Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.04.2025, 20:57:44
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Andrew Vezi mesajul
Zalmoxis nu este Demon. Termenul de Demon adresat zeitatilor păgâne a fost folosit prima dată și de atunci ulterior de John Cassian in secolul 5 in Europa Medievala Crestina. De atunci este aceasta tradiție ca zeitatile pagane sa fie denumite demoni.
John Cassian, ne-a mâncat romgleza asta..., și credința creștină au primit-o în Scytia Minor de la Andrew apostolul...

Last edited by Iorest; 26.04.2025 at 21:05:44.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2025, 22:52:11
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Până mai parcurg niște texte și îmi recapitulez și abordez noi surse despre poporul nostru Geto-Dac,am observat intervențiile colegului nostru Byzantion.

Byzantion,te rog să înțelegi că eu de fiecare dată când abordez in anumit subiect, indiferent de topic, mă transpun în aceea poziție.

Adică atunci când tratat subiecte din perspectiva iudaică, eram "evreu ",din cea atee,eram ateu,din cea ocultă eram "satanist/păgân" etc.

Dar asta nu înseamnă că am multiple personalități sau că toate reprezintă credințele mele.

Pur și simplu încerc să fiu subiect și să cred în ce prezint în acel moment.

Dar asta nu înseamnă că se anulează un subiect pe altul,sau că în fiecare zi cred altceva.

De exemplu doar pentru că prezint acum pe Zalmoxis ca Dumnezeul Geto-dacilor și spun că noi suntem poporul lui,nu înseamnă că anulez pe Dumnezeu cel revelat in Biblie sau Creștinismul și Biserica ortodoxă care face acum parte din poporul român.

Însă într-un anumit punct din existența noastră ca popor l-am avut pe Zalmoxis ca Dumnezeul și eram poporul lui.

Nu trebuie să-ți ștergi opiniile,nu trebuie să te superi sau descurajezi dacă unii colegii nu vor fi de acord cu tine și sub nicio forma nu trebuie să renegi ce crezi sau să te dezici ce credințele sau opiniile tale.

Iar dacă uneori găsești opinii care nu sunt in acord cu tine, iar la mine vei găsi destul de multe texte care te pot scandaliza pe tine și pe orice creștin...

Însă pentru mine este mereu o bucurie un om viu care este interesat de aceasta subiecte, indiferent de opinie..

Te rog, dacă ești nou pe forum nu pleca,iar dacă ești vechi rămâi.

Și spune mereu ce crezi și simți indiferent ce circumstanțe.

Eu de când mă știu pe forum am fost mai mereu "singur împotriva tuturor", însă mie doar așa mi-a priit multa vreme.

Însă am învățat să accept orice critică , orice opinie și mai ales orice vorba buna sau încurajare.

Byzantion,te rog nu te opri din activitatea,nu șterge opinii fiindcă este munca ta, opiniile tale și practic tu însuți cel care se prezintă așa cum este și simte.
Vechi 26.04.2025, 23:10:56
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul
Dar asta nu înseamnă că am multiple personalități sau că toate reprezintă credințele mele.
Culmea e că te autocaracterizezi bine aici, chiar ai crezuri în funcție de stările de moment.

Citat:

Însă într-un anumit punct din existența noastră ca popor l-am avut pe Zalmoxis ca Dumnezeul și eram poporul lui.
Un zeu inferior, se aruncau în sulițe cei mai buni soldați să-l îmbuneze și tot i-au bătut rău romanii, chiar așa zice psalmistul, nu John Cassian că zeii neamurilor sunt idoli.

Psalmul 95
4. Că mare este Domnul și lăudat foarte, înfricoșător este; mai presus decât toți dumnezeii.
5. Că toți dumnezeii neamurilor sunt idoli; iar Domnul cerurile a făcut.

Restul zonelor de dacii liberi nu au avut interes să le cucerească că nu merita efortul la ce resurse ar fi putut scoate.

Și treaba cu dacismul dus la extrem era exploatată de ceva pensionari din servicii, dar repet o căutare organică ce ținea mai mult de cercetare și documentare arheologică, nu doar a dacilor ci și a altor culturi a fost finanțată înainte de 90 și după hoții au stopat.
Vechi 27.04.2025, 06:35:42
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
John Cassian, ne-a mâncat romgleza asta..., și credința creștină au primit-o în Scytia Minor de la Andrew apostolul...
:lol: Ei asta da calitate :)). N-am ce zice.

