Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.04.2025, 20:44:08
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
1.Iorest,tocmai am explicat că în lipsa Templului,nu mai există un loc unde sa se aducă jertfe.
Se făceau jertfe și pe jertfelnic în afara Ierusalimului, deci în afara Templului construit de Solomon, am dat zeci de pasaje din Levitic, Deuteronom, Numeri care nu se mai aplică astăzi, nici măcar în iudaism.
Vechi 01.04.2025, 21:59:22
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Se făceau jertfe și pe jertfelnic în afara Ierusalimului, deci în afara Templului construit de Solomon, am dat zeci de pasaje din Levitic, Deuteronom, Numeri care nu se mai aplică astăzi, nici măcar în iudaism.
Nu există,Iorest, așa ceva ca fiind legitim,doar înainte de construirea Templului poate ,sau cu mici excepții între distrugerea primului și constituirea celui de-al doilea.

Îți spune extrem de clar,uite aici:

Deuteronomul 12:1-6, 9, 11, 13-14 EDC100
[1] Iată legile și poruncile pe care să le păziți și să le împliniți cât veți trăi în țara pe care v-o dă în stăpânire Domnul, Dumnezeul părinților voștri. [2] Să nimiciți toate locurile în care le slujesc dumnezeilor lor neamurile pe care le veți izgoni, fie pe munți înalți, fie pe dealuri și sub orice copac verde. [3] Să le surpați altarele, să le sfărâmați stâlpii idolești, să le ardeți în foc copacii închinați idolilor lor, să dărâmați chipurile cioplite ale dumnezeilor lor și să faceți să le piară numele din locurile acelea. [4] Voi să nu faceți așa față de Domnul, Dumnezeul vostru, [5] ci să-L căutați la Locașul Lui și să mergeți la locul pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul vostru, din toate semințiile voastre, ca să-Și așeze acolo Numele Lui. [6] Acolo să vă aduceți arderile voastre de tot, jertfele voastre, zeciuielile voastre, cele dintâi roade, darurile aduse ca împlinire a unei juruințe, darurile de bunăvoie și întâii născuți din cirezile și turmele voastre.
[9] fiindcă n-ați ajuns încă în locul de odihnă și în moștenirea pe care v-o dă Domnul, Dumnezeul vostru.
[11] Atunci va fi un loc pe care-l va alege Domnul, Dumnezeul vostru, ca să facă să locuiască Numele Lui acolo. Acolo să aduceți tot ce vă poruncesc: arderile-de-tot, jertfele, zeciuielile, cele dintâi roade și darurile alese pe care I le veți face Domnului pentru împlinirea juruințelor voastre.
[13] Vezi să nu-ți aduci arderile-de-tot în toate locurile pe care le vei vedea, [14] ci să-ți aduci arderile-de-tot în locul pe care-l va alege Domnul într-una din semințiile tale și acolo să faci tot ce-ți poruncesc eu.
Vechi 01.04.2025, 22:47:13
Senior Member

Implicit

Momentan am rămas “blocat” in câteva pasaje și poate mă ajutați să le descifrăm.

Avem aici:

Daniel 9:26-27 EDC100
[26] După aceste șaizeci și două de săptămâni, Unsul va fi stârpit și nu va avea nimic. Poporul unui domn care va veni VA NIMICI cetatea și SFÂNTUL LOCAȘ, și sfârșitul lui va fi ca printr-un potop; este hotărât că războiul va ține până la sfârșit și împreună cu el și pustiirile. [27] El va face un legământ trainic cu mulți timp de o săptămână, dar la jumătatea săptămânii VA FACE SĂ ÎNCETEZE JERTFĂ și darul de mâncare, și pe aripa urâciunilor idolești va veni unul care pustiește, până va cădea asupra celui pustiit prăpădul hotărât.”

Acest pasaj este invocat chiar și în Noul Testament:

Matei 24:15, 21, 23-24, 30, 33-34 EDC100
[15] De aceea , când veți vedea «urâciunea pustiirii», despre care a vorbit prorocul Daniel , « AȘEZATĂ ÎN LOCUL SFÂNT » – cine citește să înțeleagă –,
[21] Pentru că atunci va fi un necaz așa de mare, cum n-a fost niciodată de la începutul lumii până acum și nici nu va mai fi.
[23] Atunci, dacă vă va spune cineva: «Iată, Hristosul este aici sau acolo», să nu-l credeți. [24] Căci se vor scula hristoși mincinoși și proroci mincinoși și vor face semne mari și minuni, până acolo încât să-i înșele, dacă va fi cu putință, chiar și pe cei aleși.
[30] Atunci se va arăta în cer semnul Fiului Omului, toate semințiile pământului se vor boci și Îl vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului cu putere și cu o mare slavă.
[33] Tot așa și voi, când veți vedea toate aceste lucruri, să știți că Fiul Omului este aproape, este chiar la uși! [34] Adevărat vă spun că nu va trece neamul acesta până se vor întâmpla toate aceste lucruri!

Bun , citiți cu atenție vă rog aceste pasaje!

Deci în ambele vedem un numitor comun, și anume fix subiectul pe care l-am pus în titlul topicului.

EXISTENȚA TEMPLULUI/CASEI LUI DUMNEZEU

Și ca să pătrund mai adânc în acel “cine citește să înțeleagă” pus așa într-un mod foarte sugestiv de Matei.

Aduc un pasaj care o spune mai pe față:

2 Tesaloniceni 2:3-4 EDC100
[3] Nimeni să nu vă amăgească în vreun chip, căci nu va veni înainte să fi venit lepădarea de credință și să se fi descoperit OMUL FĂRĂDELEGII, fiul pierzării, [4] potrivnicul care se înalță mai presus de tot ce se numește „Dumnezeu” sau de ce este vrednic de închinare. Așa că SE VA AȘEZĂ ÎN TEMPLUL LUI DUMNEZEU, dându-se drept DUMNEZEU.

Măi fraților, interpretați voi dacă puteți!

Atâta menționez că în momentul de față nu există Templul,fiind distrus în anul 70,deci dacă asociem profeția lui Daniel cu distrugerea din 70,automat ori le vom asocia și pe celelalte doua din Noul Testament cu aceea ori …

Însă mare atenție, Matei spune că nu va trece neamul acesta până acestea se vor întâmpla!

Deci le putem asocia foarte bine cu distrugerea din anul 70.

Ar trebui să fie întâi zidit din nou Templul lui Dumnezeu,dar ce sa vezi,ne spune atât Matei cât și Pavel că vom găsi acolo pe cineva care va pretinde că este Dumnezeu….

Păi cum se mai leagă cu celelalte pasaje despre venirea lui Mesia?

Deci eu zic că aceste profeții au trecut,și se pot asocia deja cu distrugerea celui de-al doilea Templu.

Dacă le vom asocia cu evenimente legate de construirea celui de-al treilea,deja situația se complică.

Last edited by Seraphim7; 01.04.2025 at 22:52:14.
Reply With Quote
Vechi 02.04.2025, 01:47:01
Senior Member

Implicit

Închei deocamdată acest subiect că deja m-am băgat prea tare în subiecte prea puternice și este epuizant.

Însă n-am ce face când mă ia cu căutările trebuie să caut.

Și de multe ori descoperirile sunt copleșitoare.

Mă mai duc prin Hinduism, Budhism și alte subiecte profane așa ca într-o vacanță de limpezire și înțelege a revelației universale.

Nu aș vrea să intru în conspirații,dar mi se pare că suntem aproape de a intra cât de curând în contact cu aceste ființe pe care le considerăm zeități și inclusiv cu cel revelat în iudaism.

Tocmai cu un asemenea pasaj voi încheia deocamdată acest topic.

Însă înainte as face câteva mențiuni:

1.Pare că această propaganda religioasă nu-i chiar făcută cu scopuri nobile de multe ori.

2.Aceasta propagandă a fost începută de Pavel și seamănă extrem de mult cu un marketing profan decât cu revelații divine.

3.Adica de ce ar avea nevoie Creatorul universului că tu să-l promovezi ca pe un produs absent și prin mijloace materiale.

4.Orice religie este un produs uman, tocmai de aceea Iudaismul nu a dus niciodată un imbold spre prozelitism fiindcă nu-i o religie în sensul clasic,ci mai degrabă un mesaj viu care a înregistrat revelația și a păstrat-o până în prezent.

5.Convertirea prin orice mod la o idee chiar nu-i o convertire la nicio zeitate.

Hai sa ofer un pasaj relevant că sa înțelegem ce vreau sa spun:

Ieremia 31:34 EDC100
[34] NICIUNUL NU-L VA MAI ÎNVĂȚA PE APROAPELE sau pe fratele său ZICÂND: « CUNOAȘTE-L PE DOMNUL!», ci TOȚI MĂ VOR CUNOAȘTE, de la cel mai mic până la cel mai mare”, zice Domnul, „căci le voi ierta nelegiuirea și nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatul lor.”

Adică sunt atâția de mulți care vorbesc în numele lui Dumnezeu fără să-L cunoască.

Pur și simplu spun ce cred ei despre asta sau se folosesc de cărți sacre, precum Biblia pentru a influența după bunul plac.

