Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.07.2024, 12:14:11
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ALARIC Vezi mesajul
Ha ha, nu crede tot ce auzi. Eu unul nu am remarcat nimic din tot ce zici, ce-i drept nu am ajuns in San Francisco insa p-acilea prin Ieuropa chiar am fost. Cu siguranta or fi cluburi sau zone frecventate de amatori din astia dar eu nu am vazut, cei drept nici nu am cautat. Insa nici in aeroport, nici in gari, nici in trenurile lor tip metrou, nici pe strazile centrale ale metropolelor nu am vazut nimic din ce spui. Nu m-a abordat nimeni sa ma intrebe se sanatate, doar niste cersetori, unii din ei ne vorbeau limba.
Hristos ne a avertizat ca fărădelegea începe în inima după care se muta în fapte.
Doar nu crezi ca "raii" Sodomei tăbărât direct pe tine sa te controleze la anus. Violul ar fi neinteresant chiar si pentru ei.
În Uie Cunoașterea inimii și mintii unui trecător ia ceva timp, pana descoperi cu ce fel de demon sau înger ai de a face.
Deși au trecut milenii de atunci, felul de manifestare a omului și fărădelegea în care ne scaldam a rămas la fel.
Sodoma și Gomora au fost date drept exemplu pentru miile de orașe mari.
Vechi 11.07.2024, 15:48:17
ALARIC ALARIC is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.09.2020
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Hristos ne a avertizat ca fărădelegea începe în inima după care se muta în fapte.
Doar nu crezi ca "raii" Sodomei tăbărât direct pe tine sa te controleze la anus. Violul ar fi neinteresant chiar si pentru ei.
În Uie Cunoașterea inimii și mintii unui trecător ia ceva timp, pana descoperi cu ce fel de demon sau înger ai de a face.
Deși au trecut milenii de atunci, felul de manifestare a omului și fărădelegea în care ne scaldam a rămas la fel.
Sodoma și Gomora au fost date drept exemplu pentru miile de orașe mari.
Avand in vedere ca faptele nu se confirma, se pare ca mai dureaza, e clar ca ai o cunoastere speciala a tuturor inimilor si mintilor.
Reply With Quote
Vechi 11.11.2024, 15:47:17
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Stimulat de colegul de forum cozia,pe un topic din secțiunea secte/culte,la un topic “Dialog constructiv cu neoprotestanții”,am migrat pe acest topic mai “pe subiect “ să răspund acestei “provocări” deosebite.

Chiar îți mulțumesc că ai ridicat aceste întrebări, întrucât eu am uneori stări oscilante.Am avut dintotdeauna, însă echilibrarea mea devine tot mai stabilă și claritatea oferă niște perspective foarte șocante.Bineinteles, depinde unde arunci privirea, însă eu tind să mă trag tot mai aproape de Dumnezeu și orice aspect unde poate fi găsit cu adevărat,devine un magnet pentru mine.

Logic uneori avem toți îndoieli, căderi și conflicte.Insă când mă uit în urma mea și văd pe unde am călcat și în ce situații am fost,îmi dau seama că tot Dumnezeu a fost cel care și-a coborât Mâna peste mine și m-a scos din toate mizeriile, necazurile și căderile mele.

Dincolo de toate:religie,cult, credință, știință…..Nu prea contează acestea atunci când fiecare dintre noi se conectează cu Sursa,Creatorul și ceeace fiecare pământean numește

DUMNEZEU

Mai jos este textul d-lui Cozia, despre care vă vorbeam la care m-am gândit să răspund în primul rând din perspectiva biblică,mai exact din perspectiva lui YHWH, Iisus.

(Ca de fiecare dată, menționeaz că nu sunt membru al niciunui cult religios,caut sa fiu obiectiv,iar dacă uneori pare că favorizez un cult sau altul este doar prin prisma subiectului abordat.

De exemplu Ortodoxia mi se pare că este cel mai aproape de ceeace a fost la origini creștinismul, însă protestantismul a scos tot ce a împrumutat pe parcurs Ortodoxia de la păgânism, filosofie și tradiții umane.

Cumva nu poți înțelege creștinismul dacă nu-l iei ca un tot unitar, însă dacă faci asta pierzi esența sa și învățăturile originale…

Oricum asta am discutat în alte subiecte, doar am vrut sa menționez de ce încă nu sunt membriu al unui cult și cumva am omis catolicismul fiindcă,mai degrabă înclin spre el….A incorporat totul,devenind un imperiu în sine, continuator al imperiului profan,cu bune cu rele…

Aici este textul…

(Alte subiecte:
"Cosmosul"?? Cu ce se mănâncă acest concept observat direct numai de o mana de oameni?
Resursele naturale
Energia?
Ecosistemele
Clima?
Planeta noastră?
Demografia, incurajarea familiilor numeroase sau nu?

Toate... am fi vrut sa aflam părerea lui Iisus.)

Deci,in sfârșit, intrăm în subiect…Cred că asta este cea mai importantă întrebare.

Ce vrea Dumnezeu de la noi,nu ce vrem noi de la El.

Ce a spus Dumnezeu despre Cosmos, Planetă etc.Nu ce am constatat noi despre ele,că în fiecare an descoperim altceva anulând pe cealaltă.

It's a fact,vorba ăia,că distrugem Planeta, urmează imediat sa distrugem și Cosmosul.

Deci ar fi bine să se grăbească Dumnezeu și să ne distrugă fiindcă noi înșine suntem Distrugerea, și numai El ne poate opri să nu ne autodistrugem,cu tot ce-i in jur.

Însă poate că încă mai sunt câțiva DREPȚI,care încă ne țin și pe restul vii.

Pentru aceeia trăim restul,și poate pentru aceeia ne vom schimba și noi cei cazuti și degradați.

De ce facem toate acestea?

Tocmai fiindcă nu am pus bine întrebările și nu prea ne-a interesat care este scopul Cosmosului , Planetei și inclusiv al Omului.

Noi doar distrugem ceeace ce n-am creat și nu ne aparține,sau cel puțin nu în aceste condiții.

O sa folosesc Sfânta Scriptură varianta Dumitru Cornilescu 1924, fiindcă este preferata mea,și uneori varianta Romano catolica.

COSMOS

Isaia 40:22 VDC
[22] El șade deasupra cercului pământului și locuitorii lui sunt ca niște lăcuste înaintea Lui; El întinde cerurile ca o maramă subțire și le lățește ca un cort, ca să locuiască în el.

Ia uite ce spune Isaia,o chestie foarte științifică,și anume că Pământul este rotund.Si noi cu toată știința avem încă oameni care cred că pământul este plat.

Plus abia recent am ajuns la concluzii științifice și dovezi vizuale din spațiu despre forma Pământului.

Deasemenea îți spune că sunt mai multe ceruri, adică stratul de ozonul, campul geomagnetic că să poți trăi pe pământ să nu te lovească radiațiile, și furtunile solare și atmosfera sa nu cadă asteroizi pe noi etc.

Acuma bine că pot fi interpretate și că ceruri spirituale, însă mergem acum pe varianta mai științifică.

Aici varianta romano catolica mi se pare mai potrivită.

Iob 9:5-9 VBRC2020
[5] El mută munții fără ca ei să știe că îi răstoarnă în mânia lui. [6] Cutremură pământul din locul lui și coloanele sale se clatină. [7] Vorbește soarelui, și nu răsare și sigilează stelele. [8] Întinde singur cerurile și umblă pe înălțimile mării. [9] El face Ursa, Oriònul și Pleiàdele și camerele din Temán.

Deci din 5 versete ți-a dat informații de geografie,astronomie, geofizică și cosmologie.Plus că o face într-o frumusețe poetică fără rival.

Amos 5:8 VBRC2020
[8] El, care a făcut Pleiadele și Orionul, care schimbă umbra morții în zori; el, care cheamă apele mării și le revarsă pe fața pământului, Domnul este numele lui.