P.S.: Ioan Casian am modificat eu acum pentru tine :)
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote
Vechi 27.04.2025, 06:37:41
Andrew's Avatar
Andrew Andrew is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2023
Locație: În Biblioteca Cunoasterii
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Culmea e că te autocaracterizezi bine aici, chiar ai crezuri în funcție de stările de moment.

Un zeu inferior, se aruncau în sulițe cei mai buni soldați să-l îmbuneze și tot i-au bătut rău romanii, chiar așa zice psalmistul, nu John Cassian că zeii neamurilor sunt idoli.

Psalmul 95
4. Că mare este Domnul și lăudat foarte, înfricoșător este; mai presus decât toți dumnezeii.
5. Că toți dumnezeii neamurilor sunt idoli; iar Domnul cerurile a făcut.

Restul zonelor de dacii liberi nu au avut interes să le cucerească că nu merita efortul la ce resurse ar fi putut scoate.

Și treaba cu dacismul dus la extrem era exploatată de ceva pensionari din servicii, dar repet o căutare organică ce ținea mai mult de cercetare și documentare arheologică, nu doar a dacilor ci și a altor culturi a fost finanțată înainte de 90 și după hoții au stopat.
Treaba cu aruncatul în sulițe era destul de exagerata din punctul meu de vedere. Dar asa era cultura dacica pe atunci.

Bătăliile aveau sa fie influențate de mai mulți factori și nu doar pe o baza mistica, misticismul dac în cazul asta reprezentând unul dintre pilonii pe care dacii îl foloseau pentru a putea prezice ce se va întâmpla.
Și dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor. (Eclesiastul 4:12)

Dumnezeu e Iubire :)

Căci prin cuvintele tale vei fi îndreptățit și prin cuvintele tale vei fi condamnat (Matei 12:37)
Reply With Quote
Vechi 27.04.2025, 07:28:33
Senior Member

Implicit

Așa cum am spus, n-am pretenția de a fi nici naționalist, nici dacist,nici zalmoxisnist și cu siguranță nici măcar parte a actualului curent suveranist.

Însă nu pot nega că sunt român, fiindcă m-ar contrazice buletinul și certificatul de naștere.

Am avut de-a lungul timpului extrem de multe curiozități și foarte multe lucruri sau locuri care m-au atras.

Să nu mai vorbesc despre vise(in sensul vis din timpul somnului), despre care am mai vorbit și chiar am inceput și un topic,dar îmi place să menționez anumite vise in diferite contexte.

Iar în acele vise,mai ales ca și copil, mă aflam în diferite locuri despre care doar mai târziu am aflat unde ar fi fost localizate, să zicem,”geografic”, deși în vis era practic probabil un loc paralel cu realitatea.

In multe vise era o plecare a mea spre anumite locuri,sau mă găseam in unele unde aveam acea senzație de împlinire sau “acasă”.

Deci tendința de evadare sau căutare a altor locuri și găsirea acelui “acasă” o aveam de mic copil, ceea ce arată că nu mă indentificam nici măcar de atunci cu locul unde eram că aparținându-mi sau aparținând eu acestui loc.

Pot menționa locuri precum Chicago sau Munții Stâncoși despre care visasem înainte să văd filme sau să știu despre existența acestora, data fiind vârstă mea.Abia ulterior crescând am aflat despre ele.

Însă mereu in acele vise atunci când plecam sau eram in acele locuri era un mare sentiment de împlinire și regăsire a ceva ce încă nu știu ce se vrea a fi.

Însă nu pot nega nici visele recente despre care am menționat și aici în legătură cu “pământul dacic strămoșesc” pe fundal de doină in timp ce eu “zburam” in înaltul cerului deasupra acestuia.

În primul rând eu vreau să-mi găsesc identitatea mea personală,iar pentru asta n-am cum să nu caut și identitatea neamului și nu în ultimul rând a întregii umanități.

Noi trebuie să ne regăsim fiecare în noi înșine și în mai ales în celălalt de lângă noi.

Iar dacă vorbim despre asta ,a privi în urmă este chiar o privire in viitor pentru a înțelege prezentul.