Și cred că acolo trebuie să ajungem și probabil vom ajunge , încât să nu mai avem nevoie de niciun intermediar.

Să putem vedea și cunoaște fiecare în parte pe Dumnezeu.

Acest mod forțat de “evanghelizare” și misionarismul forțat de catolici prin războaie sau alte forme de gelozie a celui revelat in iudaism față de idolii neamurilor….

Însă asta e totul face parte din istorie, probabil multe intră categoria mituri și legende, însă trebuie să le înțelegem și prin prisma lor vom înțelege și acțiunile celor care le-au crezut și au acționat în consecință.

Doar înțelegând setul de credințe al cuiva poți înțelege cum a fost modelată istoria prin prisma acestora și cum încă este definită de asta.

PS

Despre Mahdi in alt topic, probabil cel cu Islamul:))
Vechi 02.04.2025, 03:31:15
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:

Hai sa ofer un pasaj relevant că sa înțelegem ce vreau sa spun:

Ieremia 31:34 EDC100
[34] NICIUNUL NU-L VA MAI ÎNVĂȚA PE APROAPELE sau pe fratele său ZICÂND: « CUNOAȘTE-L PE DOMNUL!», ci TOȚI MĂ VOR CUNOAȘTE, de la cel mai mic până la cel mai mare”, zice Domnul, „căci le voi ierta nelegiuirea și nu-Mi voi mai aduce aminte de păcatul lor.”

Adică sunt atâția de mulți care vorbesc în numele lui Dumnezeu fără să-L cunoască.
Ce bine ar fi fost daca Mantuitorul ne-ar fi clarificat cateva elemente de baza a existentei noastre bazata pe scurta manifestare a Sa in randul nostru, ca de exemplu:

Care-i diferenta intre a fi viu si a fi mort?
Cum definim un obiect ca fiind viu si pe altul ca fiind mort.
Noi pana in acest moment tot ce am reusit sa facem in aceasta lume in care am ales sa traim este sa definim totul dpdv material.

Si cate si mai cate ar mai fi fost de intrebat:
Ce este planeta /casa noastra, ce sunt stelele, Luna!?
Cum si DE CE aleg sa intre duhurile rele in anumiti oameni?
Ce sanse reale de mantuire are omul in aceasta lume?
Pe larg elaborat cu exemple, nu in sitagme.
Cum stim daca suntem pe drumul bun sau nu??

Last edited by cozia; 02.04.2025 at 03:34:05.
Reply With Quote
Vechi 02.04.2025, 16:18:54
Senior Member

Implicit

Eh fraților uite că am găsit până la urmă ce voiam...

Dacă veți citi tot topicul sau ați abordat subiecte similare sau efectiv vă interesează firul revelației divine din vechiul testament până în noul testament...

Am găsit dragii mei cireașa de pe tort!

Știu că mulți dintre dumneavoastră deja aveți acesta certitudine, însă eu chiar mă bucur când în confuziile mele ajung să mă chinui și caut și tot caut și până la urmă găsesc.

Și într-adevăr este o bucurie, fiindcă așa cum am zis trebuie să înțelegem fiecare adevărul.

Nu-i vorba că nu am știi aceste lucruri, fiindcă majoritatea cunoaștem pasaje și evenimentele biblice majore.

Însă pot fi că niște piese de puzzle uneori și câteodată doar dacă le așezăm fiecare la locul ei putem vedea cu adevărat imaginea de ansamblu.

Ei bine eu mereu car dupa mine extrem de multe piese și tot adun și tot adun,de ajung într-o așa confuzie că mi-e greu să le pun cap la cap.

Însă uite că în acest topic am găsit o ultimă piesă care desăvârșește,cel puțin pentru mine tot subiectul.

Dacă luăm doar cireașa și nu avem pregătit tortul iar nu-i bine,deci aceasta are sens deplin numai dacă luăm pe r întreg.

Așa,dragii luând în considerare toate celelalte dezbătute aici vom avea următorul rezultat,care zic eu răspunde la întrebarea mea din titlu,cel puțin în această lumină creștină și chiar iudaică.

IATĂ:
Matei 27:50-52 EDC100
[50] Isus a strigat iarăși cu glas tare și Și-a dat duhul. [51] Și îndată PERDEAUA DINĂUNTRUL TEMPLULUI S-A RUPT ÎN DOUĂ, DE SUS PÂNĂ JOS, pământul s-a cutremurat, stâncile s-au despicat, [52] mormintele s-au deschis și multe trupuri ale sfinților care muriseră au înviat.