Eh,uite aici și putina climatologie , alături tot de Cosmos,ca sa înțelegem cum vine ploaia.

Deci înțelegi oameni că DUMNEZEU este Creator al întregului univers…

Și noi ar trebui mai degrabă să ne întrebăm ce se întreba David.

Psalmul 8:3-4 VDC
[3] Când privesc cerurile – lucrarea mâinilor Tale –, luna și stelele pe care le-ai făcut, [4] îmi zic: Ce este omul, ca să Te gândești la el? Și fiul omului, ca să-l bagi în seamă?

Eclesiastul 3:11 VDC
[11] Orice lucru El îl face frumos la vremea lui. A pus în inima lor chiar și gândul veșniciei, măcar că omul nu poate cuprinde, de la început până la sfârșit, lucrarea pe care a făcut-o Dumnezeu.

Deci mai degrabă ar trebui sa ne gândim la veșnicie, decât la marea lucrare a universului, fiindcă deocamdată încă nu o putem înțelege.

Tocmai de ăia noi suntem buni doar la iluzii și realitatea augmentată.

Fiindcă ne îngropăm in iluzie,ne separăm de Dumnezeu,ca Lucifer într-o rebeliune autodistructivă.

Așa sa ne mutăm la ecologie, resursele, planetă etc….

Geneza 1:28 VDC
[28] Dumnezeu i-a binecuvântat și Dumnezeu le-a zis: „Creșteți, înmulțiți-vă, umpleți pământul și supuneți-l și stăpâniți peste peștii mării, peste păsările cerului și peste orice viețuitoare care se mișcă pe pământ.”

Deci se știe acest pasaj destul de bine…

Geneza 2:15 VDC
[15] Domnul Dumnezeu a luat pe om și l-a așezat în grădina Edenului ca s-o lucreze și s-o păzească.

Totuși înainte aveam alt job,dar no asta e…”Șarpili ….“

Leviticul 25:3-5 VDC
[3] Șase ani să-ți semeni ogorul, șase ani să-ți tai via și să strângi roadele. [4] Dar anul al șaptelea să fie un Sabat, o vreme de odihnă pentru pământ, un Sabat ținut în cinstea Domnului: în anul acela să nu-ți semeni ogorul și să nu-ți tai via. [5] Să nu seceri ce va ieși din grăunțele căzute de la seceriș și să nu culegi strugurii din via ta netăiată: acesta să fie un an de odihnă pentru pământ.

Îți dă și puțină agronomie. Așa-numitul an sabatic.

Apocalipsa 11:18 VDC
[18] Neamurile se mâniaseră, dar a venit mânia Ta; a venit vremea să judeci pe cei morți, să răsplătești pe robii Tăi proroci, pe sfinți și pe cei ce se tem de Numele Tău, mici și mari, și să prăpădești pe cei ce prăpădesc pământul!”

Tot Dumnezeu ne atrage atenția să nu distrugem Pământul fiindcă ne așteaptă aceeași soartă.

Ioan 6:12 VDC
[12] După ce s-au săturat, Isus a zis ucenicilor Săi: „Strângeți firimiturile care au rămas, ca să nu se piardă nimic.”

Și risipa deasemenea nu este încurajată,ceeace noi toți ignorăm.

Proverbele 21:20 VDC
[20] Comori de preț și untdelemn sunt în locuința celui înțelept, dar omul fără minte le risipește.

Dumnezeu nu interzice bogăția,ci risipa.

Deuteronomul 8:7-10 VDC
[7] Căci Domnul Dumnezeul tău are să te ducă într-o țară bună, țară cu pâraie de apă, cu izvoare și cu lacuri, care țâșnesc din văi și munți; [8] țară cu grâu, cu orz, cu vii, cu smochini și cu rodii; țară cu măslini și cu miere; [9] țară unde vei mânca pâine din belșug, unde nu vei duce lipsă de nimic; țară ale cărei pietre sunt de fier și din ai cărei munți vei scoate aramă. [10] Când vei mânca și te vei sătura, să binecuvântezi pe Domnul Dumnezeul tău pentru țara cea bună pe care ți-a dat-o.

Deocamdată atâta,revin cu alte perspective și pasaje referitoare la întrebări de actualitate.

Last edited by Seraphim7; 11.11.2024 at 15:55:24.
Reply With Quote
Vechi 12.11.2024, 13:53:38
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Religia: Ortodox
Implicit Numele lui Dumnezeu -YHWH

Mai punem câteva cărămizi…

Voi incerca sa rafinez puțin ce am inceput acum aproape 2 ani cu acest vast subiect,prin prisma maturizării mele ,zic eu, și a unei înțelegeri mai profunde, așezate și puțin mai serioase.

Îmi cer scuze dacă pare că repet uneori sau reiau aceleași idei sau pasaje biblice.Insă o fac pentru a le oferi o perspectivă mai clară și mai integrată într-un sistem mai veridic și structurat.

Deci acum incerc încă o perspectivă asupra cum putem identifica, fiecare in felul nostru o imagine UNICĂ.

Dumnezeu este același, însă noi suntem cei care trebuie să ne racordam la El, și SCHIMBAREA vine doar din partea noastră, întrucât trebuie să ne șlefuim și descărcăm de balastul material pentru a înțelege și accepta Cuvântul Său.

Acuma nu mă suspectați că aș fi adeptul cultului martorii lui Iehova, însă în căutările mele am ajuns oarecum la niște dileme, despre care am tot scris in anumite postări pe aici.

In primul rând mă interesează unde exact pot găsi pe Dumnezeu, adică “the Real Deal”, Big Boss, Creatorul,Unicul etc.

Am inceput cu Iisus,așa cum începe orice om simplu de la noi,prin care te rogi rugăciunea de zi cu zi si practici credința strămoșească.

Cei mai mulți știm Tatăl Nostru,care este comoara ascunsă la vedere despre ceeace căutam eu,însă desigur niciodată nu vezi esențialul in simplitate,ci te arunci mereu unde vezi cu ochii în chestiuni foarte complexe și uneori înfundate.

Cu toate că am iubit Ortodoxia și am admirat Catolicismul,in rugăciunile tradiționale din creștinismul ortodox/catolic nu prea mă mai regăsesc.

Adică acel Dumnezeu Unic și care ar trebui sa fie doar El venerat lipsește foarte mult în aceste biserici din păcate.

Totul capătă o nuanță “păgână “ , dealtfel foarte interzisă de o alta variantă a lui Dumnezeu din Vechiul Testament,pe care după ce am inceput să-L caut și studiez,am ajuns chiar sa-L reneg, urăsc și să observ că este doar un zeu tribal evreu…

Însă aveam să-mi schimb ușor atitudinea și abordarea.

De multe ori am spus că actualul creștinism in forma să instituțională a fost mai degrabă un continuator al păgânismului decât al Dumnezeului adevărat,iar Iisus a fost un profet al acestui Dumnezeu adevărat,nu un alt om zeificat de oameni.

Această idee, aparent repulsivă, falsă chiar pentru majoritatea credincioșilor monoteiști….Cum că Iisus a fost un profet al lui Dumnezeu, însă a fost zeificat de oameni și făcut asemenea lui Dumnezeu….Pff….Ars pe rug as fi in alte vremuri,acuzat de venerație a Satanei.

Însă să nu uităm că există câteva religii,una chiar foarte extinsă în care aceasta premisa este validă,una surprinzător în Islam,și două cel puțin în creștinism, respectiv martorii lui Iehova și Unitarienii.Ultima cu origini chiar în Transilvania.

Deci a spune că Dumnezeu este Unic ,și Iisus este profet al Lui,iar Duhul Sfânt este energia divină,nu este o erezie,ci un adevăr al Bibliei și Coranului pentru multi oameni care cred în Dumnezeu.

Trinitatea este de origine păgână,cu rădăcini chiar până în Hinduism și panteonul greco-roman.Am mai tratat acest subiect în alte postări.

Acuma dacă Bisericile Tradiționale Creștine au îmbinat iudaismul cu păgânismul pe fundalul zeificării lui Iisus….Asta este altceva.Nu zic că ar fi greșit însă este cel puțin contradictoriu.

Și istoric vorbind așa și este,o religie umană se schimbă mereu in funcție de om, și se clădește o alta nouă pe bazele celei vechi, doar schimbându-se numele zeităților, sărbătorilor și al religiei în sine, însă nu și în ultimul rând al practicilor,care se continuă sub o formă sau alta în funcție de necesitățile omului,nu neapărat de cerințele sau legile divine.

Repet iarăși pe mine nu mă interesează să atac Bisericile Tradiționale sau să convertesc lumea la martori, adventiști sau pagânismul New age.

Dar sunt de părere că orice om interesat în mod real de adevăratul Dumnezeu,ar trebui să-și pună asemenea întrebări și să caute.

Fiecare caută în modul său,altul Îl găsește în inimă,altul în știință,altul în binefacere,iar altul în război,iar altul nu-L găsește poate niciodată sau doar în ceasul morții.

Eu încerc și acest tip de Căutare, și o fac sincer și dezinteresat, strict personal și o afișez pentru cine este interesat sau are căutări similare, fără a avea pretenții teologice,academice sau știu Io de ce alta natură.

Așa de la om la om, suflet la suflet și cuget la cuget.

Însă după ce El ne găsește pe noi, suntem datori sa-L mărturisim.

Cea mai mare iluzie/prostie/greșeală poate fi aceea să crezi că tu L-ai găsit fără ca El sa te găsească pe tine, ori sa-L negi când El îți bate la ușă.

Un cuvânt greu, și o afirmație care se digera extrem de acut de orice om care nu studiază și nu caută ADEVĂRUL.

Ca să înțelegem mai simplu, Iisus a venit cu un mesaj de la YHWH,la fel că orice alt profet trimis de Dumnezeu către Israel,care desigur trebuie sa admitem că este poporul ales inițial de El.

Însă acest mesaj a fost și este universal valabil.

Adică orice lucru trebuie sa înceapă de undeva și cu cineva,ca mai apoi sa cuprindă întregul.

Însă aici eu am clacat oarecum, întrucât eram furios cum poate Creatorul Universului să-și aleagă un singur popor din toată umanitatea și pe noi ceilalți, neamurile sa ne arunce la gunoi.

Însă pe parcurs am înțeles că nu-i chiar așa, și că spre final va fi invers.

Ioel 2:32 VDC
[32] Atunci, oricine va chema Numele Domnului va fi mântuit. Căci mântuirea va fi pe muntele Sionului și la Ierusalim, cum a făgăduit Domnul, și între cei rămași pe care-i va chema Domnul.

1 Împăraților 8:41-43 VDC
[41] Când străinul, care nu este din poporul Tău Israel, va veni dintr-o țară depărtată pentru Numele Tău, [42] căci se va ști că Numele Tău este mare, mâna Ta este tare și brațul Tău este întins, când va veni să se roage în casa aceasta, [43] ascultă-l din ceruri, din locul locuinței Tale, și dă străinului aceluia tot ce-Ți va cere, pentru ca toate popoarele pământului să cunoască Numele Tău, să se teamă de Tine, ca și poporul Tău Israel, și să știe că Numele Tău este chemat peste casa aceasta pe care am zidit-o eu!

Amos 9:9, 11-12 VDC
[9] „Căci, iată, voi porunci și voi vântura casa lui Israel între toate neamurile, cum se vântură cu ciurul, fără să cadă un singur bob la pământ!
[11] În vremea aceea voi ridica din căderea lui cortul lui David, îi voi drege spărturile, îi voi ridica dărâmăturile și-l voi zidi iarăși cum era odinioară, [12] ca să stăpânească rămășița Edomului și toate neamurile peste care a fost chemat Numele Meu”, zice Domnul, care va împlini aceste lucruri.

Deci mai sus înțelegem încă din Vechiul Testament că tot pământul și toate neamurile,nu doar Isreal este chemat la Dumnezeul Adevărat,YHWH.

Vedeți că în majoritatea textelor pe care le-am citat mai sus,este uneori specificat “Numele Meu”.

Chiar și în Tatăl Nostru, despre care spuneam mai sus ,apare mențiunea “sfințească-se Numele Tău”.

CARE ESTE NUMELE LUI DUMNEZEU?

Exodul 3:15(Am introdus textul original cu privire la traducerea numelui lui Dumnezeu)
„Dumnezeu i-a mai zis lui Moise: ‘Așa să le vorbești israeliților: יהוה (YHWH), Dumnezeul părinților voștri, Dumnezeul lui Avraam, Dumnezeul lui Isaac și Dumnezeul lui Iacov m-a trimis la voi. Acesta este Numele Meu pentru veșnicie, acesta este Numele Meu din generație în generație.’”

Exod 6:2-3
„Dumnezeu a vorbit lui Moise și i-a zis: „Eu sunt יהוה (YHWH sau „Domnul”). Eu M-am arătat lui Avraam, lui Isaac și lui Iacov ca אל שדי (El Shaddai, „Dumnezeu Atotputernic”), dar Numele Meu, יהוה (YHWH), nu l-am făcut cunoscut lor.”

Tocmai aici eu am fost in eroare și mulți dintre cei care admit existența mai multor zeități tribale ale evreilor, inclusiv Pavel Corut și alți “cercetători” biblici de carton,cum eram și eu,și uneori am tendința să fiu,au înțeles greșit.

Tocmai fiindcă numele lui Dumnezeu este sfânt,și trebuie mereu sfințit, Dumnezeu se facea cunoscut poporului Său,prin alte nume, și poporul i se adresa deasemenea prin alte titluri,așa cum am scris chiar și în acest topic dar și în altele.Nu voi insista iarăși neapărat aici referitoar la acest aspect.

Deci există un SINGUR DUMNEZEU,cu un SINGUR NUME, însă revelat in diferite ipostaze și adorat cu diferite titluri.

Nu sunt mai mulți, deasemenea cu riscul sa pun o tonă de paie pe foc și să intru în 60 de erezii…. Trinitatea nu este Biblică,iar raporturile din Tată,Fiu și Sfântul Duh sunt de altă natură,dar nu aici vom dezbate asta.

Și deasemenea pentru cei mai atei sau agnostici dar cu tendințe de studiu biblic,nu erau mai mulți zei in vechiul testament,ci doar diferite forme de adresare și revelare sau descoperire a aceluiași DUMNEZEU.

Deci YHWH nu este doar zeul tribal al evreilor este și al lui Avraam,cel care este tatăl tuturor națiunilor.

Acesta este numele lui în VEȘNICIE,și pentru toate generațiile.

Deci sfatul meu,nu citiți Biblia, decât dacă vreți să confruntați cu niște adevăruri greu de înțeles și acceptat mai ales, când vi de la o predică săptămânală și participări ocazionale de Paște și Crăciun și spovedanii eventual la căsătorie sau conștiințe prea încărcate.

Acuma fără glumă, este un tărâm extrem de vast și extrem de alunecos,eu îmi expun simple păreri profane pe subiecte sacre.

Fiecare în general urmează ce credința sau cult sau religie o simte cel mai aproape de sufletul și dispoziția lui.

Deci tratam subiectele liber și discutăm deschis fiecare în funcție de opinie, întrucât toți avem opinii personale și vedem din unghiuri diferite același tablou.

Mereu cu respect și înțelegere unul față de celălalt.

Încheiem episodul,și revenim cu altele….

Thread Tools
Moduri de afișare