Demistificarea nu prea este pe placul gândirii noastre,mai ales fiindcă noi încă ne mișcăm și ne-am plimbat mii de ani ascunși în această ceață și învăluiți în taine pe care nu prea ne-a plăcut să le smintim.

N-am văzut sau am ales sa vedem doar in niște parametrii foarte superficiali,fiind mereu orbiți de strălucirea ce era și este mereu in jurul nostru.

Ceilalți au văzut doar strălucirea și au luat mereu ce noi am aruncat că și cum n-ar fi al nostru,ca mai pe urmă să ne vedem jefuiți de comorile pe care alții ni le păstrează.

Acuma eu nu zic că ar trebui să-l băgăm pe Zalmoxis în Catedrala Mântuirii Neamului și să ne închinăm lui, nici să ne batem koson (moneda dacică) sau punem Lupul dacic pe steag.

Bine că dacă tot suntem la acest aspect,am putea pune rapsodia lui Enescu că muzica pentru imn și versuri de Eminescu și deasemenea as scoate roșul din steag și aș pune verde,că doar nu suntem desert ci plini de verdele pădurilor și al câmpiilor.

Dar să nu mă duc chiar așa departe….

Adică “în aste mâini mai curge un sânge de …roman “.Serios?

Pai “barbarii de tirani” cine sunt?

Doar otomanii oare?

“Măreața umbra “ a lui Matei Corvin,nu a fost chiar “romană națiune”.

“Păstrăm cu fală “...”Un nume de Traian”

Ce facem???

Deja mă doare capul…

E ca și cum Zelinski și-ar face imn dupa ce îl cucerește Putin și ar zice “Slava Rusia, mărețul Putin care ne-a eliberat”.

Măi oameni buni,chiar nu vreau să exagerez,dar este odios cum nu numai ca s-a exclus total elementul Geto-Dac,care suntem noi ca popor la origine,dar s-a impus elementul străin.

Adică ți-au stat câteva sute de ani niște străini și gata ești deja urmașul lui Traian nu al lui Burebista și Decebal.

Parcurg cu greu și acele cetăți dacice care au fost înlocuite de cele romane și istoria parcă vrea sa le uite pe cele originale.

Știți cum se numea cetatea dacică din Alba Iulia?

Nu Apullum,ci Apoloun,iar dacă vrei mai multe detalii despre o găsești sub numele de Piatra Craivii, adică fără nicio legătură cu numele ei real.

Însă Apullum este chiar o latinizare a lui Apoloun.

Iar aceste practici există aproape de fiecare data când dorești să cauți informații despre orice vestigiu , documente sau informații despre Geto-daci.

Și nu mă refer la faptul că romanii au cucerit și transformat sau reclădit cetăți sau castre pe cele dacice.

Nu despre asta e vorba, întrucât acest proces este unul normal pentru in cuceritor.

Mă refer la cei care în mod voit ascund și reneagă și distrug elementul Geto-dacic din istoria noastră.

O sa revin imediat asupra acestui aspect, însă ce este intrigant este cât de mult s-a redus importanta fiecărei cetăți dacice la origini,in defavoarea romanizării acestora.

De parcă noi existăm ca popor doar de la romani incoace,iar ce a fost înainte chiar nu a interesat și pare că nu mai interesează pe nimeni.
Vechi 27.04.2025, 12:01:39
Senior Member

Implicit

Să continuăm dar, însă pentru asta va trebui să parcurgem și puțin material istoric, așa că ne vom “plictisi” puțin cu “data”.

Trebuie nu avem ce face, fiindcă altfel ar fi doar vorbărie goală și fantezie, însă dacă condimentăm cu niște adevăruri istorice, atunci are fundament și veridicitate.

Înainte însă vreau să meditați asupra unor “coincidențe “,care se vor clarifica pe parcurs fiindcă trebuie să le luăm pe rând.

N-ar strica sa știm și puțină istorie și mitologie greco-romană, însă nu-i problemă că învățăm din mers.

Am menționat cetatea dacică Apoloun din apropiere orașului Alba-Iulia,iar tribul dacic care o locuia se numea apulii, desigur după invazia romană cetatea a devenit Apullum, însă nu chiar clădită pe cea dacică.(Nu râdeți,dar inclusiv expresia noastră românească clasica și chiar un oraș croat,are origini tot de aici)

Poate ați auzit de zeul grec Apollo,dar și de o regiune din Italia,Apulia ,sau chiar un scriitor Apuleius.

Vom reveni asupra acestora imediat.

Acuma să intrăm puțin în “teologia” geto-daca,sa vedem totuși în ce credeai strămoșii noștri, dacă aveau temple, preoți și în Cine credeau.

Însă mai avem un mister.

Oare aveau o limbă comună toate triburile dacice, aveau ei un sistem de scriere, legi, cărți, inscripții?

Ei bine istoria actuala zice că nu a găsit așa ceva,pare că dacii noștrii erau sălbatici, needucați și mâncau pământ trăind vara in copaci,iar iarna in peșteri.

Dați-mi voie sa vă mai uimesc încă o dată!

Ați auzit de judetul Alba?

Păi tocmai vă spuneam de Apoloun,de zeul cu nume similar,de regiunea din Italia numita așa…

Ce mai există oare prin această zonă?

De Tartaria ai auzit, cică niște tăblițe au găsit ăia pe acolo,da nu sunt nu știu ce.

Niște table de lut,de vreo 5300 de ani vechime,cu niște mâzgălituri pe ele, cică cele mai vechi din lume.

De unde boss?

DIN LUME!

Mai vechi că alea ale lu annunaki,cu sumerienii,cu ălea?

Da mă,mai vechi ca alea,nu auzi că ar fi primul text din lume.

N-ai cum mă,in județul Alba,la noi in țară.

Deci se găsesc la noi, culmea tot în zona unde mișună cetățile dacice și Sarmizegetusa și toate alea,deci tot în acea zonă găsesc cel mai vechi alfabet din lume,de mi știu ăștia nici sa descifreze ce scrie și zic că sunt fost simboluri.

Păi normal, că dacă voi vă interesează numa să fiți slugi și să furați și să scrieți istoria hoților,nu aveți timp să studiați istoria noastră,care reprezintă istoria umanității.

Păi și în Egipt s-au dus și grecii și romanii și Napoleon și toți de au furat cât au putut să-și umple muzeele că ei nu aveau nimic,dar tot au rămas piramidele, că le-ar fi dus și pe alea de puteau.

Însă la noi deși au furat cât au putut,nu avem prea multe vestigii exterioare,care sa ne ofere autoritatea de a pretinde Adevărul încă.

De ce?

Păi tocmai fiindcă la noi majoritatea vestigiile sunt ascunse și sunt sub pământ.

Știți voi tunelurile, Roșia Montana etc,dar nu voi vorbi încă despre asta.

Revenind,deci noi am inventat practic alfabetul acum 5000 de ani și tu îmi spui că au venit romanii să ne învețe să scriem și să citim?

O sa vedem în continuare că majoritatea zeilor greci sunt de fapt traci, adică implicit daci.

Dacă vrei mai mult am să-ți spun că alfabetul runic al scandinavilor este dacic…

Ce zici de asta?

Păi nu o zic eu ci Iordanes,care spune că goții sunt de fapt geți.

Că istoria modernă zice,că el face confuzie între geți și goți…

Ce sa mai zică…. Atâta pot și ei,dar nu vor putea ascunde toate descoperirile și mai ales cele ce vor urma.

Destul,că am lansat deja prea multe, să vedem cum le probăm.

Trecem la următorul istoric Strabon,care în Geografia, spune următoarele despre noi:

„Dacii și geții sunt același popor, dar trăiesc în regiuni diferite, la sud și la nord de Dunăre. Geții sunt mai puțin cunoscuți, fiind mai sălbatici, însă daci sunt numiți de tracii cei mai născuți și mai războinici.”

„Dacii și geții sunt de asemenea credincioși unui cult ce-i leagă de un zeu pe care îl numesc Zalmoxis. Zalmoxis, considerat de unii ca un preot și de alții ca un zeu, le-a învățat despre nemurire și despre imortalitatea sufletului, iar această învățătură a devenit o parte esențială a credințelor lor.”

„Dacii sunt un popor războinic, și din cauza terenului montan pe care îl locuiesc, au deprins o abilitate remarcabilă în război. De asemenea, geții sunt cunoscuți pentru natura lor sălbatică și războinică, dar sunt mai puțin organizați decât dacii.”

„Geții și dacii trăiesc în comunități separate și sunt conduși de lideri războinici. Aceste comunități sunt organizate în triburi, fiecare având propria sa autoritate.”