(Procedeul similar cu cel din Ezéchiel pe care l-am menționat anterior alte celelalte postări, însă este esențial că o dovadă a puterii lui Dumnezeu prin Iisus:
Ezechiel 37:9-10, 13 EDC100
[9] El mi-a zis: „Prorocește și vorbește-i duhului! Prorocește, fiul omului, și zi-i duhului: «Așa vorbește Domnul Dumnezeu: ‘Duhule, vino din cele patru vânturi și suflă peste morții aceștia, ca să învie!’»” [10] Am prorocit cum mi se poruncise. Și a intrat duhul în ei și au înviat și au stat pe picioare: era o oaste mare, foarte mare la număr.
[13] Și veți ști că Eu sunt Domnul când vă voi deschide mormintele și vă voi scoate din mormintele voastre, poporul Meu! )

Marcu 15:37-38 EDC100
[37] Dar Isus a scos un strigăt tare și Și-a dat duhul. [38] PERDEAUA DINĂUNTRUL TEMPLULUI S-A RUPT ÎN DOUĂ DE SUS PÂNĂ JOS.

Luca 23:45 EDC100
[45] Soarele s-a întunecat, și PERDEAUA DINĂUNTRUL TEMPLULUI S-A RUPT PRIN MIJLOC.

Efectiv este FASCINANT!

Vă dați seama că majoritatea cunoaștem aceste pasaje, însă puse în această lumină a abordării din perspectivă vechiului testament și prin prisma Casei Lui Dumnezeu adica Templul,este fenomenală aceasta imagine.

Iata ce semnificație are perdeaua, atenție cu heruvimi pe ea.

Atenție!

Ce păzește?

Locul Sfânt de Locul cel Preasfânt.

Exodul 26:31, 33 EDC100

[31] Să faci apoi o perdea albastră, purpurie și cârmâzie și de in subțire răsucit; să fie lucrată cu măiestrie și să aibă pe ea heruvimi.

[33] Să atârni perdeaua de copci și în dosul perdelei să vâri chivotul mărturiei: perdeaua să facă despărțirea între Locul Sfânt și Locul Preasfânt.

Unde am mai văzut noi heruvimi puși să păzească ceva?

Geneza 3:24 EDC100

[24] Astfel l-a izgonit El pe Adam; și la răsăritul grădinii Edenului a pus niște heruvimi care să învârtă o sabie învăpăiată, ca să păzească drumul care duce la pomul vieții.

Deci ce înseamnă că s-au rupt perdeaua Templului până la urmă?

O temă de meditație pentru fiecare dintre noi!

CINE NE-A OFERIT ACCESUL ÎN CASA LUI DUMNEZEUL, ÎN TEMPLUL SĂU?

Sincer că spun,cred că abia acum pentru prima dată în viață simt ca L-am mărturisit pe Iisus Hristos cu adevărat.

Last edited by Seraphim7; 02.04.2025 at 17:24:36.
Reply With Quote
Vechi 02.04.2025, 21:54:51
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
...
Efectiv este FASCINANT!...

Sincer că spun,cred că abia acum pentru prima dată în viață simt ca L-am mărturisit pe Iisus Hristos cu adevărat.
Intradevar este fascinant!
Totusi ce nu o sa pot intelege logic este de ce Mantuitorul a trebuit sa sufere atins de leprele acelea ordinare 8 ore urmat de moartea pe cruce pentru ridicarea pacatelor INTREGII LUMI si sa reinvie a treia zi, desi il cred si accept drept minune, cand ar fi putut sa faca acelasi lucru plecand intr-un car de foc precul Ilie fara sa fie chinuit, Fiul lui Dumnezeu atins si spurcat de niste neica nimeni, niste hoituri, scarbe romane jegoase.
Eu in acest caz ader si la mesajul fascinant al FEMEII SAMARINEANCE care toata viata asteapta pe Mantuitorul sa o lamureasca PERSONAL, bine,... sa ne lamureasca pe TOTI.

Scurt si la obiect in Ioan 4:
"25 Femeia I-a zis:

– Știu că urmează să vină Mesia – Căruia I se zice Cristos. Când va veni El, ne va spune toate lucrurile.

26 Isus i-a zis:

– Eu, Cel Care-ți vorbește, sunt Acela
."

Ca urmare, nu totul este clarificat si ce ne ramane sa face, parerea mea care am mai enuntat-o este sa ramanem in ASTEPTARE!

Sa asteptam cu CALM si sa fim constienti ca asteptam si precum femeia S., mai presus de orice SA STIM CE ANUME ASTEPTAM!

Last edited by cozia; 02.04.2025 at 21:59:15.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare