Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.04.2025, 15:10:03
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Abell Vezi mesajul
Versetele postate de mine nu sunt pentru a nega /combate experiența ta personală, singurul lor scop este de a marca importanta SINGULARITAȚII Mânturii doar prin Isus Hristos Domnul, singura cale și singurul Nume după cum scrie în Scripturi.

Faptele Apostolilor 4:11-12 (VDC)

El (Adică Isus Hristos) este ‘piatra lepădată de voi, zidarii, care a ajuns să fie pusă în capul unghiului’.
În NIMENI altul nu este mântuire, căci nu este sub cer NICIUN alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiți.”

și accentul cade pe NIMENI și pe NUME astfel ca Isus Hristos care este Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat ( Cum zice Crezul de la Niceea) să fie Calea și Unicul Mântuitor !
Am înțeles acum! :) Nicio problema. Continua sa postezi oricând e cazul
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote
Vechi 12.04.2025, 15:18:14
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Abell Vezi mesajul
Versetele postate de mine nu sunt pentru a nega /combate experiența ta personală, singurul lor scop este de a marca importanta SINGULARITAȚII Mânturii doar prin Isus Hristos Domnul, singura cale și singurul Nume după cum scrie în Scripturi.

Faptele Apostolilor 4:11-12 (VDC)

El (Adică Isus Hristos) este ‘piatra lepădată de voi, zidarii, care a ajuns să fie pusă în capul unghiului’.
În NIMENI altul nu este mântuire, căci nu este sub cer NICIUN alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiți.”

și accentul cade pe NIMENI și pe NUME astfel ca Isus Hristos care este Dumnezeu Adevărat din Dumnezeu Adevărat ( Cum zice Crezul de la Niceea) să fie Calea și Unicul Mântuitor !
Domnule Abell, mă bucur că ați intervenit, însă cu tot respectul cuvenit simt nevoia să intervin și eu la intervenția dumneavoastră, dacă îmi veți permite.

Sper că vă place să purtați discuții care uneori pot deveni contradictorii, întrucât eu sunt un mare fan acestui tip de dialog, desigur dacă găsesc persoane dornice să se aventureze în așa ceva, într-un mod constructiv desigur.

Deci,cu tot respectul cuvenit, dați-mi voia să punctez următoare aspecte, legat de ce am identificat la postările dumneavoastră din acest topic,pe care le identific oarecum ca o viziune specifică a unui tip de creștinism care se dorește a fi/ deveni un:

MONOTEISM HRISTIC PUR

Dacă eu am fost dus oarecum într-un monoteism non trinitar,axat pe Dumnezeu Tatăl, dumneavoastră mergeți spre unul în care există exclusiv Iisus Hristos,care automat este însuși Dumnezeu.

Însă Crezul de la Niceea conține încă 2 aspecte vitale pentru Creștinism,nu specifică că Iisus Hristos este exclusiv doar El Dumnezeu.

Iar un monoteism în care există exclusiv Dumnezeu Tatăl a existat dintotdeauna și încă există.

Singularitatea mântuirii doar prin Iisus Hristos exclusiv contrazice inclusiv acest Crez,care începe prin:

“Cred într-Unul DUMNEZEU, TATĂL…
Și într-Unul DOMN IISUS HRISTOS
Și întru Duhul Sfânt…..”

Practic chiar dacă Iisus Hristos este Dumnezeu,nu este un Dumnezeu complet fără Tatăl și Sfântul Duh,deci nu poți spune că mântuirea este exclusiv un proces în care este implicat doar Iisus Hristos.

Pe când Dumnezeu Tatăl a fost și este mereu un Dumnezeu Complet, întrucât Iisus Hristos,Fiul a fost născut din Tatăl,iar Sfântul Duh,”purces” din Tatăl.

Inclusiv Biserica Catolică, afirmă că dogma Sfintei Treimi, fără acel Filioque,care adaugă că Sfântul Duh “purcede” și de la Fiul,este oarecum o discrepanta intre raportul de egalitate a “persoanelor” care alcătuiesc Sfânta Treime.