„Unii susțin că învățăturile lui Zalmoxis sunt similare cu cele ale lui Pitagora și ale altor învățați ai lumii grecești, fiind o formă de învățătură religioasă care promite nemurirea și salvarea sufletului.”

„Dacii sunt profund religioși și în fiecare aspect al vieții lor își pun încrederea în zei. Zalmoxis, mai ales, este venerat pentru că le-a arătat calea nemuririi. Este de asemenea considerat un mare învățător spiritual, iar cultul lui este unul dintre cele mai importante elemente ale vieții lor religioase.”

„Dacii și geții trăiesc în regiunile montane și împădurite care se află la nord de Dunăre. Teritoriile lor sunt greu de cucerit din cauza terenului accidentat. Aceștia sunt un popor rezistent, care se luptă pentru pământurile lor, având o cultură distinctă față de alte popoare din vecinătatea lor.”

“Un sânge de roman?”

Nu prea cred, SÂNGELE DACIC,curge în noi cei ce ne-am născut aici.
Vechi 27.04.2025, 12:33:53
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
„Dacii și geții sunt același popor, dar trăiesc în regiuni diferite, la sud și la nord de Dunăre. Geții sunt mai puțin cunoscuți, fiind mai sălbatici, însă daci sunt numiți de tracii cei mai născuți și mai războinici.”

„Dacii și geții sunt de asemenea credincioși unui cult ce-i leagă de un zeu pe care îl numesc Zalmoxis. Zalmoxis, considerat de unii ca un preot și de alții ca un zeu, le-a învățat despre nemurire și despre imortalitatea sufletului, iar această învățătură a devenit o parte esențială a credințelor lor.”

„Dacii sunt un popor războinic, și din cauza terenului montan pe care îl locuiesc, au deprins o abilitate remarcabilă în război. De asemenea, geții sunt cunoscuți pentru natura lor sălbatică și războinică, dar sunt mai puțin organizați decât dacii.”

„Geții și dacii trăiesc în comunități separate și sunt conduși de lideri războinici. Aceste comunități sunt organizate în triburi, fiecare având propria sa autoritate.”

„Unii susțin că învățăturile lui Zalmoxis sunt similare cu cele ale lui Pitagora și ale altor învățați ai lumii grecești, fiind o formă de învățătură religioasă care promite nemurirea și salvarea sufletului.”

„Dacii sunt profund religioși și în fiecare aspect al vieții lor își pun încrederea în zei. Zalmoxis, mai ales, este venerat pentru că le-a arătat calea nemuririi. Este de asemenea considerat un mare învățător spiritual, iar cultul lui este unul dintre cele mai importante elemente ale vieții lor religioase.”

„Dacii și geții trăiesc în regiunile montane și împădurite care se află la nord de Dunăre. Teritoriile lor sunt greu de cucerit din cauza terenului accidentat. Aceștia sunt un popor rezistent, care se luptă pentru pământurile lor, având o cultură distinctă față de alte popoare din vecinătatea lor.”

“Un sânge de roman?”

Nu prea cred, SÂNGELE DACIC,curge în noi cei ce ne-am născut aici.

Mi se par exagerate descrierile, romanii nu s-au întrebuințat prea mult să cucerească ce-i interesa din Dacia, obiectivele strategice, ba chiar ne-au bătut cu legiuni din Asia, nicidecum cu elita lor militară.

Dacii n-au fost în stare să-și vândă tot tezaurul ca să-și angajeze mercenari din vecini de la sarmații roxolani și alte popoare, aici se vede organizarea deficitară.

N-au câștigat decât o bătălie notabilă, în rest nici măcar în Bulgaria de azi când au atacat și romanii erau în dificultate, au fost respinși.

Păi uită-te la Ștefan cel Mare câte bătălii a câștigat, și cu turcii și cu tătarii și cu polonezii, ca să nu le punem pe cele cu mercenari plătiți de puteri străine și pretendenți la tron, că și alea erau dificile erau războaie cu sateliți ai puterilor mari.
Vechi 27.04.2025, 14:19:34
Senior Member

Implicit

Iorest dragă,vezi că deviezi:))

De ăia au plătit romanii TRIBUT nouă, adică dacilor?

De ăia a plătit ÎMPĂRATUL Domițian, TRIBUT lui Decebal?

