![]() |
![]() |
|
|
Înregistrare | Autentificare | Întrebări frecvente | Mesaje Private | Căutare | Mesajele zilei | Marchează forumurile citite |
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||
|
|||
![]()
Ma tot intreb de o vreme. Ma uit la cei din jurul meu, romani buni care se chinuie si nu reusesc.
Exista popoare care sufera dintotdeauna si se pare ca la nesfarsit si altele care o duc bine si se refac usor din orice problema. De ex. poporul roman este unul care sufera dintotdeauna si inca si acum oamenii, romanii, sunt chinuiti si ponegriti pretutindeni, indiferent ce ar face. Este un popor sarac si care nu reuseste sa mai iasa la liman. In mod paradoxal este un popor care totusi are o credinta puternica si bisericile sunt inca pline. Fata de altii... Si atunci? Va fi mai bine? Vom iesi la liman? Care este planul lui Dumnezeu cu noi? In criza asta o ducem cel mai greu, ma rog, saracie si necazuri ce nu se mai sfarsesc. De asemenea am observat diferente intre religiile popoparelor si situatia lor. Nu stiu cum dar ori Catolicismul ajuta mai mult si tarile cu aceasta religie o duc mereu bine (mai bine decat cele ortodoxe), ori invers, Catolicismul a prins mai bine in aceste tari. Tarile preponderent ortodoxe o duc mai greu, sunt mai sarace, cu multi oameni chinuiti, iar in lume oamenii lor sunt adevarati martiri. Ce sa inteleg, ce parere aveti voi? Dumnezeu prefera anumite confesiuni si popoare? Dumnezeu nu iubeste romanii si alti ortodocsi? Ne pedepseste poate pentru ceva? Pe de alta parte ma gandesc si poporul evreu a fost denumit "ales" dar de fapt de ce? Pentru ca acolo nu se mai termina problemele. |
|
||||
|
||||
![]()
poporul evreu a fost numit cel ales datorita lui avraam care a fost un om bineplacut lui dumnezeu. dar si-au atras blestemul asupra lor cand au strigat, in vinerea mare:sangele LUI asupra noastra si asupra copiilor nostri" si blestemul a venit, pt ca l-au strigat.
referitor la soarta poporului nostru pot sa-ti zic ca Dumnezeu pe cine iubeste si pedepseste.si ar trebui sa vedem in suferinta o incercare a lui Dumnezeu de a ne tine aproape.poporul nostru a suferit mereu in decursul veacurilor.nici razboaile purtate nu au fost niciodata de ofensiva, ci doar de defensiva. cred ca e mai buna suferinta poporului si sa vezi implicit caldura omului decat bunastarea lui si raceala inclusiv din biserica.eu cred ca noi, romanii, ii suntem un popor drag Domnului. cu siguranta are El un plan cu noi... |
|
|||
|
|||
![]()
Sophia, nu cred ca au suferit mai mult romanii decat nemtii, de exemplu. Da, le merge bine din anii 50 60 incoace, dar gandeste-te la ce au trait inainte.
Poporul evreu nu este blestemat, Lore. Cativa atunci au spus 'sa fie sangele lui peste noi si peste copiii nostri', dar asta nu inseamna 1) ca din cauza unor zevzeci care au strigat asta (dintre care poate majoritatea s-au convertit dupa aia, nu se stie, la cinncizecime din cei 5000 de exemplu?) Dumnezeu i-ar fi 'blestemat' pe toti ( de altfel Dumnezeu nu blestema) 2) ca Dumnezeu ar fi acceptat acest autoblestem Noi suntem judecati, suferim si ne merge bine ca oameni in parte, nu ca popor, pana la urma. Chestia cu catolicismul si ortodoxia este mai complicata. Este vorba de diverse fenomene istorice si culturale care au dus la dezvoltarea economica mai buna a vestului decat a estului in mileniul al doilea. In primul era invers, si cultural si economic era mai dezvoltat estul. In est au aparut turcii si mongolii (in Rusia) care au stopat dezvoltarea civilizatiei crestine.
"Dacă nu putem fi buni, să încercăm să fim măcar politicoși." (Nicolae Steinhardt în Jurnalul fericirii) Last edited by Fani71; 17.08.2009 at 00:23:58. |
|
|||
|
|||
![]()
Interesanta observatia dumneavoastra. In acest sens, exista o carte scrisa de Max Weber, "Etica protestanta si spiritul capitalismului". Potrivit autorului, popoarele protestante au sadite in constiinta lor faptul ca cantitatea de bani este o dovada a faptului ca este posibila mantuirea lor. Se cunoaste faptul ca protestantismul se distinge de celelalte religii crestinii prin doctrina predestinarii, adica omului ce-i in frunte scris, asa ramane. Omul, de la nastere, este destinat fie iadului fie raiului. Insa protestantii, au decis in consecinta sa se comporte pe pamant ca si cum cel nascut este destinat raiului. Faptele sale bune, taria caracterului trebuie permanent dovedite in timpul vietii, fie ca acest lucru inseamna chiar acumularea de bogatii. De aceea, protestantii sunt cunoscuti pentru harnicia lor care se arata prin cantitatea de bani acumulata in timpul vietii. Cei bogati -protestantii- au bogatiile datorita harniciei, inteligentei, vointei puternice, consecventeii si corectitudini, dragostei pentru lucrul bine facut- toate acestea dovedind ca omul cu pricina actioneaza ca si cum lui ii este destinat raiul- aceasta e credinta lor, la origine. Cu alte cuvinte, munca salveaza sufletul.
drept dovada, avem situatia tarilor majoritar protestante ( tarile scandinave, Germania, Olanda) care sunt in topul tarilor celor mai dezvoltate din punct de vedere social, economic....Pentru acestia, munca, productivitate, cantitatea de bani sunt marci ale credintei lor-cel putine, la inceputurile capitalismului. M-am cam pierdut in cuvinte, dar este o carte care merita a fi citita. Cat despre legatura dintre credinta ortodoxa si slaba dezvoltare economica a popoarelor cu pricina...ar fi de evidentiat doua aspecte. Primul dintre ele, se refera la perspectiva asupra mantuirii diferita de cea a protestantilor. Ortodocsii si trairea ortodoxa inseamna suferinta asa cum accentua si parintele Serafim Rose. Popoarele ortodoxe sunt martirii de la inceput de mileniu I, sunt poparele asuprite de populatiile migratoare- la inceputul Evului Mediu-, de musulmani in timpul evului mediu, de comunism, mai recent. Suferinta este calea prin care ortodoxul se regaseste si gaseste calea inimii catre Dumnezeu. Acest aspect duce la un al doilea punct. Faptul de a suferi duhovniceste, de a accepta ca buna aceasta suferinta, ca fiind de la Dumnezeu, instrument divin pentru mantuire s-a transpus si in atitudinea de zi cu zi, din viata laica, a cetateanului de rand. Si asta, de fiecare data cand am acceptat nedreptatile care ni s-au facut, spunandu-ne : "asta e, asta e viata, las-o ca merge si asa, ca daca asa a fost sa fie", cu exemple incepand cu acceptarea partinirii in justitie, acceptarea unor reprezentanti ai poporului in forurile inalte care nu isi fac treaba, s.a. Era un studiu interesant pe tema aceasta intr-o publicatie franceza, Geopolitique, un articol care remarca discrepantele dintre prozelitismul unor evenimente religioase care se desfasurau in capitala cu cele mai multe magazine erotice si cazinouri din Europa ( nu imi amintesc daca era "cu cele mai multe" sau "una cu cele mai multe"), dar si distanta dintre procentele cu credinciosi crestini declarati si marja de coruptie de la noi din tara. |
|
|||
|
|||
![]()
Daca ar sta lucrurile asa, libertatea nu ar mai exista.
|
|
|||
|
|||
![]()
Sophia, nu stiu daca am deslusit exact la ce te referi cand vorbesti de liman. Daca te referi la limanul lumesc, cel de bunastare materiala, intr-adevar este un liman spre care tanjesc foarte multi oameni de pe pamant dar ....... dar, draga Sophia, nu acesta este limanul nostru. Limanul nostru este MANTUIREA si te asigur ca este mult mai greu de atins decat limanul lumesc.
Poporul ales? Ei bine, poporul ales este alcatuit din toti oamenii care-L martrisesc pe Domnul nostru Iisus Hristos ca Fiu al Lui Dumnezeu, indiferent daca sunt romani, bulgari, sudanezi, evrei, chinezi etc. Acesta este poporul ales.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
nu asta inseamna predestinarea protestantilor?
|
|
||||
|
||||
![]()
Eu sunt ortodox, dar nu cred ca toate cultele protestante sau macar si unul singur accepta ideea de predestinare.
Moduri de afișare | |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Credeti ca exista extraterestri? | amatyyy | Generalitati | 41 | 14.12.2012 23:21:40 |
Ce va face sa credeti in Dumnezeu ,cum slaviti iubirea fata de divinitate | kappa_ii | Generalitati | 4 | 13.12.2011 23:07:35 |
Credeti ca exista mantuire fara Hristos? | lacrimi | Despre Sfanta Scriptura | 57 | 22.02.2010 23:39:35 |
|