Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.04.2025, 10:58:15
Byzantion Byzantion is offline
Junior Member

Data înregistrării: 31.01.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Adică dacă am identifica acest aspect, chiar doctrina Sfintei Treimi,deja nu mai ar fi un simplu mister și acuzată de preluare din celelalte religii mai vechi precum egipteană, greco-romană și hindusă..
Dragă frate,
Ce legătură poate fi între Preasfânta Treime și zeitățile păgâne. Dumnezeul nostru este Unul, dar Întreit în Persoane.

Trifoiul – icoană a Sfintei Treimi

Episcop într-un ținut ostil religiei păgâne, dar apropiat practicilor agricole, Sfântul Patrick a căutat în natură un exemplu prin care nordicii să înțeleagă învățătura creștină despre Sfânta Treime. Modul în care noi slăvim pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh – Sfânta Treime, singurul Dumnezeu, a fost asemănat de către Sfântul Patrick cu o plantă întâlnită mai la tot pasul în ținuturile nordice – trifoiul. Precum cele trei frunze ale trifoiul sunt unite și își trag seva din aceeași tulpină, la fel vorbim despre un singur Dumnezeu întreit în persoane. La fel mărturisesc și dogmele stabilite la sinoadele ecumenice: „Urmând Sfintele Scripturi și învățătura Sfinților Părinți, Biserica Ortodoxă mărturisește că Sfânta Treime înseamnă trei Persoane, care împărtășesc aceeași substanță sau natură. Toate cele trei Persoane sunt consubstanțiale Una cu Cealaltă, Ele sunt de aceeași esență și coeterne. Nu a existat niciodată un timp în care Una dintre Persoanele Treimii să nu fi existat. Dumnezeu este dincolo și înainte de timp și totuși lucrează înăuntrul timpului, mișcându-Se și vorbindu-ne în cadrul istoriei”. [1]

Soarele

lată, să privim, de exemplu, soarele! Să zicem că sfera de foc, ce dăinuiește acolo de veacuri, este Tatăl. Apoi, să spunem că lumina care ne vine de la soare este Fiul, lisus Hristos, Care a venit să ne lumineze viața și să ne scape de păcate. Apoi, căldura, care vine tot de la soare pentru a ne încălzi, să zicem că ar fi Sfântul Duh, Care, cu dragostea Sa, ne încălzește mereu sufletele înghețate de răutate. Vezi tu, fiul meu, soarele cu lumina și cu căldura lui nu sunt unul și același lucru și, cu toate acestea, cele trei rămân diferite când vorbim despre fiecare separat?
La fel și în Sfânta Treime, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh sunt Unul și Același Dumnezeu, Căruia noi, credincioșii, ne închinăm.

Triadele

În păgânism au existat triade, grupe de trei zeități. Însă, zeitățile erau diferite, neformând un singur zeu. Există o mare prăpastie între Preasfânta Treime și triadele păgâne. Nu trebuie confundate.

„Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri și-a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne e noi. Amin!”

Surse:
1. https://doxologia.ro/trifoiul-sfantu...fintei-treimi;
Reply With Quote
Vechi 17.04.2025, 11:06:12
Junior Member

Implicit

Citat:
Psalmii 95:3 VDCL
[3] Căci Domnul este un Dumnezeu mare și un Împărat mare mai presus de toți dumnezeii.
Dragă frate,
În primul rând, este Psalmul 94, nu 95.

În al doilea rând, varianta Sinodală și varianta Anania este „Că mare Dumnezeu este Domnul, și mare Împărat peste tot pământul.” (Psalmul 94, 3).

Dacă ai folosit varianta lui Cornilescu, te sfătuiesc să o arunci la gunoi sau pe foc. Îți recomand varianta Î.P.S. Bartolomeu Anania (Dumnezeu să-l odihnească). Pe lângă că este o traducere mai exactă, are și note de subsol.

„Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri și-a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne e noi. Amin!”
Reply With Quote
Vechi 17.04.2025, 11:18:24
Junior Member

Implicit

Citat:
Exodul 12:12 VDCL
[12] Și eu voi trece prin țara Egiptului în noaptea aceasta și voi bate pe orice întâi‐născut din țara Egiptului de la om până la dobitoc și voi face judecăți împotriva tuturor dumnezeilor Egiptului. Eu sunt Domnul.
Dragă frate,
După a mea părere, aceste zeități sunt diavolii. „Că toți dumnezeii păgânilor sunt demoni,[...] (Psalmul 95, 5; Varianta Anania). Când Sfinții Mucenici dărâmau idolii, nu ieșeau diavoli din statuile dărâmate? Iar când a venit Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în Sfântul Munte Athos și i-a cerut Fiului ei să-l dăruiască drept moștenire, diavolii care vorbeau din statuia lui Apollon de pe Athon nu au început să strige și să urle, idolul dărâmând-se și căzând în mare?

Reply With Quote
Vechi 17.04.2025, 11:33:21
Junior Member

Implicit

Citat:
Poate a fost o luptă și la nivel cosmic între zei, precum citim în panteonul zeilor greco-romani, egipteni, Hinduism și celelalte religii care admit existența mai multor zeități.
Dragă frate,
Zeitățile acestea sunt diavoli. Iar un așa zis „război cosmic” a existat. Nu între zei, ci între îngeri. Lucifer (Satana) dorea să devină stăpân peste lume. El și ai săi îngeri răzvrătiți au luptat cu îngerii credincioși lui Dumnezeu, conduși de către Sfântul Arhanghel Mihail. Satana va fi biruit, și împreună cu o treime din îngeri, cade în iad și se transformă în diavoli.

Dacă vrei varianta completă, uite linkul: https://episcopiasalajului.ro/wp-con...r-in-pacat.pdf.

Citat:
Adică inclusiv creștinismul a preluat acest sistem, însă incluzând Sfinții.
Sfinții nu sunt zei sau semizei. Sunt oameni care au ajuns la desăvârșire, dumnezei după har. Și cultul Sfinților au temei biblic. Nu scrie cumva Dumnezeu lui Solomon: „«Eu îi iubesc pe cei ce mă iubesc, iar cei ce mă caută vor afla har.»” (Proverbele lui Solomon 8, 17)? Sau nu „zice Domnul: «[...]Eu îi voi cinsti numai pe cei ce Mă cinstesc, dar cel ce Mă defaimă va fi disprețuit.» (I Regi 2, 30)?

Last edited by Byzantion; 17.04.2025 at 11:55:26.
Reply With Quote
Vechi 17.04.2025, 11:50:36
Junior Member

Implicit

Citat:
Întrucât eu suspectez că Noul Testament a fost oarecum “fabricat” mai degrabă să se potrivească cu Vechiul Testament și clar pe parcurs Creștinismul s-a creat utilizând influențe “păgâne”.
Dragă frate,
Noul Testament a fost inspirat de către Duhul Sfânt. Normal că potrivește cu Vechiul Testament, tot inspirat de către Duhul Sfânt. Hristos a venit să desăvârșească Legea, nu să o schimbe. Noul Testament este o completare a celui Vechi. Dacă cel vechi pregătea poporul Evreu pentru venirea Mântuitorului demult promis, cel nou este un exemple pentru noi.

Vechiul Testament a fost scris pentru un popor abia scos de sub robie și afectat de idolatrie. În lumea păgânism dacă cineva îți scotea un dinte, tu îl omorai. Dacă îți scotea un ochi, tu îi omorai toată familia. Ar fi fost revoltător pentru Evrei să stai liniștit și să-l ierți pe cel ce ți-a făcut rău. Așa că, Dumnezeu a zis lui Moise: „Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte”. Însă Hristos a venit, fiind momentul potrivit ca poporul Mozaic să primească porunca iubirii.

Și partea cu influențe păgâne e discutabilă. Ce influențe poate primii Biserica lui Hristos. Zeii? Semizeii? Idolii? Poate că a influențat arta bizantină, arhitectura bisericilor etc. Dar să primim credințele păgânilor. Din contră, Biserica a luptat împotriva credințelor și obiceiurilor păgâne. Însă oamenii influențați de păgânism nu și-au lepădat obiceiurile și tradițiile. Biserica nu le promovează, chiar luptă cu acestea.

Iar icoanele nu sunt „influențe păgâne”. Ele au temei biblic. Nu aveau evreii pe Chivotul Legii doi Heruvimi de aur? Nu erau pe zidul interior al Templului lui Solomon Heruvimi? Păgânii adorau materialul. Credeau că vorbește, că mănâncă ș.a.m.d. Însă creștinii cinstesc persoana reprezentată în icoană, nu materialul și vopseaua în sine. Creștinii nu se închină în fașa unor pereți goi, ci în fața Sfintelor Icoane.

Reply With Quote
Vechi 17.04.2025, 12:56:08
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Bine ai venit sau revenit pe forum!

Mă bucur că ai intervenit în acest topic,o poți face dacă vrei și ai timp și pe celelalte unde am abordat subiecte similare.

Îmi place că ai o abordare pur ortodoxă,și toate punctele tale de vedere merg in această direcție.

Nu o să-ți răspund la comentarii, fiindcă dacă vei citi și alte topicuri unde am scris în legătură cu ce ai punctat tu,vei vedea acolo anumite formulări care explică de ce am avut acele puncte de vedere.

Însă aștept să oferi răspunsuri și la celelalte topicuri daca vrei,sau chiar sa inițiezi tu anumite teme de discuție.

Thread Tools
Moduri de afișare