Tocmai din cauza asta Traian a luptat personal in ambele războaie împotriva dacilor.

Și tu spui că a trimis doar armate second-hand.

De ăia a ridicat Trăian Columna unde a imprimat in istorie curajul dacilor?

Iorest,ne uităm la aceeași istorie?
Vechi 27.04.2025, 19:25:59
Senior Member

Implicit

Așa cum știți,eu întotdeauna au arătat mereu ambele părți ale paharului și ambele fețe ale monedei.

Desigur din perspectiva mea și pe cât am putut cuprinde.

Așa că și aici mă văd nevoit să ofer și perspectivele pro-latiniste și antidaciste.

Care sunt acum in mainstreamul istoric general acceptat.

Voi oferi câțiva autori străini și cei mai relevanți din cei români.

Să vedem dacă chiar “sângele de roman” predomină sau este exclusiv în noi.

Au fost dacii exterminați complet,sunt teoriile prezentate de mine mai sus sunt pură conspirație și fantezii naive și mitice ori doar naționalism postcomunist?

Cu siguranță adevărul este la mijloc, însă totuși să vedem ce spune istoricii “profesioniști”.

Aici îmi veți permite să mă bazez exclusiv pe pasaje din lucrările acestora, încât chiar nu prezintă neapărat ce cred eu despre asta.

Însă voi mai adauga uneori câte o notă personală, dacă cumva nu mă pot abține.

Vom merge acum fix in cealaltă extremă cu autori moderni pro-latini și antidacisti.

1.Robert Rössler

„Românii și romanitatea în Dacia”:

„Populația băștinașă a Daciei a suferit un asemenea proces de distrugere în urma războaielor, încât a rămas nesemnificativă numeric și cultural.”

„După cucerirea Daciei, Traian a colonizat provincia cu oameni aduși din toate părțile imperiului, formând un nou popor de origine romană.”

„Limba română este atât de pură în elementele sale latine, încât prezența unei influențe dacice este aproape imposibil de dovedit.”

„Românii sunt în realitate coloniști romani supraviețuitori ai retragerii Aureliene, care, păstrându-și limba și caracterul, au reapărut ulterior în Dacia.”

2.Mihail Guboglo

“Etnogeneza romanilor balcanici”:

„În Dacia, ca și în provinciile vestice ale Imperiului Roman, limba latină a devenit rapid principala limbă a populației, conducând la dispariția limbilor locale și la formarea unor comunități etnice romanizate.”

„În urma colonizării și romanizării intense, triburile trace și dacice și-au pierdut identitatea inițială, fiind absorbite într-o masă romanică balcanică.”

„Supraviețuirea influenței romane în Balcani nu a fost doar un fenomen lingvistic, ci a presupus și adoptarea valorilor culturale și sociale romane.”

„Structura limbilor romanice orientale păstrează substratul romanic în pofida influențelor slave și altor migrații succesive, ceea ce dovedește soliditatea romanizării inițiale.”

3. Jean-Marie Hannick

"Romanitatea orientală":

„În Dacia, procesul de romanizare a fost mai rapid și mai total decât în alte regiuni balcanice, conducând la o substituție lingvistică aproape completă.”

„Nu avem suficiente dovezi pentru a afirma supraviețuirea limbii dace după retragerea aureliană. Vocabularele romanice orientale sunt în majoritate latine.”

„Substratul dacic în română este, în cel mai bun caz, limitat la un număr restrâns de termeni, multe dintre ei disputabili.”

4. André Laronde

“Lucrări despre romanizarea provinciilor balcanice”:

„Romanitatea a creat un model civilizațional superior care a absorbit culturile locale din Dacia și din Tracia fără dificultăți semnificative.”

„Nu putem vorbi despre o dăinuire a 'dacilor' în sens propriu, ci mai degrabă despre romanizarea completă a celor care au supraviețuit cuceririi.”

„Ideea unei continuități dacice puternice este mai degrabă o construcție modernă naționalistă decât o realitate istorică.”

Am extras mai sus câteva pasaje din niște autori relevanți, și mare atenție Străini,cu poziții pro-latiniste și antidaciste asupra etnogenezei poporului român.

Adică putem crede că n-au de ce să fie subiectivi.

Voi continua cu autori români…

Thread Tools
Moduri de afișare