Deși nu sunt neapărat adeptul Sfintei Treimi,vorbesc acum din acesta perspectivă trinitară.

Adică chiar Hristos spune:

“Asadar voi așa să vă rugați: Tatăl nostru….”

“Orice veți cere în Numele Meu de la Tatăl…”

Practic Iisus te invită la Tatăl,este o ușă de acces către Tatăl.

Adică am scris despre asta mai multe in topicul “Casa lui Dumnezeu”,unde am arătat cum aceste afirmații despre care exclusivitatea orientării spre Iisus, contravine cu Vechiul Testament, și sunt mai degrabă inovații pauline.

Această “zeificare” forțată a lui Iisus Hristos,unde YHWH,pare că dispare sau se identifică cu Iisus Hristos nu este deloc biblică.

Să nu identificăm niciodată mesajul cu mesagerul….

Last edited by Seraphim7; 12.04.2025 at 17:02:56.
Reply With Quote
Vechi 15.04.2025, 11:40:12
Abell's Avatar
Abell Abell is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.09.2005
Locație: Suceava
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Abell
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Sper că vă place să purtați discuții care uneori pot deveni contradictorii, întrucât eu sunt un mare fan acestui tip de dialog, desigur dacă găsesc persoane dornice să se aventureze în așa ceva, într-un mod constructiv desigur.
Cu siguranța îmi plac discuțiile constructive , nu neapărat contradictorii, mai degrabă argumentative, argumentele alături de sursa lor socot că sunt importante pentru ca discuțiile să fie constructive.

Citat:
Dacă eu am fost dus oarecum într-un monoteism non trinitar, axat pe Dumnezeu Tatăl, dumneavoastră mergeți spre unul în care există exclusiv Iisus Hristos, care automat este însuși Dumnezeu. .
Credința creștină este monoteistă, „Cred într-Unul Dumnezeu...” dar desigur cred în acel Unic Dumnezeu exprimat în trei persoane distincte Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt , Dumnezeul trinitar dacă vreți.

Citat:
Practic chiar dacă Iisus Hristos este Dumnezeu, nu este un Dumnezeu complet fără Tatăl și Sfântul Duh, deci nu poți spune că mântuirea este exclusiv un proces în care este implicat doar Iisus Hristos. .
Citat:
Pe când Dumnezeu Tatăl a fost și este mereu un Dumnezeu Complet, întrucât Iisus Hristos, Fiul a fost născut din Tatăl, iar Sfântul Duh, ”purces” din Tatăl. .
Termenul „complet” sau „Incomplet” folosit in dreptul titulaturii Dumnezeu o socot greșită. Un Dumnezeu incomplet (fie și cu 0,5% procent) nu mai este Dumnezeu e altceva dar nu Dumnezeu. Dumnezeu (cel Adevărat) este 100 % Dumnezeu în toate calitățile sale. Omniprezență , Omnipotență, Atotcunoaștere etc.

Citat:
Această “zeificare” forțată a lui Iisus Hristos, unde YHWH, pare că dispare sau se identifică cu Iisus Hristos nu este deloc biblică. .
Conceptul de Trinitate este clar greu digerabil pentru unii, (asta poate și din faptul că acest cuvânt nu este unul Biblic sau scris în Biblie) dar este un termen comun acceptat în Creștinism pentru a înțelege acest Dumnezeu UNIC exprimat ( fiind una în esență, gândire și manifestare) deși sunt trei persoane El rămâne UNIC.

Citat:
Să nu identificăm niciodată mesajul cu mesagerul…..
Mesajul are întotdeauna greutatea mesagerului, este o diferență esențială dacă același mesaj (să zicem așa ca exemplu) este rostit de femeia de servici de la cantina săracilor sau de președintele Americii. La fel și în lucrurile spirituale , Cuvântul scris al Bibliei este Axiomă pentru creștini , orice altă sursă poate fi valoroasă dar nu poate intra in contradicție cu Axioma Adevărului Suprem.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare