea, e treaba Justitiei.
Iar te fofilezi caci raspunsul tau nu e relevant. Arhiepiscopul Tomisului nu a intemeiat ortodoxia asa cum EG White a intemeiat adventismul. Pacatul lui (daca are) nu ma poate atinge si influienta dar ,,viziunire,, si ,,profetiile,, d-nei White despre care te feresti ca dracu' de tamaie sa discuti, au influientat o multime de oameni, ducandu-i la ratacire. Dar despre asta mai bine sa discutam pe topicul dedicat ei.
Vechi 01.09.2009, 21:57:33
condor
Guest

Implicit

Citat:
,,viziunire,, si ,,profetiile,, d-nei White despre care te feresti ca dracu' de tamaie sa discuti, au influientat o multime de oameni, ducandu-i la ratacire. Dar despre asta mai bine sa discutam pe topicul dedicat ei.
Si, de ce ar fi obligat cineva sa discute despre Ellene White, chiar daca este adventist? Unii adventistii nu au nici o treaba cu scrierile Ellenei White. Au treaba numai cu Sfanta Scriptura.

De unde stii dumneata ca scrierile Ellenei White duc la ratacire? Cititorii lui E.G W. sunt buni cunoscatori ai Sfintei Scripturi. Iar, dupa spusele Mantuitorului, rataciti sunt cei ce nu cunosc Scripturile (Matei 22:29).

Asa ca, in ratacire duc cei care ii indeparteaza pe oameni de la Sfanta Scriptura, dandu-le invataturi gata mestecate dupa placul lor (al "invatatorilor").
Vechi 02.09.2009, 01:00:58
Senior Member

Implicit

Da, preotii nostri (eu nu sunt preot) ne indeamna sa citim Sfanta Scriptura, iar unde nu intelegem, sa-i intrebam. Numai Biserica-Stalpul si temelia adevarului(I Tim. 3,15) e infailibila. Talcuirea Bibliei si stabilirea invataturilor de credinta s-a facut in Sinoade de catre Sfintii parinti, dupa modelul Aposolilor (Fap. Ap. cap. 15), nu in ,,vedeniile,, vreunui inselat (de divol) din pricina propriei mandrii si pareri de sine cum arata clar viata lui Ellen White .
In practica, este Biblia suficienta pentru protestanti?
Protestantii afirma adesea ca ei ,,cred doar in Biblie,, dar anumite intrebari apar in legatura cu felul lor de a folosi Biblia. De exemplu, de ce scriu protestantii atat de multe carti despre doctrina si viata crestina, daca Biblia este singura carte necesara? Daca Biblia ar fi fost cu totul suficienta pentru propria ei intelegere, de ce nu se marginesc protestantii la a inmana Biblii la oameni? Daca este ,,cu totul suficienta,,, de ce nu produce aceleasi concluzii si invataturi in diferitele grupuri de protestanti? De ce se mai publica comentarii biblice, daca oamenii nu au nevoie de altceva decat de Biblie? De ce se mai da invatatura sau se mai predica, in loc de a se citi doar Biblia la oameni? Raspunsul, pe care protestantii nu il admit, este ca ei inteleg instinctiv ca Biblia nu poate fi inteleasa in izolare. De fapt, fiecare grup protestant are propria lui traditie, cu toate ca in general faptul acesta nu este recunoscut. Nu este un accident ca toti adventistii au aceeasi credinta,si ca toti penticostalii au aceeasi credinta, care este diferita de cea a adventistilor. Adventistii sau penticostalii nu dobandesc fiecare in mod individual aceeasi credinta, ci fiecare este invatat sa creada in acelasi fel, in conformitate cu o anumita traditie. Intrebarea este deci nu daca ne bizuim pe Biblie sau pe traditie, ci care este traditia pe care o folosim pentru a interpreta Biblia. Care traditie prezinta mai mare credibilitate, Traditia Apostolica a Bisericii Ortodoxe, ori miile de traditii moderne protestante care nu au radacini dincolo de Reforma protestanta????!

Daca te-ar interesa Adevarul ai citi nu numai cartile pe jumatate plagiate ale dnei White, ci si cartile celor care au criticat-o si ai vedea ca toata invatatura voastra se bazeaza pe modul unic de talcuire a Bibliei al Dnei White care a fost o femeie pacatoasa ca oricare alta, fara nici un dar deosebit decat ca a avut sansa ca ,,viziunile'' ei isterice si fanatice sa fie incurajate de propriul sot, spre deosebire de alte femei adventiste care avand acelasi tip de ,,viziuni'', n-au fost incurajate. Deci intreaga voastra invatatura se bazeaza doar pe ,,profetesa''voastra, pe cand invatatura Bisericii Ortodoxe se bazeaza pe invatatura si scrierile si talcuirea Bibliei facute de ucenici directi ai Apostolilor si urmasi ai lor care L-au urmat aproape intru totul pe Hristos si invatatura Lui pana in zilele noastre:
-s-au curatit de propriile patimi prin asceza, post, rugaciune neincetata,lepadarea de avere, de lume si de sine si taierea voii in ascultarea de un parinte incercat, castigand in acest fel smerita cugetare si ajungand la desavarsire.
-trimisi de Insusi Hristos sa invete lumea, ei s-au socotit nevrednici de o sarcina asa de inalta (vezi vietile Sfintilor Ioan Gura de Aur, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul, Paisie cel Mare si multi altii) si nu s-au grabit decat atunci cand au fost siliti de conducatorii Bisericii. Iar invatatura lor a tinut seama de dreptarul formulat de Sf Vicentiu de Lerin;,,Ceea ce s-a crezut intodeauna, pretutindeni si de catre toti Parintii Bisericii de la Apostoli pana in zilele noastre'' Ori, la Ellen White nu vedem nimic din toate acestea, ba mai mult e plina de patimi omenesti mai ales de mandrie si manie,a castigat o multime de bani prin tiparirea si vanzarea ,,viziunilor,, ei mincinoase cu care a trait in belsug.
Vechi 02.09.2009, 09:57:17
Banned

Implicit

Citat:
Numai Biserica-Stalpul si temelia adevarului(I Tim. 3,15) e infailibila.
Infailibil e doar Dumnezeu, nu Biserica sau papa sau mai stiu eu cine.

Citat:
Daca Biblia ar fi fost cu totul suficienta pentru propria ei intelegere, de ce nu se marginesc protestantii la a inmana Biblii la oameni?
Societatile biblice protestante si neoprotestante au raspandit in lume mai multe biblii decat toti catolicii si ortodocsii la un loc, in ciuda raportului numeric inferior.

Citat:
Daca este ,,cu totul suficienta,,, de ce nu produce aceleasi concluzii si invataturi in diferitele grupuri de protestanti?
Exact din aceeasi cauza: pentru ca nu este luata Biblia ca singura norma de conducere in cele spirituale. O dovada in plus ca neglijarea invataturilor Scripturii, duce la tot soiul de rataciri, erezii si apostazii.

Citat:
De ce se mai da invatatura sau se mai predica, in loc de a se citi doar Biblia la oameni?
Citirea sau psalmodierea mecanica a Bibliei nu are valoare. Scripturile nu au putere magica prin simpla lor prezenta fizica, cum se mai crede superstitios pe ici pe colo (stim noi unde). Domnul Hristos nu ne povatuieste doar sa le citim, ci sa le studiem:

39. "Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine." (Ioan 5)

Citat:
Intrebarea este deci nu daca ne bizuim pe Biblie sau pe traditie, ci care este traditia pe care o folosim pentru a interpreta Biblia. Care traditie prezinta mai mare credibilitate, Traditia Apostolica a Bisericii Ortodoxe, ori miile de traditii moderne protestante care nu au radacini dincolo de Reforma protestanta????!

Cea mai mare credibilitate o prezinta "traditia", cutuma, obiceiul, practica Domnului Hristos in privinta citirii si interpretarii Scripturii:

16 Și a venit în Nazaret, unde fusese crescut, și, după obiceiul Său, a intrat în ziua sâmbetei în sinagogă și S-a sculat să citească.
17 Și I s-a dat cartea proorocului Isaia. Și, deschizând El cartea, a găsit locul unde era scris:
18 "Duhul Domnului este peste Mine, pentru care M-a uns să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiți cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea și celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsați,
19 Și să vestesc anul plăcut Domnului".@
20 Și închizând cartea și dând-o slujitorului, a șezut, iar ochii tuturor erau ațintiți asupra Lui.
21 Și El a început a zice către ei: Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta în urechile voastre. (Luca 4)

Citat:
Daca te-ar interesa Adevarul ai citi nu numai cartile pe jumatate plagiate ale dnei White, ci si cartile celor care au criticat-o
Acest lucru l-am facut deja.

Citat:
Deci intreaga voastra invatatura se bazeaza doar pe ,,profetesa''voastra, pe cand invatatura Bisericii Ortodoxe se bazeaza pe invatatura si scrierile si talcuirea Bibliei facute de ucenici directi ai Apostolilor si urmasi ai lor care L-au urmat aproape intru totul pe Hristos si invatatura Lui pana in zilele noastre
Sunt aici doua mari neadevaruri, ma limitez sa va arat doar primul:
Intreaga noastra invatatura se bazeaza doar pe Scriptura. Si ca dovada, si adventistii care nu citesc si nu o apreciaza pe Ellen White, au acelasi crez.
Vechi 02.09.2009, 10:15:26
condor
Guest

Implicit

Citat:
Da, preotii nostri (eu nu sunt preot) ne indeamna sa citim Sfanta Scriptura, iar unde nu intelegem, sa-i intrebam.
Daca va spun ca am avut discutii cu preoti care nu cunosteau Sfanta Scriptura, ma credeti? Ce raspunsuri pot primi credinciosii, de la cei care nu cunosc invataturile Mantuitorului si ale Sfintilor Sai Apostoli (invataturi ce se gasesc numai in Sfanta Scriptura)?

Citat:
Numai Biserica-Stalpul si temelia adevarului(I Tim. 3,15) e infailibila.
Eu stiam ca numai Dumnezeu este infailibil. A spune despre ceva sau cineva ca este infailibil, este ca si cum l-ai pune in locul lui Dumnezeu. Mare pacat.

In plus,nu cred ca este cazul sa specificati o biserica anume ca fiind "stalpul si temelia adevarului". Pot veni cu exemple de minciuni "oficiale" ale acelei biserici.

Citat:
Talcuirea Bibliei si stabilirea invataturilor de credinta s-a facut in Sinoade de catre Sfintii parinti, dupa modelul Aposolilor (Fap. Ap. cap. 15),
Stabilirea invataturilor de credinta, despre care vorbiti, nu are nimic solid la baza. Totul este relativ. Daca va referiti la respectarea invataturilor Sfintilor Parinti, se stie ca s-a facut o selectie a acestor invataturi (nu toate invataturile Sfintilor Parinti sunt considerate bune de catre biserica). Daca va referiti la sinoade, se stie ca si aici s-a facut o selectie (unele sinoade au fost catalogate ca fiind eretice).

Citat:
nu in ,,vedeniile,, vreunui inselat (de divol) din pricina propriei mandrii si pareri de sine cum arata clar viata lui Ellen White .
Decat sa va lansati in afirmatii patimase si pline de ura (care intuneca mintea), nu ar fi mai bine sa combateti aceste "vedenii ale unui inselat de diavol", cu Sfanta Scriptura? Ati face multa lumina.

Citat:

Daca te-ar interesa Adevarul ai citi nu numai cartile pe jumatate plagiate ale dnei White, ci si cartile celor care au criticat-o si ai vedea ca toata invatatura voastra se bazeaza pe modul unic de talcuire a Bibliei al Dnei White
D-le Iustin, noi suntem cunostinte mai vechi, de aceea tin sa va marturisesc ceva. Stiti ca mai pe la inceput (cand ma numeam "mariann"), evitam discutiile despre Ellene White, pentru ca nu cunosteam scrierile ei (desi eram adventist) si nici nu aveam de gand sa le iau in seama. Dar, dvs. m-ati facut sa cercetez despre Ellen White (care-mi era indiferenta). Puteam sa ajung la orice concluzie. Nu avea importanta pentru mine. Doctrina adventista este bine ancorata in Sfanta Scriptura. Ramaneam adventist cu sau fara E.G.W.

Rezultatul cercetarilor (stimulate de postarile dvs.) a fost faptul ca am inceput sa indragesc scrierile Ellenei White (in special cele care se refera la viata practica a crestinului). Asa ca, pot sa va multumesc. Aceste scrieri (conforme cu Sfanta Scriptura) mi-au devenit un sprijin in viata de familie, in formarea caracterului, in mentinerea sanatatii mele mentale si fizice, etc.

Poate mai sunt si altii care o sa va multumeasca pentru "curiozitatea" pe care o treziti. Stie Dumnezeu sa schimbe in bine, intentiile rautacioase ale unora. Circula o vorba care spune ca "diavolul este maimuta lui Dumnezeu". Rautatea dvs., prin mila lui Dumnezeu, poate fi transformata intr-o binefacere.
Vechi 02.09.2009, 10:32:33
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Infailibil e doar Dumnezeu, nu Biserica sau papa sau mai stiu eu cine.
"Acolo unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo voi fi si Eu". Aceasta este Biserica sub aspect de comunitate- extinderea lui Hristos in umanitate. Acolo unde este prezent Hristos- Calea, Adevarul si Viata, cu siguranta comunitatea respectiva se hraneste din Adevar si marturiseste Adevarul. Dumnezeu nu se izoleaza de lume, se prelungeste in lume. Trebuie sa depasesc acest dualism- Dumnezeu in cer si noi singuri pe pamnat. Eu nu am viata vesnica prin mine ci o dobandesc prin participare. Biserica nu are infailibilitatea prin sine, ci prin relatia nedespartita cu Hristos - Capul.
Vechi 02.09.2009, 10:49:18
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
"Acolo unde sunt doi sau trei, adunati in numele Meu, acolo voi fi si Eu". Aceasta este Biserica sub aspect de comunitate- extinderea lui Hristos in umanitate. Acolo unde este prezent Hristos- Calea, Adevarul si Viata, cu siguranta comunitatea respectiva se hraneste din Adevar si marturiseste Adevarul. Dumnezeu nu se izoleaza de lume, se prelungeste in lume. Trebuie sa depasesc acest dualism- Dumnezeu in cer si noi singuri pe pamnat. Eu nu am viata vesnica prin mine ci o dobandesc prin participare. Biserica nu are infailibilitatea prin sine, ci prin relatia nedespartita cu Hristos - Capul.
Tocmai aici este "buba". Relatia aceasta cu Hristos daca a fost intrerupta prin imixtiuni umane si pagane, s-a terminat si cu stalpul si temelia adevarului si cu continuitatea apostolica si cu Biserica Apostoleasca... nu a ramas decat o forma de evlavie, sau cum spune [mai bine] traducerea ortodoxa:

5. Având înfățișarea adevăratei credințe, dar tăgăduind puterea ei...(2 Timotei 3))
Vechi 02.09.2009, 11:08:21
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Tocmai aici este "buba". Relatia aceasta cu Hristos daca a fost intrerupta prin imixtiuni umane si pagane, s-a terminat si cu stalpul si temelia adevarului si cu continuitatea apostolica si cu Biserica Apostoleasca... nu a ramas decat o forma de evlavie, sau cum spune [mai bine] traducerea ortodoxa:

5. Având înfățișarea adevăratei credințe, dar tăgăduind puterea ei...(2 Timotei 3))
Imi pare rau nu pot sa fiu atat de pesimist. Hristos a dat o putere Bisericii- pe care nici portile iadului nu o vor birui. Ce sa inteleg ca aceasta putere a fost retrasa de catre Hristos. Atentie, tocmai aici este capcana, subiectivismul, ma rup de comunitate ma rup de Adevar. Adevarul este rodul comuniunii nu al parerilor personale.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (3) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 3 04.05.2010 21:29:27
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (4) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 1 04.05.2010 19:53:57
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (2) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:55:25
DRUMUL SUFLETULUI DUPĂ MOARTE (1) - Parintele Cleopa clujeanul33 Generalitati 0 04.05.2010 18:26:17